9. května 2016

Hana a Petr Ulrychovi - od k beatu k folklóru a zpět

Sourozence Hanu a Petru Ulrychovy většina posluchačů vnímá jako umělce z oblasti folklóru, v jejich doprovodné skupině nechybí cimbál, housle, kontrabas, a kdyby si na sebe navlékli kroje, mohli by klidně vystupovat na slavnostech ve Strážnici. Zpívají však vlastní písně, proto je řadit mezi cimbálové soubory s juchajícími šohaji a lidovými písněmi by nebylo namístě.

Jejich hudební zaměření bylo zpočátku naprosto odlišné, v 60. letech hráli s beatovou (beat bylo dřívější označení pro rockovou hudbu) skupinou Vulkán. Tehdy tomu příliš nepřál otec sourozenců, zpíval v opeře a chtěl, aby se děti věnovaly "serióznímu" povolání, v pořadu o Ulrychových na to také vzpomíná hudební publicista Jiří Černý. Petr proto absolvoval inženýrské studium na brněnské technice, ale vztah k hudbě byl silnější. Autorsky zajišťuje téměř celý repertoár skupiny, hudbu i texty, a ve zpěvu se střídá s Hanou, často také zpívají společně.

Před nástupem technických vymožeností (např. booster a kvákadlo u kytar, syntezátory) pro tehdejší zvuk byly typické zvonivé kytary. Příkladem jsou skladby Píseň o skleněné báni, Tvé město, Sen, Zlatá střední, Musím táhnout svůj vůz dál.


Ve Vulkánu vedle Ulrychových působily i sestry Martha a Tena Elefteriadu, pro které skládal kytarista Aleš Sigmund. Přemíra osobností přiměla Hanu a Petra opustit Vulkán a založit novou skupinu Atlantis. Její zvuk byl už tvrdší, na bicí hrál Zdeněk Kluka a na klávesy Jan Sochor, kytarista používal booster, např. ve skladbách Dlouhý stín a Král umírá (tu jsem už zmiňoval v článku o stejnojmenné Ionescově hře, ale zde také nemůže chybět), a v repertoáru se dokonce objevila převzatá píseň Strange Brew od slavné skupiny Cream Erica Claptona.


Kluka se Sochorem však z Atlantisu odešli a společně s Pavlem Váněm ze Synkop 61 a baskytaristou Emanuelem Sideridisem založili Progress Organization. U Ulrychových se potom projevil příklon k popu.

Hana se v té době nakrátko objevila ve skupině The Bluesmen, kam se hudebně uchýlila, když ji Petr (podle jejích slov) ze skupiny vyhodil. I zde stačila nahrát EP desku a mezi 4 písničkami byla Nevidomá dívka, kterou pro ni složil Karel Kryl.


Petr se nebál do textů vložit své názory a postoje, ve výše uvedené skladbě Zlatá střední zpívá: "Vím, je tu jedna cesta, ta je na prodej, kdo po ní půjde, tomu bude hej, ten bude řadit šťastný den ke dni, neboť si vybral zlatou střední."
Když k nám 21. srpna 1968 přišla "na pomoc" bratrská vojska, Petr Ulrych tentýž den spontánně složil a nahrál píseň Zachovejte klid!. Slova "To ráno bylo klidný jako všechna rána, … a nikdo netušil, že otevře se brána pro křídla strašných ptáků, která nejsou sen. Zachovejte klid, se ozvalo z ticha, přišel k nám někdo, kdo nebyl pozvaný, zachovejte klid, když těžko se dýchá a každou chvíli někdo vběhne do rány. Zbývá mi jenom píseň, a proto zpívám jděte pryč, jděte pryč, pravdu nezničí tanky, my máme pravdu a vy jenom bič, zradu a bič" samozřejmě neunikla cenzorům a na kariéru Ulrychových to mělo fatální dopad.

Po odchodu hardrockově naladěných členů skupiny Atlantis do Progressu se Ulrychovi v přípravě alba Odyssea spojili s bigbandem Gustava Broma. LP deska byla sice nahraná a objevily se na ni i první pochvalné recenze, ale v odvetě na "kontrarevoluční" čin Petra Ulrycha se na pulty obchodů nedostala a skončila v trezoru. Vyšla až v r. 1990. Když si dnes z něj poslechneme třeba skladbu Za vodou, za horou, můžeme jen želet, že tvůrčí rozlet Ulrychových v tomto směru neměl pokračování.


Některé popově laděné skladby se ještě nějakou doby hrály (např. Nechoď do klášteraVůněOn na mě zapomíná, ale rockové hudbě u nás nastupující normalizace všeobecně nepřála, Petr Ulrych rezignoval, založil Javory, přeorientoval se na folklór, ten nikdo nezakazoval, a věnuje se mu téměř celý život až dodnes.

K folklóru nemám vztah, jejich desky jako Nikola Šuhaj loupežník mě neoslovují, abych však tuto nejdelší etapu jejich působení nevynechal, zmíním alespoň několik písní: JavoryJízda králů, a protože se o Haně říká, že má hlas jako zvon, tak i skladbu Zvon.


Tvrzení není nadsazené, když jsme před 10-15 lety byli na předvánočním koncertu v Bučovicích, který se konal v místním kostele, myslím, že tam jejím hlasem rezonovaly i základy.

Ulrychovi se nakonec k beatu částečně vrátili, vedle existujícího souboru Javory založili ještě Javory beat. Petr Ulrych v bookletu 3 CD z r. 2014 k půlstoletí na hudební scéně k tomu říká: "Ve spoustě písniček jsme instrumentačně naráželi na něco, co se nedalo obejít. Zkoušeli jsme různé dechové nástroje, klávesy. Říkal jsem si: Co mně tam ještě schází? Pak mně to došlo. Měli to Jimi Hendrix, Eric Clapton nebo B. B. King. Energii nástroje, který je naprosto klíčový. A to je elektrická kytara."

Neměl jsem zatím štěstí Javory beat vidět živě, ale z CD zní velmi dobře, zvláště ve skladbě Ježibaba s claptonovskou kytarou. Na YouTube je k nalezení velmi málo, celá je jen píseň Měla bába trnku, v závěrečném videu s hudebními ukázkami (včetně Ježibaby od 0:45) se o skupině více dozvíme od samotných protagonistů.

25 komentářů:

  1. Na jejich písních ze začátků jsem vyrůstala a mnohé zůstaly v mé paměti. Pamatuji si na Nevidomou dívku, kterou Kryl napsal pro Hanu a až později jí nazpíval sám. "Nechod' do kláštera", po těch všech letech, znám slovo od slova.
    Děkuji za milou připomínku.

    OdpovědětVymazat
  2. Javory mi právě pro Hanin hlas utkvěly v hlavě.

    OdpovědětVymazat
  3. Pre mna text velmi poucny - ved za tie roky som nemal o tychto umelcoch ani ponatie. Takto sa dozvedam pozitivne nove veci. Thanks dafür.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za nádherný výběr mých milovaných interpretů. Byla jsem na dvou jejich koncertech. Oba jsem dostala od manžela k narozeninám a dodnes na to vzpomínám moc ráda. Jejich písně jsou opravdu úžasné, takové milé pohlazení.

    OdpovědětVymazat
  5. V Bučovicích žije moje babička, je to krásné město

    OdpovědětVymazat
  6. Moc dobře si je pamatuji, jejich písničky jsou moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: Krylovu verzi také znám, vyšla na jeho první desce Bratříčku, zavírej vrátka. V podání Hany je ale nejlepší, její hlas nemá konkurenci.
    Karel Kryl je zase výborný skladatel a ani nevím, že by složil nějakou písničku pro někoho jiného, i když dost lidí si pak jeho písničkami pomáhalo v kariéře, např. Landa.[2]: Hanin hlas je kapitola sama o sobě, ale mě opravdu mrzí, že nezůstali u beatu, cimbál není můj šálek kávy.[3]: Začali v polovině šedesátých let a jsou z Brna, a to je taková vesnice na Moravě, za její návsí se o ní moc neví
    Já ale Brno miluju, proto v hudební rubrice mám několik dílů o Romanu Dragounovi, Pavlu Váněm, Oldřichu Veselém a Ulrychovy jsem už několikrát chtěl zařadit také, jen mně v tu chvíli přišlo snazší psát na jiné téma.

    OdpovědětVymazat
  8. [4]: Upřímně řečeno, ani nevím, kde vlastně koncertují, musím se podívat někam na internet, Javory beat bych si moc přál vidět. Hodně dlouho jsem nevěděl, že takové sdružení existuje, ale náhodně jsem zjistil, že Ulrychovi vydali desku se skladbami z beatového období, která však byla vyprodaná, ale naštěstí ji později nahradilo trojalbum, kde je průřez celou hudební kariérou a jsou tam i Javory beat.[5]: Možná jsme se v Bučovicích někdy potkali, rodiče manželky tam mají domek a nejedny prázdniny jsme tam strávili a stále tam o víkendech jezdíme. Také tam bydlel zpěvák Bob Frídl, který zorganizoval zmiňovaný koncert v kostele.[6]: Já je mám také rád a stále je poslouchám a těší mě, že vrací i k těm zapomenutým z počátků.

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné písničky z mého mládí. Hana má nádherný hlas, jejich písničky mají hlavu a patu a třeba Nechoď do kláštera, to se nedá zapomenout   

    OdpovědětVymazat
  10. Spousta zajímavých informací, to se mi líbí. Hanu a Petra Ulrychovy si pamatuji především z Javorů a některé jejich počiny jsou pro mě novinkou. Kupříkladu skladba Zachovejte klid!, tu jsem nikdy neslyšela. Postupně si poslechnu všechny odkazy, líbí se mně skladba Za vodou, za horou, i cover Strange Brew.

    OdpovědětVymazat
  11. Jsou to fakt kvalitní zpěváci, Hana má hlas jak zvon. Znám od nich spíš ty folklorní písničky, mám od nich jedno elpí, a kazetu s námětem Markéty Lazarové (nevím, jestli je název kazety stejný nebo jiný). Taky se mi líbí jejich hitovka Nechoď do kláštera, parádní písnička, chytlavá i dnes.
    Prima článek, moc se mi líbil ten pookupační text, na texty písní dost nazírám a cením si je.

    OdpovědětVymazat
  12. Nic o této skupině nevím, ale poslechla jsem si videa a má to něco do sebe, je to  působivé a má to hloubku...

    OdpovědětVymazat
  13. Moc si je nepamatuji, ale poslouchá se to pěkně Miloši, díky!

    OdpovědětVymazat
  14. Ráda bych se relevantně zapojila do diskuze, ale toto duo mi nic neříká. Název samozřejmě znám, ale tvorba jde daleko mimo mne.
    Vždyť víš!! *:-*

    OdpovědětVymazat
  15. Sama jsem si od nich žádné kazety nebo LP nekupovala, ale znám je. ale pěkně jsi všechno o nich shrnul, i s ukázkami, povedené.

    OdpovědětVymazat
  16. Málokdy se mi stane, aby se mi skoulela při písničce slza, ale Nevidomá dívka v kombinaci s obrazovým doprovodem, to je něco neskutečného. Děkuji .

    OdpovědětVymazat
  17. Neměla jsem ani tušení, že jejich cesta k folklóru byla tak spletitá, a že vlastně mohli zpívat úplně jiný hudební styl. Jejich tvorbu moc neznám, ale je pár písní, které mě opravdu zaujaly. Akorát Nevidomou dívku znám nazpívanou Karlem Krylem a přiznám se, že se mi tak líbí víc, ale to je asi hlavně zvykem.
    Výborný poučný i zábavný článek. Poslechla jsem kousek ze všech ukázek a bylo to moc příjemné.

    OdpovědětVymazat
  18. Znám je, ale není to můj styl hudby, tím ale nechci říct, že nehrají hezky

    OdpovědětVymazat
  19. já vím, že slovo klasika zní poněkud omšele a proflákle, ale sem sedí dokonale

    OdpovědětVymazat
  20. [9]: Já jejich písničky také mám rád a pořád je poslouchám, hlavně ty z prvního období, a proto jsem moc rád, že vyšly na vzpomínaném výběru 3 CD.[10]: Je škoda, že skladba Zachovejte klid! nebyla technicky zbavena šumu a praskotu, ale možná vzhledem ke způsobu vzniku je tak autentičtější.
    Javory úplně vytlačily jejich původní zakotvení v beatu, což je dost škoda. Vůbec si myslím, že náš beat (rock) šedesátých let - Vulkán, Atlantis, Flamengo, Matadors, Synkopa (s Pavlem Novákem), Synkopy 61, Bluesmen, Soulmen, ... a na jejich konci Blue Effect a Progress Organization - byl velmi kvalitní, podobně jako naše tehdejší filmy.[11]: Jiří Černý kdysi měl v rozhlase hitparádu Houpačka a Nechoď do kláštera v ní vyhrála poslední kolo, ale už se ani neodvysílala, protože do ní zařadil i píseň, kde se zpívalo "běž domů, Ivane, doma máš Natašu, tady tě holky nemilujou", a pořad byl zrušený :)[12]:[13]:Nemůžete znát, jste moc mladé :) Ale i v archivu se někdy najdou poklady.

    OdpovědětVymazat
  21. [14]: Vím, i když jsem příznivec rockové hudby, to, co posloucháš ty, je už na mě silný tabák [15]: Já jsem vlastně také žádnou desku od nich neměl, koupil jsem si až Odysseu a nedávno ta 3 CD z půlstoleté hudební kariéry.[16]: Video tvoří ukázky z Chaplinova filmu Světla velkoměsta. Z nějakého dokumentu si vzpomínám, že Chaplin byl velmi nespokojen s herečkou, že podle něj nedokáže dobře vyjádřit, že je slepá. Scéna se natáčela snad 100-krát, až jednou u chodníku zastavil taxík a v tu chvíli Chaplina napadlo, že když nevidomá květinářka na něj nebude reagovat, pak už všichni pochopí, jak na tom je. A to je i v ukázce.[17]: Já jsem Nevidomou dívku také slyšel nejdříve s Krylem, kritika ji ani moc nechválila, že se k němu pro patos vůbec nehodí, ale první nahrávka byla opravdu s Hanou, pro ni ji napsal a je vlastně i trochu překvapující, že ji pak také sám nazpíval. S Bluesmeny má bohatší aranžmá a Hanin hlas je také úplně jiná kategorie.[18]: Já se přiznám, že Javory také nevyhledávám, ale tu beatovou verzi se budu snažit vidět.[19]: Přesně tak, ale snad ne klasici, o kterých se děti musí učit a už jim nic neříkají

    OdpovědětVymazat
  22. Dlouho jsem je neslyšela, takže díky za milé připomenutí :). Vždycky jsem je měla ráda..:).

    OdpovědětVymazat
  23. Kde jsou ty časy jejich slávy...

    OdpovědětVymazat
  24. Moc ráda jsem si na sourozence Ulrychovy zavzpomínala, Miloši, Javory se mi odjakživa líbily, zvlášť Hanka, úplně jsem zbožňovala její čistý zvonivý hlas.
    Teď poslouchám jinou muziku, trochu tvrdší.
    Díky za skvělý článek.

    OdpovědětVymazat
  25. Hanka se nedá zapomenout, její křištˇálově čistý hlas, jsou to osobnosti.
    Petr a jeho texty, krása. Přijdu ještě zítra poklikat na videa.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)