6. ledna 2017

Yosemite National Park - vše v jednom

Národní parky USA se navzájem značně liší, Sequoia Park se pyšní gigantickými stromy, Zion impozantnímí skalami, Grand Canyon vyhlídkovými plošinami na obrovský kráter, na jehož dně zurčí řeka Colorado, Bryce Canyon tisíci skalních věžiček, Yellowstone gejzíry a bohatou faunou, …, rozlehlý Yosemitský národní park (3081 km čtverečních) však obsahuje téměř všechno z toho a ještě něco navíc. Patří mezi nejstarší národní parky na světě, byl založen r. 1890 a jako přírodní skvost r. 1984 zapsán na seznam UNESCO.

V Kalifornii je takřka sousedem Sequoia Parku, a proto není divu, že jeho částí jsou háje sekvojovců obrovských. Vespodu ohořelý obrovitý strom v koláži vpravo dole ukazuje, že požár jim vážněji neublíží, lesníci je naopak zakládají záměrně, aby vypálili vegetaci kolem nich a na podzemní vodu náročný kořenový systém sekvojovců ji měl jen pro sebe.




Pravděpodobnější je, že se stromy vyvrátí.




Nejvýraznějším zástupcem zdejší fauny je přibližně 500 černých medvědů, žádný se ale neukázal. Asi by nepohrdli osamoceným turistou, jenže takoví se zde nevyskytují, návštěvníci přijíždějí auty a ve skupinách, jezdí zde i vyhlídkové vozy tažené mohutným strojem.

Návleky na odpadkových koších, které jsou navíc přes železnou obruč přišroubovány do betonového podkladu, medvědům znemožňují se do nich dostat, a tak si potravu musí hledat jinde.




Jednou z ikon parku jsou vodopády. Bridalveil Fall (vodopád Nevěstin závoj) je nejvyšším vodopádem Severní Ameriky, má 188 m, v letním období je však vydatnost vodního proudu mnohem slabší (my jsme tam byli v říjnu).




Tento vodopád je ale jen horním z kaskády tří vodopádů se souhrnnou výškou 739 m. Na dalším snímku z většího odstupu jsou patrné dva z nich.




Indiáni z kmene Ahwahneechee podle jedné z legend věřili, že Bridalveil Fall je domovem mstivého ducha Pohono, který střeží vstup do údolí a prokleje každého, kdo se při odchodu na vodopád podívá. Vdechování vodní páry prý ale ženám zvyšuje šanci na uzavření manželství a odtud pramení jeho název.




Park je proslulý také dvěma skalními stěnami. El Capitan (2307 m n. m.) je unikátní kolmou stěnou Dawn Wall, která má přes 1000 m a je nejvyšší na světě.




Na pohled možná ještě zajímavější je Half Dome (2695 m n. m.) v pozadí s tvarem gigantického zubu. Název v překladu znamená "poloviční kupole" a do této podoby skálu "zbrousilo" působení ledovců.




V listopadu 2016 vzbudil pozornost světa výkon českého horolezce Adama Ondry, který stylem volného lezení, při němž se postupuje vzhůru jen úchyty za nerovnosti skály bez využití skob a lan, dokázal za 8 dní Dawn Wall zdolat. Kotvením lana ho pro případ pádu zespodu jistil Pavel Blažek. Extrémní obtížnost lezení s často pouze milimetrovými výstupky názorně demonstrují fotografie v článku v britském deníku The Telegraph (jde o společnou elektronickou verzi novin The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph).

Před Ondrou to dokázali jen Američané Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson (v lednu 2015), těm to však trvalo 19 dnů, navíc se ve volném lezení střídali a spodní lezec si pomáhal držením za lano a skoby. Každý z nich tak volnou technikou zvládl "jen" polovinu stěny.




Zatímco El Capitan je metou výhradně vrcholových (horo)lezců, Half Dome, původně rovněž považovaný za těžko zdolatelný, je dnes po vybudování úseků s lany přístupný i zdatnějším rekreačním turistům. Převýšení při výstupu z nejnižšího bodu údolí je 1450 m, což je zhruba stejně jako na Slavkovský štít ze Starého Smokovce, délka trasy tam a zpět je ale delší, kolem 25 km, a proto je třeba počítat s časem 10-14 hod. Dostanou se tam však jen šťastnější, počet turistů je totiž omezen na 350 za den a protože povolenky k výstupu se vždy okamžitě rozprodaly, správa národního parku teď asi čtvrtinu z této kvóty rozdělí mezi zájemce losem.

Výstup pěkně ukazuje následující video. Jsou v něm i vodopády Vernal (od 2:43), které nám byly skryty, v parku se považují za nejkrásnější. Vrcholová partie s lany začíná v 5:35.


Dawn Wall na El Capitanu bychom mohli přeložit jako "rozednívající se stěnu". Do úsvitu jsme zde však nezůstali, působivý byl i západ slunce. Světlý bod ve stěně prozrazuje, že jeden z lezců si rozsvítil čelovku. Ve stanu zavěšeném na skobě si může dát večeři, trochu se prospat a s rozbřeskem pokračovat.




P.S. Modrá barva v podkladu stránky blogu je výřezem oblohy v Yosemitském národním parku.

31 komentářů:

  1. Ty skály jsou tedy fantastický
    Parádní fotky.

    OdpovědětVymazat
  2. Dost brutální ten výšlap s lany.... se divím, že ta skála ještě není vyšlapaná pod náporem takových davů. Ale sekvojovce jsou krásné.

    OdpovědětVymazat
  3. Z těch sekvojí musí vyzařovat obrovská energie...       

    OdpovědětVymazat
  4. Chtěl bych jednou jako i ty
    sám navštívit Yosemity,
    jenže bez vší polemiky
    dám nanejvýš Jeseníky.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Těžko najít lepší zdroje
    nežli dřevo ze sekvoje
    vedle uhlí, koksu, ropy...
    Sejde na tom, jak kdo topí.

    OdpovědětVymazat
  6. Trasa na Half Dome vypadá moc dobře a lákavě. Tedy za tří předpokladů: že je sucho, že se jde do kopce a že tam právě není zácpa jako na D1. A 1450 metrů převýšení není jako daň za ty krásné výhledy až tak moc.Mimochodem, říkám si, že vdechování vodní páry jde zařídit i méně "excitovaným" způsobem, než se trmácet na druhý konec světa k vodopádu, když jde o tak všední věc, jako je získat českého manžela!

    OdpovědětVymazat
  7. Miloši, úžasný článek. Čtu text, prohlížím si fotky a ani nedýchám.
    Děkuji za přiblížení nádherného místa na zemi, kam se nikdy osobně nepodívám.

    OdpovědětVymazat
  8. Nejkrásnější jsou ty západy slunce   

    OdpovědětVymazat
  9. Je to velmi krásné, působivé.
    Smekám už jen při představě, co všechno musí Čech podniknout, aby se stal návštěvníkem parku. Nad výkonem "zdatnějších rekreačních turistů" zůstávám stát v úžasu. Jak dlouho trvá ta část výstupu a sestupu na Half Dome pomocí lan? Co kdyby se někomu udělalo řekněme nevolno? Co kdyby někdo přecenil síly a nestačil tempu ostatních? Dovedu si představit i jiné naléhavé situace
    No a výkon Adama Ondry a dalších vrcholových horolezců snad ani neobdivuji. Považuji to za hazardování se životem. Vím, že kdyby byli všichni tak ustrašení a neprůbojní jako já, na mapách bychom stále měli oblasti označené "hic sunt leones". Ale přesto musím ohledně poznávání konstatovat - zlatý internet z bezpečí domova!

    OdpovědětVymazat
  10. A co když si v tom Half Dome vylosuje povolenku jen turista a spřátelená turistka má v losu smůlu?:)

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Stejně je zajímavé, že zrovna tam se jim tolik daří.[2]: Tu první bych asi vynechal :), ale druhá je lákavá, jen mít povolenku a čas.[3]:Myslím, že by se ten úsek s lany zvládnout dal, je to podobné jako řetězy ve Vysokých Tatrách, jen nesmí být mokro, protože povrch se zdá hladký.Na anglické Wikipedii píší, že v r. 2009 se kus skály o objemu 42000 m krychlových utrhl a polámal dole stovky stromů, kupodivu tam ale zrovna nikdo nešel a nikomu se nic nestalo. Takže možná už skála je opravdu hodně vyšlapaná.[4]: To ano, nechtěl bych zažít vichřici, kde by se některá mohla vyvrátit, kořeny se zdají na tu výšku dost mělké.[5]:[6]: Jéje, to jsou krásné verše, takových blogerů je jak šafránu. Škoda jen, že na svém blogu nemáš nastavenu možnost vkládat komentáře.
    [6]: Jedním kmenem by se mohlo topit celou zimu. Akorát porcování na kousky do kamen by bylo trochu složitější

    OdpovědětVymazat
  12. [7]:Petře, až meteorologové předpoví počasí bez deště, domluvme se a můžeme vyrazit. A ještě ty povolenky, na ambasádě je asi nemají :)
    Ženy, co manžela získaly bez výletu do Yosemitského NP, si to možná vynahradily vdechováním páry z varné konvice. Káva pro chvíle pohody dokáže divy :)[8]: Aleno, všechno je dostupné, vždyť tam by ses letadlem přepravila rychleji než autem na jih Itálie. A cenově by se to také moc nelišilo.[9]: Mě jen mrzí, že vodopády byly v chabé kondici, chtělo by to jarní počasí, kdy taje sníh.[10]: Zvláštní je, že ta načervenalá stopa na obloze má takový sklon.[11]:Mně připadá, že ta část s lany je dost krátká, na takovou délku trasy převýšení není nijak extrémní. Např. trasa na Lysou horu, popsaná v minulém článku, má 6,5 km a převýšení 700 m, tady je to jedním směrem 12-13 km a převýšení je 1450 m. Takže vlastně to odpovídá tomu, jako kdybychom šli na Lysou horu 2-krát. A na ni se jde celkem snadno.  
    Adam Ondra při výstupu byl zajištěn lanem spolulezce pod ním, jen ho nesměl používat k vytahování vzhůru. Mnohokrát také spadl, ale lano ho zachytilo a pak ztracenou výšku musel vylézat znovu. Výstup je rozdělen na asi 30m úseky a na jednom z nich podle jeho vyjádření v jednom rozhovoru spadl 14-krát.[12]: Tak druhý si 14 hod počká, anebo by se mohl zabavit na El Capitanu :)

    OdpovědětVymazat
  13. Majestátné skály, úžasný, moc se mi to líbí, tohle jednou vidět na vlastní oči......

    OdpovědětVymazat
  14. Zase jedna moc dobře udělaná reportáž do míst, kam se nedostanu. Sekvoje působí velmi majestátně a zase jsem se dozvěděla o nich něco nového. Ten výstup na skálu, to by bylo něco pro mne. Video úžasné, na vrcholový výstup s lany jsem pozvala i muže, bylo na co koukat a zkoušet bych to sama nechtěla. Takže díky za přiblížení.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak na tu skálu by mě nikdo nedostal ani za milión. Žasnu, kolik lidí se nechá k výstupu zlákat. Což k výstupu, ale ten sestup. To by byla moje smrt! Jinak National Park je nádherný, procházku mezi sekvojovci bych říct dala.

    OdpovědětVymazat
  16. Úžasná fotoreportáž!
    Sekvoje miluju, je fascinující, jak z maličkého semínka dokáže vyrůst tak obrovský kolos.

    OdpovědětVymazat
  17. to bylo kdysi mým snem "popojíždět" po USA a tamních parcích - působivé

    OdpovědětVymazat
  18. Miloši, to je prostě nádhera.. Ty stromy, skály a vodopády..je to úžasné místo. Tomu říkám dovolená.
    Díky za skvělý článek, moc pěkné fotografie - paráda :).

    OdpovědětVymazat
  19. To je fascinující příroda, tam bych se chtěla podívat, ty stromy jsou úchvatné a jedinečné, každého je škoda, asi nejvíce jsou ohroženy ty, co rostou u cesty...

    OdpovědětVymazat
  20. Nádhera. Americké národní parky mě vždycky fascinovaly, snad budu mít jednou příležitost (a také dostatek peněz ) alespoň pár jich vidět. Pěkná fotoreportáž.

    OdpovědětVymazat
  21. Ty skály vypadají děsivě, ale tvá reportáž je jako vždy skvostná!

    OdpovědětVymazat
  22. Super Miloši, člověk si zas může trochu rozšířit vizuální obzor. :)

    OdpovědětVymazat
  23. Doufám, že jsi všechny Tebou jmenované parky osobně navštívil, když o nich tak zaníceně vyprávíš!? :) Tebou přiložené fotky se mi moc líbí :)Bohužel jsem v Americe ještě nebyla, a pokud bych měla někdy možnost tak bych je ráda s přítelem osobně navštívila :)

    OdpovědětVymazat
  24. [15]: Nejlepší je dopravit se letadlem do San Francisca a odtud pak autem.[16]:Half Dome je schůdný, ale nesmí pršet, protože skála se zdá dost hladká.[17]: Mě spíš straší sekvojovce, že by se nějaký mohl vyvrátit, protože kořeny asi nemají moc do hloubky.[18]: Zajímavé je, že i u nás se dají koupit sazenice sekvojí, ale žádný takový 100-metrový kolos se vypěstovat nepodařilo, největší dva jsou v parku zámku v Ratměřicích a mají 40 m.[19]: Na letišti v San Franciscu je půjčovna aut a když najdeš 5 dnů volna, namyslíš trasu, kde by se dalo přespat, tak dost je jich dá zvládnout.
    Jen je třeba se připravit na to, že v USA jsou výhradně auta s automatickou převodovkou. Když to člověk nezná, ani neví, jak se dá nastartovat :)[20]: Jitko a co teprve bys tam objevila ve fotografickém mikrosvětě. To už mně zůstává skryto.

    OdpovědětVymazat
  25. V Národním parku Yosemite jsem byl třikrát, když jsem žil v SF. Úžasné místo! Trochu jsem se o něm i rozepsal na webu ara.cz, tak se můžete podívat: http://www.ara.cz/usa/narodni-park-yosemite Místo mě ohromilo daleko víc než třeba Grand Canyon. Ta příroda je fascinující.

    OdpovědětVymazat
  26. [28]: S názorem Grand Canyon vs. Yosemite NP souzním, Yosemite je krásný svou mnohotvárností, my jsme ale bohužel měli omezený čas, s túrou do nitra údolí k Half Dome a k vodopádům a v jiné roční době, kdy jsou v plné síle, by to bylo působivější.
    A díky za odkaz na cestovatelský web ara.cz.

    OdpovědětVymazat
  27. Díky za seznámení s krásnou přírodou. Měla jsem sice v emailu tento park, ale není nad osobní zážitek, byť takto předaný. Jsou to místa, kde jsem nikdy nebyla a ani nebudu. Jen se mohu kochat...

    OdpovědětVymazat
  28. Je to nádherný, fantastický kus země, chystáme se tam v létě s rodinou. Musím taky pořídit hodně fotek, už teď se moc těším. Doufám že se vydaří vše podle plánu Je to krásně popsaný a nafocený

    OdpovědětVymazat
  29. Yosemite je už dlouho mým snem. Nikdy nepřestanu žasnout, co příroda dokázala vytvořit. Zajímavá je ta vsuvka o lezení. Než médii prolétl výkon Adama, vůbec jsem o tamějším lezení nevěděla. Přitom se to docela nabízí.Super reportáž!

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)