26. března 2014

Dolomity (1) - jarní lyžování

Zatímco příroda kolem nás se probudila ze zimního spánku, nalévají se pupeny, všichni odkládají své tlusté svršky a muži se zase mají na co dívat, my jsme si zimu ještě prodloužili pobytem uprostřed skalních velikánů italského pohoří Dolomity.

Po asi 10 letech lyžování na našich horách (např. Šerák a Petříkov v Jeseníkách, Dolní Morava pod Kralickým Sněžníkem, Nižná na Oravě), kdy nikdy nebylo jisté, zda tam vůbec bude sníh (a často nebyl), co tam však bylo zaručeně (jestliže nasněžilo), byly velké fronty na vleky a hustota pokrytí svahů jeden lyžař na metr čtvereční, jsme začali s našimi známými z turistických výletů jezdit za lyžováním do zahraničí.

Před 4 roky jsme poprvé se zatajeným dechem vyrazili do Itálie. Nepřeberným množstvím sjezdovek, jejich rozměry, úpravou a přepravou sedačkami a kabinkami v úchvatných přírodních scenériích do poloh nad 2000 m jsme byli tak nadšeni, že o rok později jsme se tam vydali znovu. Tehdy však bylo mimořádně špatné počasí (stále bylo zataženo a zamlženo), trochu jsme tím vystřízlivěli a následující zimní sezónu vynechali.
Loni jsme pro změnu byli v Rakousku, v Sankt Michael im Lungau s blízkými lyžařskými areály Aineck, Fanningberg, Katschberg a Speiereck, a přestože se nám i tam velmi líbilo, letos jsme se znovu vrátili do Itálie. Dolomity mají totiž své neopakovatelné kouzlo a jsou také zařazeny na seznam přírodních divů UNESCO.
Několik navštívených míst trochu přiblížím.

Do skiareálu Alpe Lusia-Bellamonte se vyvezeme sedačkami z města Moena. Jeho okolí je rámováno rozeklanými štíty Pale di San Martino, z nichž nejvyšší má 3192 m. Vyšší jsou i polohy horních stanic lanovek Laste (2340 m) a Le Cune (2213 m).



Na úpatí sjezdovky Le Cune se nachází oblíbená restaurace s čarodějnickou výzdobou a ta je snad započítána i do cen, protože např. gulášová polévka tam stojí 9 EUR. Spodní část Bellamonte tvoří několikakilometrové velmi nenáročné (modře značené) paralelní sjezdovky, kde by si lyžař při jízdě mohl třeba číst knihu.




Skiareál Alpe Cermis je dostupný z města Cavalese dvěma navazujícími úseky s kabinkami a sousedí s Bellamonte. Je zde několik středně těžkých (červeně značených) sjezdovek i náročných černých, úplně nejhorší je 3 km dlouhá Olimpia II (č. 81), která vede kolem druhého úseku lanovky, vedle strmého sklonu zde jízdu (alespoň v odpoledních hodinách) velmi komplikují velké nerovnosti a nahrnutý sníh. To mě tak zmohlo, že spodní úsek Olimpia III (č. 87) jsem už sjel v kabince, přestože je snazší a kratší (červeně značený, 2,5 km).



V horní části areálu se nachází zajímavý artefakt, koho však znázorňuje, nevím.
Úbočí hor jsou také vyhledávána paraglidisty, když jsme se však chtěli na další vzlétnutí podívat zblízka, nedočkali jsme se, protože silný a směrově proměnlivý vítr letcům jejich vznášedlo vždy zkroutil do nepoužitelného tvaru.




Z Pampeaga se dostaneme do skiareálu Latemar a přes několik lanovek a sjezdovek až do Obereggenu v Jižním Tyrolsku, které kdysi bylo rakouským územím, ale po první světové válce bylo připojeno k Itálii.



V úvodní části je nejnáročnější černá sjezdovka Pala di Santa začínající ve výšce 2314 m, nejzajímavější je však okolí Obereggenu, kdy z 1550 m se sedačkou vyvezeme na Oberholz do 2096 m a po sjezdovce č. 2 (případně v kombinaci s 2a a 3) se dostaneme zase dolů. Cestou nahoru kolem korun stromů se naskýtají krásné pohledy na vrcholy Gruppo del Latemar (nejvyšší je Cimon del Latemar 2842 m).



Z Pampeaga jsme ještě vyjeli na druhou stranu na Agnello (2160 m), odkud bylo vidět na pohoří Latemar z většího odstupu, a vyzkoušeli červené sjezdovky č. 28, 29 a 30.
Na Latemar vede lanovka i z města Predazzo, kde býváme ubytováni, ale ta letos byla mimo provoz. Vedle dolní stanice jsou situovány skokanské můstky, kde se konají závody Světového poháru.




Největší dojem na nás však zanechala rozsáhlá oblast Sella Ronda, která je charakteristická soustředěním impozantních štítů Dolomit, jimž vévodí ten nejvyšší - Marmolada (3342 m), vytvářející 40 km dlouhý okruh. Na něj je navázáno 550 km sjezdovek, které jsou dostupné kabinkami a sedačkami z údolí 4 středisek - Val di Fassa, Val Gardena, Alta Badia a Arabba/Marmolada. My jsme volili příjezd autem serpentinami z Canazei směrem do sedla Passo Sella, které leží mezi středisky Val di Fassa a Val Gardena. Zdatní lyžaři se snaží zvládnout během dne celý okruh, kdy po vyvezení k vrcholům sjíždějí zase do jiného místa, a tak se posunují dál. Skipas je na celou oblast jen jeden a je možné začít kdekoliv. Podle svého vkusu a odhadu snižování kvality sněhu podle polohy Slunce na obloze zkušení lyžaři volí pohyb po směru anebo proti směru otáčení hodinových ručiček. Naší ambicí však nebylo obsáhnout stovky sjezdovek, byli jsme tam 2 dny a drželi jsme se hlavně sjezdovek 107 Sass Bece a 108 Belvedere ve středisku Val di Fassa, kde se naskýtaly krásné náhledy na masivy Dolomit, a pouze v jednom půldni jsme vyjeli i na druhou stranu směrem k Val Gardeně (154 Grohman a 153 Cinque Dita ve výšce 2379 m).





Na následujících snímcích je královna Dolomit Marmolada, je to zasněžený vrchol vlevo, vrchol vpravo od ní se zdá vyšší, pohled však klame, protože Marmolada je v pozadí.



S výhledem na ni se můžeme opalovat na lehátkách restaurace Sass Bece ve 2500 m.




Restaurací je na lyžařských svazích Dolomit opravdu dost, vedle typických italských jídel lasagne, tortellini, špagety, pizzy a sladkostí jako tiramisu nabízí i ta "naše", např. guláš nebo ovarová kolena.



Nikdy zde však nechybí specifický nápoj italských hor bombardino, který se skládá z horkého vaječného koňaku s whisky a šlehačkou posypanou kakaem.


38 komentářů:

  1. Pro mne jako nelyžaře je tohle všechno tak nějak mimo, nicméně je to krása krás ot om žádná...a bombardino? Zrovna dneska když jsem šla z kontroly od doktora koukala jsem že tady v jedné cukrárně ho také nabízejí. Dneska by možná i bodlo, ráno tu bylo pod nulou....můj kamarád šílený lyžař se jím velice rád na horách napájí

    OdpovědětVymazat
  2. Jedním slovem - nádhera! Ale lyžovat už nebudu.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: To bombardino je fakt skvělé, manželka nechtěla, abych si ho dával, že bych se pod vlivem alkoholu mohl někde polámat jako šampión F1 Michael Schumacher, ale nakonec jsem ji na něj také nacvičil.[2]: Začít není nikdy pozdě. My jsme to zkusili poprvé (když nepočítám kdysi dávno povinné kursy na střední škole) na přelomu r. 1999/2000 jen proto, že se nám nechtělo postávat u svahu a dívat se na děti, které se tehdy začaly učit lyžovat. Přišli jsme tomu na chuť také, staré lyže ze "sekáčů" jsme postupně obměnili za nové carvingové a nelitujeme. Je to příjemný relax uprostřed krásné přírody.

    OdpovědětVymazat
  4. Ta vznášedla vypadají jako obrovské zkroucené housenky.
    Co se mě týče, dala bych přednost lehátkům a bombardinu (možná by mě pak musela do údolí svážet Horská služba), ale na lyže by mě asi nikdo nedostal. Zkoušela jsem to - pravda - naposledy někdy ve čtrnácti, ale i tato zkušenost potvrdila, že veškeré sporty jsou mému zdraví vysoce nebezpečné.
    Fotografie jsou krásné, musí tam být nádherně.

    OdpovědětVymazat
  5. Ja ted budu do mesta lozit castejc , tak si ho ochutnam

    OdpovědětVymazat
  6. Nádherné fotografie a báječná reportáž z italských Alp.
    Spoustu míst, která si jmenoval, znám z vyprávění kamaráda, který tam jezdí lyžovat každoročn. Další od svého švagra, který byl horolezec. Dokonce se účastnil, tuším že v roce 1972, jednoho z prvovýstupů na Civettu.
    Ted' už jen mohu litovat svého věku a i toho, že jsem sjezdové lyže odložila už před mnoha lety a jsem majitelkou jen několika párů běžek.

    OdpovědětVymazat
  7. Je vidět, že jste si to krásně užili. Krásné fotky a nejvíc mne okouzlila ta s lehátky. Hned bych si do nějaké lehl.

    OdpovědětVymazat
  8. Muselo to byť super, ale to nie je môj odbor definície, ja skôr pláž a pohár piva. Lenže také "Tiroller Speckknödeln" s kapustou (zelí) v zime su tiež fajn...
    (Pozerať sa na to dianie, na vás hazardérov, úplne nečinne, dokážem výborne!)Vysvetľujem u mňa na blogu nivnickom pôvod môjho nick-u, ak chceš mať v tom definitívne jasno.

    OdpovědětVymazat
  9. Nádhera! Jako bývalému lyžaři mi to rve srdíčko, ale stejně se mi na to kouká krásně... Paráda!

    OdpovědětVymazat
  10. Na černou sjezdovku bych si určitě netroufla. Lyžování muselo být nádherné, dlouhé sjezdovky, parádní počasí.
    Přidávám se k názoru, že na lyžování není nikdy pozdě. Spousta lidí, které znám, začala až kolem čtyřiceti, někteří později.

    OdpovědětVymazat
  11. Měli jste s tvou paní nádhernou dovolenou a ještě nádhernější je to, když mají manželé společného koníčka jako vy! Jak lyžování, tak slabost pro bombardino!
    Takový pár dnes hledat jak jehlu v kupce sena!

    OdpovědětVymazat
  12. Konečně jsi zase na pohyblivé titulce jako VIP blog! Ty si to skutečně právem zasloužíš - gratuluji!

    OdpovědětVymazat
  13. Nádhera ... keď sa trošku "pozviecham" (finančne) možno aj na lyžovačku tam kdesi, dojde. Nádej zomiera posledná- teda až po mne! Ak nie, tak aspoň to bombardino istotne bude!
    Vďaka za tip!

    OdpovědětVymazat
  14. [4]: Když jsem se díval na asi čvrt hodiny neúspěšných pokusů o vzlet a náročné rozmotávání zkroucených vznášedel popotahováním provázků, hned mě došlo, jak nebezpečný sport to musí být. Stát se něco takového ve vzduchu, než se letec vzpamatuje, je na zemi.[5]: U nás jsem ho ještě neviděl, ale dal bych si hned.[6]: Loni jsem si koupil knihu Dolomity - nejkrásnější ferraty, ale přiznám se, že i když o letní výpravě do Dolomit také uvažuji, zatím jsem odvahu nenašel.[7]: To se mně také líbilo, zvlášť ženy opalující se jen nalehko

    OdpovědětVymazat
  15. [8]:Pivo nepiju vůbec, ale když jsme byli loni v Mexiku a měli v rámci akce pobyt all inclusive, využívali jsme možnosti popíjet míchané nápoje asi 10 druhů a to fakt bylo něco. Pobýt tam déle, stanou se z nás notorici [9]: Díky, po pár letech zkušeností z lyžování v zahraničí, bych už na naši sjezdovku nešel.
    Ale odbočím, měla bys zase požádat o znovuzařazení do AK, tvůj fotoblog tam byl absolutní špičkou a neměl by v něm chybět.[10]: Nejen že na lyžování není nikdy pozdě, ale dá se provozovat do vysokého věku. Naši spoluúčastníci, kteří jezdí do Itálie už 20 lete,  vzpomínali pána, který s nimi byl ještě ve svých 90 letech.[11]: Ano, my jsme ideální pár. Kam se hrabe Radek John a Zlata Adamovská [12]: Jsem samozřejmě rád. Nevím ale, zda to tak cítí i další, aby pak na mě nedopadlo to hrozné kladivo, co řádí v AK [13]: Gabi, ty máš dobré sjezdovky nedaleko i na Slovensku, ne?

    OdpovědětVymazat
  16. V mládí mi bylo lyžování a vlastně i všeliké namáhavé sportování zakázáno, později jsem byla ráda, že jsem zdravá a mohu se věnovat dětem a rodinným radostem. Jen pohled na tu krásu hor mne fascinuje a trochu závidím to sjíždění. To bombardino bych zvládla, ale to ostatní...

    OdpovědětVymazat
  17. Na lyžování mě moc neužije, přesněji řečeno vůbec, ale bombardinem bych asi nepohrdla, i když alkohol nemůžu.   
    Reportáž z Dolomitů je skvělá, Miloši, užili jste si krásnou dovolenou. Na fotkách můžu oči nechat, hory mám strašně ráda, ale musí mi stačit, a stačí, ty naše.   

    OdpovědětVymazat
  18. Jéjda, to byly krásné snímky. Jako milovnice zimy sněhu a hor, jsem si připadala jak v ráji. Mám toto všechno ráda, ale nevládnu zimními sporty, takže bych si Dolomity užívala jen s foťákem, na lehátku na sluníčku a s pohárem toho lákavého pití.   

    OdpovědětVymazat
  19. Dnes jsem si tvé krásné povídání a skvostné fotografie skutečně vychutnala. Do zad mě totiž hřeje otevřeným oknem slunce a venku kvetou krokusy a voní fialky, v takové nadějné dny mám ráda i sníh a lyžování, jako divák.   
    Jako vždy u tebe je to opět nádherná fotoreportáž, kochám se a žasnu.

    OdpovědětVymazat
  20. [16]:[17]:[18]:Hory jsou pěkně v každou roční dobu, už se těším na turistickou sezónu, není ani nutné polykat kilometry náročnými výstupy, v nejhorším se dá i vyvézt lanovkou.
    Lyžování bych se ale nebál, znám lidi, kteří začali až kolem šedesátky a chytlo je to, stačí se naučit základní techniku a příliš neriskovat, myslím, že je to srovnatelné s jízdou na kole nebo plaváním.[19]: Při prohrabování fotkami se mně tato také zalíbila, a proto jsem ani nedával do koláže, ale samostatně.[20]: Kvítka na horských lučinách, čerstvý a čistý vzduch, to je opravdová pohoda

    OdpovědětVymazat
  21. [21]:Já jsem měla to lyžování zakázáno kvůli plícím- negativní TBC pod ,,klíčkem". Upřímně? Byla jsem ráda, že jsem mohla mít děti a neonemocnět jako moje maminka. Ta zemřela v 28 letech v r.1948. Ale byla to jiná doba a ,,čekala" na penicilin, bylo pak už pozdě.  Takže já se hýbala ráda, ale s rozumem. Na hory se paradoxně jezdilo léčit plíce, že?

    OdpovědětVymazat
  22. [22]: Ano! Vid Vasne Hagy v Tatrach, to krasne sanatatorium tam a par exellence Davos, kde cela hromada umelcov stravila ich "liecivy" a hlavne tvorvy pobyt.

    OdpovědětVymazat
  23. ahojky tvuj blog je velmi krasny nebo snad ne? byli bychom velmi radi kdybys navstivila nas blog http://prettycute1.blogspot.cz/ blog o mode stylu a co je IN
       Vali&Cami

    OdpovědětVymazat
  24. [21]: Najkrajsi priklad k tym 60-rocnym som zazil niekde hore pri St. Moritzi. Sedel som tam na slniecku a musel som sa otocit, aby nevideli tie moje zachvaty smiechu. Traj zbohatlici niekde z Armenska alebo inej nezrozumitelnej reci tvrdohlavo trenovali "stoj a pad s lyzi". Tak zanietene a vytrvalo, ze som od smiechu dostal svalovu horucku, ako keby som bol sam lyzoval. Ale isli sme spolu dole lanovkou, este stale boli nadseni, vzrusene debatovali. (Neskor som zistil, ze mali aj trenera, len v tom case ich individualneho treningu, takpovediac "domacich uloh", sa prave venoval nemenej talentovanej ale o to krajsej blondyne z Izraelu.)Na moju obranu: ja som ubohy "hudiak" chlapcek z niziny, od Dunaja, z Bratislavy. Kde tam lyze! Na Kolibe, Kamziku, na pozicanom viazani s honosnym menom Kandahar! Bambusove palicky a podivne boty. Eto bylo vsjo...Inac k jedlu aj ja ziadne pivo, radsej vino. Ale pivo, byvavalo najlacnejsi omamny prostriedok, nie? Cize zvyk.

    OdpovědětVymazat
  25. Alpy jsou prostě nádherné! Krásné fotky, úchvatné sjezdovky. Já jezdím do Rakouska a je to senzace!

    OdpovědětVymazat
  26. Moc hezký článek s úžasnými fotkami ;)

    OdpovědětVymazat
  27. super fotky! sněhu letos moc nebylo snad bude léto stát za to!

    OdpovědětVymazat
  28. Tak to je nádhera Miloši, Dolomity jsou vůbec krásné, já znám jen Alta Badia, kde jsme strávili celý den, když jsme byli v Meransen. V zimě to musí být hezké, obzvlášt´ když zasvítí slunce a vrcholy hor jsou pokryty zlatem.   Užili jste si krásnou dovolenou, žádné zlomeniny a plno zážitků. Díky za skvělý článek a krásnou slunečnou neděli přeji.   

    OdpovědětVymazat
  29. nádhera x) musí tam být překrásně x)

    OdpovědětVymazat
  30. [22]:[23]: No právě, také jsem si myslel, že do vysokých hor se jezdí léčit plicní choroby. Třeba Jiří Wolker myslím pobýval v Tatranské Poliance a Vyšné Hágy jsou hned vedle.[24]: Díky, nasměruji tam choť, já se v módě nevyznám a všechno řeší ona [25]: Na začátečnické učení asi St. Moritz nebyla nejlepší volba, ale aspoň trenér si při "individuálním přístupu" užil.
    Vázání Kandahar si také pamatuji z mládí, to bylo známé tím, že při pádu se spíš ulomila noha, než aby vypnulo.
    Kandahar je také jedna obávaná závodní sjezdovka, tak pojmenování vázání bylo určitě namístě.

    OdpovědětVymazat
  31. [26]:Jak jsem vzpomínal, byli jsem jednou i v Rakousku a bylo tam také moc hezky, celková atmosféra byla klidnější, pohodová, Rakušáci nemají ten italský temperament, doufám, že jsme tam nebyli naposled. Jen se mně Dolomity zdají zajímavější na pohled než Alpy v Rakousku, ale možná je to jen tím místem, kde jsme tehdy byli.[27]:[30]:[31]: Díky, krásně tam je a asi je lyžování v Itálii i levnější než ve Švýcarsku (to určitě) a možná i Francii. Rakousko je srovnatelné.[28]: Není to ale tak, že teplá zima a chladné léto? Doufám, že snad ne.[29]: Pokud tam pojedeme ještě jednou, chtěli bychom se na Sella Rondě posunout trochu dál a možná i na Alta Badiu dojde.
    Docela by mě zajímalo, jak to tam vypadá v létě.

    OdpovědětVymazat
  32. [15]: Taky se mi po lyžování v Rakousku už doma lyžovat moc nechtělo, takže vůbec se ti nedivím, protože tyhle pocity znám..
    A moc děkuji za uznání, potěšil jsi mě. Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
  33. nádhera, nádhera, miluji Dolomity! byl jsem i v těhle místech, krása! i když já dělám letní turistiku, ale nahoře je stejně pořád sníh

    OdpovědětVymazat
  34. Mňam, ten nápoj se šlehačkou, už se mi sbíhají sliny   Takhle si to dát po lyžování při odpočívání a kochat se letní krajinou nebo i zimní, už bych chtěla, aby byl na vánoce taky sníh, aspoň že je v Rakousku:
    www.skinet.cz/stubai---stubaier-gletscher/snih-snehove-zpravy-pocasi
    tam je i hodně středisek pro lyžaře:
    www.lyzovanivrakousku.cz/lyzarska-strediska-v-rakousku

    OdpovědětVymazat
  35. Ahojky všichni milovníci lyžování a outdoor sportů. Mrkněte na fajne eshop, ve kterém si můžete pořídit bazarové lyže, vybavení pro lyžování a snb, ale také čepice poctivé ruční výroby:http://www.newmansport.cz/

    OdpovědětVymazat
  36. chystáte se na hory a přemýšlíte o koupi nových lyžařských brýlí?https://www.nejoutdoor.cz/lyzarske-bryle/

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)