26. února 2014

Vítězem soutěže se stává …

Dvoutýdenní termín na zasílání odpovědí v soutěži o knihu po 100 článcích uplynul a přichází okamžik pravdy :-)
Do soutěže přišly odpovědi sedmi soutěžících. Není to sice mnoho, někteří se asi zalekli "složitosti" otázek, ale i tak se soutěž vyvíjela velmi dramaticky.

Správné odpovědi na otázky jsou:
  1. Graz (Štýrský Hradec)
  2. Velký Rozsutec, Malá Fatra
  3. Henry Moore, Butterfly (Motýl)
  4. Lucas Cranach st.
  5. Ko Tapu (původní název), díky popularitě jedné epizody s agentem 007, kde se objevil, dnes také nazývaný James Bond Island (Ostrov Jamese Bonda)
  6. Pustevny v Beskydech
  7. Stockholm (v budově radnice jsou předávány Nobelovy ceny s výjimkou ceny za mír, která se předává v Oslu)
  8. Praděd (Jeseníky)
  9. Berlín, Reichstag
  10. Betliar
  11. Chrysler Building, New York
  12. Auguste Renoir (Pierre-Auguste Renoir)
  13. Gerlach, Vysoké Tatry
  14. Smolenice
  15. Köln (am Rhein) (Kolín nad Rýnem)
  16. Bryce Canyon (národní park v americkém státě Utah)
  17. Shanghai World Financial Center (Světové finanční centrum v Šanghaji)
  18. Rotterdam
  19. Sergej Rachmaninov
  20. Hohe Wand
  21. Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) - Jerome Klapka Jerome
  22. David Copperfield, Charles Dickens, Uriah Heep
  23. Richard Müller, Banket
  24. Ivan Meštrović, Gustav Vigeland
Děkuji za opravu či upřesnění formulace dvou otázek:
Lojzovi za informaci, že Betliar není zámek, ale kaštieľ, to znamená panské sídlo nižší šlechty, v konkrétním případě rodu Andrássyových, kterým patřil i hrad Krásna Hôrka.
Vencisákovi děkuji za doplnění, že žluté kostky v Rotterdamu teď slouží jako hostel.

Tvorba testů je docela věda. Chce-li např. univerzita přijmout 200 uchazečů o studium určitého oboru a přihlášených je 5000, je třeba zvolit testy dostatečně složité, aby požadované procento správných odpovědí dosáhlo právě kolem 200 uchazečů (to se dá s jistou pravděpodobností určit podle výsledků z minulých testů). Kdyby otázky byly příliš jednoduché, podmínky splní (téměř) všichni a nebude možné úspěšné uchazeče odlišit, v případě příliš složitých otázek, nedosáhne na "laťku" (téměř) nikdo.

Proto otázky kromě posledních čtyř vycházely z obrázků a odpovědi se tak nedaly najít zadáním klíčových slov do vyhledávače, odpověď na otázky 4, 8, 12 a 16 navíc nebyla obsažena v žádném článku na blogu, vítězové však všechny čtyři zodpověděli správně. Odpovědi na některé otázky se nacházely v článcích, které se primárně zabývaly něčím jiným, např. Betliar byl ukryt v článku o požáru na hradu Krásna Hôrka (to zmátlo Čerfa), Pustevny v článku o Čičmanech v souvislosti s architektem Dušanem Jurkovičem (přehlédla to Robka a Bev), Stockholm v článku o Nobelově ceně.

Národní park na obrázku k 16. otázce nebyl Grand Canyon, ale Bryce Canyon, pro který jsou typické špičaté věžičky, které vypadají jako stalagmity (krápníky vyrůstající ze země), při troše nadsázky jako píšťaly varhan. Pro srovnání přidávám dvě fotografie z Grand Canyonu, kde se takové útvary nenachází.





Některé otázky byly strukturovány do podotázek a v pravidlech soutěže jsem uvedl, že se budou uznávat jen odpovědi, kde všechny dílčí otázky budou zodpovězeny správně.
Později jsem toho trochu litoval, ale během soutěže však už pravidla nelze měnit.
Čerf má zodpovězenu u 24. otázky polovinu (Henryho Moorea asi nelze počítat mezi Rodinovy žáky, alespoň nikde jsem se o tom nedočetl), Vencisák u 22. otázky 2/3, protože zřejmě přehlédl, že se ptám i na spisovatele, a Lojzo v 2. otázce zapomněl uvést název pohoří, kde se Velký Rozsutec nachází. V Rožnově pod Radhoštěm je také k vidění dřevěná architektura, např. ve skanzenu, ale na obrázku byly Pustevny, kam vede silnice z obce Prostřední Bečva (mezi Rožnovem a Prostřední Bečvou je ještě Dolní Bečva), druhou možností je 4 km dlouhá hřebenová túra mezi Radhoštěm a Pustevnami, k tomu je však ještě třeba se z Rožnova dostat na Radhošť.

Na obrázku k 7. otázce byla budova radnice ve Stockholmu, ne v Oslu, ta vypadá jinak, jak ukazuje následující fotografie.




A jaké jsou výsledky? (Číslo v závorce představuje výsledek při uznání částečně správných odpovědí.)

1.-4. Vencisák 22 (22,66) - v 22. odpovědi chybí jméno spisovatele, 24. vynechána
1.-4. Čerf 22 (22,5) - v 24. chybí Gustav Vigeland, chyba v 10.
1.-4. Gabi 22 - vynechány 21. a 22.
1.-4. Robka 22 - chyby v 6. a 7.
5. Lojzo 21 (21,5) - v 2. odpovědi chybí název pohoří, chyby v 6. a 16.
6. King Rucola 18 (20,16) - napůl 2., 6. (nešlo o název jedné z budov, ale název místa) a 20., z 22. zodpovězeny 2/3, 21. neodpovídá na otázku, 24. nezmiňuje sochaře, jimž byly věnovány samostatné články na blogu
7. Bev 17 (17,5) - v 11. odpovědi je správně město, ale chybně budova, chyby v 2. a 6., vynechány 4., 8., 12., 16.

Soutěž má 4 vítěze se stejným počtem bodů

Všem blahopřeji a děkuji také Lojzovi, kterého drobné přehlédnutí stálo místo na stupni vítězů, Bev, která byla znevýhodněna tím, že se blogově známe kratší dobu, a samozřejmě Kingovi Rucolovi, který svými dotazy soutěžící určitě udržoval v napětí a na poslední chvíli ještě mohl celé pořadí zvrátit.
Při této situaci se mně nezdá vhodné ocenit jen jednoho z vítězné čtveřice a chtěl bych proto cenu poslat všem čtyřem. Zatím mám ale knihu jen ve 2 kusech, s jedním jsem počítal pro vítěze a protože se mně zalíbila, koupil jsem ji druhý den i pro sebe. Oba kusy byly z jedné prodejny a nevím, zda tam (případně někde jinde) mají ještě další, kniha vyšla totiž v r. 2008. Ale předpokládám, že by se dala i objednat.

Prosím tedy všechny vítěze, aby mně přes zprávu autorovi sdělili adresu, kam cenu zaslat. Pokud bude se sehnáním vítězné ceny problém, omlouvám se za zdržení, v tom případě bude vyřizování podle pořadí, v jakém tyto informace dostanu.

33 komentářů:

  1. Som absolutne rozculeny; kde je hodnotenie mojho dvojdenneho snazenia? Styri otazky do terminu a zvysok potom?!? To su predsa dva dni! To je zrale na extra premiu. Vobec! Aka je to kniha, aby som si to mohol kupit ako "cenu utechy"", hä?No sranda to bola, ked som sa zobudil pät minut pred polnocou a mal som dojem, ze som mal nieco vybavit... . Pis rycho dalsich sto clankov, tesim sa na novu sutaz! Musim sa rehabilitovat co najrychlejsie.Mam aj tak najradsej taketo otazky (nasa TV pocas olympijskych hier podobne): A) je strelba na hlinenych holubov olympijsky sport?
    B) je pecenie holubov olympijsky sport?
    Tak si totiz moze ucastnik aj vybrat.

    OdpovědětVymazat
  2. Miloši, ač je to s podivem, článek, jehož první část (test) jsem nečetla, mě hodně zaujal. Líbila se mi úvaha o obtížnosti tvroby testů i podobrné vyhodnocení. Trochu mě zamrzelo, že jsem se nechytla včas a nelámala si hlavu nad tvým testem. Je to tak, že blogy čtu nepořádně, ve spěchu, nemám čas v klidu vnímat a vybírat to, co za to stojí a tak v duchu doby častěji přelétnu to kratší, i když mě to někdy neuspokojí, jen zaznamenám, co se děje....pokud se zklidním a začtu do tvého drobným písmem psaného a zajímavostmi nabitého příspěvku, nikdy nelituju. Ale....přiznávám, hodně zmeškávám.....snad v důchodu   

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za velmi dobrou zprávu a gratuluji všem spolusoutěžícím. Pokud jde o cenu, vůbec si se mnou nedělej starosti, protože mám doma velmi podobnou obrazovou knihu - také s názvem Divy světa a s velmi podobnou obálkou, půjde tedy nejspíš o nějaké starší vydání téhož. Mně jako ocenění bohatě stačí virtuální medaile a jsem moc rád, že jsem se tak parádně připravené soutěže mohl zúčastnit a ještě si při tom rozšířit obzory .

    OdpovědětVymazat
  4. Já se připojuji s gratulací nejen čtyřem vítězům, ale i dalším, kteří se soutěže zúčastnili.
    Přiznám se, že jsem také chtěla přispět svou "troškou do mlýna", začala jsem si na papír zapisovat odpovědi. Pak však vypukly jarní prázdniny a k nám se dočasně přistěhovaly vnučky, které mě zaměstnávaly na plný úvazek v době svého bdění, aby pak zalehly a spaly v místnosti, kde mám počítač. Nemá cenu se vymlouvat. [2]: Katko, nebude to lepší. Já se kdysi smála tomu, když mi jedna z kamarádek napsala, že nejčastější věta důchodce zní: "Nemám čas". Ta věta je totiž pravdivá. Pokud důchodce má nějaké koníčky, snaží se žít trochu aktivně a navíc má jako bonus vnoučata ... čas chybí.

    OdpovědětVymazat
  5. Patřím mezi ty, kteří se zalekli složitosti otázek, o to víc musím ocenit ty, kteří se do soutěžení pustili a zdárně na tvé otázky odpověděli. Gratuluji čtyřem oceněným, ale i ostatním zúčastněným.   

    OdpovědětVymazat
  6. Sláva víťazom!
    A Milošovi ešte raz dík za súťaž, bavila ma!

    OdpovědětVymazat
  7. Gratuluji ze srdce všem zúčastněným a dvakrát tolik vítězům. A nakonec i sobě, protože mě to moc bavilo a Tobě Miloši, že jsi vymyslel skvělou, zábavnou a poučnou soutěž.
    Těším se na další stovku.

    OdpovědětVymazat
  8. Niekam sa stratila moja gratulacia kolegom-sutaziacim? Tak teda znova gratulujem.

    OdpovědětVymazat
  9. Taky gratuluji ostatním. Škoda, že soutěž nedali na titulní stránku, třeba by se zapojilo více lidí. Nj, když to není Valentýnská soutěž, tak to asi administrátora nezajímá. :)Jinak jak jsem psal u soutěže, poslal jsem odpovědi čistě pro radost, rád soutěžím, nerad přebírám ceny, takže mě řešit nemusíš, příp. se třeba na Coloursech nechám pozvat na jedno pívo, to joo. A otázku na jméno spisovatele jsem tedy vážně přehlédl. ://Fascinující, že tolik lidí pozná Cranacha st. a Renoira. :) Třeba ta Judita je v malířství nesčetněkrát opakovaným motivem a není to tak snadné z malého obrázku odhalit, že patří právě jemu.

    OdpovědětVymazat
  10. [1]: Pro mne bylo A top! Za nakreslení terče(fušky) jsem obdržela prémii 100,-Kčs.     

    OdpovědětVymazat
  11. Moc děkuji za krásnou soutěž a gratuluji ostatním soutěžícím! Bylo to pěkně zapeklité a odpovědi na některé otázky jsem hledala v článcích - z toho plyne i mé chybování (měla bych se stydět, nepoznat Pustevny). Ale bavilo mě to a aspoň jsem se zase něco dozvěděla a trochu si prošla tvůj starší archiv, který jsem zatím z nějakého důvodu neměla čas prolistovat.
    Díky a těším se na další články!

    OdpovědětVymazat
  12. Kingu, možná tu knihu pošlu tobě, zatím se vítězové nehlásí, anebo říkají, že jim o cenu vůbec nejde.
    Zatím je jich 103, už zbývá jen 97. Tipoval bych tak 800 dnů, takže zase za 2 a čtvrt roků [2]: Tvůrci testů se tipováním náročnosti hodně zaobírají, ale proti nim jdou uchazeči, kteří se na bývalých testech učí, je spousta přípravných kursů, kde se naučí odpovídat na prototypové otázky, nacvičí si určitou logiku, kterou k nim potřebují, a tím se všechno zkreslí. Myslím, že i testy Mensy lze natrénovat a člověk pak má IQ génia.
    Tady se mně ale líbilo, že Čerf, Gabi a Robka ztratili body ve zcela odlišných otázkách, tak ten test asi nebyl tak špatný.[3]: Knih tohoto typu mám dost, většinou je v názvech 100/500/1000 nejkrásnějších míst/měst/muzei/divů/náměstí, ..., vezmu ji do Prahy na tvou výstavu.[4]:[5]: Škoda, že jste se nepřidaly, ale znám to také. Kdysi Vendy měla nějakou soutěž zaměřenou na fotky zátiší, ale než jsem se rozhoupal, bylo po ní.
    Babičky jsou nejvíc vytěžované - vaří, pečou, hlídají vnoučata a starají se jim o zábavu (a k tomu ještě o dědečka), to je časově nejnáročnější "profese"

    OdpovědětVymazat
  13. [6]:[7]:[8]: Já děkuji vám a všem dalším, protože soutěž jste udělali zajímavou vy.
    Lojzo, ještě jednou díky za poučení k Betliaru.
    Kingu, vysloveně jsem trpěl, když ani poslední den tvé odpovědi nikde nebyly, měl jsem strach, že jsi zapomněl, ale nemohl jsem ti nic vzkazovat a napovídat, abych soutěž neovlivnil, jen jsem doufal, že si vzpomeneš.
    Stejně tak jsem doufal, že někdo ještě své odpovědi doplní, že si všimne, co přehlédl. K tomu ale bohužel už nedošlo.[10]: Taková cena také potěší Blahopřeji.[9]:[11]:Venco a Robko, na Colours jsem si ještě lístky nekoupil, nevím přesně, jestli něco nevymyslí má drahá choť s dovolenou, ale to je ještě daleko.
    Vím, že někomu může dělat problém odhalit svou identitu, stačí však poslat jakoukoliv adresu, třeba nějakého příbuzného s jiným jménem. Opravdu bych chtěl, abyste svou cenu dostali. Stejně tak Gabi, která ale v komentáři zmiňovala, že je někde na cestách.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Taky lístky ještě nemám. Potřebuji lepší program pro závěrečné rozhodnutí, zatím nejsem moc uspokojen. Jezdím na festivaly prvně kvůli muzice, pak až kvůli lidem. Děs se mnou.Vážně si s tím nelam hlavu, mně odhalování identity problém nedělá, ale knížku bych si už moc neužil. Jako malej jsem byl děsnej šprt a musel jsem mít každou encyklopedii a obrázkovou knížku a dnes už se jim spíše vyhýbám. Čímž nechci říct, že cenou pohrdám, určitě je krásná, ale věřím, že by se našel někdo, kdo si jí opravdu užije.

    OdpovědětVymazat
  15. Já jsem se sice nezalekla, Miloši, ale znám svoje možnosti, tak jsem se nepouštěla do předem prohrané bitvy. Všem, kdo to zkusili, blahopřeji a vítězům dvojnásobně, mají můj obdiv.

    OdpovědětVymazat
  16. [14]: Abych řekla pravdu, kdyby letos nedorazil Plant, tak bych byla asi taky  neuspokojená. Je to zatím skoro samý pop a téměř žádná world music. Ale beru festival jako určitou formu dovolené a mám v merku pár věcí, co bych ráda viděla. Jen mi přijde, že se to začíná ubírat trochu jiným směrem, než jsem byla dřív zvyklá.

    OdpovědětVymazat
  17. [12]: Mam strach z vysokeho postovneho. V pripade, ze to tak dopadne, tak radsej osobne, oder? (V dobe NASA spionaze je ostrazitost kvoli indentite aj tak len pochaby sen, nie?)

    OdpovědětVymazat
  18. [15]: Kdybys ty (nebo Frypat) sestavila kvíz na české země, byl bych úplně ztracený. Každý je zaměřen nějak jinak, ale to je právě plus, protože se navzájem doplňujeme.[16]: Jak čtu tvou debatu s Vencou, asi bude stačit lístek na Planta.[17]: Musíme nějak nenápadně a konspirativně - třeba na Čerfově výstavě Podle tvých fotel tě už znám.[18]: To jsem velmi rád, spíše jsem se obával, že tohle už ke čtení nebude vůbec, proto jsem se to snažil trochu zachránit fotkami

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Pro tebe asi ano. I když - přijede i Zaz - a pokud si to dobře pamatuji, tobě se taky líbila. Ještě mají čtyři měsíce na zveřejňování účinkujících, tak doufám, že něčím příjemně překvapí.

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: Nejspíš máš pravdu, Miloši.

    OdpovědětVymazat
  21. Achich, ach. Myšlení tak bolí! Četla a i studovala jsem ten velezajímavý kvíz a je mi, jako bych se styděla. Mezi vrcholy bych se určitě neumístila. Něco vím, jo; něco ne. Ale každopádně jsem se poučila a pokochala krásnými snímky. To ty dovedeš brilantně a bravurně. Gratuluji tobě, jako autorovi, a všem zúčastněným, a hlavně vítězům. Jsou to borci.
    Vivat! ☼☼♪♪☼☼♪♪☼☼

    OdpovědětVymazat
  22. Srabácky se přiznám, že otázek jsem se zalekla. Nedala bych to, i když zčásti i proto, že necestuji. Ale to není až tak omluva, protože je spousta cestopisných pořadů, které bych mohla sledovat, a nesleduji. Tvá soutěž byla opravdu náročná a gratuluji všem, kteří se do ní pustili, a ještě více těm, kteří vyhráli.

    OdpovědětVymazat
  23. [19]:[17]: Ale ten "plnovous" je len maskovanie (Tarnung, po slov., pozn.prekl.)Ale ten napad s vystavou ani nie je na zahodenie!

    OdpovědětVymazat
  24. Já bych se jednou chtěla podívat do nějakého kaňonu, třeba do Grand Canyon. Musí to tam být krásné. :)

    OdpovědětVymazat
  25. Gratulace vítězům a všem zůčastněným.Já s tím začala,ale pak bylo pořád něco,a pak zbývaly už jen dva dny,a to byl pro mě už velký stres.Nicméně nevylučuji svou učast při příležitosti další tvé soutěže u výročí 200 článků.   

    OdpovědětVymazat
  26. [14]: Venco, možná by pak pro tebe bylo vhodnější nějaké CD, ne?[20]: Zaz se mně opravdu líbí, první jsem od ní slyšel tu píseň na ulici s doprovodem kytary a basy a pak na YouTube našel i další, Tu bych vidět chtěl.[21]: Hnako, já zase kromě Prahy dost málo znám Čechy a z tvých a Frypatových článků navíc vidím, že často neznám ani to, co je za humny [22]: [23]: Beo a Vendy, jen nebuďte zbytečně skromné [24]: Kdybys ses oholil (anebo odlepil vous), vůbec bych tě nepoznal.[25]: My jsme se na kaňony (Grand Canyon a Bryce Canyon) jen dívali shora, jsou však lidé, kteří sejdou dolů a třeba tam přenocují. Na to jsme neměli čas, ale asi bych se i trochu bál, zda tam nejsou třeba jedovatí hadi.[26]: Heleno, počítal jsem, že se zapojíš, protože jsi velká cestovatelka a třeba Bryce Canyon by tě nezmátl, protože jsi na svém blogu měla o něm hezký článek.

    OdpovědětVymazat
  27. [27]:[24]: Mali sme kocicku. Raz som sa zo srandy "demaskoval" a ta ma bez brady  skoro nenavistou alebo od strachu zozrala. Suseda ma v schodisti pozdravila "Grüezi* Frau G." Deti, vtedy este skolou povinne mi vynadali, ze mam "malu hlavu" a sam som si pripadal ako trestanec. *"Grüezi" je svajciarsky bezny pozdrav, zrejme od nemeckeho "Grüss Gott!" Moj nebohy brat, sam tlmocnik z viacerych reci, sa strasne rozculoval kvoli svajciarskej nemcine, ktorej samozrejme malo rozumel, ako kazdy normalny clovek. Ked prisiel na navstevu nadsene vykrikoval ako pozdrav "k rici, do riti s vami".

    OdpovědětVymazat
  28. Gratuluji vítězům, já myslela, že se do toho pustím, ale nebylo času.

    OdpovědětVymazat
  29. Velká gratulace všem,kteří se do toho pustili! A navíc tolik správnýc odpovědí
    Když jsem četl zadání soutěže,tak jsem si připadal jako momentálně postižený amnézií

    OdpovědětVymazat
  30. Gratulujem všetkým!. Ja sa ozývam až teraz, bola som v divočine, tam kde ešte aj v súčasnosti nefunguje ani mobilný internet.
    Dnes ( vlastne teraz už včera),cestou do domova č. 2, pri pohľade na Tatry, som zapochybovala, či som správne identifikovala "Gerlach" Poznate ten pocit, keď neveríte vlastným očiam? Bol to on, nebol to on...bol to on na tom zábere Dnes bol akýsi iný.Zasnežený No a pred chvíľou som si musela dať googlu preložiť do čestiny slovo "kaštieľ"( zámeček)Ja som si naozaj nevedela spomenúť, či existuje v češtine ekvivalent vystihujúci odlišnosť spoločenského postavenia jeho obyvateľov. Hanbím sa za tú nevedomosť!

    OdpovědětVymazat
  31. Tentokrát jsem pár komentářů přeskočila, tak se zeptám, jak to nakonec dopadlo? Komu jsi knihu/y poslal? :)
    Je vidět, že sis s tím testem dal opravdu práci. Chválím tě.

    OdpovědětVymazat
  32. [32]: Knihu jsem ze čtyř vítězů se shodným počtem bodů osobně předal Čerfovi na jeho výstavě fotografií a poslal Gabi a Robce. Vencisák, který by vyhrál, kdyby se počítaly i částečně zodpovězené otázky, odpověděl, že soutěžil jen pro zábavu a nějakou takovou knihu už má, adresu mně neposlal a kniha mně zůstala, toho však neželím, protože kdyby o ni projevil zájem, šel bych si ji koupit i pro sebe.Občas si poznamenám, co by se hodilo do soutěže po 200 článcích, ale protože jich je teprve 142 a víc než 3 za měsíc nezvládám, při tomto tempu přijde na pořad koncem r. 2016 :)

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)