27. září 2016

O povrchním vnímání (s hádankou)

V poslední době se dost píše o Alzheimerově nemoci, prý je to nemoc chytrých žen (to asi nebude můj případ), ale ty příznaky! - mimo jiné "ztráta zájmu o okolí, zapomínání, hledání věcí, nesmyslné činnosti, …"

Čím dál víc na sobě pozoruju, že na mě zřejmě leze. Okolí vůbec nevnímám, z fotografií budov v Brně, které nejsou zachyceny celé (znázorňují detail nebo vyšší patro), málokdy dokážu určit, oč se jedná, u lidí jako kdybych se díval skrz ně, aniž bych si všiml, kolem koho jsem šel a jak vypadal (kdybych měl poskytnout svědectví při vyšetřování nějakého případu, byl bych nepoužitelný), a při závislosti na internetu, kdy ze všech stránek útočí nadsazené titulky, senzacechtivé zprávy, sex, celebrity a neštěstí všeho druhu, kolik jen těch povrchních textů jsem nesmyslně přečetl a mohl (a měl) dělat něco užitečnějšího.

Několik příkladů postupujícího rozkladu osobnosti:

1. Jdeme s chotí nádražním podchodem, když vystoupíme na ostrůvek MHD, drahá mě informuje: "Paní z toho páru, co šel před námi, je prof. Pokorná z Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Podle sportovního oblečení asi byla s manželem na turistickém výletu." Musel jsem přiznat, že jsem si je vůbec nevšiml (kdyby nás míjela mladá slečna v tričku a bez podprsenky, možná bych byl víc v obraze).

2. Brněnská alternativní skupina Ještě jsme se nedohodli druhou část videa k písni Koni a žulánci natočila na střeše budovy v centru města (je to poznat podle záběrů do okolí, kde je vidět např. katedrála sv. Petra a Pavla), ale kde přesně to bylo, jsem nepoznal a musel se nechat poučit všímavějšími.
Kdo v Brně bydlí, nebo ho alespoň trochu zná, může tipovat.


3. Ve vlaku nebo MHD, aby cesta rychleji utíkala, si čtu. Po dočtení jedné knihy otvírám další, a proto se musím starat o přísun nových titulů. Čtu většinou uznávané autory, ale někdy i ty módní, abych se někde svou neznalostí neztrapnil.

Např. Charles Bukowski - přečetl jsem od něho několik knih, z těch asi 15, co měli v knihkupectví v regálu, jsem jako první vybral Zápisky starého prasáka (pamatuji si z ní nejvíc to, že prý poznal 2500 k.nd (písmenko si už domyslíte)). Ještě mně utkvělo (a tím to skoro končí), že autor doslovu s tím polemizuje, podle věrohodných zdrojů Bukowski byl plachý samotář, který první sexuální zkušenost měl ve 24 letech s prostitutkou.

Robert Fulghum - jeho knih na polici byl také větší počet. Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce se mně nezdála příliš atraktivní, ale svazek Už hořela, když jsem do ní lehal vypadal nadějně. Představoval jsem si vášnivou erotiku, kdybych si ale předtím přečetl, že spisovatel byl pastorem a 25 let kázal v kostele, musel bych poznat, že jsem se těšil zbytečně. Drobná povídka popisuje záchranu staříka z hořícího bytu. Když se ho ptali, jak požár vznikl, řekl, že neví, protože postel už hořela, když si do ní lehal.

4. Filmař Woody Allen je známý skrblík, natáčí nízkonákladové filmy, herci (a to i hvězdy) mají velmi malé honoráře, ale hráli by možná i zadarmo, protože být součástí Allenových filmů se považuje za čest a Allen navíc ví, jak přilákat i diváky. Jeden z jeho nejúspěšnějších filmů se jmenuje Všechno, co jste chtěli vědět o sexu, ale báli jste se zeptat. Viděl jsem ho mezi prvními.

Trochu mě utěšuje, že příznaky duševní nepřítomnosti pozoruju i u jiných.

5. Vlakem jezdím celkem pravidelně, a proto jsem si pořídil InKartu. Průvodčí pak kontrolují, zda mám na slevu nárok. Jedna z nich, kterou potkávám dost často, vždy důkladně jízdenku prozkoumá, podívá se na mě a na fotku na kartě a pak teprve ji přiloží ke svému velmi pomalu načítajícímu strojku, z něhož na displej vyjede údaj, dokdy karta platí. Někdy ji vidím i při návratu a tehdy mám tisíc chutí jí říct, že když karta byla platná ráno, bude platit i odpoledne.

6. V naší samoobsluze Albert máme pokladní, které doma říkáme spící panna. Když koupím 10 stejných jogurtů, na čtečce odkliká každý samostatně. Kolik peněz má vrátit, nikdy nepočítá z hlavy, ale naučeným úkonem na pokladně, nesmí se jí však k tomu dát nějaká stravenka, to ji vyvede z míry, odpočítat ještě navíc např. 2-krát 70 Kč je už na ni nadlidský výkon. Tváří se přitom tak nešťastně, že ji raději napovídám.

Povrchní upoutání je základem bulvárních novin a časopisů, jenže ve snaze přežít se bulvarizují i ty tzv. seriózní listy.

7. Když jsme dřív někam cestovali letadlem, k mání byl pestrý výběr, např. New York Times, ale mám pocit, že nabídka se teď značně zúžila (anebo už příliš využíváme nízkonákladové společnosti?), vrcholem byl náš poslední let s Travel Service/Smart Wings, kde měli jen Blesk. V autobusech Student Agency k tomu už také směřují. Vzpomínám si na jeden bombastický titulek z této tiskoviny: Karel Šíp - Dohnalo ho svědomí. Říkal jsem si, co asi hrozného provedl, někoho znásilnil nebo zabil, tíží ho pocit viny a teď se přiznal? Ve skutečnosti šlo o to, že když jeho syn byl malý, bavič jezdil za kšefty a na syna neměl čas, ten se proto nestal dalším bavičem a dnes je finančníkem.

A takovými "problémy" nás denně krmí. Přirozenou obranou je nesledovat, nevnímat (TV jsem ze života vypustil před více než 5 lety), tím se však můžeme ochudit i o užitečné informace. Chce se zvolat staré heslo: "Je třeba oddělit zrno od plev!" Ale jak? Toť otázka přímo hamletovská.

P.S. 1.10.2016: Ve videu je střecha funkcionalistického paláce Alfa, postaveného v 30. letech podle návrhu architekta Bohuslava Fuchse, který pasáží spojuje ulice Jánskou a Poštovskou s náměstím Svobody.


29 komentářů:

  1. Paráda, nádherně napsané.Milý, to nejsi ty, kdo se tak nějak rozkládá, nýbrž společnost kolem nás. Všechno je divné, povrchní, nefunkční, samodevastující se. Netrap se tím, jinak skončíš odsunut kdesi ve cvokhausu a tvým oděvem bude svěrací kazajka.       1. Důležité je všímat si hlavně těch mladých dívek ve spořivém outfitu, to doporučuji dělati celoživotně, též je velmi příjemné na onu dívku mysleti později při onanii.
    3. Fulghuma a Bukowského jsem vždy četl záměrně v jednu dobu, pastorovo klidné rozjímání bylo příjemným zpestřením k Bukowskému a k jeho zážitkům při nepřetržitém chlastání, šukání, onanování a zvracení.
    4. Od Allena už jsem leccos viděl, ale chystám se na pár jeho posledních filmů. Docela mě totiž baví, jen mi v jeho filmech občas vadí takový ten malý, nervozní, zvláštně učesaný chlapík.         
    5. Líbíš se jí, to je jasné, zajisté na tebe myslí i doma. I ženy mají své choutky (viz. bod 1.)     
    6. Zkus ji z ničeho požádat, zda ti neukáže svá ňadra, třeba to ve své neustálé letargii udělá.   
    7. Pokoušel jsem se vyjádřit i k bulváru, ale musel jsem si donést kbelík na zvratky a ten už je plný, takže...       

    OdpovědětVymazat
  2. Odkedy sme kupili obrovsky televizor, stoji nezapnuty v obyvacke asi tri roky. Medzitym je to zastaraly model. Dole v izbe sa vsak nezdrzujem, len ked iden do kniznice. Bukowskeho zapisky ale lezia na jedalenskom stole, kde aj tak jedia len navstevy. Cize vtedy tam citat nemozem. TV zanovito mlci, urazene pocitacom, na ktorom si pravidelne v pondelok vecer pozriem detektivku..."sajé"! Ale dnes som cumel na Trumpa a Clinton. Nech je len preboha nezvolia...Ale to je zase ina kapitola, Alzheimer maju asi vsetci politici, oder?

    OdpovědětVymazat
  3. 5.Průvodčím se prý za každý načtení načítá k platu deset halířů, říkal jeden průvodčí :) Kolik to dělá za kontrolu fotky se ale nezmínil :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nemyslím si, že bys trpěl povrchním vnímáním, ale prostě jen selektuješ věci důležité od těch nedůležitých, jinak by se člověk v té záplavě informací utopil. Zajímavé je, že každý má ten žebříček důležitosti nastavený jinak. Já bych se třeba neobešla bez zpravodajství na ČT24. Mohu přidat i příklad své roztržitosti, či povrchního vnímání. Mám dvoje brýle na blízko. Jedny slabší, které mi vyhovují na počítač a druhé, které používám na šití, čtení, luštění. Nesčíslněkrát se mi stalo, že se zvedám od počítače s jedněmi brýlemi na nose a snažím se na ně umístit ty druhé, které mi poslouží při luštění sudoku.   

    OdpovědětVymazat
  5. Já být tebou, tak bych nezoufala. Jelikož nejsi žena, můžeš být celkem v pohodě a kliden. Přece jen, co napíše náš tisk je vždy nepochybně pravdivé, ne?     

    OdpovědětVymazat
  6. Miloši, myslím si, že jako muž se nemusíš obávat toho, že by "ten Němec" brzy zavítal. Já mám větší strach, protože jsem žena a podobnými příznaky, jako je zapomínání, stálé hledání čehosi, patří k mým dnům stále častěji. Nevnímám okolí a nezdravím přátele a známé. Když mi to jedna z kamarádek vytkla, zeptala jsem se, zda jsem měla na očích brýle. Neměla! Tak to jsem jí prostě jen neviděla.
    Noviny jsem přestala kupovat ještě v době, kdy jsem chodila do práce. Kolegyně si denně kupovala Blesk a vždy nás poinformovala, co je nového. Dokonce tomu i věřila.
    A ta průvodčí? Asi tě ráda vidí, proto ty kontroly ráno i odpoledne.

    OdpovědětVymazat
  7. Kdysi člověk nepotřeboval Blesk ani Tývý NOVA, co je nového, to se dozvěděl od svého holiče.Ale moje babička s tím bojovala.
    Půjčovala si ode mne knížky a když je vracela, tak jsem si všiml, že na první stránce udělala tužkou puntík. To proto, aby věděla, že tuto knihu již četla. Někdy mne to poňoukalo ty puntíky vygumovat...

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Babička byla prozíravá žena, začnu také puntíkovat. Několikrát se mi už také stalo, že jsem si z knihovny donesla knihu, která mi byla jaksi povědomá. Když budu puntíkovat šikovně v knihovně to ani nepostřehnou   

    OdpovědětVymazat
  9. To chce klid, ne za všechno může ten nechtěný Němec. Možná je to všechno nějaký plán, jak z nás zase nadělat stádo ovcí a mám obavu, že se začíná dařit   

    OdpovědětVymazat
  10. Přestože se na televizi dívám, vůbec nepřepínám na komerční stanice. Dokonce jsem se kdysi zúčastnil jakéhosi průzkumu o sledování médií, a když jsem tazatelce pravdivě odpověděl, že televizi sice sleduji každý den, ale v uplynulém roce jsem ani jednou nepřepnul na jednu nejmenovanou nejsledovanější českou komerční stanici, paní mi vůbec nerozuměla a odmítala to zapsat, protože jí to narušilo jejích úhledných 100% .Pamatuju se na to, co kdysi psal ještě v dávném Respektu pan Mlynář - že zatímco většina lidí se v dětství dozví, že není slušné močit veřejně na náměstí, bohužel se už nedozví, že podobně neslušné je veřejně číst klasický bulvár, což je (nebo by měla být) docela srovnatelná ostuda. Když jsem si kdysi dávno kvůli sportovním výsledkům koupil Nedělní blesk, styděl jsem se za to ještě měsíc a prolistoval jsem ho výhradně v noci a aby mě při tom nikdo neviděl (od té doby si nedělní zprávy píšu sám v podobě Nedělních miniglos ).Mimochodem - super, že si o tom takhle pěkně povídáme na "blogové Nově" .

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím si, že je to únava věkem. U mne to taky pozoruji. Vnímám méně, tolik mne toho nerozhází, spoustu věci si neuvědomuji.
    S Travelem jsem taky letěla naposled před 14 dny a byl taky jen Blesk. Neletěl jsi v neděli? Nám to vysvětlili, že když je neděle, tak je jen Blesk.

    OdpovědětVymazat
  12. Páni zlatí, kde jsi sebral to video? Ti "herci" byli zfetovaní? Zjevně si dělali blázny z těch 6 diváků a tří porotců, co tam seděli. Bože, jak hluboko jsme klesli, že se na toto někdo dívá (já jsem to nevydržela, ale ani po posunutí tam n i c zajímavého nebylo.
    Jsem žena, navíc dostatečně stará, ale někdy mi vadí, že si ještě dost pamatuji, hlavně nemilé záležitosti. Ale už si nepamatuji , která hérečka má zvětšená prsa nebo třetího manžela a vůbec mi to nevadí.   

    OdpovědětVymazat
  13. Škoda toho Šípa ml., mohli jsme mít zaděláno na následující generaci božských bavičů. Když už Kaiser s Lábusem dosluhují... nemáme žádné Wimmry a spol., toť se ví!

    OdpovědětVymazat
  14. [1]: Děkuji :)[2]: 5. Spíše bych ji tipoval na osobu s revizorskými sklony, která má orgasmus z toho, když někoho chytne s neplatnou jízdenkou nebo průkazkou. Takhle "svědomitá" je u každého cestujícího.
    6. Tu bych zase odhadoval na ušlápnutou samotářku a přitom je mladá. Bývá v obchodě v ty nejméně atraktivní časy - večer a o víkendu. Je tím asi tak obroušená, že by ji zřejmě k životu neprobral ani filmový krasavec :)[3]: Alespoň u nás je možné na internetu nají i leccos z televizních archivů, proto TV je opravdu zbytečná.
    O té debatě jsem jen četl a podle prvních komentářů měla prý navrch Clintonová. To mě dost překvapuje, ale bude to tím, že má politické zkušenosti, jsem zvědavý, jak to nakonec dopadne.[4]: 10 Kč za 100 zkontrolovaných, což u ní to bude nejméně 3 hodiny práce - to se moc nepředají [5]:ČT 24 je zpravodajství z politiky, ne? Dříve jsme sledoval i diskusní pořady, ale už dávno jsem s tím přestal, protože iluze o tom, jak to politici s námi myslí dobře, mě zcela přešly.
    Brýle jsem měl také dvojí - univerzální multifokální a pak ještě jen na čtení. Ty druhé jsem někde ztratil nebo zapomněl, takže přece jen podezření z Alzheimera má reálné základy :)

    OdpovědětVymazat
  15. [6]: Stejně je zajímavé, že ženy tato nemoc pronásleduje víc, možná je to tím, že muži jsou trochu jednodušší, nedokáží myslet na víc věcí naráz, a tím tedy nemají tolik toho k zapomenutí
    Co hlavní noviny vlastní Babiš, nepochybně budou přinášet jeho pravdu :)[7]: Když kolem tebe běhají vnučky, nedivím se, že nevíš, kde ti hlava stojí.
    Kupodivu v internetovém Blesku jsem několikrát narazil na docela pěkné články v rubrice věnované cestování, ale už dlouho jsem se tam nedíval, tak nevím, zda to také nebyl jen povrchní dojem z několika málo "vzorků".[8]:[9]: Puntík na první stránce byl moc nápadný, lepší by byla třeba třetí stránka od konce. Tam by nikoho nenapadlo mazat a kdo ví, kdo dočetl až tam :)[10]: Jsem přesvědčen o tom, že snahy o manipulaci podsouváním skryté reklamy pro někoho, anebo návodné dehonestace nepohodlných konkurentů, je vlastní všem deníkům. Redaktoři jsou prodlouženou rukou propagace názorů jejich vlastníků.

    OdpovědětVymazat
  16. [11]: Pan Železný je intelektuál a přece si myslel, že do lidí je třeba hustit bulvár. Pravděpodobnější ale je, že si spočítal, že těch nenáročných je mnohem víc než jeho založení a víc se tím vydělá.
    Zatím :). Vždy si v takové situaci vzpomenu na Kodetův výrok: "Dávám jim rok, nejvýš dva." [12]: Vím, že to bylo 2-krát ve středu, toto úterý nám ale k Blesku nabídli navíc Respekt, který byl věnovaný nedožitým osmdesátinám V. Havla, Vracíme se v sobotu, tak jsem zvědavý, čím nás překvapí teď.[13]: Růžo, skupinu tvoří inteligentní lidi, kteří to berou jako recesi a jejich "neumětelství" je záměrem. Zpěvák je inženýr, na kytary hraje docent Jiří Macur ze Stavební fakulty VUT v Brně a RNDr. Stanislav Filip, který tam kdysi také působil, další už neznám. Hrají jednou za uherský rok, když S. Filip něco nového složí, pak se tím baví.[14]: Na Kaisera s Lábusem jsme teď mohli jít, ale nechtělo se mně a vybral jsem raději něco jiného, konkrétně Monology vagíny :)
    Asi nejraději mám humor Cimrmanova divadla, ale úmrtími klíčových členů, a v případě Smoljaka i autora, už to také upadá. Kvalitní baviči jsou nedostatkovým zbožím. Asi nezbude než se smát tragédům, těch je dost, např. v politice :)

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: 5. Inu, asi poctivka, kdo to mohl tušit.         6. Je zádumčivá? Aby nepolaskala "svou" prodejnu ohnivým plamenem, jestli sbírá odvahu.       

    OdpovědětVymazat
  18. Ještě jsme se nedohodli...klasika co měla klasické problémy...
    jinak to mám dost podobně
    jen od Bukowského jsem si nejvíce oblíbil
    Šunkový nářez...kam se hrabe Kdo chytá v žitě...

    OdpovědětVymazat
  19. Až nebudeš umět nakreslit ciferník hodin, bude to signál, že možná trpíš Alzheimerem To, co popisuješ, je běžná roztržitost a vyřazování nedůležitých věcí. Mně se třeba stává, že hledám něco, co držím v ruce.
    A k tomu bulváru - televizi také nesleduji, ale je fakt, že na internetu se občas pobavím nějakým článkem. Myslím, že internet v tomto televizi spolehlivě zastoupí, ba i předčí.

    OdpovědětVymazat
  20. Miloši, s Alzheimerem jsi mě rozesmál a zároveň i uklidnil :). Jsem na tom dost podobně. S tím jak popisuješ, že míjíš lidi a nevšímáš si, jak vypadají - děsím se okamžiku, kdy bych měla (třeba jako svěděk) popsat policistům pachatele. To, co by z toho vylezlo, by si určitě hodně dlouho pamatovali ;).

    OdpovědětVymazat
  21. Tak to jsi na tom ještě velice dobře. Mně kdyby manžel vysvětloval, že nás míjela profesorka, tak bych se ztratila už u slova Pokorná a zbytek bych zcela jistě nevnímala.Průvodčí mi připomíná revizora, který mě v jednom dni kontroloval třikrát. Dokonce jsme si i tykali, protože to byl za mého mládí ten největší sígr na sídlišti .

    OdpovědětVymazat
  22. Napsal jsi to perfektně a souhlasně a vehementně přikyvuji, pozoruji na sobě mnohé podobné příznaky svědčící o stále se prohlubující blbosti a demenci, ovšem ty jsi jeden z mála lidí u nichž nemám ani nejmenší obavu z rozpadu osobnosti a chátrání duševního zdraví.
    Ale četlo se to moc hezky, je to milé a vtipné.

    OdpovědětVymazat
  23. Sympatický pelmel.
    Ze kterého mě nejvíc pobavila hláška o jízdence, která, platila-li ráno, bude nejspíš platit ještě večer.
    Co se týká pokladny, taky většinou používám kalkulačku, ale stalo se mi, že jsem musela použít fakt mozek, když kalkulačka začala házet šílený cifry a kasa zrovna stávkovala. A bylo to náročné, to ti povím, zvlášť když tam byly ještě haléře. To děvče za pokladnou takhle jogurtuje, protože je začátečník? Nebo je to už diagnóza?
    No nic. Knihy, knihy, knihy. Bukowského jsem sice nečetla, ale Fulghuma ano, a považ, že mi ten název taky připadal zajímavý a vícevýznamný. No, byla to matrace.
    Alfu pasáž znám, roky jsem tam chodila do kina.Ale na střeše jsem nikdy nebyla.
    Pokud si vzpomínám, byla ještě Jalta pasáž. Myslím že u hotelu Slovan?

    OdpovědětVymazat
  24. P.S. co se týká nevšímání a všímání okolí, někdy jsem jak pařez. Lidem, které vidím jen občas, už dopředu říkám, že pokud na ně nereaguju, není to proto, že bych je úmyslně zasklívala. Spíš je prostě nevidím.
    A z toho mám momenty, kdy si všímám i blbostí. To už je ta foticí mánie.

    OdpovědětVymazat
  25. [9]: Ha, to se mi taky stává. Proto jsem si začala přečtené knížky zapisovat, aspoň tituly. Ovšem ten sešit se zápisky jsem si zapomněla do knihovny vzít, takže jsem stejně znovu vybrala knihu, kterou už jsem měla půjčenou dvakrát.

    OdpovědětVymazat
  26. [18]: S poctivostí nejdál dojdeš. Být revizorem bych ale nechtěl být, černí pasažéři ho nenávidí a poctivé obtěžuje.[19]: Ještě jsme se nedohodli měli sice problémy, ale nijak se jimi nevzrušovali, vůbec se nesnažili o schválení hudební činnosti přehrávkami před hodnotící komisí a muzicírovali jen jednou za dlouhý čas a pro radost.
    Šunkový nářez už jednou vzpomínal Akim, chtěl jsem ho koupit, ale nikdy to nemůžu objevit, asi bude lepší zkusit e-shop. Kdo chytá v žitě jsem četl loni a líbilo se mně. To by si měl přečíst každý věčný student [20]: Díky internetu mám o bulváru dost dobrý přehled Bulvární titulky vždy jsou na prvních místech a těžko se jim vyhneme :)[21]: Tos mě také uklidnila, myslím, že zlom nastane, až nepoznáme vlastní příbuzné :)[22]: Revizoři myslím mají z vypsaných pokut nějakou částku pro sebe, tak se musí snažit :)
    Skoro je mně líto, když v MHD nikoho nenachytají a nic si nevydělají :)

    OdpovědětVymazat
  27. [27]: Souhlasím, je to nevděčné povolání.   

    OdpovědětVymazat
  28. [23]: My máme tchyni s Alzheimerovou nemocí v domově s pečovatelskou službou, tak se s ní trochu porovnávám [24]: Právě naopak, zmíněná prodavačka je v obchodě "odjakživa". Ale zřejmě je z té činnosti tak obroušená, že už funguje jen jako mechanický automat. Ale mám podezření, že při tom odklikávání zapomněla násobilku, sčítání a odčítání a když má něco spočítat bez pokladny, je úplně vedle.Jalta pasáž je vedle hotelu International. Kdysi tam bylo kino Praha a také Tuzex, kde prodávali luxusní elektroniku i auta, která pro nás "obyčejné lidi" bez vazeb na zahraničí (příbuzní či zahraniční pracovní cesty) byly nedostupné. Dnes je pasáž Jalta ostudou Brna, je zdevastovaná, myslím, že i uzavřená, a ani nevím, komu patří a proč se o ni nestará.[25]: Zda by se něco hodilo vyfotografovat, či dokonce na blog, mě už také často přepadá. V tom je blogování užitečné, více si všímáme [26]: Loni jsem si také zavedl čtenářský deník, bohužel jsem to ale nedělal v mládí. Teď se snažím některé knihy přečíst znovu a abych se mně úplně nevykouřily z hlavy, taky se je koupím.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)