11. března 2018

Kuala Lumpur (3) - Menara Tower

Přirozenou touhou člověka je kochat se výhledy, horolezci šplhají na vrcholy, jako houby po dešti přibývají nové rozhledny (před více než 10 lety jsem koupil 4 díly průvodců Po rozhlednách a starých hradech a další možná vycházejí), dynamicky se rozvíjející velká města bohatých států se trumfují, kdo postaví vyšší mrakodrap, vyhlídkové kolo, a do této kategorie patří i televizní věže, které vedle telekomunikačních funkcí se staly i vyhledávanými turistickými cíli.

Na rozdíl od vyhlídkových kol, kde tento zážitek netrvá víc než půl hodiny, součástí prstenců televizních věží bývají restaurace, které se otáčejí kolem své osy a od dobrého jídla a pití je možné pozorovat městské panorama a okolí do vzdálenosti desítek kilometrů, dokud jsme ochotni přiobjednávat další položky z ne zrovna levných menu.

Nejvyšší televizní věží je Tokyo Sky Tree z r. 2012 (634 m), 600 m má televizní věž v čínském Kantonu (Canton Tower) a 553 m CN (Canadian National) Tower v Torontu. Evropský výškový primát drží televizní věž Ostankino v Moskvě (537 m), která byla postavena k 50. výročí Velké říjnové socialistické revoluce a v letech 1967-1975 dokonce byla nejvyšší stavbou na světě.
Výrazné věže jsou také u našich sousedů: Berliner Fernsehturm (368 m) ve východní části Berlína na Alexanderplatzu (v angličtině uváděná pod názvem Alexander Berlin's Capital Tower) a Donauturm (Danube Tower/Dunajská věž, 252 m) ve Vídni.



Velmi působivou věží je Oriental Pearl TV Tower (Perla orientu, 468 m) v Šanghaji (na předchozím snímku), tam jsem ale dal přednost mrakodrapu Shanghai World Financial Center (492 m), proto zde zmíním jinou asijskou perlu - Menara Tower v malajské metropoli Kuala Lumpur.




I když má 421 m, je ve stínu slavných dvojčat Petronas Towers, dvojvěžového mrakodrapu, který po dokončení v r. 1998 se 452 m se na 6 let stal nejvyšší obytnou budovou na světě.





Menara Tower ale nabízí výhled z 280 m, zatímco lávka Skybridge (na dalším snímku), která spojuje věže mrakodrapu a odkud je možné se do okolí dívat, je "jen" ve 170 m.




A tady jsou obě dominanty města spolu a vpravo od nich třetí - Palác kultury (Palace of Culture/Istana Budaya), jehož architekt se nejspíš inspiroval Operou v Sydney.




Příchod k televizní věži vede zahradou, která nemá daleko k nefalšované džungli.




Cedule varuje před nebezpečnými živočichy - jedovatými hady, rovněž jedovatými stonožkami, které zde dorůstají až 20 cm, škorpiony a divokými včelami. V případě deště a bouřky se doporučuje místo opustit, zřejmě v takových situacích mívají špatnou náladu.




Některá zvířata jsou naštěstí v teráriích. Kdo však projeví zájem, vytáhnou mu hroznýše a může se nechat obtáčet.




Běhají tu opice a jsou opravdu drzé - jak opice. Jedna manželce skočila na ramena a chtěla si odnést slaměný klobouk.



Nápadníci by objekty své touhy sem mohli lákat na sbírku motýlů. Sestava exotických rostlin na pravém snímku svými pohárky prozrazuje masožravé choutky.



Když džunglí úspěšně pronikneme, jsme konečně u věže. Zdání přírody zde ještě budí odpadkové koše ve tvaru velkých ananasů.



Viditelnost bohužel nebyla ideální.






Petronas (Twin) Towers jsou odtud navíc v zákrytu.




Bazény na střechách v našem paneláku můžeme jen závidět.


27 komentářů:

  1. Miloši, opět moc pěkný článek i fotky :). Ta zahrada je nádherná, ale potkat 20 cm dlouhou stonožku (a další jedovaté potvůrky) bych opravdu nechtěla . Ten pohled z věže je sice úchvatný, ale přiznávám, že bych to nedala. To už je na mě moooc velká výška :).

    OdpovědětVymazat
  2. Divoké včely nesbírají med, ale lidskou krev!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to jsou parádní výhledy! Hodně mne zaujal ten dům co vypadá jako ohromný tablet .. Tak já z věže sv. Mikuláše na Malostranském náměstí objevila bazén na střeše jednoho z těch starých domů. Tedy ona to je spíš asi nějaká vestavba na dvoře, ale měli tam parádní relaxační místo!

    OdpovědětVymazat
  4. Některým jedincům, já mezi ně také patřím, dělají rozhledy do širokého okolí z výšky veliké problémy. Dojedu nahoru a tím to končí. Na Eifelovce, na kterou jsem se nesmírně těšila, tak tam jsem chodila připosraně a vůbec jsem si to neužila.
    Nedá se nic dělat, prostě ráda si prohlédnu fotografie jako jsou ty tvé, ale tím to bohužel končí. Narodila jsem se pro " nízké " cestování.
    Tvá reportáž je kouzelná, musím se přiznat, že ani mě nedělají výkyvy počasí dobře, na ceduli zapomněli na blondýny

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za přiblížení míst, kam se nejspíš nikdy nepodívám. Mám pár otázek:
    - Jaké je v Kuala Lumpur ovzduší? Občas čtu, že asijské metropole sužuje smog. Vzpomněla jsem si na to při tvé poznámce, že viditelnost nebyla ideální.
    - Nemáš pocit určitého riskování jet výtahem v mrakodrapu? (Bohužel jsem viděla film Skleněné peklo.)
    - Přispěchal jsi manželce na pomoc s odehnáním opice nebo to bylo tak rychlé, že si pomohla sama?

    OdpovědětVymazat
  6. to si mal teda smolu! alebo stastie? ved ta dobrotiva opica chcela uniest manzelku a ty si to nepochopil!!! zase raz miesto, kam uz nepojdem. aspon v toronte som bol, pod mojou vahou sa vez povazlivo kyvala. dole potom mcdonalds, ceny v restaurasii neboli moc ludove...

    OdpovědětVymazat
  7. Vždy, když vidím takovouto stavbu, vzpomenu si na biblický příběh o Babylonské věži.
    Nicméně na fotografiích to vypadá náramně.

    OdpovědětVymazat
  8. Impozantní město i přes ten opar.Výška mi nic nedělala, ale v poslední době, kdy se mi párkrát zdálo, že stojím na kraji srázu a začínám klouzat dolů, se dívám případně jen do dáli, ale dolů ne.Díky za přiblížení krajiny, kde jsem nebyla a nikdy nebudu.

    OdpovědětVymazat
  9. Město vypadá zajímavě, ale ten pohled z vrchu je super :)
    O takové návštěvě tak velkého města si mohu jen nechat zdát.

    OdpovědětVymazat
  10. Takové výšky nejsou nic pro mě, zbláznila bych se strachy

    OdpovědětVymazat
  11. No panečku, kam ty se Miloši všude nepodíváš. Kuala Lumpur vypadá moc hezky z nížky i výšky. Je to město úhledné, čisté, se zelení mezi budovami a ty bazény na střechách jen dokreslují to, jak se tam musí krásně žít.

    OdpovědětVymazat
  12. Chybí mi tu k dokonalosti fotka toho slaměného klobouku!

    OdpovědětVymazat
  13. [1]: Také mě překvapilo, že stonožka může být jedovatá, z písně Voskovce a Wericha jsem ji považoval za mírumilovného tvora, co má jen hodně práce s obouváním .Je to jen otázka zvyku, když stojíš na kopci, převýšení je ještě větší.[2]: Kdo ví, zda se nezkřížily s komáry .[3]: Bazén na Malostranském náměstí je pěkný vtip. Ještě by si ho mohli nechat zbudovat poslanci a senátoři na střeše svých paláců :).
    A na hradním náměstí by se také hodil :).[4]: Tyto věže mají určitě dobré základy, ale když se v letadle za pár minut vzneseš do výšky 10 km, tam už zbývá se jen modlit, aby motory vydržely :).

    OdpovědětVymazat
  14. [5]: Tady si smog nevybavuju, ale hrozné to bylo v Pekingu, ulice se 16 pruhy, kterými se valí tisíce aut. Naštěstí u památek je to jiné i tam.Co mám zkušenost, viditelnost z mrakodrapů, TV věží i vrcholů hor je vždy problematická, protože zpravidla jedna strana je proti Slunci; kde jsou vodní plochy, je zase opar. Chtělo by to více návštěv v různé denní doby.Já jsem se spíš snažil ji s tou opicí vyfotit, nic od nich totiž nehrozí, jsou malé, asi jako hlava člověka, a klobouk zůstal uchráněn.  [6]: Návštěvu Toronta a Kanady vůbec ti závidím, já jsem se na kanadské území dostal jen přechodem přes most u Niagarských vodopádů, ale Kanaďané s námi sepsali protokol a šupem nás poslali zpátky, protože tehdy (v r. 2011) byla potřebná víza.S tím únosem manželky opicí jsi mně připomněl jeden vtip. Manželský pár si v zoo prohlíží gorily a najednou statný gorilí samec roztáhne mříže, chytne ženu a vtáhne ji dovnitř. Nešťastná žena volá na svého partnera: "Karle, co mám dělat?".
    "Řekni mu, co říkáš mně, že tě bolí hlava."[7]: Babylonská věž by dnes byla turistickou atrakcí.
    Krásně se vyjímá i v obrazových fantaziích Hieronyma Bosche.[7]: Někdy mě podobné představy také straší, mám je spojeny s horskou turistikou, že někde uklouznu na skalním hřebenu a nezadržitelně padám do propasti.
    A taky mě děsí, že mám jít k nějaké zkoušce a nic neumím :).

    OdpovědětVymazat
  15. [9]: Jsi mladá, všechno přijde.[10]: Nejhorší jsou vyhlídky, kde pro větší efekt mají prosklenou podlahu a dívat v mrakodrapu SWFC v Šanghaji z výšky 474 m je opravdu hodně divný pocit. Má to však i Tower Bridge v Londýně v mnohem menší výšce a pocit je stejně nepříjemný. Pokud ale podlaha není skleněná, ani to nepřijde.[11]: Dřív jsem si myslel, že tyto končiny jsou třetím světem plným bídy, ale dynamika (jiho)východní Asie je neskutečná, technologicky vyspělé Japonsko už minimálně dohnala Jižní Korea a Čína, bohatým státem je Singapur a malajské Kuala Lumpur je další výstavní síní tamějších úspěchů.[12]: Trochu jsem váhal, zda sem nedat fotku s chotí, jak jí opice sedí za krkem, ale strach mně nedovolil .

    OdpovědětVymazat
  16. Reklamuji, že mi nebylo odpovězeno na druhou otázku

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Aha, můžu říct, že fobií z výtahů také netrpím, možná ale proto, že jsem neviděl film Skleněné peklo. A teď nevím, zda bych měl jeho zhlédnutí riskovat :).Je známě, že výtahů se bál Hitler, na Orlím hnízdě, kde je vybudovaný výtah v hoře Kehlstein byl z těchto důvodů jen asi 2 nebo 3-krát a z Göringova daru k padesátinám se vůbec netěšil. U něj to však asi bylo spíš paranoiou z atentátu, že by někdo výtah (či jeho lana) záměrně poškodil.

    OdpovědětVymazat
  18. Jsem teď trochu v zajetí posuzování filmů díky poslednímu článku u Čerfa. Skleněné peklo je velmi známý thriller. USA, 1974, na ČSFD 85%. Miloši, nic ve zlém, ale to ti muselo dát dost práce vyhnout se jeho shlédnutí...
    Nevím, co ti doporučit. Na jednu stranu - informace jsou velmi důležité, mohou člověku i zachránit život. Na druhou stranu - k požárům mrakodrapů, myslím, prakticky nedochází. WTC byly výjimkou.

    OdpovědětVymazat
  19. Moc rád se vypravuji na různé věže, takže jsi mi připomněl i můj výlet na Tokio Sky Tree: http://pvapenik.blog.cz/1407/japonsko-den-3-cekani-na-zazitky-park-ueno-tokio-skytree
    Kuala Lumpur vypadá ve tvém podání zajímavě, uvidíme, jestli se tam někdy podívám, spíš počítám, že ne.

    OdpovědětVymazat
  20. Tak to jsi měl zážitky. Výška neuvěřitelná. Já výšky nemusím, ale když někde poblíž nějaká je, taky na ni lezu ( a to jsou podstatně nižší ty mé výšky, kde jsem byla). Ten pralesní park taky, tam bych asi pomalu bála jít i ve dne. Na mne skočit opice, i když malá, tak nevím, nemám ráda nepředvídané situace.   

    OdpovědětVymazat
  21. Zajimave....stylova cesta dzungli i zen vyhled, být s oarem.....Ted o vikendu jsem byl shodou okolnosti na jedne rozhledne u nas, po zime ten vyket docela bodnul...

    OdpovědětVymazat
  22. Škoda, že tu není fotka té opice s kloboukem .
    Díky ti za exkurzi!

    OdpovědětVymazat
  23. Miloši, “zlé jazyky” mi tvrdili, že jsi svou zákonnou manželku “ulovil” na sbírku motýlů, nejspíš to byla zaručeně “kachna”!

    OdpovědětVymazat
  24. Jen doufám, že tyhle dvojčata vydrží pořád.
    Jinak parádní reportáž a fotky jakbysmet. Viditelnost nebyla dobrá, ale i tak parádní výhled

    OdpovědětVymazat
  25. města fakt moc nemusím , hory a příroda jsou lepší, ale tyto stavby jsou zajímavé, i když trochu kopírované nápady, jako třebas "dvojčata" nebo ta stavba podobná opeře v Sydney. Díky, zajímavá reportáž, takže už tam nemusím

    OdpovědětVymazat
  26. Sice patřím mezi milovníky spíše starších stavebních stylů, ale výše uvedené fotky i tak působí, jak bych to jen řekl... monumentálně! Jen doufám, že ta monumentálnost do budoucna nebude upadat spíše do oblasti přetechnizovaného města. Zatím se lidstvo pohybuje v tomto smyslu spíše na hraně, i když některá (byť jich ještě není příliš) místa už dnes působí opravdu přetechnizovaně. Ne nadarmo se říkává "všeho moc škodí"

    OdpovědětVymazat
  27. Mě zaujali hadi a myslela jsem, že tam máš jedovatého korálovce. A ona se tam točí jen korálovka.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)