26. prosince 2016

Beskydy (2) - Lysá hora, vodopády Satiny (a PF 2017)

Na Lysé hoře, která s 1323 m n. m. je nejvyšším vrchem Beskyd, jsme byli mnohokrát a je také celá řada možností, jak ji zdolat. Poprvé jsme šli nejnáročnější trasou z Ostravice (418), dá se jít i z Krásné (495), od vodní nádrže Šance (535), z Visalají (780) a pokud přijedeme autem, nejjednodušší je začít u Hotelu Petr Bezruč v Malenovicích (620), kde se dá zaparkovat. Právě tuto trasu jsme začátkem srpna absolvovali už počtvrté. Znamená to překonat převýšení přibližně 700 m, ale ještě předtím stojí za to se porozhlédnout v okolí.




Asi 1 km od hotelu se nachází vodopády Satiny. Pod označením "vodopády" čekáme víc než přepady vody na horském potoku Satina jen kolem 1 m, nejvíc 1,7 m, kaskáda v 15 m hluboké skalní soutěsce je však působivá.




Na 6,5 km dlouhé trase z Malenovic je sympatické to, že od začátku se krásně vyjímá cíl cesty - vrchol Lysé hory s radiokomunikační věží - a i když později vstoupíme do lesa, v průhledu se brzy znovu objeví.




S menší zacházkou přijdeme k mohyle Ivančena. Je památkou na skauty, kteří padli v protifašistickém odboji. 24. dubna, na svátek patrona skautingu sv. Jiřího, se slaví Mezinárodní den skautů a skautek a tento den r. 1945 fašisté pět skautů popravili. Předlistopadové výroční srazy u mohyly postupně přerostly v symbol boje proti totalitě.




Od rozcestí Malchor (1205), 1 km od vrcholu, je možné jít po žluté v příkrém svahu serpentinami mezi dřevěnými hrazeními, anebo mírnou oklikou po modré.




Z vrcholu se naskýtají krásné výhledy všemi směry, na slovenské straně je vidět Malá Fatra a při dobrých světelných podmínkách snad i západní část Vysokých Tater. Trojici výrazných vrcholů v následující koláži v horní řadě vpravo tvoří Malý Smrk (1174), Smrk (1276) a Kněhyně (1257), vlevo od nich je patrný cíp vodní nádrže Šance, která je výchozím místem jedné z tras na Smrk. Lysá hora, Smrk a Kněhyně jsou nejvyššími vrchy Beskyd.

Oplocený objekt meteorologické stanice má (zřejmě) strategický význam a je nepovolaným osobám nepřístupný, nikoho jsme neviděli vcházet ani vycházet a ani Maglaiz se neukázala :).




Vedle stanice stojí obelisk a na něm metr nad zemí je připevněno kovové kolečko. Když ho pohladíme (a pro jistotu i kuličku pod ním), potká nás prý štěstí.




Na vrcholu je také několik restaurací, bufetů i venkovních posezení a v nabídce samozřejmě nemohou chybět kynuté knedlíky s borůvkami.




Tmavá budova ve spodní řadě uprostřed je obnovená Bezručova chata. Původní chata r. 1978 vyhořela, základní kámen pro novou stavbu byl odhalen až r. 2004, tedy o více než čtvrtstoletí později. Hned vedle něj je umístěna lavička, kde společnost unaveným turistům dělají ze dřeva vyřezané sochy.




Z vrcholu jsme k Malchoru sestupovali pro změnu po modře značené trase. V úvodní části tohoto úseku narazíme na pomníčky lidí, kteří na Lysé hoře zahynuli. Známe-li ji jen z letního období, zdá se to nepochopitelné, ale v zimě zde vládne extrémně mrazivé počasí a pro množství sněhu je po turistických stezkách neschůdná. Když jsem kdysi dávno poslouchal rozhlasové vysílání a zprávy o sněhové pokrývce na našich horách, obvykle tam kralovala Lysá hora s Klínovcem s vrstvou i přes 2 metry. Podle informační tabule výstup na Lysou horu v této roční době má již 20 obětí.




Všem návštěvníkům přeji, ať nikde nezmrznete, jste zdraví a najdete své "léto" - štěstí, pohodu a úspěch ve veškerém počínání.



38 komentářů:

  1. Moc příjemný výstup. A navíc letní pohodička těch fotek velice potěší .

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné přání i fotografie. Na Lysé jsme byli několikrát v létě a mám na ni i takovou tragickou vzpomínku, protože tam zahynul můj první tchán ( bylo to v zimě, chudák tam někde spadl a zřejmě umrzl).

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký, jo hezký to tady máme. Já to pořád říkám. Úspěšný rok 2017..

    OdpovědětVymazat
  4. U nás na Lysou leze spousta lidí na Štědrý den brzo ráno, jako takový vánoční zvyk. Člověk se pak aspoň pokochá fotkami na facebooku a nemusí ani vstávat z pelechu , ale v létě je to moc příjemný výlet. Do nového roku hodně zdraví, šťastných chvil a nových článků z cest! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na Ivančeně mám bloudovskej kamínek! Na Lysé jste měli nezvykle skoro jasno :)
    Hezký další rok přeji!

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tam jsme ještě nebyli, budeme muset napravit.
    Moc pěkné výhledy.
    Šťastný Nový rok 2017

    OdpovědětVymazat
  7. Všechno nejlepší do Nového Roku, především zdraví a životní jistotu.   

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Beskydy miluju, byli jsme tam s chotí na úplně první dovolené celých 14 dní, ubytovaní v jednoduché chatce, auto jsme neměli a celé jsme je prošlapali, na koupaliště ve Frýdlantu jsme chodili 6 km pěšky. Proto se tam tak rádi vracíme, stejně jako na Vysočinu, kde jsme zase začínali s dětmi.[2]: Písničku jsem slyšel před třemi dny a hned mně kápla do noty :).Je smutné, že i tvůj blízký příbuzný patří mezi oběti. Ze zimních hor mám velký respekt a štěstí v tuto dobu nepokouším.[3]: Čím dál víc otvírám oči, kolik krás tu máme. Dřív jsem si to ani neuvědomoval, ale snad už trochu nabírám rozum [4]: Odvážlivci, anebo už ten sníh není, co býval za mých mladých let? :) Já bych se tam teď odvážil jen po silnici od přehrady Šance. A zřejmě i to bude horor.

    OdpovědětVymazat
  9. [5]: Ta naše země zemský ráj to na pohled.[6]: A máš ho poznačený? :) Jsi opravdový skat, vlastně skautka.
    Vím, že by každý návštěvník měl přispět svým kamínkem k mohyle, ale nevzpomněli jsme si. Tak snad příště.
    Pokud si to nepletu s něčím jiným, matně se mně vybavuje, že místo koncem 80. let vypadalo jinak, že tam byly vyšší kamenné zdi, a ne jen terasy, jako je tomu teď.
    Počasí bylo zpočátku nejisté, ale nakonec se ukázalo Slunce a den se nádherně vydařil.  [7]: Stojí to za to, a pro fotografku jsou kruhové výhledy požehnáním.[8]: Akime, díky, přeji ti štěstí, hodně láskyplných chvil a tvořivé inspirace.

    OdpovědětVymazat
  10. Malenovicky kotel, tam jsem ucinil mnoho vyprav za vzacnou lnenkou pyrenejskou,ale nahoru jsem nikdy nevylezl. :)Toz, vse dobre v roce 2017, zdravi a inspiraci k tomu. Vaclav

    OdpovědětVymazat
  11. " Jáá... čtrnáct dní  lezl jsem po Beskydách !... Tu... bača  a ovce,  -  tu  sedlák hnůj kydá,
    na všecho  civěl jsem z výšky !!
    ... sbíral jsem po lesích šišky,
    s klestím je potom na oheň noše....... jááá... přes držku dostal od Krakonosche !!... říkám mu : " Tu nejsou Krkonoše !!
    Beskydy patřejí jinému pánu !
    ... pak dostal jsem na držku přes druhou stranu !... pak uvidím horu.... Vžyť  toť  LYSÁ !!!!
    Já vlez tam... já... celý jsem olysal !!"" My.. ,,nelez tam !,,  říkali  mamlasu !!
    ... teď  idiot  zcela jest  bez vlasů !!
    pár chlupů mu zůstalo na krku !
    ... budeme míti jej na krku,
    plešatý takto ... se neožení !
    rodiče hocha jsou rozčileni !

    OdpovědětVymazat
  12. Krásné místo, takové "vodopády", to je něco pro mne! V letní sezóně se tam možná vypravím.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak ty vyřezávané lavičky by se mi hodily. Potřebuji si odpočinout.

    OdpovědětVymazat
  14. V Beskydech jsme byli, ale na Lysé hoře jsme ještě tedy nebyli. Krásná vzpomínka na rozkvetlé luční kvítí. Už aby bylo jaro nebo léto.
    Tu tůru tedy nezávidím. Ráda chodím někam, ale až tak to nemusím zase jít... :)

    OdpovědětVymazat
  15. To je krása!
    Přeji vše nejlepší do nového roku, hlavně zdraví a trochu štěstíčka, to ostatní už přijde samo

    OdpovědětVymazat
  16. V Beskydech jsem nikdy nebyla, mám prochozené jiné hory. Fotky a tvůj článek je úžasný. Láká mě to natolik, že snad přesvědčím svou drahou polovičku k jejich návštěvě. Dokud ještě držíme pohromadě a jsme schopni se hýbat.   P.S. Do nového roku přeji vše nejlepší, hlavně hodně zdraví, štěstí, pohodu a stále tak báječné články.

    OdpovědětVymazat
  17. Na Ivančeně má tabulku na památku i autor básní a grafik ve Skautském kalendáři 2017, Ladislav Rusek - Šaman (1927-2012). Jeho paní spolu se synem dává každoročně dohromady skautský kalendář.

    OdpovědětVymazat
  18. Novodobá úprava na Ivančeně se mnohým skautům nelíbí. Skautský oddíl z Velkého Týnce, který nese jméno mého manžela Ladislava Ruska, tam měl zabudovanou jeho destičku krátce po jeho skonu a i když ti, co tuto mohylu přebudovávali se dušovali, že tam všechny destičky budou opět zabudovány, tak doposud tu jeho tam nenašli. Teď čekají na jaro, jestli ji tam přesto někde naleznou.

    OdpovědětVymazat
  19. Ten den, kdy jsi byl na Lysé hoře, bylo krásné počasí, takže fotky jsou nádherné. Poslední úsek po žluté značce musel být záhul, ale určitě bolící nohy a zpocené čelo stály za tu námahu.   
    Měj krásné sváteční dny a v příštím roce hodně štěstí a zdraví!

    OdpovědětVymazat
  20. [11]: A kdo ví, zda nahoře také není něco vzácného :)
    Díky, přeji také hodně zdaru a další skvělé články i knihy.[12]: Tak dopadá, když se nedá na rodiče :) Měl jít na Smrk.[13]: V informacích o Satinských vodopádech píší, že v Beskydech jsou největší. Možná proto, že tam ani žádné jiné nejsou :)[14]: Bylo by osvěžující si s nimi "popovídat" :)[15]: Trasa je vcelku nenáročná a protože je i dost krátká, není třeba nikam spěchat a je čas na kochání se výhledy.

    OdpovědětVymazat
  21. [16]: Lenčo, díky. Taková krásná přání rád opětuji, když se vyplní, je život už procházkou růžovou zahradou.[17]: Aleno, měla bys manžela přesvědčit, proti tisícikilometrovým cestám do Itálie je tohle hračka. Beskydy v létě jsou nádherné, nikde nejsou poškozené porosty jako na Šumavě a v Jeseníkách a malebné jsou i obce na úpatí.[18]: Hanko, díky moc za informaci o Skautském kalendáři i s odkazem.[19]: Paní Libuše, díky za doplnění, jak jsem už psal v komentáři [10]:, vybavilo se mně, že Ivančena vypadala dříve jinak, jen se mně zdá, že tehdy v okolí kamenné zdi (čí několika zdí) nebyl takový pořádek jako teď.
    O historii mohyly se zmiňuje jeden ze zakladatelů v článku http://ostrava.idnes.cz/rozhovor-se-spoluzakladatelem-kamenne-mohyly-na-pocest-padlych-skautu-1nz-/ostrava-zpravy.aspx?c=A160425_2241794_ostrava-zpravy_woj.

    OdpovědětVymazat
  22. [20]: Stoupání je krátké a když cíl je stále vidět, jde se radostně :)
    Jarko, díky, přeji vše nejlepší do nového roku a k tomu hodně krásných fotografických úlovků.

    OdpovědětVymazat
  23. Myslím, že česká krajina je trochu nedoceněná, opravdu pěkný výšlap
    Škoda, že místo nezmrznutí se nedá přát nepropadnutí do hlubokého sněhu. Ale třeba ještě letošní zima překvapí. Přeji hodně pěkný výletů a také hodně zdraví a štěstí do nového roku

    OdpovědětVymazat
  24. Na Lysé hoře jsme byli opravdu dávno, když byli kluci malí a pak ještě na rekreaci asi dvakrát i s posledním synem. Bylo tam krásně.
    Překvapila mne ta písnička- nejen ujíždějící krajina, ale hlavně hlas Chrise Ree- krásný, lze říci určitě  sexy a písnička příjemná melodií a rytmem.

    OdpovědětVymazat
  25. Tak se mi ten článek líbil, že jsem přidala odkaz  na rubriku turistika tohoto blogu ke svému říjnovému článku o knize O lidech v Beskydech. Nevadí, že?

    OdpovědětVymazat
  26. zdravím... budu se tam muset někdy přenést a porozhlédnout se v tamním okolí - mám rád taková místa

    OdpovědětVymazat
  27. Páne jo, vy jste ale cestovatelé...
    Krásná reportáž, ještě krásnější fotky, děkuji za obé.

    OdpovědětVymazat
  28. [24]: Se sněhem je to opravdu bída, loni jsme byli mezi svátky na jednodenním výletu na Stuhlecku v Rakousku a i když tam byl technický sníh, letos už ani takový zájezd v nabídce nebyl.
    Ale u nás v Brně alespoň zamrzla přehrada a mohli bychom jít bruslit [25]: Písnička se mně také moc líbí a názvem (i textem) se také náramně hodila k PF.[26]: Růžo, samozřejmě nevadí, právě naopak jsem tomu moc rád a děkuji.[27]: Ale teď bych tam raději nešel, snad jen s meteorology se vyvezl autem po silnici od přehrady Šance :)[28]: Beskydy jsou z Brna celkem blízko, ale tehdy jsme po havárii ještě neměli nové auto a cestovali jsme s přestupy a do hotelu jsme se také dost prošli, ale počasí se vydařilo, a to bylo hlavní.[29]: Děkuji, ale takový šok, jak by napovídal smajlík, to snad není

    OdpovědětVymazat
  29. Neukázala? Inu, Miloušku, to musíš dát vědět předem, což platí pro všechny blogery (mail máte k dispozici). Ven povětšinou chodíme až opadne nechutná vlna turistů. A plot okolo meteorky je z toho důvodu, že v zemi jsou dány půdní rtuťové teploměry, které nelze v trávě hned tak odhalit. Stačí, že jednou za čas je buď překousne pes, nebo přejedou zaměstnanci sekačkou na trávu, nemusí je ještě denně likvidovat nenechaví turisté.

    OdpovědětVymazat
  30. Znova jsem koukla na fotky meteorky. Člověče, tys tam byl, když sloužil ještě nebožtík Vláďa (50). Na zahradě je jeho auto.Mimochodem zapomněl jsi říci, že Lysá hora také byla nejvyšší horou Československa (po Mnichovu 38) a nejvyšší horou Protektorátu Čech a Moravy.

    OdpovědětVymazat
  31. [31]: Vím, že jsem mail mohl napsat, ale měl jsem představu, že tě náhodně potkám u stanice nebo v restauraci, podle tváře bych tě snad mohl poznat, a tím by všechno bylo nenucené.[32]: Odejít v tak mladém věku je hodně smutné.
    Byli jsme tam 2. srpna (prostřední den našeho pobytu ve zmíněném hotelu, ale nechci mu dělat reklamu).
    Vidíš, to ani nevím, Slovenský štát nám uzmul všechny jejich hory; Krkonoše, Jeseníky a Šumava patřily do Sudet a už se do Československa nepočítaly?

    OdpovědětVymazat
  32. [33]: I s tím mailem by to bylo nenucené Ano, už se to nepočítalo, protože to nebylo součástí tehdejšího území, proto se hodně přepisovaly učebnice dějepisu, zeměpisu i biologie (ty kvůli teorii árijské rasy).

    OdpovědětVymazat
  33. Hodně dlouho jsem tu nebyla...Před chvílí jsem se mimo jiné projela po jednokolejné trati. Full screen, poctivě celých 5 minut. A dostala jsem se ze zimy do léta
    Hezký nápad!Přeji šťastný nový rok a hodně radosti z blogu.

    OdpovědětVymazat
  34. [34]: Kdysi i Brno mělo hodně silné německé kořeny, ještěže Hitler nevyhrál, už bychom byli jen zmínkou v dějepise.[35]: Škoda tu nebýt, za tu dobu tolik nových textů , i když aktivita v porovnání s jinými je hodně slabá.
    Překvapením je odkaz v komentáři, design mně něco říká :).
    Axino, přeji také vše nejlepší v novém roce a hodně hezkých chvil ve vlastním domečku. Občas nahlédnu.

    OdpovědětVymazat
  35. Moc pěkný dokument, Miloši! :) Do Beskyd se výhledově chystám, je to už dlouho, co jsem tam byla naposledy.
    Krásné vodopády, nádherná příroda - v létě tam musí být moc pěkně.. :).

    OdpovědětVymazat
  36. Teče voda, teče plynně
    z vodopádů na Satině.
    Právem tleskám Milošovi!
    Je to krása a Miloš to ví

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)