24. dubna 2014

SUPERGROUP.CZ - Brno, 17. dubna 2014

V hudební rubrice časopisu Rolling Stone pořádají ankety o nejlepší alba rockové historie, písně, zpěváky a kytaristy a možná i tím se inspiroval náš hudební časopis Rock&Pop, který společně s rozhlasovou stanicí Radio Beat vyhlásil anketu o naše nejlepší rockové hudebníky v kategoriích zpěv, kytara, baskytara, klávesy, bicí a ostatní nástroje.
Vítězi se stali zpěvák Kamil Střihavka, kytarista Michal Pavlíček, baskytarista Vladimír "Guma" Kulhánek, klávesista Roman Dragoun, bubeník Miloš Meier a v ostatních nástrojích houslista Jan Hrubý.
Nezůstalo však jen u vyhlášení výsledků, vítězové sestavili "kapelu snů" s pracovním názvem SUPERGROUP.CZ, připravili program a vyrazili na turné. Letos má zahrnovat 16 koncertů, první byl 17. března v Lucerna Music Baru v Praze a přesně o měsíc později sestava zavítala do Brna a vystoupila v nabitém sále Semilasso v Králově Poli.

Byl jsem na ně hodně zvědavý, protože až na mladého bubeníka jde o legendy naší rockové historie.
  • Vladimír "Guma" Kulhánek (1944) se podílel už na velmi ceněném albu Kuře v hodinkách skupiny Flamengo, kde se potkal s Vladimírem Mišíkem a s ním hrál i v Etc (z té doby mám rád skladbu Doteky), hrál také s Pavlíčkem v jazzrockové skupině Bohemia, dnes s Dragounem a Stanislavem "Kláskem" Kubešem ve skupině T4.
  • Jan Hrubý (1948) je rovněž znám z působení v Mišíkově Etc, dále hrál s Framus 5 Michala Prokopa a Blues Bandem Luboše Andršta, jeho houslový part je nejvýraznější v skladbě Variace na renesanční téma, kterou Mišík složil na slova básně Václava Hraběte.
  • Michal Pavlíček (1956) vstoupil do povědomí ve skupině Bohemia, mnohem významnější je však jeho působení v Pražském výběru Michaela Kocába a ještě více ve vlastním projektu Stromboli s Bárou Basikovou (nejhezčí je asi Pavlíčkova Košilela, zhudebněná na slova Josefa Hiršala, který do češtiny převedl báseň Christiana Morgensterna), kam později nastoupil i Dragoun. Dnes působí ve skupině B.S.P. (B. = Ota Baláž, S. = Střihavka, P. = Pavlíček).
  • Roman Dragoun (1956) se dostal na výsluní albem Třetí kniha džunglí skupiny Progress 2, odkud po 2 letech odešel a založil skupinu Futurum, následovalo Stromboli, sólová dráha a paralelně s tím T4. Na první sólové desce Stín mý krve s ním spolupracoval i Pavlíček a na YouTube jsou společně k vidění ve videu Dragounovy skladby Kronikář, k níž napsal text Romanův otec.
  • Kamil Střihavka (1965) zazářil v muzikálu Jesus Christ Superstar, dnes zpívá v B.S.P., kde své kvality dokonale předvedl v Pavlíčkově skladbě Země vzdálená na text Ivana Hlase.
  • Miloš Meier (1984) je jediný, kterého jsem z koncertů ještě neznal, společně s Pavlíčkem a Střihavkou hraje v B.S.P.


Jak je ze stručné charakteristiky vidět, všichni se už minimálně s jedním dalším členem sestavy v nějaké skupině potkali a největším spojovacím článkem je Pavlíček, který kromě Hrubého hrál se všemi.
Pavlíček s Dragounem jsou také největšími skladatelskými osobnostmi. Dalo by se proto čekat, že především na jejich skladbách bude koncert postaven, ale vůbec tomu tak nebylo, protože zaznělo poměrně dost převzatých skladeb.

Mezi nimi byly dvě skladby, které v originále zpívá a také se na nich skladatelsky podílel David Coverdale:
You Keep on Moving (jako člen Deep Purple) a Take Me for a Little While (ze spolupráce s kytaristou Led Zeppelin Jimmy Pagem).
Obě skladby s členy SUPERGROUP.CZ jsou zachyceny ve skvělých pořadech Na Kloboučku z poloviny 90. let, kde s nimi zpívá i Dan Bárta a hrají kytarista Radim Hladík a baskytarista Jiří Veselý, kteří se v anketě umístili na druhých místech.


Z českých skladeb nechyběla již zmíněná
  • Variace na renesanční téma,
  • Tatrman z éry Pražského výběru (hudbu i text složil Kocáb) a
  • Ó hory, ó hory od Stromboli (autoři Pavlíček a Vilém Čok)
V druhé polovině se hráči předvedli i sólově, kdy si Střihavka mohl na chvíli oddechnout od vypjatých pěveckých výkonů.



  • Pavlíček zahrál kytarovou instrumentálku, v repertoáru jich má několik, na YouTube je však jen Jeden den v parku u Zlaté brány, ale dává dobrou představu a třeba ji bude hrát příště, proto ji sem zařadím.



  • Dragoun zazpíval svůj Zdroj z alba Jedinečná šance skupiny Futurum, ke kterému rovněž napsal text jeho otec. Zněl podobně jako na koncertu k 25. výročí založení Futura.

Na úplný závěr si opět vybrali zahraniční skladby, vrcholem asi bylo
  • Highway to Hell od AC/DC, které program zakončilo, po němž ještě následoval jeden přídavek, skladbu ale neznám.


Myslím, že všichni diváci si přišli na své a pokud někde ve svém okolí uvidíte plakát dalšího koncertu, můžu jej doporučit. Kromě zmíněných písní zazněly ještě asi 3, které mně sice byly povědomé, ale neumím je zařadit. Navíc je možné, že pro příští koncert seznam skladeb dozná změn.

27 komentářů:

  1. Tak to věřím, že to byl super zážitek. Skvělá atmosféra, mám ráda live koncerty.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobra reporaz, az som dostal chut na "live" koncert!

    OdpovědětVymazat
  3. Stromboli byl skvělej projekt, škoda že jen tak krátkodechý. Země vzdálená je moje hodně oblíbená písnička a což teprv Variace na renesanční téma.....

    OdpovědětVymazat
  4. Tak abych se přiznala, ze všech jmen znám pouze Kamila Střihavku a to ještě spíše jako toho Ježíše. Článek je povedená reportáž.

    OdpovědětVymazat
  5. Musel to být krásný zážitek, ve společnosti milované osoby ten zážitek byl zajisté ještě umocněn! Moc hezky jsi to popsal a jak píší ostatní komentáře "dobrá reportáž"!

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to musela být parádní akce! Skvěle jsi to zdokumentoval, Miloši - i nafotil. Už delší dobu jsem nebyla na žádném koncertě, v létě bude určitě víc příležitostí a času, takže to velmi ráda napravím A nejraději mám blues - po něm už se mi docela stýská...a hned si jdu (děkuji ti za motivaci) něco bluesového pustit   

    OdpovědětVymazat
  7. Musel to být určitě super zážitek.

    OdpovědětVymazat
  8. Legendy! Věřím, že zážitek musel být super. Zaujalo mě, že hráli i skladbu Take Me For A Little While (zrovna ji mám nachystanou do příští ankety, i když pravda, Coverdala upřímně nesnáším)
    Anketu o nejlepší skupinu čili Supergroup jsem sledovala v Rock&Popu, to byl zajímavý počin. Krásné vidět tolik talentovaných muzikantů pohromadě.

    OdpovědětVymazat
  9. [1]:[2]:Atmosféru živých koncertů miluji. Je to úplně něco jiného než sedět doma se sluchátky na uších.
    Nemyslím ale koncerty vážné hudby, tam je taková stísněná atmosféra, kdy se každý bojí pohnout, aby nezpůsobil rušivý zvuk a až po skončení díla všichni "ostošest" tleskají.
    Na rockových koncertech jsou také nesmírně působivé barevné kužely světel, klouzající po scéně i sálu.[3]: Stromboli jsem měl také velmi rád a mám jejich dvojalbum i album Shutdown.
    Ale mou nejoblíbenější byla skupina Futurum s Dragounem. Když však klávesistka Kašpárková a bubeník Kryšpín emigrovali a Stromboli přišlo o dva hráče, Pavlíček zlanařil Dragouna a bubeníka Seidla z Futura a Futurum, které tehdy bylo na vrcholu, se rozpadlo, mělo přitom před natočením třetí LP, z níž se v bonusech na CD reedicích objevily jen asi 3 písně, všechno ostatní je ztraceno a mám to jen v paměti z koncertů. To mě velice naštvalo, Pavlíček takto vlastně potopil i Precedens, když z něj do Stromboli přetáhl Basikovou.
    V hudební branži vládne tvrdý konkurenční boj

    OdpovědětVymazat
  10. [4]: Jsi na ně moc mladá, ti nejstarší jsou ve věku prarodičů.
    Zrovna Střihavku ale živě moc neznám, protože muzikál Jesus Christ Superstar jsem sice viděl, ale on ten den nevystupoval.[5]: To víš, že se sluníčkem mého života je to nejlepší [6]: Fotografování je jen dokumentární, o kvalitě si iluze nedělám. Ty bys udělala profi fotky, já mám také jen kompakt (Panasonic Lumix), na něm nastavený režim Intelligent ISO a mačkám knoflík.
    Blues moc neznám, poslouchám jen "bílé blues" Erica Claptona. a to asi nebude to pravé.[7]: Opravdu byl, kdyby se koncert do Brna za nějaký měsíc vrátil, šel bych znovu.[8]:Díky tvému komentáři jsem klikl na odkaz Take Me for a Little While s Dragounem a zjistil, že jsem ho měl špatně, správně je https://www.youtube.com/watch?v=gqbho-gitmo a opravil jsem ho i v textu.
    Proč Coverdala nesnášíš? Je (vizuálně) nepovedenou kopií Planta?

    OdpovědětVymazat
  11. Moc dobrá sestava! Osobně mám nejblíž k Michalu Pavlíčkovi. Ten totiž zcela zásadním způsobem ovlivnil můj hudební vkus, jeho zvláštní melodika je mému uchu neuvěřitelně libá. Ostatně - Pavlíčkův klip ve tvém textu je z koncertu v Sazka aréně, kde jsem se také byl podívat . S Pavlíčkovou hudbou mám spojených hodně specifických zážitků, ale to by byl materiál možná hned na několik blogových článků. Jo, mimochodem, i já mám moc rád Košilelu

    OdpovědětVymazat
  12. aj, padá na mě nostalgie, ale krásná!

    OdpovědětVymazat
  13. [10]: Vizuálně ani ne, spíš se mi zdá, že je moc afektovaný a přehrává. A taky se snažil napodobovat Planta - na ani tak zjevem, jako spíš způsobem zpěvu. Navíc, když jsem ho teď viděla na nějaké fotce, kde má několik plastik, zprotivil se mi ještě víc.

    OdpovědětVymazat
  14. Dobré ráno Miloši,
    krásné ráno jsem si vylepšila přehrávkou videoskladeb. Koncert SUPERGROUP v Brně musel být bezva. V Olomouci budou 14.6. jako předskupina Jhetro Tull. Koupila jsem synovi lístek k narozeninám a já pojedu do Písku. Akorát mne mrzí, že se letos nepotkám s Romanem D. v jeho rodišti.

    OdpovědětVymazat
  15. Skvělá reportáž, ze skvělého koncertu. Je super, že jsi reportáž doplnil videi. Paráda.

    OdpovědětVymazat
  16. S Pavlíčkem jeden čas skládala moje kamarádka Zuzka Michnová.

    OdpovědětVymazat
  17. Teda Miloši, to musel být nářez. Hned jsem skočila po skladbě "You keep on moving", protože jsem si přečetla, že ji zpívá Střihavka společně s Bártou a byla to fakt senzace!

    OdpovědětVymazat
  18. [9]: Miloši, nejlepší je, dostat se do davu hrozičů přímo pod pódiem a úplně se uvolnit.       

    OdpovědětVymazat
  19. [11]:To jsem nevěděl, v Sazka Aréně jsem ještě nebyl.
    Těším se, že se ten materiál k hudebním blogovým článkům opravdu využiješ.[12]: Na mě také, některé skladby znám ještě z doby, kdy šlo o žhavé novinky.[13]: Mně ty plastiky nebo barvení vlasů u chlapů připadají nesmírně trapné, samozřejmě ale jen tehdy, když je to poznat. Třeba u Micka Jaggera si nejsem jistý, ale paruka Eltona Johna je vrchol trapnosti.

    OdpovědětVymazat
  20. [14]: Škoda, že nejdeš taky. koncert Jethro Tull v Brně byl také, ale nakonec jsem na něj nešel, protože vůbec nebylo jasné, jestli jde o celou skupinu nebo Iana Andersona.[15]: Díky, řlánek o hudbě bez hudebních ukázek by byl jak moře bez vody nebo poušť bez písku [16]: Zuzanu Michnovou s Marsyasem jsem měl také velmi rád, ale nevím, zda se hudbě ještě věnuje.[17]:Oba jsou výborní, můžeš si je poslechnout třeba v záznamu koncertu s písněmi z muzikálu Jesus Christ Superstar v následujícím videu https://www.youtube.com/watch?v=cFm7qesU89Q[18]: Kdysi jsem se také cpal pod pódium, ale už to nedělám, protože je tam velmi nevyvážený zvuk (např. jen z jednoho reproduktoru), lepší je odstup, pro fotografování zase balkon, aby nepřekážely hlavy okolo stojících diváků. Právě tyto fotky jsou z bočního balkonu.

    OdpovědětVymazat
  21. To je aspoň článek, Miloši, musím ho dát přečíst příteli rockerovi, tomu se bude obzvlášť líbit. On má tyhle legendy naší rockové scény v malíčku. Všechna zmiňovaná jména samozřejmě znám (neustále jsou mi vtloukána do hlavy), ale naživo jsem viděla jen "Framus 5" s Honzou Hrubým.
    Dneska už je pozdě, ale zítra si projedu všechny odkazy.

    OdpovědětVymazat
  22. Mně se moc líbí píseň Stříhali dohola malého chlapečka a Země vzdálená. Jako neznalec smekám před znalostmi ostatních a ráda jsem se poučila.
    Mick Jagger se mně líbí dodnes. Je to zajímavý týpek.

    OdpovědětVymazat
  23. [10]: Clapton aby nebyl to pravé? Jeho kytara je nedostižná.. Co se týče blues, tak nejsem nijak vybíravá..a je mi jedno, jestli je to John Mayall, nebo B.B.King - ráda si poslechnu cokoli.. A focení kompaktem? Fotila jsem s ním spoustu let a moc ráda na ty doby vzpomínám. Byly z něj moc pěkné  fotky. Nekoukám na to, čím se dneska fotí, krásné fotky jsou i z mobilu. Důležitý je pro mě obsah fotky a snaživost fotografa     

    OdpovědětVymazat
  24. [21]: Díky, Hanko. Zrovna Framus 5 jsem neviděl, bylo to možná i tím, že Michal Prokop se v90. letech dal dlouho dobu na politiku a skupina pak asi nevystupovala.[22]:Stříhali dohola malého chlapečka mám také ve velké oblibě, už jsem ji tady jednou vzpomínal v jedné sérii 11 otázek a odpovědí. Tady jsem ji nezmiňoval, protože nikdo ze SUPERGROUP.CZ na nahrávce nehraje.
    Micka Jaggera také obdivuji, že ještě po šedesátce přes trochu vyžilý výraz obličeje je v něm stále něco klukovského.[23]: Clapton je stejně Jagger klasik ze 60. let, který stále má co říct a nežije jen ze staré slávy, což je dnes vzácnou výjimkou. Mayalla a B.B. Kinga znám bohužel jen málo.
    Snažím se seč to jde , ale jak na koncertech pozoruji, docela úspěšně lidi fotí i kvalitními mobily. Třeba Nokia Lumia má zabudovaný fotoaparát, který úspěšně fotí i ve velmi slabém světle.

    OdpovědětVymazat
  25. Některé z těch skladeb znám, a jsou hodně dobré, taková Variace na renesanční téma, to je hodně velká nádhera, jak text, tak hudba i pěvecký projev. Košilela od Stromboli (byli to Stromboli, žejo), ta skladba se mi taky moc líbí, navíc se příjemně poslouchá, celkově skvělá sestava a Highway to hell nemá chybu.
    Muselo to být parádní představení.

    OdpovědětVymazat
  26. [24]:/Aha, tak to nevím, kde jsem to vzala, asi nějaká bludná myšlenka.   

    OdpovědětVymazat
  27. [25]: Tam si musel každý přijít na své, protože záběr byl opravdu široký.[26]: Nevím, co myslíš, nic bludného tam není [27]: Byl jsem na galerii hned nad pódiem, proto se sem tam něco vyfotit podařilo. Zkoušel jsem to bez blesku i s bleskem, ale myslím, že to bylo skoro jedno.
    Kapela snů je velmi přiléhavý název.
    Přesun z Písku do Olomouce je napříč republikou. To si moc neoddechli.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)