Jezte mrkvičku a nezapomeňte na pomeranče.
Zuzana
Zuzana
Poslední studie prokázaly, že lidé s vysokou hladinou 'alpha carotene' v těle žijí déle. Je prý míň pravděpodobné, že dostanou srdeční nemoci a rakovinu. Výzkumníci z Center for Disease Control and Prevention analyzovali hladinu v krevních vzorcích víc než 15 000 dospělých, kteří se účastnili studie National Health and Nutrition Examination Survey, známou jako Nhanes (od r. 1988-1994). V r. 2006 pak výzkumníci spočítali, že 3 810 participantů mezitím zemřelo. Převážně přežili ti s vysokou hladinou 'alpha-carotene' (vědci přitom zahrnuli i faktory jako věk, BMI a kouření).
Lidé s vysokou koncentrací zmíněného antioxidantu tedy přežívají podstatně déle, než ti s nízkou a nejnižší hladinou. Ti se střední hladinou stále mají daleko větší šanci na delší přežití než lidi s nejnižší hladinou 'alpha-carotene'. Epidemiolog Dr. Chaoyang, jehož studie byla publikována online 22. listopadu 2010 v Archives of Internet Medicine, to označil za dramatický výsledek. Studie v laboratořích shledaly, že 'alpha-carotene' zamezuje růstu rakovinových buněk. Takže potraviny bohaté na 'alpha-carotene' vás mohou ochraňovat před poškozením buněk volnými radikály, dodat dostatečné množství vitaminu A, zlepšit funkci imunního systému a napomáhat reproduktivnímu systému. Ještě větší množství potravin bohatých na 'alpha-carotene' by měli dostávat kuřáci a denní konzumenti alkoholu. Pitím a kouřením se jim hladina zmíněného antioxidantu v těle snižuje a riskují tedy poškození buněk volnými radikály. Kuřáci a pijáci se tedy vystavují riziku nadměrného bujení, které vede k rakovinám.
'Alpha-carotene' je jeden z přibližně 50 karotenoidů (ze známých 600), které tělo může přeměnit na retinol, aktivní formu vitaminu A. Jídlo, obsahující tento antioxidant, může předejít nedostatku vitaminu A v těle. Zároveň s 'beta-karotenem' a 'beta-cryptozanthinem', 'alpha-carotene' je mezi nejvíc konzumovanými karotenoidy v severoamerické stravě. V současných letech karotenoidy, zahrnující 'alpha-carotene', přitahují pozornost jako potenciální protirakovinové sloučeniny, které zároveň fungují i proti stárnutí. 'Alpha-carotene' je mocný antioxidant, chránící tělesné buňky proti poničení, způsobenému volnými radikály.
Ke své schopnosti zlepšovat imunitu, karotenoidy zahrnující 'alpha-carotene', mají i schopnost stimulovat buňky ke komunikaci. Vědci teď věří, že slabá komunikace mezi buňkami může být jednou z příčin nadměrného bujení, které vede k rakovině. Podporování komunikace mezi buňkami karotenoidy může hrát - a patrně hraje - velkou roli v prevenci rakoviny. 'Alpha-carotene' najdeme v koncentrované formě v potravinách, jako např. mrkev, pomeranče, jablka, mandarinky, špenát, zimní dýně, salát 'romain', brokolice, rajčata, zelené fazolky, sladké brambory, avokádo, čerstvý tymián atd.
Dlouhodobý nedostatek toho antioxidantu v jídle může způsobit poškození tkání volnými radikály a zvedne riziko chronických nemocí, jako jsou nemoci srdce a rakovina. Jak už bylo zmíněno, nejvíc ohroženi jsou kuřáci, pijáci alkoholu a lidi, kteří konzumují minimum potravy, obsahující zmíněný antioxidant. Karotenoidy taky mohou hrát pozitivní roli ve spoustě nemocí, jako například astma, oční zákaly, rakovina děložního čípku, srdeční nemoci, rakovina hrtanu, neplodnost u obou pohlaví, zánět kostních kloubů, zápal plic, rakovina prostaty, revmatické záněty, rakovina kůže, AIDS, angína pectoris atd. Vaření v určitých případech umožňuje tělu tento antioxidant lépe absorbovat (týká se např. mrkve, špenátu, rajčat atp.). Samozřejmě výzkumy budou pokračovat.
Antioxidanty jsou věc! Proto já ráda mrkvičku a podobné, nedám na ně dopustit. Vím však, že ve své stravě mám mezery a jistě bych mohla jíst více na úkor méně vhodných potravin.
OdpovědětVymazatPri buducej zubarskej kontrole si uz aj necham namontovat taky zajaci skus. Beztak sa blizi Velka noc a tak sa musim tej zajacej a kralicej pliage nejako ubranit, aby mi tu mrkvu - ktoru osobne neznasam, ale nutim sa do nej - nepozrali. V ramci prevencie sa stane zo mna halt nedobrovolny hlodavec.
OdpovědětVymazat(Ked si to sam nejak pripravim, na jemno pokrajam, osolim, okorenim a urobim z toho nieco pikantne, tak to este zozeriem, inac mam vzdy dojem, ze kusem naprazdno. Preco len tie najlepsie veci su najviac skodlive?!?! Kto si to tam niekde v nebi vymysla?)Inac zaujimavy, poucny clanok, bohuzial nie celkom pravdivy, teda pravdivy ano, ale nejako to aj tak pokrivkava. Poznam ludi, ktori na mrkve - a inej tzv. zdravej strave - prakticky vyrastli a umreli na rakovinu ako nic...
Díky za ohromně zajímavý článek. Jsem zvědavá, zda bude mít denní pojídání mrkve a pomerančů příznivý vliv. Před devíti lety jsem byla na operaci s rakovnou lymfatických uzlin a od té doby nekouřím a jím zdravě, ale přesto pořád mám nějaké problémy. Ale jsem vytrvalá a trpělivě čekám na výsledek.
OdpovědětVymazatJá mrkev mám rád, nejradši nastrouhanou s jablky a citronovou štávou. Chutná mně i dušená s bramborem a libovým masem. Základ pro dlouhý život tedy mám.
OdpovědětVymazatPokud jde o mrkev, nejradši piju čerstvou mrkvovou šťávu. Doufám, že to taky aspoň trochu platí .
OdpovědětVymazatS jablky se zdrave ucinky nasobi, delate dobre, Milosi.
OdpovědětVymazatHlavne - "you are what you eat" a fakt je, ze proti spouste nemoci se da bojovat ( a predchazet) dobrou zivotospravou. To nejsou zadne vymysly,
ale neznamena to, Kingu Rucolo, ze lidi vyrostli na zdrave zivotosprave nemohou onemocnet rakovinou. Nanesteti hraje roli spousta faktoru, vcetne genetickych, to urcite dobre vite.
Jak to je s těmi kuřáky? Někde jsem četl(Doba jedová?), že zvýšený příjem karotenoidů naopak zvyšuje riziko vzniku rakoviny o XY %. Tedy samozřejmě, snazší cesta je vynechat cigarety než mrkev, ale i tak. :)
OdpovědětVymazatZvysenym prijmem karotenoidu je minem vitaminovy doplnek, ktery byl pred vyzkumy zahrnujicimi kuraky doporucovan a pak se zjistilo, ze takove mnozstvi ev. muze kurakum skodit. Nikdo vsak nevaruje kuraky, aby nejedli mrkev, pomeranče, jablka, mandarinky, špenát, zimní dýně, salát 'romain', brokolici, rajčata, zelené fazolky, sladké brambory, avokádo, atd.
OdpovědětVymazat;)
Kazdopadne je lepsi a pro kuraky a pijaky zejmena, kdyz zahrnou do zivotospravy dost zeleniny a ovoce a omezi nasycene tuky, bilou mouku, cukr a sul. Ovoce a zelenina poskytuji hafo vitaminu, antioxidantu, mineralu a vlakniny pri nizke kaloricke hodnote, nulovem tuku ( cholesterolu) atp...
Uz jsem tu psala a nakonec pro nikoho toto nemuze byt novina, nejlepsi ukazatele co se tyka krevnich zkousek, tlaku, hladiny cholesterolu maji vegetariani.
To jsem se dozvěděla něco nového a nesmím zapomenout na příjemnou formu. Jistě pojídání mrkve není všechno, ale nic se tím nezkazí.
OdpovědětVymazatŠkoda, že mě to nenapadlo dříve, mohl jsem vyzkoušet zařazení anketní otázky:
OdpovědětVymazatKdo je autorem kresby, kterým Zuzana svůj text doprovodila?
Odpověď dává název obrázku v administraci - Akt_Picasso.
Nostalgicky vtipek, tusim autor Jiranek. Dva houmlesaci sedi u cesty a okusuji karotku. Jeden rika druhemu: " Mohl bych si samozrejme dat biftek, ale karotka je zdravejsi."
OdpovědětVymazatMrkev klidně křoupu jako králík, mám ji ráda. Stejně jako Milošovi mi chutná nastrouhaná s jablky a taky je dobrá s mandarinkovým kompotem, to mám od tchyně.
OdpovědětVymazatNekouřím, nepiju, ale ovoce a zeleninu jím a prokládám to masem a čokoládou!
Zajímavý článek, Zuzanko.
No jo, Hanicko, dekuji za uznani, ten clanek je docela dobry, decentni preklad jedne studie, zajimavy jako pro koho - a kazdy at si to dal 'prelozi' po svem.
OdpovědětVymazatTaky se mi libi, ze vam to chutna 'stejne jako Milosovi'. :)
Hezky weekend vsem.
Zítra bude na oběd mrkev - snad tedy uděláme něco pro zdraví. Jen mám trochu obavy, jestli ta mrkev, co nám v obchodě nabízí, vůbec nějaké vitamíny a látky prospěšné má. Týká se to samozřejmě i jablek, skladovaných přes zimu a napuštěných kdoví čím.
OdpovědětVymazatV teto sezone to tedy nemusi byt zrovna mrkev, je-li ted vitaminu prosta. Muze to byt spenat, ( i mrazeny) rajska omacka, ( rajcata i z konzervy) zelene fazolky ( i mrazene) a tak....podobne.. :)
OdpovědětVymazatMrkev mám ráda a chroupu ji docela ráda. S jablky se to ovšem nesmí přehánět, protože já si z nich vypěstovala dva ledvinové kameny. To je ale extrém, snědla jsem jich 1-2 kg denně.
OdpovědětVymazatTo není žádná novinka, že zelenina je zdravá a nejvhodnější strava pro člověka.
OdpovědětVymazatPavlovi: vubec zadna novinka, fakt. ;)
OdpovědětVymazatV clanku slo sice o neco kapanek slozitejsiho, ale s tim at si nikdo hlavu nelame. :))
[4]: Tak to jsou má dvě nejoblíbenější jídla...děláš mi chutě. Jdu si nastrouhat mrkev s jablkem.
OdpovědětVymazat