18. března 2013

Dubaj (1) - lyžování v tropech

Začátkem března jsme ještě lyžovali na sjezdovkách rakouských Alp a už se pomalu můžeme těšit na hřejivé sluneční paprsky. Existuje však místo, kde můžeme mít obojí naráz. Je to Dubaj ve Spojených arabských emirátech (SAE).

SAE se skládají ze 7 emirátů, z nichž největší a nejbohatší je Abu Dhabí, zabírající asi 87 % země. Základem jeho bohatství je ropa (s odhadovaným množstvím 90 miliard barelů ropy, což by při současném tempu těžby mělo stačit na více než 100 let) a také 4. největší zásoby zemního plynu na světě. Přesto jej však zcela zastínil emirát Dubaj, rozlohou nepatrný (pouhých 5 % SAE) a se zásobou ropy odhadovanou maximálně na 15 let. Emirát Dubaj a jeho stejnojmenné hlavní město na sebe strhl pozornost výstavbou gigantických budov a luxusních hotelů s originální architekturou, umělých ostrovů a obchodních center. Bylo to prozíravé, protože dnes již orientace na turistický ruch, vytváření zón volného obchodu i moderní techniku a technologie (příkladem je úspěšná letecká společnost Emirates Airlines s největší letkou obřích letadel Airbus A380) tvoří 90 % HDP Dubaje a emirát se stává na těžbě ropy nezávislý.

Ikonami Dubaje jsou mrakodrap Burj Khalifa (Chalifova věž) a hotel Burj Al Arab (Věž Arabů, Arabská věž). Ty (a další projevy dubajské gigantománie) nechme ale na jindy, na závěr lyžařské sezóny se raději zastavme u lyžařské haly Ski Dubai. Můžeme si v ní zalyžovat, i když venku je 40 °C.



Hala je částečně vidět na prvním snímku (nakloněný futrál vlevo) a lze k ní pohodlně dojet metrem. Lyžařskou výbavu (včetně oblečení) z Evropy vláčet nemusíme, vše se dá na místě vypůjčit a turnikety pobízejí návštěvníky ke vstupu. Abychom však věděli, do čeho jdeme, můžeme si celý lyžařský areál nejdříve prohlédnout přes sklo z nákupního střediska.




V areálu je naaranžován pohádkový zimní svět, kde se vydovádí i děti, a je tam i menší bobová dráha.




Co se týče vlastní sjezdovky, náročnější lyžaře moc nenadchne. Má totiž jen asi 300 m a její složitost je střední (červená). Takže pro nás, rozmazlené několikakilometrými sjezdovkami Dolomit a Alp, už nic zajímavého, ale jako alternativa pro lidi znuděné z golfových turnajů a pláží luxusních hotelů celkem ujde. ;)


25 komentářů:

  1. No, ehmmm..., jak to říct... Tedy ne, že bych to vám lyžařům nepřál, ale tahle atrakce mi připadne tak pošetilá jako kdybych založil u nás na Berounce show s lidožravými žraloky . Ale jak říkám, nic proti netradičnímu podnikatelskému záměru.

    OdpovědětVymazat
  2. Za prachy je všechno možný.

    OdpovědětVymazat
  3. To je tak zvláštní představa, něco jako zima ve skleněném těžítku, kdy těžítko má tvar futrálu. Původem z Vysočiny, umělou zimu nedocením, mám jí dost za toho třičtvrtě roku co trvá u nás, ale nápad a pohled je  to fantastický.  Ráda jsem se poučila.

    OdpovědětVymazat
  4. Už jsem o tom viděla prezentaci, ale že by tam byl někdo normální živý, to ne.

    OdpovědětVymazat
  5. (ad 4: "bol tam jeden, teda jedna"!)Moja znama z BA, naruziva lyziarka, dostala tu "posetilu ideu". Vzala so sebou preukaz a ajhla: Zalyzovala si tam dokonca zadarmo! (Inac tusim pätdesiat dolarov.) Brali ju tam ako "novinarku na vyskume v terene". Napisal o tom aj clanok. Je to vlastne dost pervezna zalezitost, vzhladom na to, ako vzacna je voda v tejto oblasti a kolko litrov vody toto zriadenie denne spotrebuje. Ale vsak ropy je este stale dost...

    OdpovědětVymazat
  6. Nejsem lyžař tudíž mne nenadchává nic co ses tímto sportem spojuje. Ale tohle je mazec. A z lyžovačky třeba hurá rovnou na okruh F1. To přirovnání ke skleněnému těžítku je pravdivé!

    OdpovědětVymazat
  7. Pro mě, jako milovníka zimy, je to něco úžasného. V Dubaji asi nevědí, kam s penězi , ale atrakce je to fak obdivuhodná.

    OdpovědětVymazat
  8. Vím o ní a můj názor - lidi neví, co roupama. Stejně je to tak pro děti.

    OdpovědětVymazat
  9. O Dubaji jsem už viděla několik různých souborů. Přepych, přepych, prostě mají peníze a dávají to světu jasně najevo. Nezávidím jim to ale, vše mi připadá tak umělé -  vyumělkované, vypočítané na efekt. I tam žijí lidé a když jim to vyhovuje, tak nic proti...

    OdpovědětVymazat
  10. podtitul článku může být aneb co všechno se dá za peníze zařídit. Neuvěřitelné.
    Jinak jak je na článku napsané, že se můžeme těšit na slunečné dny - tak proč jsem dnes přes chumelenice málem netrefila domů?

    OdpovědětVymazat
  11. Kdo má peníze, ten může prakticky všechno. Akorát si myslím, že to nebude moc zdravé přijít z takových veder do zimy a opačně. Musí tam být asi i aklimatizační prostory.
    Mně to skvělé ale vůbec nepřipadá, je to takové "rouhání" vůči přírodě.

    OdpovědětVymazat
  12. Do SAE bych se chtěla někdy podívat,ale Karla to tam vůbec netáhne. Dubaj je hodně známý a tahle lyžařská hala je ovšem bomba. Lidi jsou už tak rozmazlení a podnikavci toho využívají. Ale je to krása.

    OdpovědětVymazat
  13. Do tepla jet lyžovat? Nikdy! A když čtu tu délku... zlatý Alpy! Ovšem neříkám, že kdyby mi někdo koupil letenku do Dubaje, tak bych ji odmítla. Akorát by mi asi stačil ten pohled přes sklo...

    OdpovědětVymazat
  14. Mi se to nelíbí. Jezdit lyžovat do Dubaje mi přijde kapánek snobské. A vůbec by mě tohle místo nelákalo - už jen pro ty obří komplexy a turistické atrakce. Dovolenou si představuji úplně jinak.

    OdpovědětVymazat
  15. [1]:-[15]: Všichni máte pravdu, je to velmi umělá atrakce a jak píše King Rucola, ekonomicky velmi náročná a zřejmě i vysoce nerentabilní, protože lyžařů tam bylo dost málo, já jsem také jen nahlížel přes sklo, proto je na fotkách dost odlesků.[10]: Prognostikem bych být nemohl.
    Domů jsem také cestoval o hodinu déle. A lyžovat bych teď mohl z našeho kohoutovického kopce do Pisárek, což je asi 2 km.[11]: Ty přechody z horka do zimy a naopak se kvůli klimatizaci zažívají v menším i na pokojích hotelů.[13]:[14]:[15]: Těch pochybných megalomanských staveb je v Dubaji povíc, např. ostrovy Svět, ale celkově si myslím, že na návštěvu stojí. Někdy se k němu (a emirátu Sharjah) ještě vrátím.

    OdpovědětVymazat
  16. To je jako by uprostřed Grónska někdo vybudoval deštný prales
    Šejkové zřejmě už neví, co by roupama dělali.

    OdpovědětVymazat
  17. Ale ved aj u nas sa stavaju skleniky ( aspon zamer som videla) na piesocnu plaz aj s morskou vodou a pribojom. Nuz co, take umele zamrznute jazero by som aj brala, nech si tam hraju svoje konske polo, nie na zamrznutom Strbskom plese, uz ked nevedia co s peniazmi a volnym casom. " Co je drahe..." je to relativne. 50 dolarov? Pre koho ako. Ved co ... ako asi vnimaju nase zoologicke zahrady ludia z africkych dedin ?... ako tyranie ich zvierat u nas! Tam sa chodia v istom zmysle tyrat ludiam dobrovolne a este aj zaplatia. Uz  to poznate aj na nasich svahoch. Ste sice vo volnej prirode, ale umely sneh je umely sneh ... ktori lyzujete poznate rozdiel.

    OdpovědětVymazat
  18. [17]:[18]: Výstižné.
    S tou zoo se ti to, Gabi, povedlo. V zoo v Drážďanech a na Tenerife v Loro parku mají tučňáky a ti jsou umístěni ve skleněném pavilonu a uvnitř je led, na kterém stojí. Je to vlastně podobné té lyžařské hale.
    A zvířata z tropů se u nás zase v zimě přemístí do vytápěných prostorů.

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Ještě mají na Tenerife ty bílé lvy?

    OdpovědětVymazat
  20. [20]: Bohužel nevím, pokud ano, byli zalezlí. Prohlédl jsem všechny fotky a lvi na nich nejsou, jen tygři a ani ti nejsou bílí (liberečtí ).

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: Já jsem tam totiž viděla lva a lvici a ti byli(oproti ostatním) úplně světlouncí. Taky pátrám mezi fotkami, jestli je někde objevím. Zatím jsem našla tenerifské tučňáky a páva, co se k nám pořád točil zády a chlubil se ocasem (Ve fotkách mám neskutečný bordel, takže pro mne hledání čehokoliv je téměř nadlidský výkon).

    OdpovědětVymazat
  22. Dubaj, to je úplně jiný svět, Miloši, hlavně svět bohatství. Abych pravdu řekla, tohle mě nedokáže nadchnout.

    OdpovědětVymazat
  23. Já jsem slyšela, že se tam dá lyžovat, ale
    takový luxus!To není ani tady v česku a to
    je tady sníh každou zimu....   

    OdpovědětVymazat
  24. Pěkný, i když zhýřilý Podívala bych se tam ráda.

    OdpovědětVymazat
  25. Dubaj je kouzelná ve všech ohledech. Dokonce i v podnikání, není divu, že si tam všichni zakládají offshore firmy, viz web

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)