14. července 2013

Krize v českém zdravotnictví?

Před pár dny Ústavní soud zrušil nadstandardy ve zdravotnictví, umožňující pacientům připlatit si za péči, kterou nehradí pojišťovna. A není to tak dávno, kdy lékaři kvůli nízkým platům v kampani "Děkujeme, odcházíme" hrozili masovým odchodem do zahraničí. Podle našeho i zahraničního (zejména německého) tisku zdravotnictví v České republice je v krizi.

Zuzana


Plat začínajícího českého lékaře je asi ve výši platu zaměstnanců McDonald. O problému se mluví i píše už dlouho (hlasitěji nejméně od doby založení Lékařského odborového klubu).

Pražská Vinohradská nemocnice je velké, rozlehlé zařízení s oddělením respektovaných, renomovaných neurologů. Kdyby ve zmíněné akci lékaři dodrželi svou hrozbu, že 80 % lékařů této nemocnice a celkově 4000 kolegů z nemocnic po celé zemi dá výpověď, zdravotní péče by byla ochromena nedostatkem zdravotnického personálu.

Začínající plat doktora v české nemocnici je 17000 Kč za měsíc. To je kolem 100,- Kč na hodinu před zdaněním. Martin Engel, který byl hlavou lékařské unie, prohlásil, že víc by si vydělal i ve fast foodu, což se lékaři dlouho styděli přiznat.
Po 30 letech praxe v oboru radiologie si Engel vydělával bez přesčasů kolem 1600 EUR za rok, tedy 100 EUR za měsíc (před zdaněním), což je mnohem méně, než vydělávají lékaři s podobnou kvalifikací a praxí jinde v Evropě. Podle něj mnoho mladých lékařů dostává místa v německých, rakouských i britských nemocnicích, kde mohou vydělávat šestkrát nebo sedmkrát více než doma.

Nezodpovědné chování? Lékařská unie si dlouhodobě přeje, aby lékařské platy byly trojnásobkem průměrného platu v ČR. Tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger řekl, že v době ekonomické krize a rozpočtových škrtů je to nerealistický požadavek. Podle něj by lékaři měli zvážit své požadavky a počkat další rok, než zdravotnické reformy budou efektivní.

Nakonec tabulkové platy lékařů byly mírně navýšeny s příslibem jejich dalšího postupného zvyšování a lékaři svou akci ukončili. Hegerův slib však nebyl dodržen, ministr zřejmě ani hrozbu masových odchodů nebral vážně, předpokládal, že 4000 českých lékařů nemá dostatečné jazykové zkušenosti a evropskou kvalifikaci, aby mohli opustit zemi přes noc.

Nečasova vláda i s Hegerem skončila, problémy zdravotnictví však přetrvávají.

47 komentářů:

  1. Zdravotnictví a školství - dvě místa k zamyšlení.

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím, ale zrovna nedávno jsem v jakémsi zábavném pořadu viděla rozhovor s Čechem žijícím v zahraničí, který vyprávěl, jak na lékařské zákroky jezdí zásadně do Čech, protože naše zdravotníctví je, podle jeho slov, nesrovnatelně lepší. Nejsem odborník a neumím situaci posoudit, ale to, co tenkrát lékaři udělali, že dokonce vyhrožovali, že se přestanou starat o novorozeňata, překročilo mez...

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Ano, třeba Jan Švejnar chodí v ČR k zubaři.

    OdpovědětVymazat
  4. Co se týká relací platů, lékaři je tvrzením o 6-7-krát vyšším platu v zahraničí zkreslují, protože tam jistě mají vyšší životní náklady, přinejmenším na bydlení.
    Ale asi nejhůř jsou na tom čerství absolventi lékařských fakult, kteří často pracují úplně zadarmo (nebo jen za přesčasy), aby získali nějakou praxi a mohli se pak někde uchytit, alespoň tak mně to říkal jeden kolega, jehož syn tím prošel.
    V té naší nekončící krizi už o platových požadavcích není slyšet (a zticha jsou i železničáři a učitelé), většina je ráda, že vůbec nějakou  práci má.

    OdpovědětVymazat
  5. Stejně ale nechápu zrušení nadstandardů. Když si někdo chce připlatit na péči, která není hrazena zdravotním pojištěním, proč mu v tom bránit?
    (Je to podobné jako když někdo má honosnou vilu a jezdí v milionovém SUV a druhý bydlí v nájemním bytě a vozí se škodovkou. Když na to má, tak proč ne?)

    OdpovědětVymazat
  6. [5]:Pokud vím, tak ty nadstandarty byly zrušené, ne pro ně somotné, ale proto, že byly dány jen nějakou vyhláškou, místo řádným zákonem. Třeba se jich ještě dočkáme, ale moc si od toho s příštím vládou neslibuji. Není-liž, pravda.   

    OdpovědětVymazat
  7. V krizi u nás není jenom zdravotnictví, bohužel.
    Nechápu, proč by si lidé nemohli připlatit za nadstandardní péči. Nechápu spoustu dalších věcí, například roli zdravotních pojišťoven.

    OdpovědětVymazat
  8. Stejně mám dojem, že ty nadstandardy i bez schválení tak nějak existují. Pokud zaplatíš, dostane se ti lepší péče. Tak to vesměs funguje. Tím ale nechci říct, že by péče v českých nemocnicích nebyla dobrá, to ne. Co se týče odborných zákroků, je jistě na úrovni. Ale když si připlatíš, zkrátí se termíny čekání, lékař se ti bude víc věnovat...
    Horší je potom ta následná rekonvalescence na lůžku. Ale tu už ovlivňuje nižší zdravotní personál ( a mnohdy otřesná kvalita stravy v českých nemocnicích, co si budeme povídat).

    OdpovědětVymazat
  9. Prave vcera som si uvedomil jedno: Ako to bolo zle, ze za komunistov boli lekari zadarmo! Podplacanie kvitlo, bujnelo. Platy lekarov boli mizerne, ako teraz. Cely zdravotny priemysl si nevedel sam na seba zarabat.Prave vcera som si uvedomil jedno: Ake je to zle, ze sa tu (Svajciarsko) robi z mediciny zarabajuci priemysel! Paradox?
    Vobec nie! Ked uz tu masinu mam, tak chcem, aby zarabala, aby sa amortizovala, aby ma paradne uzivila. Tak tam, kde staci CT stricm pacienta do MRI rury a ked z nej vylezie, nakunkam mu, ze vysledok ukazuje potrebu kathetru. Ved by som bol sprosty (lekar), keby som mu to nevsugeroval. Zarobim tym dvanastkrat tolko, nez ten ubohy CT a sestkrat tolko, nez prinesei MRI.Odmietnes to pacient zdravym rozumom? Tak pockaj pacientko, operacia srdca bude este vynosnejsia - a kym sa jej dockas, zi pod touto negativnou sugesciou.Medicina, lekarsky priemysel, farmacia, to vsetko by malo spadat pod "stanne pravo", nikto by nemal na tom zarabat. Ale odkial vziat tie Matky Terezy?!? Kto studuje medicinu je blb. Kto ju prevadza je este väcsi. Pacient je a zostane aj tak idiot!

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Myslím, že za příplatek je lepší kvalita materiálu, běžné je to u zubaře, ale myslím, že se týká např. i kyčelních kloubů.[9]: Já lékaře nevyhledávám, protože také mám pocit, že člověk, jak se dostane do jejich rukou, posunují si ho jako puk, aby nahnali co nejvíce vykazatelných bodů u zdravotních pojišťoven. Nehledě k tomu, že velmi často jsou propojeni s farmaceuty a za předepisování jejich léků dostávají proplacené lukrativní výlety na kongresy po celém světě. Jeden spolužák ze střední školy, který je primářem v nemocnici v Uh. Hradišti, organizoval pomaturitní sraz, já jsem se omluvil, že nepřijdu, protože v tu dobu budu v Barceloně, on mně pak vysvětloval, jak je tam hezky, co stojí za návštěvu, protože tam přes ty jejich kongresy byl už 5-krát . Ti, kteří v tom jedou, se mají nadmíru dobře.

    OdpovědětVymazat
  11. Jako zdravotník i pacient vidím, jak se naše zdravotnictví hroutí Bůh ví kam...A když mi kamarád žijící ve Švýcarsku povídá o bezbolestných zákrocích u zubaře, o bezbolestné kolonoskopii, o nádherně vybavených pokojích, o péči lékařů ap., pak žasnu, JAK JINDE to jde JINAK a lépe.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]:Mozem potvrdit, ja tam zijem "starocia". Ale moj komentar sa dotyka prave situacie vo Svajciarsku. Jeden z najmarkantnejsich odvetvi zarobkoveho priemyslu je prave cez zdravotnictvo definovany. (V hube mam uz za zubara Ferari, okolo srdca a mozgu mi jazdi od kardiologa a neurologa Maserati a Rollce-Royce, urcite sa zachvilu najde miesto pre predrazeny Mercedes. ) Ale to by bolo este ludske, kazdy chce zarobit, len keby ta "obet", ten predmet zarabania, nebola tak odkazana, casto bezmocna...v rukach bohov v bielych plastoch s kalkulackou v ruke.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Kingu, co na tvojí tělesné schránce je tak cenného? Barevné kovy? Zlato, platina, titan, ...? [11]: Myslím, že zdravotnická zařízení jsou dost poddimenzovaná, hlavně ve středním zdravotnickém personálu. V nemocnicích o víkendech slouží sestry, které mají na starosti celé oddělení až s 20 pacienty a někdy dohlíží i na to sousední. Pak se jim ani nedivím, že jsou dost podrážděné a přepracované a nejlepší pro ně je, když mohou pacienty utlumit uspávacími prášky, aby to nějak zvládly. V porovnání s lékaři asi i jejich platy jsou velmi nízké.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Predsa ten DUCH! Ten sa ani fosfatom vyvazit neda. (Kam sa "Sol nad zlato" hrabe!) PS Ale keby som bol ako Agha Khan, ci ako sa ten pan vola, co ho jeho oddani poddani rocne vyvazuju zlatom, tiez by to pri mojej vahe nezaskodilo...

    OdpovědětVymazat
  15. Myslím, že mnohé se za krizi schovává. Ono by to nebylo tak zlý, kdyby skupinka nahoře nebyla hamižná až za hrob. Je smutné, že tak málo lidí dokáže takhle ovlivnit život všech.
    Ad pojišťovny - taky by mě zajímalo, kam chodí všechny ty povinné měšíční poplatky, co musíme všichni odvádět. Povinně! A není to malá částka.
    A když jsme u těch pravidelných odvodů zdravotního pojištění, tak jakápak léčba zdarma? Všichni to máme předplaceni.
    O třicetikorunových bonusech ani nemluvě.
    Lékaři ať jdou doprdele, s prominutím za ten výraz.Dnes přijdeš do ambulance nebo jakékoliv ošetřovny a první co slyšíš, je, máte zaplacený poplatek? Někdy už mám chuť takovému doktoru dát do zubů.

    OdpovědětVymazat
  16. Ze začátku jsem si myslela, že lékaři jsou skuteční chudáci a nejvíce obvoďáci. Z omylu mě vyvedla moje známá zubní lékařka, když mi před necelým měsícem tvrdila, že obvoďák pod osmdesát tisíc měsíčně nejde.
    Další bomba byla, když bývalá vykutálená manželka mého nynějšího manžela, dětská dietologická zdravotní sestra před rokem si žádala o zvýšení výživného na syna a dokládala příjem u soudu. Měla téměř stejný měsíční příjem jako můj manžel, který dělá náměstka přednosty. Přitom dělá ze sebe největší chudinku na celém světě.
    I pro něj to byl šok.

    OdpovědětVymazat
  17. Zrovna vcera jsem se dozvedela, ze v USA by par lidi v duchodu mel byt pripaven zaplatit od zacatku duchodu do konce zivota kolem $250,000,- za zdravotni peci, zahrnuje to poplatky za zdravotni pojisteni, poplatky u lekaru atd. etc...asi 4 ceske milionky. Pricemz bezny pobyt zde v nemocnici po ( i tezsi) operaci, je tri dny az tyden ( i kdyz v samostatnem vybavenem pokoji s TV a  koupelnou). Relativne delsi dobu zustava v nemocnici jen pacient s mimoradnymi, velmi tezkymi komplikacemi. Ale, pokud nema nikoho, kdo by se o nej staral, dostane domu nekoho jako 'sestru' ( bez radne kvalifikace), ktera mu nakoupi nejnutnejsi a v podstate s nim hlavne pokeca. Nekdy ve sluzbe i usne. ;)

    OdpovědětVymazat
  18. Pripojuji, ze pisu o paru manzelu, kteri jsou oba pojisteni americkou Medicare a zpravidla si drzi ( a plati) jeste jedno zdravotni pojisteni jako Etna atp..

    OdpovědětVymazat
  19. [14]: Ano, jsou věci, které se zvážit nedají, a duch určitě patří mezi ně. Jinak z tvých potomků a budoucích dědiců mohli být miliardáři .[15]: Kdysi se mluvilo o tom, že se zavedou zdravotní knížky, kde bude vidět, kolik kdo do zdravotního pojištění vložil a kolik za lékařské úkony vyčerpal. Já bych byl ve velkém plusu, protože nikdy jsem neměl neschopenku a k lékaři chodím jen na preventivní prohlídky jednou za 2 roky.[16]: Obvoďáci jsou nejhorší kategorie lékařů, předpisují acylpirin na teplotu a cokoliv složitějšího, než je nachlazení, odesílají ke specialistům. Před časem jsem se přehlásil od "závodního" lékaře jinam, kde nabízeli možnost se objednat na přesný čas bez nutnosti nekonečného čekání, než na člověka přijde řada, a právě zde mě na ty preventivní prohlídky posílají pozvánky. Spočívá to v tom, že mně změří tlak, tep, vyzkouší sluch a zrak a odeberou krev. Protože neznám svou krevní skupinu, zeptal jsem se, zda by mně ji mohli prozradit. To ale oni zjistit neumí, prý mám jít na transfúzní stanici. Také mně tam dávají jakousi pumpičku na odebrání vzorku z tlustého střeva, já ji vždy někde zašantročím, protože se mně takový odběr hnusí, posledně už jsem musel za ni platit zálohu, ale stejně jsem tam pak zase nešel. Asi ze mě radost nemají, protože moc bodů jim nepřináším.[17]:[18]:Je to hodně vysoká částka, při dnešním kurzu koruny skoro 5 milionků. Za to by mohly být dva byty nebo pěkný domeček. Alespoň, že těm nemajetným poskytnou duchovní útěchu.

    OdpovědětVymazat
  20. Tady je to s obvodaky, kterym se rika rodinny lekar, podobne, ale kdyz je to dobry rodinny lekar ( napriklad nase rodina ma jedinecneho), muze lidem zachranit zivot. Mel by vedet, k jakemu odbornikovi ma pacienta poslat, to znamena vedet, do jake kategorie pacientuv problem spada. Taky by mel mit dobry okruh specialistu, k nimz svoje pacienty doporucuje. Neco jako dispecer? Je to spravne slovo? Obvodni doktor nemuze mit expertizu na vsechny druhy zdravotnich disciplin, ale mel by mit dobry odhad, prehled a zkusenosti ( prurez znalosti ve vsech oborech). Je-li to rodinny lekar, tak drzi vsechny rekordy od specialistu a tudiz muze poskytnout v pripade nutnosti doplnovaci informace potrebne v pripade nutne operace atd...

    OdpovědětVymazat
  21. A rocni prumerny plat rodinneho doktora je $211,083,- , ale zacinajici mlady 'obvodak' ma kolem $120,000,- .
    Prepocitavat se to dost dobre neda vzhledem k vysi pojistek, rozdilnych cen a mnoha jinych veci.

    OdpovědětVymazat
  22. A vzhledem k vysi fin. ceny studii, samozrejme.Jinak pokud jde o poplatky u obvodaka, tak automaticky platime pri kazde navsteve kolem $25,- a u specialisty je to nejmin o $15,- vic a to je s pojistenim, bez pojisteni opravdu nevim, asi je vezmou jen v pripade krajni pohotovosti.

    OdpovědětVymazat
  23. [19]:Myslím, že existuje nějaký výpis v pojišťovně, kde bys měl mít uvedeny všechny oficiální zákroky, díky tomu někteří lidi objevili, že se na jejich konto připočítávají vyšetření, které vůbec nepodstoupili.
    Chápu, že z těch odvodových záloh se přerozděluje určitá částka tam, kde je to nutné (jestli tomu rozumím dobře), ale myslím, že značná částka se někde zkrátka ztopí (na pitominy, které nejsou potřeba, na nějaké odměny manažerům a podobné podrazárny)

    OdpovědětVymazat
  24. P.S. mimo téma, podívej se znovu k Beatricii (přes odkaz u mě v komentářích), dala do placu nový článek, kde jsou právě tato písma (a má to sakra dobře provedeno) a uvedla odkazy, jak na to. Můžeš to vyzkoušet a kdyby ti něco dělalo problém, napiš jí do komentáře, ona ti ráda poradí.

    OdpovědětVymazat
  25. Děkuji ti za hezký komentář. Prostudovala jsem u Vendy tvé požadavky na vzhled písma a vypracovala jsem ti návod, který splňuje tvé představy pestrého písma. Případné dotazy ráda zodpovím.
    http://beatricia.blog.cz/1208/sklad-mych-ruznosti

    OdpovědětVymazat
  26. Mne docela příjemně překvapila nová změna v Německu co se týče zdravotnictví. Od letoška se už neplatí deset eur za Kvartál u lékaře.

    OdpovědětVymazat
  27. Ten nápis Mish-mash se ti povedl bravurně. Když se nezobrazí tabulka Vrstvy po otevření GIMPu automaticky, tak postup je tento: V horní liště Okno - KLIK// Připojitelné dialogy//
    Vrstvy - KLIK. Otevře se tabulka Vrstvy. V tabulce jsou znázorněny jednotlivé vrstvy, tj. textová vrstva T a Vrstva Pozadí. Pracovat už podle návodu.
    Kontura písma - pracuji na tom a napíšu ti návod. Záleží na tom, jaký zvolíš font.
    P.S. Očekávej tedy další koment; já to vykoumám. Přeji ti úspěšné zvládnutí všech úskalí.

    OdpovědětVymazat
  28. [27]: http://beatricia.blog.cz/1208/sklad-mych-ruznostiNávod na orámování písmen je na uvedeném linku. Držím ti palce; je to velmi jednoduché a hezké, písmo je markantní.

    OdpovědětVymazat
  29. http://beatricia.blog.cz/1208/sklad-mych-ruznosti
    Vypracovala jsem ti nový návod od začátku; já se při tom také učím, dělám to ráda.
    Teď se ti to určitě povede, držím palce.

    OdpovědětVymazat
  30. Vidím, že ses pustil do grafiky Jsi odvážný a snaha se cení. "Nalněná" písmenka se mi líbí, jen trochu zanikají v tom barevném podkladu. Ale asi ještě nejsi hotov, že.Nadstandardy - vadí mi, že byly zrušeny. Nejde přece o to, že by byla ošizena zdravotní péče. Jde o to, že byla dána možnost si připlatit za něco navíc. Ale asi i to je u nás špatně. Připlatila jsem si za lehčí sádru. Nebyl to nijak závratný peníz. Až ji budu potřebovat příště, zaplatím ji celou. A to už nebude taková legrace. Občas tomu všemu přestávám rozumět.

    OdpovědětVymazat
  31. [30]: Ach jo - naplněná písmenka -

    OdpovědětVymazat
  32. Souhlasím s Mengano, chtělo by to jiný podklad. Méně barevný, spíš jednodušší - modrou oblohu, vodní hladinu, nebo travnatou plochu. Tak bych to aspoň viděla já. Ale líbí se mi, že se pouštíš do změny. Já si na to netroufám, pořád čekám, až bude mít syn čas a udělá mi nový design.

    OdpovědětVymazat
  33. [29]: Beatrix, díky za čas, který mémo školení věnuješ, v podvečer se na poslední lekci podívám. Ale nevím, zda nebude mimo mé chápání.

    OdpovědětVymazat
  34. [30]:[32]: Mně také vadí, že písmena nejsou patrná a právě jak zvýraznit jejich obrys, se mně snaží Beatricia vysvětlit. (Jakou barvu ale pro něj použít? Modrou, žlutou, červenou?)Smyslem změny záhlaví je zmenšit jeho výšku, aby byl vidět větší úsek článku.
    Podkladem je výřez z Pollockova obrazu z Museum of Modern Art v NY. Ty chaotické čáry mně přijdou k mišmaši jak dělané, jen kdyby byly trochu světlejší. Mám ještě jednu verzi s notami mého oblíbeného Rachmaninovova preludia, jenže bílý podklad nevytvářel žádný předěl k bílé ploše s textem. Chtělo by to změnit i hlavní plochu, ale nepřišel jsem na nic, co by vypadalo pěkně a nesnížila se přitom čitelnost textu.
    Když nic víc, alespoň tyto neumělé pokusy přinesly nějakou "inovaci", dělá to každý, Ruža z Moravy (myslím) každý měsíc, tak to také zkouším.

    OdpovědětVymazat
  35. [34]: Barvu zadáš dle bodu 23. Ve vzorkovnici vybereš barvu, aby ladila s obrázky. Je tam celá škála barev.

    OdpovědětVymazat
  36. Ze je to Pollock je zrejme, Milosi, dobre vybrano, ale inovaci chybi koncept. ;)

    OdpovědětVymazat
  37. [36]: To je pravda, koncept chybí, technickým termínem řečeno jde o deterministický chaos.

    OdpovědětVymazat
  38. [34]: A nestačil by "mišmaš" jen v těch písmenkách?
    Obraz v podkladu je krásný, písmenka s obrázky jsou taky vydařená, jen dohromady je toho tak trochu dost. Ale mně se to tady kecá, sama neumím vůbec nic V potu tváře jsem si nastavila svůj design a teď se bojím do toho jakkoliv sáhnout.

    OdpovědětVymazat
  39. Rekla bych, ze stacil, mengano. Jsem pro jednoduchost.

    OdpovědětVymazat
  40. [38]:[39]: Právě teď jsem dokončil podle Beatricina návodu obrys písmen a vidím, že to žádný úspěch nemá.
    Ale berme to jako další z amatérských pokusů začátečníka, vaše návrhy budu mít na paměti pro další iteraci. [38]: Ty máš v pozadí nádhernou fotku zapadajícího Slunce, ta sama o sobě zajišťuje estetický a velmi příjemný náhled na blog.

    OdpovědětVymazat
  41. Mne se zda, ze to jakysi uspech ma.

    OdpovědětVymazat
  42. Povedlo se ti to; jak to, že by to nemělo úspěch? Vždyť je to hezké a účel to splnilo. Já mám z toho dobrý pocit. Přeji ti hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
  43. [41]: [42]: Díky, také přeji vám oběma i všem ostatním hezký, slunečný víkend.
    [42]: Nakonec nemá zvýrazněný obrys pomlčka, protože znaky - a _ neměly správné proporce pro obrázek, proto jsem je tam vložil jen v neorámovaném výřezu.

    OdpovědětVymazat
  44. Děkuji ti za pochvalu. Na tvůj dotaz: Na tu vodní animaci je placený program Nature Illusion Studio - Professional Edition. Ten provede veškeré úkony podle návodu.

    OdpovědětVymazat
  45. [1]: Kéž by šlo jenom o tato dvě.[19]: Miloši, to není žádná sranda, navíc když platíš zálohu! Tak to využij.Ten design se od té doby měnil nebo je pořád stejný? Přiznám se, že až teď, když jste to tolik řešili v komentářích, jsem se pořádně zadívala na ty jednotlivý výjevy. Jsem ostuda, co?

    OdpovědětVymazat
  46. [45]:Zrovna příští pátek po několika urgencích esemeskou jdu na preventivní prohlídku po dvou letech. Když jsem konečně uznal, že bych tedy druhý den se mohl stavit a zavolal tam, slečna na telefonu mě vyvedla z omylu, že tak rychle neberou, a objednala mě asi měsíc od toho hovoru. Jen abych nezapomněl, protože hned další den jedeme na týden na hory a už budu naladěný jinak.Design se změnil, s výplní písmen mně poradila Beatricia, která umí kouzlit v grafice. Dřív jsem měl v záhlaví koláž z různých míst z cest, ale ta byla tak velká, že po otevření stránky nebylo vidět nic než ji, a protože jsem chtěl, aby byl i náhled na první článek, koláž jsem snižoval na výšku, všechny části se zmenšovaly až k nečitelnosti a pak jsem ji raději zahodil a přešel k této podobě.
    Ještě by se mně líbilo, kdyby písmena nebyla rovně, ale všelijak nakřivo (jako čísla pod menu) a v nestejných velikostech, ale to bude snad někdy, pokud vůbec, protože ani nevím, jak by se to dalo udělat.

    OdpovědětVymazat
  47. [46]: Vidíš, jsem se s tím komentářem docela trefila. Prohlídka je sice hezká, ale psal jsi, že pokaždý vynecháváš tamto ono, takže tě prosím, tentokrát se vším všudy!
    Jo, to by bylo dobrý, kdyby ty písmena byly nakřivo Tak se budu těšit - změna je život.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)