9. února 2016

Jerzy Kosiński - Byl jsem při tom aneb O vlivu médií

V pátek 5.2. Standa na Srdci blogu uveřejnil Rozhovor s Alexandrem1918, hrdým Valachem a komunistou, který vzbudil velkou pozornost. V první řadě komunistickým přesvědčením a názory 19-letého mladíka, jako vedlejší téma se rozebírala blogerka, která vystupuje pod mnoha identitami a mezi nimi i islámskou (když ji to baví, proč se tím vzrušovat?), a konečně jsme si se Standou vyměnili názory na poslední prezidentské kandidáty a to, zda média mají výraznější vliv na rozhodování voličů. Značně se v tom lišíme (viz komentáře [9], [11], [13], [30], [34] a [38] ze zmíněného rozhovoru), nicméně diskuze byla inspirativní, připomněla mně satirický film o vlivu médií.

Jerzy Kosiński (1933-1991) v r. 1971 napsal novelu Being There (v českém překladu Byl jsem při tom) a podle ní o 8 let později režisér Hal Ashby natočil stejnojmenný film s Peterem Sellersem v hlavní roli, autor předlohy se podílel na scénáři.

Film pojednává o negramotném a duševně zaostalém zahradníkovi Chanceovi, který od dětství žije v jednom domě s jeho majitelem a služebnou, aniž by dům někdy opustil, a jeho jedinou zábavou je sledování televize a přepínání programů. Vše se změní, když majitel zemře, služebná odejde a Chance, protože nemá žádný vlastnický vztah k domu, dostane příkaz dům opustit. Bezcílně se vydá na ulici, do neznámého světa, a jak se motá mezi auty, jedno ho zraní. Aby se vyhnuli nebezpečí možných komplikací (negativní reklamě, tahanicím o odškodné), Eva Randová, manželka finančního magnáta z Wall Street a současně poradce prezidenta, která jela v autě, nabídne Chancemu ošetření od lékaře jejího těžce nemocného manžela Benjamina.

Randovi Chanceovo představení "zahradník" pochopili jako příjmení Zahradník a doporučí mu, aby u nich zůstal, než se zotaví. Obyčejné věty zahradníka si vysvětlují jako výraz jeho geniality a schopnost vyjadřovat se v metaforách. Rand si Chanceho oblíbí a představí ho i prezidentovi, který za Randem přišel projednávat strategii při řešení ekonomických problémů. Prezident, jehož hlavní starostí je být zvolen do druhého funkčního období, se dost ošívá, když vidí, že u jejich rozhovoru bude přítomen neznámý muž, v rámci společenských konvencí se však přes to přenese.

Prezident: Pane Zahradníku, myslíte si, že můžeme povzbudit růst provizorními podněty?
Zahradník: Dokud kořeny nejsou přerušené, je to dobré, a stejně dobré to bude i v zahradě.
Prezident: V zahradě?
Zahradník: V zahradě má vše svůj čas, nejdřív přijde jaro a léto a pak máme podzim a zimu a potom zase přijde jaro a léto.
Prezident: Jaro a léto. A podzim a zima. (Prezidenta "hloubka" sdělení očividně zaskočila.)
Benjamin Rand (familiárně Ben): Myslím, že náš vnímavý přítel chce říct, že nás to střídání ročních období v přírodě těší, ale ekonomické cykly nás dovedou zlobit.

Prezident pak zahradníkovu "geniální myšlenku" o kořenech cituje v televizním projevu, a tím o něj vzbudí velký zájem. Redaktor z ekonomické sekce novin chce s panem Zahradníkem uskutečnit rozhovor, Chance Zahradník je vážným kandidátem do správní rady významné finanční instituce a dostane prostor i v televizním vysílání.
Redaktor: Domnívám se, že když vás prezident citoval, jste nakloněn souhlasit s jeho názory na ekonomiku.
Zahradník: S jakými názory? (Výbuch smíchu mezi přihlížejícími)
Redaktor: Prezident přirovnal ekonomiku naší země k zahradě a prohlásil, že po období poklesu následuje přirozený růst.
Zahradník: Ano, je to možné, protože všechno přece roste a pro nové stromy a nové květiny všech druhů je tam místo. (Bouřlivý potlesk)
Redaktor: Vy tedy tvrdíte, pane Zahradníku, že jde o další roční období v zahradě, dá-li se to tak říct?
Zahradník: Ano, ano, zahrada potřebuje velkou péči a velkou lásku a dáte-li své zahradě dost lásky, potom vzroste, ale nejdřív musí něco uschnout, některé stromy zemřou, …, střídání ročních dob je velmi důležité.
Redaktor: To je velice zajímavé, pane Zahradníku, ale když přijde neúroda, nepotřebuje země někoho, kdo je schopen dohlédnout i za kritické období? Osobnost schopnou vést nás v dobách dobrých i zlých?
Zahradník: Ano, chce to dobrého zahradníka.
Redaktor: Je mi jasné, že další otázka může být pro vás nepříjemná, pane Zahradníku, ale myslíte si, že máme, vašimi slovy, v úřadě velmi dobrého zahradníka v současnosti?
Zahradník: Ano, některým rostlinám se daří na slunci a jiným zase ve stínu.
Redaktor: Zdá se, že nás čeká spousta zahradničení.
Zahradník: Určitě ano … musíme se starat o každý kout … zahradník musí vědět, co má dělat.
Redaktor: Jakým zahradníkem byste byl vy, pane Zahradníku?
Zahradník: Jsem velice pečlivý zahradník.

Tímto vystoupením si Chance získal celou Ameriku.

Benova manželka na večírku představí Zahradníka svým známým, ruskému velvyslanci a jeho manželce.
Velvyslanec: Neměli bychom se stýkat častěji, pane Zahradníku, abychom si vyměnili své názory? Jistě vidíte, příteli, že si nejsme příliš vzdáleni.
Zahradník: Nejsme si příliš vzdáleni, naše křesla se skoro dotýkají.
Velvyslanec s manželkou: Bravo!
Velvyslanec nabude dojem, že Chance je znalcem Krylovových bajek, začne z Krylova rusky citovat, zahradník se tváří chápavě a společnost si hned pomyslí, že umí rusky.
O pár minut později už o něm jeden senátor prohlašuje: "Prý umí osm jazyků a navíc má doktorát z medicíny a taky z práv."

A další úspěchy se jen hrnou. Benova manželka se do něho zamilovala a leze mu do postele, Chance dostane nabídku na sepsání knihy o jeho politické filozofii se šestimístnou zálohou.
Ben zemře a prezident řeční na Benově pohřbu, jeho řeč má však jen vlažný ohlas. A pánové nesoucí rakev s Benem už dumají o novém kandidátovi na funkci prezidenta:
A co třeba Chance Zahradník?
Jo, ale co o něm víme? Naprosto nic. O jeho minulosti nemáme ani ponětí.
Jistě, ale to je výhoda, minulost člověku škodí. Začnou se v ní hrabat a můžou vytáhnout cokoliv.
Jestli chceme udržet prezidentský úřad, naše jediná šance je Chance Zahradník.

Vraťme se od filmu k realitě. Když se Michala Horáčka ptali, jaký měl v polistopadových jednáních dojem z Alexandra Dubčeka, o kterém se také mluvilo jako o možném prezidentovi, odpověděl: "Jako tady z té vydlabané dýně."
A přesto tento muž byl nejpopulárnější tváří Pražského jara, v televizním záběru skočil šipku do bazénu (vedle kožených aparátníků byl tím jak z jiné planety), nechával se vidět s hvězdami pop-music (např. Martou Kubišovou), vystupoval jako doktor Dubček (a tedy vzdělanec, přitom byl vyučený zámečník, který se stal RSDr., "doktorem z rozhodnutí strany" ve stranické škole) a s naučeným sloganem "socialismus s lidskou tváří" se bez kloudné věty stal hvězdou.

I to je však už historie. A v poslední době? Není to jiné. Neschopnost soustředit se na diskuzi (je to také těžké, když ničemu nerozumím), usínání, vše se dá prodat jako přednost: "Když se mluví blbosti, tak spím." A příště ho klidně zobrazíme jako bleskurychle myslícího a jednajícího Jamese Bonda.
A obecenstvo šílí a připne si odznak s čírem punkera.

Slogan, šaty (= obal), správné načasování (timing, ať je to cool) - v televizi, na internetu, v tisku, na plakátu - a pak i vydlabaná dýně se může stát truhlou plnou zlata.

39 komentářů:

  1. Ten film znám, je to něco co v realitě funguje moc dobře. čím větší nesmysly a bláboly tím větší obliba. Najdi si film Bob Roberts, na ten jsem narazila v mém průřezu filmografií A.R. Stojí za to ho vidět. A jestli ho uvidíš tak mi pak napiš svůj názor, zajímalo by mě to.

    OdpovědětVymazat
  2. Zmíněný film patří do širšího okruhu mých oblíbených.Ano, rozhovor s Alexandrem byl v mnohém zajímavý. Původně jsem si myslel, že se diskuse raději nezúčastním, ale pak se ukázalo, že to nejde .

    OdpovědětVymazat
  3. Čekal jsem ještě další vtip o výtahu.[2]:
    Třikrát jsem mu chtěl napsat ještě něco dalšího, ale nakonec jsem tlačítko "komentovat" nezmáčkl.

    OdpovědětVymazat
  4. Takže jste mě přirovnal k "negramotnému, "duševně zaostalému" a člověku, který vlastně neví, o čem mluví.Fajn, je to Váš názor. Já s tím stejně nic neudělám, takže jsem naprosto v klidu. Už ale vidím tu bouři, kdybych si něco takového dovolil já. Opravdu nemůžu za to, že lidé najdou a jako argument používají především to, co se jim v danou chvíli hodí. Ne to, co je opravdu pravda. Proto třeba nechápu, proč jsem  celou diskuzi přirovnáván k nějakým "oportunistům," atd. Ale tak se dnes holt argumentuje proti opačnému názoru. Co už.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Pokud jsem to z článku pochopila dobře, film o duševně zaostalém zahradníkovi byl zmíněn pouze v souvislosti s vlivem médií. Vztahovačnost není na místě, Miloš o tobě psal jen v prvních dvou větách a to pouze informativně a zběžně .

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Tak, tak. Jenže jistě znáš přísloví, že potrefená husa vždycky zakejhá Vliv médií na utváření názorů a schopnost médií manipulovat veřejnost, jsou neoddiskutovatelné věci.
    Mě trochu děsí, co v posledních letech leze z vysokých škol. Především těch humanitně zaměřených.Být blbý a idealistický možná k mládí patří, ale poněkud trnu, jestli z toho bludu ti nadšenci časem vyrostou.

    OdpovědětVymazat
  7. Film s Peterem Sellersem patří mezi mé oblíbené, přiznám se, že knihu jsem nečetla.
    Dubček byl v době Pražského jara "hvězdou", odlišující se od dalších aparátčíků. V listopadu to už byl jen starý pán.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: VendyW, díky moc za tip, zkusím ho najít, rád se také konečně seznámím s tvým filmovým idolem.[2]: Rozhovor i diskuze je velmi zajímavá, ve srovnání s blogerkami, které jsou stejně nebo jen o něco málo mladší, je Alexander1918 úplně jiná liga, i když názorově je jinde.
    Ale nelíbilo se mně, jak Akimovi stále podsouval mindráky a přecházel do osobní roviny, přestože ten polemizoval o historickém dědictví komunismu.[3]: I tak si ale myslím, že diskuze nepřekročila meze slušnosti a klidně jsi mohl hodně nesouhlasný komentář odeslat.[4]: ALexandře, to přece vůbec netvrdím, z úvodu, zmiňujícího rozhovor, má k tomuto textu vztah jen diskuze se Standou o vlivu médií na rozhodování voličů. Tak to také pochopily Janinka a Mengano v komentářích [5]: a [6]:.[5]:[6]: Jestli Alexander není trochu sebestředný, anebo z diskuze pod svým rozhovorem rozčilený, v tom se mu však ani moc nedivím, byla to na něj velká přesilovka.[6]: Už nevím, kdo to řekl, ale podle něj "každý mladý je levičákem a pak z toho vyroste."
    U nás je to kvůli historickým zkušenostem skoro naopak, každý mladý je pravičák (proto se Alexander tolik vymyká) a až zjistí, že miliony neleží na ulici, přidá se trochu levicového i jistoty by se hodily.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: No, na přesilovky by si v normálním prostředí vzhledem ke své názorové orientaci měl zvyknout Bojím se dodat - zatím
    Ten citát:
    Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
    W.Churchill

    OdpovědětVymazat
  10. To s tím zahradníkem a ekonomikou je dokonalé, se divím, že nás s tím na VŠ nějaký z učitelů neseznámil, a to nám představovali zajímavé věci.

    OdpovědětVymazat
  11. I mě mrzí, že jsme s Alexandrem přešli trošku do osobní roviny. Ono je to těžký, já uznávám, že ideologie čistého komunismu je hezká, ale na rozdíl od Alexandra ji považuji bohužel a to podtrhuji, bohužel za utopickou. Navíc si, zas na rozdíl od Alexandra, myslím, že miliony obětí komunismu si zaslouží lepší odpověď, než jen "holt byla taková doba, sorry, jede se dál. Alespoň přibližné přirovnání k nacismu prostě není od věci, už jen díky tak vysokému počtu obětí.   

    OdpovědětVymazat
  12. [8]: No tam zrovna hraje vedlejší ne moc důležitou roli. To si spíš stáhni Zemi v šatně. A CBGB:Kolébka punku. Tedy pokud jsi to nebyl ty kdo mi to doporučoval.

    OdpovědětVymazat
  13. [8]: Pravda, možná je Alexander trochu rozčilený nebo rozhozený, ale přeci si nemohl myslet, že uvedení jeho rozhovoru proběhne v klidu, míru a bez emocí .

    OdpovědětVymazat
  14. Článek u Alexandra jsem nečetla a reakce v komentářích neznám, je zajímavé, jak se komentáře k tvému článku zvrtly k tomu o čem se zmiňuješ v prvních pár řádcích.
    Ta kniha a film o panu Zahradníkovi má zajímavé téma. Ke konci tvého článku jsem se dozvěděla i zajímavost o vzdělání páně Dubčeka, ale nelíbí se mi rýpnutí do usínajícího politika. To sis mohl odpustit, že nemohl reagovat na diskuzi, když ničemu nerozumí. Je to člověk vzdělaný a na rozdíl od mnohých jiných má i vychování a vtip.

    OdpovědětVymazat
  15. [7]: Dubček byl vždycky figurka snažící se přiživovat svou popularitu lacinými triky. Např. se nechal vrtulníkem vyvézt pod vrchol Rysů, ušel pár kroků a na vrcholu kameramani ho natáčeli jako pokořitele.[9]: Díky za znění citátu, myslel jsem si, že ho pronesl Churchill, nakonec jsem našel originální verzi: "If a man is not a socialist by the time he is 20, he has no heart. If he is not a conservative by the time he is 40, he has no brain."[10]: Asi by to bylo příliš složité na pochopení :)[11]: Akime, tys to do osobní roviny nepřeváděl, ale Alexander, asi nemohl strávit, že ses nelichotivě vyjadřoval o jemu blízké ideologii.[12]: Kolébka punku, to je další perla, dík za tipy, škoda, že nejsou Vánoce, aby na vše byl čas :)[13]: Hrdý Valach musí něco vydržet [14]: Jarko, nechci ti brát iluze, Karel Schwarzenberg vůbec vzdělaný není, právě naopak, nemá ani maturitu, vyučený asi taky nebude, takže je na tom se vzděláním ještě hůř než Dubček. Jen vypadá vzdělaně, jako ten zahradník :)
    Nakonec o sobě prohlašuje, že je lesník a to k zahradnictví nemá daleko
    V prostředí, v kterém se pohybuje, nabyl určité noblesy, a proto ho řada stran využila jako vývěsný štít, ale to bylo taky všechno, čím mohl být užitečný.

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Karel Schwarzenberg mluví 6 jazyky, vystudoval gymnázium ve Vídni, započal studium práv a po té studoval obor lesnictví. Studia nedokončil, protože se musel věnovat správě rodinných panství v Německu a Rakousku po té, co jeho adoptivní otec zemřel...

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Asi umí dobře německy, to ale umí každé malé dítě, které v německém prostředí žije, jeho angličtina je zoufalá, slyšel jsem ho mluvit v TV záznamech z jednání, když byl ministrem zahraničí, dokonce nějaké video koluje na webu k pobavení. Jaký další jazyk kromě češtiny by měl ještě umět, netuším.
    A k té maturitě např. zde http://svobodnenoviny.eu/jozef-bartosek-schwarzenberg-nema-ani-maturitu-a-nikdo-ji-po-nem-ani-nikdy-nezadal/.
    V zahraničí je totiž možné studovat na placené univerzitě i bez maturity, např. byla prominuta Janu Švejnarovi v USA.
    To, že na žádné VŠ neuspěl a vymlouvá se, že se musel zabývat rodinným majetkem, je směšné. Na to jistě měl dost lidí.

    OdpovědětVymazat
  18. Váš článek je těžké téma, tedy pro mě proto, že váš domovský blog a lidi tady moc neznám, v odkazu jsem si přečetla komentáře lidí, které si občas přečtu, nezklamali mě.
    To, jakým směrem dnes jdou a myslí mnozí, mě nepřekvapuje, prožila jsem všechny ty etapy vývoje na vlastní kůži, mám o sobě dost vysoké mínění i přesto, že jsem obyčejná ženská, prospěcháře a bezcharakterní obraceče kabátů nesnáším, jak u mých vrstevníků, tak u mladých, toužících po slávě malé, blikající hvězdičky.
    Film neznám, knihu jsem nečetla ale váš náznak je pro mě dostačujícím argumentem, abych snad pochopila souvislosti.
    16 :
    Ještě chci něco říci k vašemu komentáři pro Jarku.
    Mě by zajímalo, co by vyrostlo z dnešního mladého člověka, kdyby byl vyhnán z rodného domu, vykořeněn ze staletých tradic, nehledě k tomu návratu  D  O  M  Ů , na sklonku života?

    OdpovědětVymazat
  19. [15]: S tím ale přece musí počítat, ne, když mají na triku miliony mrtvých a umučených.     

    OdpovědětVymazat
  20. Tenhle rozhovor Alexandra určitě posílil, nechtěla bych být v jeho kůži. Zmińovanou knihu neznám, výńatek z knihy mě pobavil.

    OdpovědětVymazat
  21. To je senzační přirovnání, mít z někoho dojem, jako z vydlabané dýně. To si beru (bez dovolení slovutného pana Horáčka) do svého slovníku frází a rčení. Ta dýně mi poslouží pro armádu politiků, filmařů a komentátorů.

    OdpovědětVymazat
  22. Zajímavý film a opravdu mi připadá, že někdy si lidi vyhlédnou rádobyhvězdu a za vším, co řekne, hledají myšlenkovou hloubku.
    Pěkný rozbor filmu! Rozpitváno, zhodnoceno, je vidět, že tě zaujal.
    Citovaný článek na srdci blogu jsem nečetla (ale upoutávku na něj viděla), a dovedu si představit množství komentářů, které se tam mohly objevit.
    Trochu jsi mi připomněl i film Absurdistán, který není sice tak elegantní a prošpikovaný narážkami, naopak je velmi jednoduchý, ale svým způsobem i alarmující a varovný. Takže, povrchově zábavný, s vnitřní myšlenkou.
    [4]: Zmínka o tvém článku a zmínka o filmu jsou dvě různé věci, Miloš to určitě nespojoval dohromady. Navíc sám píše, že k vyvolání vzpomínky na ten film vyvolala diskuze pod článkem, nikoliv článek sám.

    OdpovědětVymazat
  23. Miloši, film jsem neviděla a určitě to napravím, protože tvoje ukázka vypadá velmi zajímavě :).
    Článek na Srdci blogu jsem četla, ale k přečtení všech komentářů jsem se zatím nedostala, ale určitě se tam vrátím a počtu si..:).

    OdpovědětVymazat
  24. Ty tvoje výňatky z různých děl se mi líbí, vždycky je zvolíš tak, že to čtenáře vtáhne. Ukládám si tedy ten film do fronty a snad se k němu někdy dostanu.

    OdpovědětVymazat
  25. Když jsem si odkaz na ten film ukládala do seznamu, všimla jsem si, že tam od tebe mám i doporučení na Rozmarné léto. To už jsem viděla. V letním (auto)kině. Byl to fakt zážitek, ta mluva je libozvučná. Ale všemu jsem nerozuměla a myslím, že ani nikdy neporozumím.

    OdpovědětVymazat
  26. [25]: Nič si z tohot nerob! Manželka tvrdila, že rozumie česky, tak som jej dal prečítať malílinký text z Vančuru, kde skutočne rozumela slova ako "a", "léto" a viac nič. Ináč dosť rozhľadená, kultúrna Slovenka. to je halt kúzlo a tajomstvo Vančurove...

    OdpovědětVymazat
  27. Miloš, článok je fajn. Film som nevidel, knihu nepoznám. Ale poznal som výborného človeka, ktorý bol môj sused a volal sa Šaňo. Keď sme nadšení vtrhli do ČSSR po textilovej revolúcii a kľúčovej symfónii, slávili sme prvý "slobodný" Silvester v Bratislave. Na skok som opustil po polnočnej scéne spoločnosť a utekal cez cestu domov, niečo som potreboval. Zvonil telefón, kde sa ozval Šaňo, ktorý vlastne chcel gratulovat k Novému roku mojej mame. Tak teda gratuloval mne - prostý zámočník a sused Šaňo - Dubček. Prvá gratulácia v slobodnom CSSR práve od neho, práve mne...Mám veľmi rád Tvoje texty, ale niekedy (teraz Dubček, alebo ohľadne "spiaceho knížete"), nemôžem celkom súhlasiť, pretože pri tom strácaš objektívny odstup, aký by mal napríklad jeden novinár - len ako príklad - mať.A ešte maličkosť: Ako keby si nejako preceňoval význam vysokoškolského štúdia a titulu - to som pozoroval, ten dojem som mal častejšie.Ináč výborné...

    OdpovědětVymazat
  28. [18]:Obraceče kabátu a přeběhlíky mezi stranami nesnáším ze všeho nejvíc, to jsou lidi, kteří pro svůj prospěch prodají i vlastní matku.[19]: Taky nechápu, co vidí přitažlivého a moderního na KSČM, ale třeba věří, že utopické představy je možné naplnit.[20]: Kosinski všechno přehnal do absurdnosti, ale média opravdu dovedou někomu udělat krásnou reklamu a naopak jiného potopit. Že s novináři válčil Klaus i Zeman se vůbec nedivím.[21]: Byl to asi od něj bezděčný nápad, zřejmě tu dýni tam měl ještě od Helloweena, ale příměr byl trefný :)

    OdpovědětVymazat
  29. [22]: Absurdistán? Díky moc za tip, znám to jako pojem, ale o filmu jsem nevěděl. Zapátrám na webu.[23]:Je tam víc vtipných rozhovorů, ale nechtěl jsem to natahovat. Např. když Chancemu nabízejí horentní sumu za napsání knihy a on odpoví, že neumí psát (byl negramotný), vydavatel to pochopí, že mu pouze dělá problém se písemně dobře vyjadřovat, a odpoví: "To nevadí, my knihu napíšeme za vás." Důležité totiž bylo jen to, aby byla vydána s jménem nové hvězdy, a to už zajistí prodejnost.[24]: Však to znáš, je třeba citovat zdroje :)[25]: Rozmarné léto miluju, knížka je docela útlá a Jiří Menzel ji geniálně zfilmoval a také výborně zvolil hlavní představitele (včetně sebe sama).
    Film se nikdy neomrzí, co věta, to perla, což ještě víc vyniká s vážnými tvářemi všech herců, přestože jde o prvotřídní komedii.  
    Škoda, že Vladislav Vančura zahynul v koncentráku, ještě mnoho toho mohl napsat.[26]: Jazyk je dost šroubovaný, ale rozumět se mu dá. Měl bys manželku nacvičit na TlusŤjochových článcích s ukázkami archivních materiálů

    OdpovědětVymazat
  30. [27]: Kingu, díky za názor, máš pravdu, že objektivní odstup nemám, ale kdo ho má? Ty žiješ ve Švýcarsku, daleko od žabomyších sporů a přestřelek našich politiků a novinářů.
    Tady je to tak, že novináři si velmi oblíbili své čtenáře zpracovávat. Místo toho, aby nezaujatě informovali, podsouvají jím své názory.
    Téměř všichni naši premiéři (Klaus, Gross, Špidla, Topolánek, Nečas) odstoupili před koncem svého funkčního období, protože novináři je mediálně "popravili", a to je natolik oslnilo a zachutnalo jim, že snad ani nic jiného nehledají. Stejně odrovnali Paroubka, který jen dosluhoval za Grosse.
    Velkou výzvou (a soustem) je pro ně teď prezident Zeman, ať udělá cokoliv, vždy je to špatně, protože kdysi prohlásil, že novináři jsou "žumpa a hnůj". Nakonec i Čerf mu nefandí a často ho zesměšňuje ve svých Nedělních miniglosách.
    Na druhé straně novináři dovedou někoho adorovat, stejně jako toho zahradníka. Proti tomu se vymezuju.Možná význam vzdělání přeceňuju (mohla by to být profesní deformace), ale když se vzdělání požaduje i na běžné úřednické pozice, i policisté prý mají mít alespoň maturitu, mohli by ho mít i lidé, kteří řídí náš stát.

    OdpovědětVymazat
  31. [28]: ... Že s novináři válčil Klaus i Zeman, se vůbec nedivím. (Chyběla tam čárka.)[30]: Jak se dívám na tuto stránku, jsou zde tři články, které se dotýkají politiky (Baťova vila - znárodňování, Palach - normalizace, a teď média a jejich vliv na politiku), slibuju, že už toho nechám. Příště bude hudba a pak zas nějaké cestování

    OdpovědětVymazat
  32. [30]: Strašideľne som pochyboval o Zemanovi. Ale priznávam: Čím dlhšie vypúšťa svoje hlášky, tým je mi sympatickejší. Hovori to, čo si myslime všetci, inkluzíve Angely a možno aj - mám vážnu obavu - aj Obamu. Len nikto to tak na plnú hubu nepovie, alebo len zriedka a nie na správnom mieste. Málo z nás sa môže nazývať "el presidente"... S tým vzdelaním je to taká zvláštna vec. Hladať tzv. „Raummanegerin“, ktorá sa má starat o priestory – inými slovami upratovačka -, sa dnes neobíde bez inzerátu asi takéhoto druhu: „Mladá, skúsena, agilná, dynamická osoba so schopná viesť tým, s dlhodobou znalosť angličtiny, arabštiny, činsštiny a vysokoškolský diplom z Harvardskej univerzity s niekoľkoročnou úspešnou skúsenosťou v podobných funkciach“ vedie automaticky k degradácii vzdelania.„Mladá...s dlhoročnou praxou?!?“, desať diplómov a potom na pracovisku ju musí učeň zaučiť, lebo o práci nemá ani šajnu? Nejako sa to preceňuje a naopkon to miesto dostane aj tak niekto po známosti...

    OdpovědětVymazat
  33. Sorry: "so schopnosťou viesť tým" s dlhodobou praxou, znalosť..."atď., nejak sa mi tam poplietlo!

    OdpovědětVymazat
  34. [32]:[33]: Manažerka pokojů s dlouholetou praxí
    Vzdělání je dnes dost inflační, dříve VŠ studovalo 10-20 % populace, dnes možná 3/4.
    Manželka má zkušenost, že v jejich instituci přijímali novou sekretářku a přihlásilo se 52 zájemkyň, většinou inženýrky z ekonomických škol, kterých je dnes v ČR kolem 70.

    OdpovědětVymazat
  35. [34]: To je halt prejav slobodneho podnikania a rozkvetajuceho kapitalizmu v jeho zanikajucej(?) epoche...PS Má tá prijatá u0pratovačka aj príslušné "guľate razítko"?!?

    OdpovědětVymazat
  36. [35]: Určitě ano, a taky úřední hodiny

    OdpovědětVymazat
  37. Výborné ukázky dialogu z filmu, pobavila jsem se. O něco smutnější je, že se takové věci skutečně stávají.

    OdpovědětVymazat
  38. Absurdistán je nenáročný film a komediálností tak někde na hraně mezi vtipem a nevkusem. Ale má zajímavou myšlenku, kam se může dopracovat lidstvo, pokud bude pokračovat stylem tupá práce, tupý odpočinek a žádné myšlení. Film opravdu není žádný rafinovaný zázrak, ale vidím v něm dost nebezpečnou možnou vizi budoucnosti, i když ta naši generacu určitě trápit nezastihne...   

    OdpovědětVymazat
  39. Film neznám, ale vyhledám ho a podívám se na něj.
    Podle tvého výňatku to bude skvělý zážitek, Miloši, a ještě k tomu s Peterem Sellersem v hlavní roli, to si prostě nenechám ujít.
    Článek na "Srdci blogu" jsem nečetla, v té době jsem ležela jako lazar a nevěděla, jestli se dožiju dalšího dne!   

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)