27. srpna 2015

Ålesund - z Molde autobusem a lodí zpět

Norsko je bohatá a pro turisty drahá země, která nemá zájem vstoupit do Evropské unie, aby nemusela doplácet na chudé "příbuzné". Vyniká nádhernou přírodou, od mořské hladiny strmě stoupají hory se zasněženými vrcholy a hluboko do nitra se zařezávají četné mořské zálivy (fjordy). Jezdit autem po silnicích s většinou značně omezenou rychlostí (max. 70 km/hod) a téměř neexistující dálniční sítí je za trest a nakonec každý automobilista rezignuje a místo desítek či stovek kilometrů kolem fjordů se raději nalodí na drahý trajekt. Také je tam čilá letecká doprava mezi většími městy, protože 300 km vzdušnou čarou by kvůli členitému vnitrozemí mohlo znamenat přes 1000 km autem a trajekty.
Země je typická i mizerným počasím, déšť je věrným průvodcem Norů, v Bergenu, druhém největším městě Norska, prý prší 300 dní v roce a i když se zdá, že Norové jsou k dešti apatičtí (běžně je vidět, že i za hustého deště se procházejí ulicemi bez deštníku), i přes vysokou životní úroveň v počtu sebevražd na 1000 obyvatel patří mezi smutnou špičku na světě, na čemž se podílí také polární tma v severní části země.

Při pobytu v Molde jsme se rozhlíželi, kam se vydat do okolí, a kromě plavby po nádherném fjordu Geiranger (je na seznamu přírodních divů UNESCO) jsme přišli i na město Ålesund.
Pro dopravu tam jsme zvolili autobus, fotografovat se dalo jen přes sklo, ale vzhledem k pošmournému počasí to bylo celkem jedno.



Ålesund s necelými 50 tisíci obyvatel je něčím mezi našimi okresními a krajskými městy. Je umístěn na třech mosty propojených ostrovech, na něž (a okolní ostrovy) se naskýtá krásný pohled ze 189 m vysokého vrchu Aksla, kterému dominuje vyhlídková restaurace, kam se lze dostat po schodišti se 418 schody, anebo pozvolnějším stoupáním po silnici.



Město sice má delší historii, ale ta vzala za své při ničivém požáru r. 1904. Na jeho znovuobnovení významně přispěl německý císař Vilém II, který do těchto končin jezdíval na dovolenou. Do nové podoby města se výrazně promítl secesní styl, který tehdy architektuře vládl, zde ovšem v modifikované skandinávské podobě, kde v pestré mozaice věžiček a barevných fasád s ornamenty se často objevují draci, trollové a námořní symbolika.



Pro norská města je charakteristické velké množství soch, které však většinou mají hodně daleko k antickému ideálu krásy. Mnohé ženské postavy by mohly představovat čarodějnice v pohádkách.

Z kostelů je nejvýznamnější Ålesund Kirke, kamenná stavba z r. 1909.



Pro zpáteční cestu jsme zvolili výletní loď společnosti Hurtigruten. Loď je vskutku luxusní. Hned po vstupu na palubu si cestující musí umýt ruce. Slouží k tomu stojan ve vestibulu. Pak je jim vystavena magnetická karta, na kterou v průběhu plavby mohou nakupovat občerstvení, je tam i vířivka, ale plavky nás vzít nenapadlo. Před výstupem se podle stavu na kartě vystaví účet.



V místnosti s pohodlnými sedadly nechybí ani kormidlo, u něhož si můžeme dopřát iluzi, že loď řídíme.



Plavba lodí trvala asi 3,5 hod. Přijeli jsme však až v pozdních večerních hodinách, kdy už byla tma.

46 komentářů:

  1. Bomba! Když byli chlapi od nás z obchodu poprvé v Norsku a to za polárním kruhem byli vysmátí z toho, že oni tam chodili v tikách  krátkým rukávem, kdežto mi tu chodili v bundách. V červenci!

    OdpovědětVymazat
  2. Byla jsem v Bergenu a taky naprostá paráda

    OdpovědětVymazat
  3. Podívejme se, severská secese. Děkuji za informaci. To jsem nevěděla, že Vilém II. jezdil do Norska. Hádám, že tam jezdil na Vánoce. Nebo ne?

    OdpovědětVymazat
  4. Secesní styl se mi líbí. Škoda, že nejsem císařem Vilémem.

    OdpovědětVymazat
  5. Norsko je nieco absulutne specialneho. Keby tam bolo fakt lepsie pocasie, tak by to stalo za hriech, ist tam zit. Mali sme tam vzdialenho pribuzneho. Ako pravy Nor si nedal vziat a prisiel relativne mlady spachat samovrazdu do Budapesti, kde mal akychsi znamych, ci vzdialenu rodinu, uz ani neviem. (Ono to je asi trochu aj tak, ze v tych dlhych veceroch musi mat clovek nejaku cinnost, ktora ho vyplni, inac to musi byt - napriek blahobytu - hroza. On zil sice v Oslo, ale aj tak...) Mudre Norsko, ze nechce do EU, oder?

    OdpovědětVymazat
  6. Když  tak čtu zážitky a vidím obrázky, potvrzuji si jen to, že do Norska stojí za to jet. Pan Kašík ví, proč tam tak často s přáteli vyráží už léta. Sleduji jeho Expedici Oskron pár let a je pořád co obdivovat. Miloši potvrdil jste , že má pravdu, když se tam tak rád vrací.

    OdpovědětVymazat
  7. Norsko je společně s Islandem, Kanadou a Novým Zélandem jedním z mých cestovatelských snů. Letos už to vypadalo hodně nadějně, ale nakonec to bohužel nevyšlo. Budu doufat, že příští rok budu úspěšnější.
    Fotky jsou i přes zamračené počasí moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
  8. Město Ålesund bylo mou cílovou destinací pro letošní prázdniny. Bohužel jsem si ale klasicky nedokázala čas rozvrhnout tak, abych se tam alespoň na pár dní vydala. Teď mě to vážně mrzí! Snad příště...

    OdpovědětVymazat
  9. V Norsku jsem nikdy nebyla a počítám, že se tam ani nedostanu, ale je tam na co koukat, uchvátila mě fotka města na třech ostrovech, je to nádhera, město zapadá do okolní přírody...

    OdpovědětVymazat
  10. [1]: Tomu se mně ani nechce věřit, vždyť tam se mohou vyskytovat i lední medvědi, a tedy by to měl být hodně chladný kraj.[2]: V Bergenu jsem nebyl, znám ho jen z knihy a opravdu je pěkný, pokud tam tedy neprší :).
    Z měst znám hlavně Oslo a Trondheim.[3]: Na anglické Wiki jsem u Alesundu našel větu: "Kaiser Wilhelm of Germany had often been on vacation to Sunnmøre." V kterou roční dobu tam jezdil, neuvádějí :)
    Na Vánoce by ale měl být se svým lidem spíš doma, ne? :) Rozdávat polévku chudým apod.[4]: Secese v architektuře se mně také líbí (např. Gaudí), ale i v malířství, např. u Gustava Klimta, hodně se mně však přesytila v podobě Muchových plakátů.

    OdpovědětVymazat
  11. [5]: Divím, že v Budapešti toho Nora sebevražedné nálady nepřešly, tam žádné depresivní podněty nemohl mít.
    Chytří jsou, užívají si svého ropného bohatství, rybolovu a nemusí se zatěžovat problémy zadlužených států EU.
    Kingu, jestli sis všiml, že ta první socha, jako kdyby byla vytvořena na tvou počest? Muž je věrnou podobou Jeho Veličenstva, nechť nám žije věčně [6]: OldBoy je ve znalostech Norska nepřekonatelný, já jsem tam byl jen 2-krát - jednou 2 týdny a podruhé 5 dnů. Tento text se vztahuje k tomu kratšímu pobytu. Ale raději jsem u něj k ALesundu nic nehledal, abych nebyl ovlivněný.[7]: Hodně tě zajímá příroda, že? Po Islandu také toužím, Nový Zéland je ale hrozně daleko a trochu ho známe z Pána prstenů :). K těm tvým cílům bych ještě přidal Jižní Ameriku (vedle krás přírody i památky dávných civilizací).[8]: Po zkouškovém období dalšího letního semestru bude času dost :)
    I z letmé návštěvy město můžu jen doporučit. Někde jsem četl, že Alesund je v Norsku považován za jedno z nejkrásnějších měst a soubor staveb v secesním slohu je na celém území nejcennější.[9]: Náhled shora je krásný, jen kdyby bylo lepší počasí. Bohužel jsme si ale moc neprošli ulice města a dívali se na něj hlavně shora.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: ad 5: Nemohol vsimnut, nakolko som "strasidelne" schudol a oproti tomu praotcovi sa citim ako drobna lasicka. Cize vobec som sa neodvazil "porovnavat". Aj rodina k noham onej sochy ma uz prerastla. Vnucata rastu do neba, kym ja sa do neba pomaly ale iste, nezadrzatelne, scvrkavam.   

    OdpovědětVymazat
  13. [10]: Tak na to byli taky připraveni, ale nenech se mýlit, on ten polární kruh geograficky leží i ve větších městech, takže tam asi medvědy nepoznáš. Já už si nepamatuju kde to přesně bylo ale rozhodně to nebyla žádná divočina a sněhová pláň.

    OdpovědětVymazat
  14. Po letošním tropickém létu, bych snad brala Norsko i s těmi dešti a polární nocí. Moc ráda bych se někdy do těchto končin podívala, ale protože vím, že to pro mě zůstane jen nesplněným snem, moc ráda jsem se pokochala tvými fotkami. A ta cesta lodí musela být taky bezva zážitek.

    OdpovědětVymazat
  15. Norsko velmi obdivuji pro jeho stabilnost, žádné maléry a sociální turbulence.  Nejsem ale příznivcem monarchie, vždyť skutečná vláda je v rukou parlamentu.
    Fotografie se ti krásně povedly pro ilustraci, to nevadí, že byla mlha. Přeji ti hezký víkend a posílám sluníčka. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  16. Podle tvých fotek, i jinde kde jsm měla možnost nakouknout, je Norsko opravdu krásná země. A moc ráda bych se tam i někdy podívala, ale to se mi asi vzhledemk mým finančním možnostem nepodaří. Tak díky za fotky u tebe

    OdpovědětVymazat
  17. Norsko..., krásná reportáž, já mám tuto zemi spojenou jen s rybama, teda, že tam jezdil manžel mé známé na ryby.

    OdpovědětVymazat
  18. Miloš, nepracuješ Ty pre nejakú cestovku? Píšeš perfektné reportáže z túlačiek po svete. Priam lákaš na ich návštevu. Škoda by bolo, tieto reportáže nespeňažiť.

    OdpovědětVymazat
  19. P.S. Moc ti děkuji za příjemnou spršku komentářů. Velice mě potěšila od blogera tvého kalibru. Jak píšeš, že ty moje nvrstvy na tapetách daly spoustu práce, tak podotýkám: To si piš, že to byla fuška, jak na kostele. <(*_*)>

    OdpovědětVymazat
  20. [12]: Když si tak zhubnul, mohl bys předvádět módní královské oblečení na molu :)[13]: Máš pravdu, když si vzpomenu na dobytí severního pólu Čechem Němcem, tak žádný sníh tam taky nebyl.[14]: Vzpomínka na Alesund se mně vybavila právě v tu dobu, co zde taky začalo deštivé počasí, naštěstí teď je tak akorát.[15]: Až na Breivika, ten se jim nevyvedl.

    OdpovědětVymazat
  21. [16]: Když jsi byla v Chorvatsku a Slovinsku, tak proč ne sem? K vzteku ale je, když tam člověk jede a pak je pořád zataženo nebo prší. Jedni známí tam byli letos na horské turistice a stěžovali si, že opravdu hodně pršelo, jednou téměř 3 dny v kuse, na výšlapech byli zkřehlí jak rampouch a ve vyšších polohách se brodili ve sněhu.[17]: Jeden člověk nám tam říkal, že když chce, vytáhne rybářské náčiní, od domu to měl na břeh ne víc než 100 m, a do hodiny chytne jesetera :)[18]: Kdepak, ale líbilo by se mně to. Od doby, kdy jsem poprvé překonal strach z létání a sedl do letadla (r. 1997), se vzdálenosti zmenšily a vše je dostupnější. Být tak ministrem zahraničí, to by cestovatelské skóre narůstalo [19]: Fakt tě obdivuji, Beo, sice v počítači mám plno grafických programů, včetně Photoshopu, Gimpu, Blenderu, ..., ale nemám trpělivost jejich možnosti zkoumat.

    OdpovědětVymazat
  22. [21]: Rodinu to táhne hlavně na jih, tak nám už na severské země nezbydou finance Na Bledu před třemi roky bylo chvíli hezky, chvíli poprchávalo, ale bylo teplo.V takovém počasí zbylo i na prohlídku tamějšího hradu Letos bylo horko všude Měli jsme krásné počasí, na koupání

    OdpovědětVymazat
  23. [12]: Ked ja bohuzial na modu moc nie som. Musel by som sa strasne nutit. To ja najradsej - nie, zle! - , to ja radsej pockam, az bude zo mna cisar a potom budem predvadzat "cisarove nove saty"...

    OdpovědětVymazat
  24. Nakouknout jako turista, to ano. Skandinvie mě láká už dlouho, ale Alesund znám jen z norské fotbalové ligy . Žít bych v Norsku asi nechtěl. Když už žít někde jinde než doma, tak někde u teplého moře.

    OdpovědětVymazat
  25. Norsko by mě taky lákalo, příroda tam musí být úchvatná. Mí rodiče tam kdysi byli s cestovkou, ale mě by se asi nejvíc líbilo projet si tuto zemi na vlastní pěst. Nejen o Norsku pěkně píše také Šárka z blogu Cinealton:http://cinealton.blog.cz/1507/cesta-na-sever
    Tma a déšť by asi mé psychice nedělaly dlouhodobě dobře, ale na krátký čas bych to brala.

    OdpovědětVymazat
  26. [25]: Pardon, teď se dívám a mělo tam být "mně by se líbilo".

    OdpovědětVymazat
  27. Norskooo :) Fotky jsou tak nádherné, až se mi to té zemi stýská. Musela to být paráda - o Geirangeru slýchám už hodně dlouho, a toto! Takové sympatické severské šero, snížek, přímořské baráčky, dlouhá plavba..Škoda jen, že se za tu krásu tak neuvěřitelně musí platit :o)

    OdpovědětVymazat
  28. [11]: To je opravdu škoda, že jste město neprošli, tak snad příště bude více štěstí a počasí vám bude přát...

    OdpovědětVymazat
  29. Norsko je určitě krásné a na pár dní by stálo za to, tam pobýt. Ale žít déle bych tam nechtěla, právě kvůli tomu počasí. Asi bych to snášela hůř než otužilí místní.
    Máš ze svých cest neskutečné zážitky. To je největší bohatství!

    OdpovědětVymazat
  30. Na norské sochy třeba si zvykat asi jako na holandské dřeváky. :)

    OdpovědětVymazat
  31. Moc pěkný výlet. Severské země mě hodně lákají.
    Co to znamená, že jsou drazí? Třeba jídlo dvojnásobek? Co další ceny? Jak vyjde cesta takovým trajektem?

    OdpovědětVymazat
  32. Teda ty ostrovní města se mi nelíbí. Působí to hrozně přeplácaně...na guči. Jinak loď u mně vede

    OdpovědětVymazat
  33. [22]: V Bledu ale musí být chladná voda, jak se "sluší" na ledovcové jezero, ne? My jsme se koupali až v Portoroži, tedy u moře, a i když bylo horko, vlézt do vody stálo dost přemáhání. Je to přece jen příliš na sever.[23]: To bys musel nejdřív ovládnout nějakou říši :) V parlamentních republikách jsou královské rody už jen soustem pro bulvár - ale Andersenovy nové šaty by určitě měly úspěch i bez císařské koruny :)[24]: Taky to tak vidím, třeba na Kanárských ostrovech je celý rok teplota přes 20 stupňů, ale úplně by stačilo Korfu, i v únoru jsem tam viděl na stromech tropické ovoce.[25]: Robko, díky za odkaz, už jsem k Šárce zavítal a všechno pročetl. Její článek je nabitý informacemi a přitom zábavný a čtivý.[26]: To dobře znám, změníme formulaci, změní se pád v zájmenu a na to zapomeneme (např. mně by se líbilo/mě by potěšilo, mě štve/mně vadí apod.), nejednou jsem se toho dopustil.

    OdpovědětVymazat
  34. [27]: Moc se mně líbil tvůj článek, byla to dobrodružná cesta, já jsem v Norsku byl 2-krát a vždy letadlem a pak teprve půjčených autem/autobusem a trajekty. Ale šero mně nechybí. Zvířata, co žijí trvale pod zemí, jsou slepá. Určitě to musí působit depresivně.[28]: Byli jsme tam jen několik hodin, tak jsme se soustředili hlavně na výhledy shora, kterými je Ålesund nejtypičtější. Ale nemyslím, že bych tam ještě někdy jel.[29]: Přesně tak, podívat se a pak raději do tepla, ale nemusí ho byt zase tolik jako u nás o prázdninách :)[30]: Fakt mě zarazily ženské sochy, většinou to byla vyslovená strašidla, jednu takovou čarodějnici mají např. na břehu v Kristiansundu, jako kdyby chtěli odradit cestující od návštěvy města :)[31]: Kdepak dvojnásobek, myslím že pětinásobek je málo. Už si to moc nepamatuji, ale Šárka psala, že si koupila oplatky asi za naši stovku, pivo bude hodně přes 100 a cesta autobusem a trajektem nás myslím v přepočtu vyšla na 3000 Kč, a to jsme si na lodi raději nic nekoupili.

    OdpovědětVymazat
  35. Nádhera, Miloši...tiše závidím..:). Severské země mě hodně lákají, mnohem víc, než ty tropické. Ale pravda je, že kdybych měla zůstat na severu déle, tak nedostatek světla by mi dělal velký problém. Úplně mi stačí tady u nás na severu podzimní inverze, kdy je třeba tři týdny zataženo.. Už to mě dokáže psychicky oslabit. Takže počet sebevražd v severských zemích mě nijak neudivuje. Nemají to tam díky tomu jednoduché, ale je to nádherná země..:).
    Moc pěkný dokument, Miloši, krásné fotky - ta loď je je nádherná, musela to být opravdu hodně zajímavá a krásná dovolená..:).

    OdpovědětVymazat
  36. Nádhera. Severské země vypadají už úplně jinak.Osobně mám moc ráda první norskou královnu Maud, jak se jí vůbec do Norska nechtělo a proto si nezměnila jméno na norské, jak to udělal její manžel a syn.Líbí se mi sochy lidí v ulicích, to mi u nás hodně chybí. Když už se u nás něco instaluje, tak to jsou většinou nic neříkající abstraktní kousky.

    OdpovědětVymazat
  37. Působí to na mě zvláštně, na jednu stranu tak honosně krásné, na druhou stranu zase trošku přeplácané a chladné.   

    OdpovědětVymazat
  38. parádní! Norsko se mi zatím líbilo z celé Evropy
    nejvíce, i když Švédsko, hlavně to severní, mu směle
    konkuruje. rád bych se tam znovu vypravil.
    škoda, že si dělají zlou krev skrze problémy s odebíráním dětí zejména cizincům...

    OdpovědětVymazat
  39. Na fotkách to působí docela sympaticky a určitě bude Norsko plné zajímavostí a krásných míst jako kterákoli jiná země, ale ten častý déšť a pošmourno to by nebylo nic pro mě.

    OdpovědětVymazat
  40. Do Norska bych se strašně ráda podívala. Když se ještě mohlo do Norska na volné jízdenky FIP, jezdilo se často do Narviku.Já tam ovšem nikdy nebyla, což mě mrzí.

    OdpovědětVymazat
  41. [32]: Možná se to zdá z toho nadhledu, pokud stojíme v ulicích, tolik to nepřijde.[35]: Severské země jsou nejlepší v létě, v zimě musí být všechno dost depresivní. Mně se u nás celkem líbí, jen kdyby tu bylo moře. Moc pěknou zemí se mně zdá Slovinsko, kde je všechno - hory i moře a mírné podnebí k tomu.[36]:Myslíš asi tuto Maud https://cs.wikipedia.org/wiki/Maud_z_Walesu.
    Pěkná je zmínka, že "Maud nikdy nepřestala milovat svou vlast, ale rychle se v nové zemi přizpůsobila – naučila se lyžovat"
    Těch soch je v norských městech opravdu hodně, některé z Osla ještě někdy ukážu, protože jsou velmi zvláštní.[37]: Myslím, že i obyvatelé Norska jsou dost chladní, zřejmě to počasí jim proniklo pod kůži.[38]: Myslíš tu kauzu, kde česká matka bojuje s norskými úřady o vydání dětí do ČR? Nevím, jestli se to dá zevšeobecňovat, v Norsku to zase vidí, že se o děti dostatečně nestarala a v Norsku je jim lépe.
    Sever vůbec neznám, nejseverněji jsem byl v Trondheimu, ve Švédsku jen v Stockholmu a Malmö, které jsou v jižní části.[39]: Myslím si totéž, na návštěvě ano, ale dlouhodobé žití by moc příjemné nebylo.[40]: Ty bys přišla na své i horskými výstupy na Cestě orlů a Cestě trollů.

    OdpovědětVymazat
  42. V Norsku byl pár dnů služebně můj přítel a rodiče mé snachy tam strávili třítýdenní dovolenou.
    Já se držím rodné hroudy a kochám se fotkami a povídáním z výletů kamarádů blogerů.
    Pokud bych ovšem tu možnost měla, ráda bych se do některé ze severských zemí podívala.
    Pořídil jsi moc pěkné záběry, Miloši, i když bylo pošmourno.
    Výletní loď je fantastická, jenom mi připomněla Titanic.
    Vůbec se nedivím, že Norsko odmítá vstup do EU, ví moc dobře, co dělá.

    OdpovědětVymazat
  43. No jooooo, to je přesně můj styl. Pěkný fotky ;) Akorát jsem si v komentech přečetla, že se tam platí pětinásobkem... ehm Ale tak když by si člověk vydělával tam a ne v ČR, tak by to nebyl problém.[24]: Proč? Chodil by sis zaplavat? :P o:) :*

    OdpovědětVymazat
  44. [42]: Tři týdny musely být krásné a na poznání zřejmě i dostačující, kdysi jsem tam byl 2 týdny a také jsme toho hodně viděli a měli i štěstí na počasí, tento článek je z jiné doby a pouze 4-denní cesty, kdy bylo pořád škaredě.[43]: Tak mít jejich platy a bydlet tady

    OdpovědětVymazat
  45. [44]: Taky byly, ale vím to jen z vyprávění.

    OdpovědětVymazat
  46. Tak to je fakt parádní článek. My jsme s rodinou také hodně podnikaví, ale do takových extrému jsme teda ještě nešli. Co ale není, může být. Prozatím procestováváme hlavně Česko, vím, že v porovnání s tímto dobrodružstvím je to asi docela nudné, ale také se tu dají najít zajímavá místa. Jedeme vždy v hojném počtu a kvůli tomu už si třetím rokem pronajímáme minibus. Tímto děkuji firmě www.dodavky-na-pronajem.cz za skvělý servis.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)