13. března 2014

3 výstavy - Josef Lada, Antonín Širůček, Petr Vápeník

Na přelomu roku na brněnském hradu Špilberk byla k vidění výstava obrazů Josefa Lady (1887-1957). O výstavě jsem věděl už v předstihu od kulturní encyklopedistky Otavínky, ale v den jejího slavnostního otevření jsem neměl možnost se na ni dostat. Návštěvu jsem pak odkládal a nakonec na ni šel (i s chotí) až poslední den. Celkem jsme zaplatili 180 Kč a viděli několik desítek obrazů. Přestože malíře u nás zná každé malé dítě, jeho kresby a malby zdobí Švejka, dětské knihy i vánoční pohledy, fotit bylo zakázáno. Myslím, že ani výběr nebyl úplně reprezentativní, například zde nebyl žádný obrázek z venkovské zabijačky, nikde nebylo prase pověšené za zadní nohy, a když listuji ve více než 200-stránkové knize Vlastimila Tetivy Josef Lada - pohádkový svět, kterou v r. 1997 vydalo pražské nakladatelství Eminent, myslím, že je v ní daleko více informací a k vidění zajímavější soubor umělcových děl, i když samozřejmě jen v reprodukcích a ne v originálních velikostech.

Josef Lada byl osobitý umělec a je známé, že se o jeho originalitě pochvalně zmínil i slavný Pablo Picasso. Na našich uměleckých aukcích však trhají dražební rekordy spíše Picassovi napodobovatelé a "lidový" umělec je mimo zájem sběratelů a investorů do uměleckých předmětů.

Aby zde Josef Lada byl alespoň nějak zastoupen, přikládám fotografii plakátu výstavy.




Sochař a malíř Antonín Širůček (1913-1977), je umělecky spjat s Brnem, kde žil od r. 1945. I jeho dílo je vystaveno na hradu Špilberk a je možné ho ještě vidět, protože výstava trvá až do 30. března.
Tentokrát jsem si vernisáž ujít nenechal. Její součástí bylo představení monografie o Antonínu Širůčkovi od Jiřího Hlušičky, dřívějšího dlouholetého ředitele Moravské galerie, který byl osobně přítomen. Od autora už jednu knihu mám (České moderní malířství v Moravské galerii v Brně, vydané nakladatelstvím Blok v Brně v r. 1984) a měl jsem v úmyslu si koupit i tuto knihu. Podle zprostředkované informace od umělcova syna jsem věděl, že na vernisáži bude k mání za zvýhodněnou cenu bez distribučních přirážek, jenže organizace poněkud zaskřípala, hradní prodejna, kde ji mělo být možné získat, byla zavřená. Na rozdíl od Ladovy výstavy zde bylo možné fotografovat a několik děl tak můžu prezentovat.



V Širůčkově malířském díle je patrný vliv expresionismu a částečně i kubismu a abstraktního umění, socha Rodina je zřejmě inspirována stejně nazvaným dílem Henryho Moorea.

Po kresbách, malbách a sochách přišlo i na fotografie. V neděli 9. března jsem si udělal výlet do Prahy na výstavu fotografií Petra Vápeníka, všestranného a umělecky nadaného blogera, známého také pod nickem Čerf. Společně s další mou oblíbenou, Ilonou-pižlíkem, jsme v komorním prostředí Galerie České spořitelny v Rytířské ulici měli možnost si vyslechnout Petrův zasvěcený výklad, kdy vedle přiblížení zobrazených míst nám také poodhalil technické taje pořízení fotografií v infračervené oblasti s využitím speciálních optických filtrů a dlouhých expozičních časů, kterými dosáhl překvapivých světelných efektů, např. výrazného barevného odlišení vodního proudu pod hladinou. Jako výstavní prostor je využit suterén ČS, kde podle Petrovy informace dříve byly bezpečnostní schránky a trezory.

Na výstavě je zdarma k mání profesionálně zpracovaný katalog, do něhož je z 30 vystavených fotografií zařazeno 11. Všechny fotografie, vystavené ve velkém formátu, jsou zaskleny a vzhledem k odleskům osvětlení je nelze dalším fotografováním dobře reprodukovat, proto sem vkládám jen náhled do sálu a neumělou fotografii jedné strany rozloženého katalogu.





Podrobné informace (včetně originálních fotografií) lze najít na Petrově blogu, v článku Komentované prohlídky výstavy navíc i s termíny, kdy bude výstavou osobně provázet. Ty zájemcům zvlášť doporučuji, protože výklad dodá fotografiím další rozměr.

Příjemné setkání jsme zakončili posezením v kavárně, kde řečeno předlistopadovým zpravodajským obratem jsme setrvali v družném rozhovoru a vyměnili si názory na aktuální (blogové) dění a otázky zajímající všechny strany :-)

38 komentářů:

  1. Nóóó, to je Petr v dobré společnosti....ovšem mne může tak akorát vzít prcek protože se tam nedostanu a tím pádem nebudu mít za a) šanci vidět fotky původní i nové v tom perfektním prostředí a za b) snad se setkat i s jinými blogery...prostě to nevyjde a nevyjde a nevyjde. I kdybych se na hlavu postavila....

    OdpovědětVymazat
  2. V Brně a v Praze se výstavy konají docela často. Praha naštěstí není tak daleko, i když už jsem byla jednou i v Brně kvůli Leonardovi. Ladova i Širůčkova výstava by se mi určitě také líbila. Petrova výstava byla moc pěkná, já na rozdíl od Tebe už věděla "do čeho jdu", poněvadž jsem vloni navštivila výstavu v Dobřichovicích. Setkání bybo moc milé a jsem strašně ráda, že jsme se takhle sešli.

    OdpovědětVymazat
  3. Lada, stále nechápu nedocenění tohohle umělce, bez něhož by nebyla skvělá podoba Švejka, nebyl by Mikeš, pohádky naruby a spousty další.
    fotky Petra Vápeníka jsou čarokrásné

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: VendyW, Petr s výstavami má úspěch a určitě budou další a také další (a třeba i jiné) příležitosti se na nich potkat.[2]: Vím, že v Moravské galerii mají Leonardovy kresby, ale výstavu jsem vůbec nezaznamenal, loni jsem však takovou viděl v Benátkách a také měl štěstí vidět větší část jeho obrazů a letos by měla přibýt Madona Benois (a autorsky sporná Madona Litta) v Petrohradě.
    Setkání bylo bezvadné, jsem moc rád, že jsem na výstavě s Petrem viděl.[3]: Asi to bude tím, že Ladovy obrazy vypadají napohled snadné a pak si každý myslí, že by takto mohl malovat také.
    S tvým názorem na Petrovy fotky zcela souhlasím. Věřím, že se s nimi ještě proslaví.

    OdpovědětVymazat
  5. Zákazu fotografování na Ladově výstavě se nedivím - dědic jeho dědičky je nenažraný až běda.

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem to ale... Ladu jsem zmeškala a pana Páleníka evidentně zmeškám též, jelikož mám Prahu dost z ruky a momentálně nemám na takový výlet prostor... :) Tak, že bych zvládla alespoň Širůčka? ANO! ANO! ANO! A k tomu Dalího (právě teď též na Špilasu, což je naprosto úžasné!), kterého zbožňuji a navíc mám návštěvu ,,přidělenou" i studijně, musím totiž odevzdat nějaké reflexe... To jsou ty chvíle, kdy se stává má vášeň školní povinností - když se to takto sejde, člověk skáče radostí :)..

    OdpovědětVymazat
  7. Miloši, díky za moc hezký článek. Takovouhle "tvůrčí společnost" si fakt užívám [6]: Páleníka beru, hlavně prosím ne Pláteníka!

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Ale néé..To je trapné! Takhle to dopadá, když myslím dopředu a dělám deset věcí naráz. Omlouvám se :)...
    (Beáto, ty tele!)

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Vůbec nic se neděje, já jsem zvyklý. A podobně se pletu i když dělám jedinou věc, natož deset .

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Cítím se provinile, nerada se dopouštím chyb (ostatně to asi každý).. Ted si budu muset počkat na nějakou výstavu, kterou budu mít trochu blíž, abych svůj prohřešek mohla odčinit svojí návštěvou, pane Čerfe :).
    (Teď mě naprosto nemístně napadla jedna volná asociace a to: ,,pálené vápno".. Začínám chápat, kde se urodila má mystifikace ve správné podobě Vašeho jména.. Můj humor je vážně nemístný, snad se neurazíte.. )

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Je to fakt: Nejeden vápeník se snadno změní v páleníka. A to ani nemluvím o hašenících!

    OdpovědětVymazat
  12. [2]:[4]: Z komentáře mně vypadlo nejdůležitější slovo - TĚ - mělo to být takto:
    Setkání bylo bezvadné, jsem moc rád, že jsem TĚ na výstavě s Petrem viděl.[5]: Dědičkou myslíš Ladovu dceru? Ta dovedla otcův syn zdatně napodobit.
    Asi by bylo nejlepší, kdyby tak polovinu obrazů odkázal státu, aby vytvořila jemu věnovanou galerii a mohli být všichni spokojení.[6]: Na Dalím jsem ještě nebyl, určitě ji nevynechám, pamatuji si, že jsem už kdysi viděl Hořící žirafu, která snad je přímo z brněnských sbírek.[7]: To jsem rád. Jinak na třetím místě jsi jen proto, že jsem bral výstavy chronologicky podle termínů návštěv.

    OdpovědětVymazat
  13. [6]:-[11]: Kdysi jsem se motal na stavbě, obsluhoval míchačku, podával cihly a tvárnice a hodně dopředu ve velké kádi připravoval vápno a pamatuji si z té doby, že vápno se hasilo (ne pálilo), jak na Čerf nakonec říká v komentáři [11]:.
    Pálí se cihly (Vápeník - Páleník - Cihlář).
    Petře, vidím ale, že přes tvůj relativně mladý věk ti Beáta vyká. Jsi už v pozici žijícího klasika

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Nicméně ono pálené vápno opravdu existuje.. Jde o oxid vápenatý (CaO), nebo-li nehašené vápno. Používá se například na snižování kyselosti vody, či v zemědělstí ke snížení kyselosti půdy. Momojiné právě z něj vzniká hydratací vápno hašené, pokud si to tedy dobře ze školy pamatuju :)..
    A vykám z respektu a úcty vždy do doby, než je mi nabídnuto tykání, ani ne tak kvůli věku. I když je pravdou, že v internetovém prostředí je to trochu ošemetné - člověk často neví, s kým má tu čest :). Nicméně, můj bývalý je stejný ročník jako tady pane Čerf, jak tak koukám :)).. Takže bych ty věkové nuance příliš nehrotila.

    OdpovědětVymazat
  15. Tři výstavy a jedna zajímavější než druhá. Mě by se určitě moc líbily obrazy pana Lady a pak nepochybuji o tom, že výstava poslední, byla o to báječnější, že jsi se setkal s autorem osobně. Je prima, že si "političtí oponenti" (což mám vysledováno z výměny komentářů pod vícero články ),můžou spolu sednout na kávu a setrvat v družném hovoru.   

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Aha, nedával jsem asi ve škole pozor
    Na to, že podle komentáře [6]: studuješ něco, co souvisí s uměním, je docela pozoruhodné, že sypeš z rukávu chemické vzorce.[16]: Na výstavu si zajeď, od Jordánu to nemáš daleko, skutečně stojí za to.
    V politických názorech se s Petrem hodně lišíme, koho on miluje, je pro mě obyčejně úplný pitomec, ale neválčíme, mně je politika celkem ukradená, ani k volbám nechodím. Petra u miniglos jen trochu "štengruju", aby si nezvykal pouze na souhlasné a pochvalné komentáře

    OdpovědětVymazat
  17. Výstavu Petra Vápeníka jsem shlédla a jsem nadšená. Prostě když někdo umí, tak ostatní, tedy i já jen .. koukají. A to s údivem a nadšením, možná i o to víc, že jsem milovníkem Šumavy, na které mnohé fotografie vznikly. Každopádně mohu všem tuto výstavu doporučit.
    Josef Lada se mi zdá nedoceněn.
    Provázel nás všechny od našeho ranného dětství, kdy nám byla čtena Říkadla. Provází nás stále, nebot' bez něj by byl Haškův Švejk o mnoho ochuzen.
    Na Širůčkovu výstavu do Brna se nedostanu, sice to není nedosažitelná vzdálenost, ale čas je v tomto případě mým nepřítelem. Přiznám se, že do Brna jsem cestovala jen na jedinou výstavu, kterou byl Tutanchámon. Kdo mohl tehdy tušit, že se za pět let objeví i v Praze?

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: To je pouze pozůstatek studijní deformace z gymnázia.. Chemie byla povinná stejně jako jiné předměty, které teď občas využiji maximálně tak při různých diskuzích (ať už těch internetových nebo reálných). :) Ale tak aspoň má člověk trošku rozhled..
    (Už tu spamovat nebudu, počkám si na další fajn článek! :))

    OdpovědětVymazat
  19. Lada měl podle mně takový ''zvláštní'' ale jinak zajímavý obrázky......

    OdpovědětVymazat
  20. Lada je fenomen, ktory si nijako neviem vysvetlit. Je jednoducho super!Vystave pana "Palenika" hrozi, ze oproti mojim prvotnym planom sa k nej bohuzial asi nedostanem, co ma nekonecne mrzi! (Ja som to trochu prehnal, v lete by to bolo  byvalo asi jednoduchsie. Skoda!)

    OdpovědětVymazat
  21. doprčič, já chtěla jít na toho Lady   

    OdpovědětVymazat
  22. Ladovy obrázky mají asi rády všechny děti ( i dospělí, kteří na nich vyrostli) a je zajímavé, že mu chybělo prostorové vidění, proto jeho malby působí ploše. Právě jeho zrakovému handicapu vděčíme za nezaměnitelný styl, s nímž maloval idylické výjevy z vesnického života. Škoda, že na výstavě nebylo k vidění více obrazů, venkovská zabijačka je opravdu velmi známý Ladův motiv.
    A co se týče Petrovy výstavy, je škoda, že se teď do Prahy nedostanu, určitě bych se zašla podívat. Osobní setkání muselo být fajn - taky doufám, že se s některými blogery potkám na Colours v Ostravě.

    OdpovědětVymazat
  23. Lada je nezapomenutelný, na jeho pohledech je vždy krásně vidět, jak tuhé zimy dříve byly. Malby p.Širůčka mají taky něco do sebe.Výśtava od Petra se setká v Praze s širším publikem, a moc mu to přeju.Setkání musí být zvláštní, tak trochu se už lidi znají z blogování, ale na živo je to vždy lepší.

    OdpovědětVymazat
  24. Tak já jsem to jen nabídla všem známým i rodině, aby se zašli podívat, budu se kochat jen reprodukcemi, bohužel. Uznávám ale umění jak Ladovo, případně  druhých malířů, ale  pana Petra sleduji už delší dobu - je koukatelný a navíc čtivý.
    Miloši, ale ty také a dost jiných svým způsobem. Prostrě každý umí něco jiného a dovede-li s tím seznámit, je to přínos.

    OdpovědětVymazat
  25. [18]:Také Petra obdivuji, asi by měl vydat své fotky a cestopisy knižně.
    Na Tutanchamona v Brně jsem se pořád chystal, měl o něm staženo několik článků a nakonec na něj nešel. Ale bylo to i tím, že jsem viděl originál v Egyptském muzeu v Káhiře.[20]: Zvláštní ve smyslu originální, to určitě.[22]: Můžeš si to vynahradit návštěvou výstavy Dalího, ta trvá do 6.4. http://www.spilberk.cz/vystava/salvador-dalizhmotneni-neskutecneho/

    OdpovědětVymazat
  26. [21]:Kingu, Petr určitě bude mít další výstavy a někdy to vyjde.
    [23]:[24]:Absence prostorového vidění je typická pro malíře řazené do naivního umění, včetně Henriho Rousseaua.
    Na Petrově výstavě jsem viděl první dva blogery živě a doufám, že u toho nezůstane, festival Colours je dobrá příležitost Živé setkání je zajímavé nejen tím, že bloger(ka) přestane být abstrakním obrazem, ale dá se s ním mluvit o všem možném, není to svázáno jen tématem článků.[25]:Ružo, myslím si také, že v pestrosti zaměření je kouzlo, i když mám dojem, že zrovna Petr se věnuje snad úplně všemu. Já určitě nikdy nenapíšu povídku nebo báseň a to zase umíš ty.

    OdpovědětVymazat
  27. [19]:Vůbec nespamuješ, naopak díky za tvé komentáře. Také se mně velmi líbí tvůj blog.Jen teď (a to je pro všechny) nemám moc příležitost číst blogy a komentovat, protože jsem na horách a internet je zde téměř neprůchodný a otevřít nějakou stránku znamená se obrnit velkou trpělivostí.

    OdpovědětVymazat
  28. Celý život jsem měla Ladu před sebou. Tedy bohužel "jen" v nástěnném kalendáři, ale každý měsíc jsem měla jeho nový obraz před sebou. Bylo to moc krásné!

    OdpovědětVymazat
  29. Josefa Ladu bych chtěla za muže, nejen kvůli pověšeným prasatům :) Byla jsem na něm na Kampě, taky prý v poslední možný den.Na výstavu Petra Vápeníka jsem vás původně chtěla jít šmírovat, ale nakonec mně místo toho Egoped donutil běhat :)

    OdpovědětVymazat
  30. Mikeše jsem měla jako dítě moc ráda a dodnes se mi líbí obrázky pana Lady, zvlášť jeho malebné vesničky zachumlané ve sněhu. Po babičce mám obrázek V hájovně. Někdy si tak připadám i ve skutečnosti, kam se podívám tam leží kočka nebo pes.
    Sochy i obrazy jsou zajímavé. Moc tomu nerozumím, ale líbí se mi.
    A fotky Petra Vápeníka jsou opravdu překrásné, mají v sobě něco tajemného, magického, moc je obdivuji.

    OdpovědětVymazat
  31. [5]:Já se zase zákazu divím, protože vyfotografovaný originál nebude nikdy originál, jenom další reprodukce. Ale pokud k výstavě prodávají vlastní pohlednice nebo knížky, tak se nedivím, protože na nich lze vydělat další peníze. Malá domů. K celému triu - obrázky Josefa Lady jsem jako malá neměla moc ráda, nepřipadaly mi moc "romantické" (pitomá idea, žejo). Na chuť jsem mu přišla až s postupem času a dnes si myslím, že je jeden z nejoriginálnějších malířů.
    Že tam nebyly obrázky se zabijačkou je divné. Buď jdou s trendem, že o zabíjení zvířat se nemluví, notabene ještě aby to vystavovali, což je ale blbost, protože zabijačky patřily k normálnímu životu. Nebo nenašli žádný originál s touto tematikou?
    Ladovské obrázky mám ráda, jsou trochu pohádkové, zvláště ty zasněžené.
    Širůček mě moc neoslovil, ani v obrazech, ani v sochách.
    A Petr? Je vážně v dobré společnosti. A je to vzájemné...
    Vyšlo to pěkně, dobrý výlet (snad i hezké počasí), setkání s Petrem a Ilonkou, tomu říkám příjemně strávený den.

    OdpovědětVymazat
  32. Paráda, tak si zajet výstavu, popovídat si s autorem a ještě to zhodnotit. Tu spořitelní kobku mám rád, byl jsem tam vloni na předaukční výstavě Františka Muziky. Vůbec ty bankovní domy jsou zvláštní instituce. Ale jsem rád, že se nebrání vystavovat ani fotografie.

    OdpovědětVymazat
  33. [29]: Jako nástěnné kalendáře mám nejradši přírodní scenérie, aby obrazy k jednotlivým měsícům byly rozmanitější. Ladu mám raději v knize.[30]: Škoda, že jsi nepřišla (třeba i s Egopedem), Ilona a Petr běhají maraton, takže také o běhání by ses dozvěděla spoustu užitečných informací.[31]:Pokud babička získala originál, určitě má teď dost velkou cenu. Z tvých fotek, kde kočky i pes se k sobě tulí, přímo dýchá ladovská pohoda.[32]: To mě vůbec nenapadlo, že zabijačka by mohla být nepřijatelná. Vzpomínám si, že kdosi proti nim organizoval i nějakou iniciativu zakázat je, podobně jako býčí zápasy, že je to kruté trápení zvířat.[33]: O tomto výstavním prostoru jsem neměl ani tušení, škoda, Františka Muziku (stejně jako celý směr surrealismus) mám velmi rád.
    Nemám v tom směru žádný přehled, ale mám dojem, že některé bankovní domy, resp. jejich vlastníci, do umění také investují.

    OdpovědětVymazat
  34. [34]: Joo, klidně bych si i dovolil tvrdit, že se předhání, který bankovní dům udělá lepší výstavu toho, co maj po trezorech.Ve Wannieck gallery jste vloni nebo předloni měli, tuším, vystavené sbírky Komerčky 90. let a v Praze hnedka také něco bylo, ale přiznám se, že mi ty názvy bank splývají.Obrazů mají strašně moc, obvykle jsou to matlanice, ale občas se tam objeví pěkné  galerijní kusy Jožky Úprky, Mařáka a pod. O tom bych se chtěl dozvědět víc, jestli umění poctivě nakupují jako investice nebo to shrábnou jako zástavu za úvěry a pod.

    OdpovědětVymazat
  35. [19]:V tomto případě spamování povoleno, jsou to zajímavé informace   

    OdpovědětVymazat
  36. Vyčítám si, že mi vypadla Petrova výstava z hlavy. V Praze jsme byli 13. března a měli spoustu času. Fotky jsou úžasné, moc mě mrzí, že jsme výstavu propásli.
    Díky za tuhle reportáž, Miloši.

    OdpovědětVymazat
  37. [34]:Kdepak originál, nejspíš zasklený obrázek z kalendáře. Ale na malebnosti mu to nic neubírá.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)