8. února 2018

Madrid (1) - park El Retiro

Madrid je vnitrozemním městem a neprotéká jím ani velká řeka, výletní parníky zde proto neuvidíme, vynahrazuje si to však skvostnými galeriemi a paláci a k odpočinku nabízí výstavní parky s bohatou vegetací a vodními plochami.

Nejvýznamnější je El Retiro, celým názvem El Parque del Buen Retiro (v angličtině Park of the Pleasant Retreat), tedy Park dobrého (příjemného) odpočinku.
Jeho historie sahá do 2. poloviny 16. století, kdy tehdejší španělský král Filip II. si nechal upravit zahrady Jeronýmského kláštera (Jeronimos Monastery).
K značnému rozšíření pak přispěl vévoda Olivares tím, že v 20. letech 17. století králi Filipu IV. věnoval sousedící pozemky. Současná rozloha parku je 1,4 km čtverečních.




Podoba Filipa IV. s charakteristickým rtem je známá z portrétů Diega Velázqueze (ukázka je z Národní galerie v Londýně), podobiznou od slavného malíře se však mohl pochlubit i mocný vévoda Olivares, jeho jezdecký portrét na statném bělouši je k vidění v Metropolitním muzeu v New Yorku.




Park až do konce 19. století sloužil jen královskému dvoru, k zábavě smetánky byl postaven taneční sál a konala se zde divadelní a operní představení.

Od r. 1868 je park veřejnosti přístupný mnoha bohatě zdobenými branami.




Vedle květinové výzdoby a vzácných stromů zaujme také množství fontán a soch.





Fontána se sochou padlého anděla (Fuente del Angel Caído/Fountain of the Fallen Angel) představuje Lucifera, který pro svou pýchu byl Bohem svržen z nebes. Údajně jde o jedinou sochu znázorňující ďábla. Použitelnou fotografii bohužel nemám, proto výjimečně zařadím koláž z převzatého detailu ze zápisků průvodkyně Zuzany Churanové a záběru z větší vzdálenosti.



Sochařská alej Paseo de la Argentina (nebo také Paseo de las Estatuas/Statue Walk) je z poloviny 18. století a obsahuje sochy králů, přemístěné sem z Královského paláce (Palacio Real/Royal Palace).




Následující hrdina na koni je generál Martinez Campos, velitel válečných tažení španělské armády v zemích usilujících o vymanění z koloniální nadvlády Španělska v 2. polovině 19. století. Generál měl také zásluhu na obnovení španělské monarchie a korunovaci krále Alfonsa XII. po krátkém období První španělské republiky.




Nepřehlédnutelnými stavbami v parku jsou dva paláce od architekta Ricarda Velázqueze Bosca, dnes využívané pro výstavy umění. Palacio de Velázquez (Velázquez Palace), dokončený r. 1884, je také po něm pojmenován.





Kříšťálový palác (Palacio de Cristal/Crystal Palace) z r. 1887 ze skla a oceli, postavený na břehu menšího jezera, původně představoval botanickou zahradu pro exotické rostliny.



Při naší návštěvě však jedinými exponáty byly zavěšené kusy zvětralých hornin (či kostí), zajímavých asi jen pro geology (paleontology).




Nejpůsobivějším místem parku je Velké jezero s památníkem krále Alfonsa XII., vládnoucího v letech 1874-1885. Pochází ze začátku 20. století a navrhl jej architekt José Grases Riera.




Památník tvoří 86 m dlouhý půlkruh z jónských sloupů a uprostřed mu dominuje jezdecká socha krále.






Je zde ale mnoho dalších soch, např. antických bohyní a lvů.


Oblíbenou kratochvílí je projížďka v lodičkách.




Možná se zdá, že text neodpovídá aktuálnímu ročnímu období, podvečerní snímky jsou však z 31. ledna a denní z 1. února 2016.

37 komentářů:

  1. Díky za krásný výlet. Mladí byli ve Španělsku, líbilo se jim tam, já jsem tam nikdy nebyla, takže aspoň těmi zajímavými obrázky i textem jste mi ho ukázal.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná reportáž, romantické lodičky, chystám se za chvilku na kutě, neb vstávám v 4.30h. každý den  do práce, díky ti za pěknou dobrou noc, Miloši, moc příjemné čtení.

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné místo! Madrid určitě figuruje na mém seznamu míst, která bych rád navštívil.

    OdpovědětVymazat
  4. Hnedle bych se tam vypravil. Potřebuji dobít baterie.

    OdpovědětVymazat
  5. Náherně "vymetený" nebe. Tys čekal Miloši 2 roky, až to dozraje?

    OdpovědětVymazat
  6. [1]:Poznat Španělsko při jeho velikosti je obtížné, kromě 2 největších měst toho moc víc neznám.[2]: Lodičky, krátké rukávy a teplo, ještě si počkáme .[3]: Mě Madrid lákal kvůli galeriím, ale těch perel je tam daleko víc. Můžu doporučit.[4]: Už aby bylo léto, jak já ti rozumím :).[5]: V článcích, na rozdíl od tebe, nemám žádný systém, teď jsem na horách a při tom mě napadlo, že teplé počasí má také něco do sebe .

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Milošovy články i fotografie jsou takové nadčasové a myslím, že se tam ani tak moc nezměnilo za ty dva roky, ne? Hlavně, že je dá.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Mě vždycky zajímalo, z jaké doby to je (slyšíš, Miloši? ), tak dnes jsem se to konečně dozvěděla, Ruženko.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Vím, ty jsi taková precizní, to víš, já koukám na vše a moc to nezkoumám   

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Pravda, občas není radno vše zkoumat podrobně, ze skříně by mohl vypadnout nějaký ten kostliveček.

    OdpovědětVymazat
  11. Rozhodovala jsem se na letošní jaro mezi Madridem a Barcelonou, no a tak jsi mě , Miloši , posunul blíž k cíli a učinil nevědomky rozhodnutí za mne.
    Chci navštívit obě města, jen jsem řešila v jakém pořadí.
    Děkuji za inspirativní šťouchanec a hlavně za parádní reportáž.

    OdpovědětVymazat
  12. Nejprve jsem myslela, že na kupoli Křišťálového paláce usedli ptáci nebo napadalo listí. Zavěšení hornin nebyl - dle mého - šťastný nápad. Hyzdí eleganci stavby. Mnohem lepší by bylo, kdyby si zachovala původní účel - skleník pro exotické rostliny.
    Líbí se mi Velké jezero s památníkem krále Alfonsa XII. A projít se Sochařskou alejí musí být zvláštní zážitek. Tím působivější, čím méně lidí je kolem. Nostalgický.

    OdpovědětVymazat
  13. Kousky zvětralých hornin zavěšené volně v prostoru, to je opravdu podivná výstava. Ale proti gustu... V Madridu jsem ani nebyl ani se tam v dohledné době nechystám, takže děkuji za možnosti si pocestovat alespoň virtuálně.

    OdpovědětVymazat
  14. No jo, Habsburkové a jejich pověstný ret . Ty zámecké parky jsou si v něčem dost podobné, ať to je Versailles, Schönbrunn nebo i Petrodvorce. Schéma je v něčem stejné. Nicméně jsou to vrcholná díla zahradní architektury se skvělou sochařskou výzdobou. Křišťálový palác je krásný, evidentní inspirace Palm House v zahradách Kew byť jeho velikosti zdaleka nedosahuje. Tyto ohromné skleníky se také najdou v mnoha zámeckých zahradách, což mne zas vrací k těm podobným schématům jejich realizací. Ale díkybohu za ně, protože je aspoň čím se kochat...

    OdpovědětVymazat
  15. Díky za přiblížení úžasného místa, jak textem, tak i obrazem. Měla jsem pocit, že se parkem procházím.
    Odkaz na článek pošlu tchýni své dcery, která Španělsko miluje, pravidelně navštěvuje a navíc i překládá knihy ze španělštiny.
    Občas spolu polemizujeme nad tím, kde je to hezčí a já trvale obhajuji Itálii.
    Že bych někdy zavítala jinam?

    OdpovědětVymazat
  16. hanba mi! nespocetne velakrat som prefrcal madridom bez toho, zeby som mu venoval patricnu pozornost. vzdy som sa niekam nahanal. skoda! teraz to uz asi nedozeniem, ja idiot!

    OdpovědětVymazat
  17. Tam som bola, na tu strekajůce fontánu som sa nabodla a vičystila sy pýču vovnůtre, no bol to lepšý orgazmuz neš zažývám s mojem tatem

    OdpovědětVymazat
  18. Člověk může být tupý jak poleno a přitom umět malovat jak Velazquez! :)

    OdpovědětVymazat
  19. Na té poslední fotografii to úplně vidím, dvě, až tři nahé bohyně oddávající se lesbickým hrátkám, hmmm.         

    OdpovědětVymazat
  20. To byla úžasná procházka! Když se všechno zelená a kvete, musí to tam být ještě krásnější, ale ty holé stromy mají tu výhodu, že tolik nezastiňují stavby a dají se fotit i s větším odstupem. Zaujaly mě ty zavěšené zvětralé "horniny", mě to připadá jak nějaké prehistorické zkamenělé kosti.

    OdpovědětVymazat
  21. Pěkně fotky, zvlášť mne zaujal ten Skleněný palac...škoda že nehosti tu bujnou tropickou vegetaci...Jinak jsem myslel, že zimy jsou v Madridu mrazivé, je to vysoko, ale to u nas obvyke také a letos...

    OdpovědětVymazat
  22. Ešte raz sa tam môcť prejsť ...no, už asi nieVýborná reportáž, Miloš.

    OdpovědětVymazat
  23. Křišťálový palác se mi líbí nejvíc. Asi někoho inspiroval ke tvorbě počítačových her. Mám tušení, že něco podobného v nějakých hrách bylo.

    OdpovědětVymazat
  24. Ten křišťálový palác je dokonalý!
    Díky ti za další virtuální výlet .

    OdpovědětVymazat
  25. Jo Madrid, ještě raději mám Barcelonu, ale obě města stojí za to.

    OdpovědětVymazat
  26. Ten křišťálový palác byl jako botanická zahrada jistě úžasný, škoda že už není.
    Jinak parádní výlet, ten půlkruh je taky nádherný

    OdpovědětVymazat
  27. [7]: Doufám taky, že se tam (skoro) nic nezměnilo, ale o řadě míst se to už říct nedá, velká asijská města se mění každým rokem, např. v Šanghaji vyrostl za 2 roky 650 m vysoký mrakodrap.[8]: Příště na to budu myslet :).[9]: Dorka je perfekcionistka, to se opravdu vidí vzácně.[10]:
    Já se ale dívám musím, protože ještě se mně snad nepodařilo, aby zveřejněný článek nepotřeboval nějaká vylepšení.[11]: S tímto dilematem jsem dal přednost Barceloně, protože stavby Gaudího i moře byly velkým tahákem, byl jsem tam dokonce 2-krát a Madrid jsem odsouval do budoucna.
    Stále ale mám v bílých místech Brusel a celou Belgii. Snad se tam také dostanu. Dokonce i brněnské letiště ho uvažuje zahrnout mezi své destinace. Sednu na MHD a než se rozkoukám, budu v hlavním městě EU .

    OdpovědětVymazat
  28. [12]: "Výzdoba" křišťálového paláce byla opravdu divná. Do skleníku by měly patřit rostliny a květy - orchideje, palmy, ...,[13]: Také jsem Madrid neměl na předních místech zájmu, ale příjemně překvapil.[14]:Palm House a Kew neznám, podívám se na webu.
    Skleník ale ano, např. u zámku Lednice.
    Z městských parků se mně velmi líbí Lazienki ve Varšavě, někdy ho sem zařadím.[15]: S povrchní znalostí si myslím také, že v Itálii je prvotřídních památek víc, ale Španělé a Francouzi budou v těsném závěsu.[16]: Ale pohled z rychlíku nebo z okénka letadla je také velmi působivý :).

    OdpovědětVymazat
  29. [17]: Člověk pořád objevuje něco nového :).[18]:Akime, ty umíš vyhmátnout to hlavní :)[20]: Máš pravdu, opadané stromy otevřou nové výhledy. A ty kosti jsem do článku doplnil, protože jsem o nich také uvažoval. Žádná pořádná dinosauří kost  
    tam však nebyla.[21]: Už si nepamatuji, jak tehdy bylo u nás, tady už přes den byly jarní teploty.

    OdpovědětVymazat
  30. [22]: Proč ne, pro umělecky zaměřené je Madrid městem zaslíbeným :).[23]: Zajímavé, zámek Neuschwanstein se zase dostal do animovaných pohádek s kačerem Donaldem.[24]: Je opravdu krásný, bohužel v pohledu od jezírka byl proti Slunci.[25]: Přesně tak jsem to měl, ale Madrid příjemně překvapil tím, že jeho kouzlo netkví "jen" v galeriích.[26]: Je docela možné, že v letních měsících tam květenu nastěhují.

    OdpovědětVymazat
  31. [18]:Stačí, když má talent od Boha :)

    OdpovědětVymazat
  32. [27]: Tak já nic neodsouvám, letím 5.května a když se na to dívám znova, tak se nemůžu dočkat.

    OdpovědětVymazat
  33. Asi nejvíc se mi líbí ten úžasný prosklený křišťálový palác, ale nechci opomenout ani ostatní skvostné stavby. Přepychové, půvabné, harmonické!

    OdpovědětVymazat
  34. Nechybí těm zavěšeným exponátům popisky?:)1. únor a oni už mají krátký rukávy! Nezbývá než závidět :)

    OdpovědětVymazat
  35. [32]: Ty jsi žena činu, když se tak rychle umíš se rozhodnout :).[33]: Líbí se mi, jak dovedli do centra města umístit takovou oázu přírody a architektury.[34]: Přesně tak, mělo tam být úlomek klíční kosti brontosaura apod :).
    Nad tím teplem jsem také žasl a zvlášť teď v našich arktických zimách.

    OdpovědětVymazat
  36. O tomto parku jsem již slyšela v souvislosti s jednou šlechtičnou, u níž je Buen Retiro uváděno jako místo narození. Narazila jsem však jen na několik málo zmínek o tomto paláci, z nichž ovšem občas vyplývá, že již neexistuje (dle některých prapodivných zdrojů neexistoval už v době jejího narození, pokud si dobře vzpomínám). Jak záhadné! Zaujal mě ale Palacio Real, musím ještě zjistit, zda s tím nemá nějakou souvislost. Děkuji za další vodítko k mojí záhadě!
    Líbí se mi křišťálový palác a nápad zavěšených hornin shledávám velice zajímavým a originálním. Nedivila bych se, kdyby si nějaký nadšenec něco podobného zavedl po návštěvě i u sebe doma.
    Moc krásné a povedené fotografie, jako vždy!

    OdpovědětVymazat
  37. Úžasné, když se v únoru dá chodit jen v tričku a klidně si sednout s knížkou na schody.
    Jiank krásné másto i krásné fotky a příjemné povídání, jako vždy.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)