9. září 2018

Sveti Stefan - perla Černé Hory

Černá Hora s 13812 km čtverečními patří menší státy co do rozlohy (ČR je téměř 6-krát větší) i počtu obyvatel (pouhých 670 tisíc), o to víc ale nabízí přírodních krás. Vyhledáváno je především pobřeží Jadranu, zajímavé je ale i vnitrozemí, sportovněji založení mohou sjíždět řeky v hlubokých kaňonech, vyrazit do hor (nejvyšší vrchol je v 2523 m n. m.) a v zimě zde i lyžovat.

Pro nás je příjemné, že ceny jsou zde proti Chorvatsku lidové, není třeba směňovat na jinde nepoužitelnou měnu - přestože nejsou v EU, dlouho již používají euro, za 1 EUR v turistických letoviscích na pobřeží Jadranu dostaneme např. kávu, palačinku, 3 kopečky zmrzliny, hrnek jako suvenýr byl za 2 EUR (v Hamburku za 9 EUR, v Hallstattu za 7 EUR), ...

Nachází se zde ale jedno místo, které je pravým opakem a cenami se zcela vymyká, a tím je skalnatý poloostrov Sveti Stefan, spojený s pevninou šíjí s písčitou pláží. Název má podle kostela sv. Štěpána. Ve středověku na něm byla zbudována opevněná osada, která měla ochránit obyvatele před tureckými vojsky. V první polovině 20. století skromné možnosti obživy, omezené téměř jen na rybolov, již přestávaly stačit a obyvatelé začali migrovat za příznivějšími životními podmínkami. Renesanci upadajícího místa přinesl až nápad umělců zřídit zde uměleckou kolonii. K tomu sice nedošlo, ale pozornost, kterou tím vyvolali, přivedl jugoslávskou vládu k myšlence poloostrov změnit na luxusní letovisko. Podle návrhu srbského architekta Branka Bona a za dohledu památkářů r. 1960 po zhruba 10 letech byla přeměna dokončena. Zbývajícím obyvatelům bylo poskytnuto náhradní ubytování na pobřeží a domky na Sv. Stefanu slouží jako pětihvězdičkový hotel. Za ubytování je nutné sáhnout hluboko do kapsy, vyjde až na 3000 EUR za noc a slunečník na pláži stojí 100-150 EUR.



Vzhledem k cenám hosty hotelu jsou především multimilionáři, v hotelové knize jsou zaznamenány celebrity z oblasti sportu (pilot Formule 1 Niki Lauda, lyžař Ingemar Stenmark, tenista Novak Djokovič, …) a umění (spisovatel Alberto Moravia, baletka Maja Plisecká, režiséři Orson Welles, Carlo Ponti, Sergej Bondarčuk, filmové hvězdy Marilyn Monroe, Sophia Lorenová, Liz Taylorová, Kirk Douglas, Jeremy Irons, Sylvester Stallone, Sharon Stone, …,), modelky (Claudia Schifferová, …), politici (německý kancléř Helmut Schmidt, …), teď tam byla slavná moderátorka Oprah Winfreyová.

Sv. Stefan r. 1992 byl také dějištěm první poloviny šachového utkání (závěrečná část se hrála v Bělehradě) mezi Bobbym Fischerem a Borisem Spasským, odvety po 20 letech od legendárního zápasu o titul mistra světa v Rejkjavíku, kdy excentrický Američan vyhrál a přerušil tak desítky let trvající nadvládu šachistů Sovětského svazu. I tentokrát byl Fischer úspěšný, nešlo ale o titul, jen komerční záležitost, Fischer ho r. 1975 neobhajoval a na vrcholných akcích se už objevoval.



R. 2007 byl Sv. Stefan na 30 let pronajat společnosti Aman Resorts ze Singapuru, provozující hotelový řetězec. Společnost hotel revitalizuje, aby mu dodala ještě více lesku, stinnou stránkou ale je, že od té doby na poloostrov mají přístup jen zákazníci hotelu a podobně jako u hotelu Burj Al Arab v Dubaji je možné si jej prohlížet pouze z větší vzdálenosti. Nejoblíbenější je vyvýšené odstavné místo na silnici nad mořským pobřežím. Odtud jsou první snímky, další tři jsou z autobusu z jiného úhlu. Na prvním je v pozadí vidět asi 5 km vzdálené, podél pobřeží rozložené město Budva, a za ním pohoří Lovćen, místními přezdívané Černohorský Olymp.





A z výše položené polohy z cesty do Cetinje, někdejšího hlavního města Černé Hory, je následující snímek.



Při výletu lodí z Baru do Budvy jsme Sv. Stefan viděli z moře, můžu tak doplnit i náhledy z druhé strany.





28 komentářů:

  1. Muselo tam být moc hezky. V Černé hoře jsem nebyla, byla jsem letos prvně v Chorvatsku. Ty příznivé ceny jsou lákavé a ty Eura na placení také nejsou špatné.

    OdpovědětVymazat
  2. Nijak výjimečný kromě cen se mi ten ostrov nezdá, ale zřejmě je to spíš prestižní záležitost. Nezávidím, je myslím více krásných a možná přístupnějších. Ale díky za seznámení s raritou. My jsme byli kdysi dávno  v Piranu a okolí a pak v Pule Verudě, na ostrově Briani a to byl dost luxusní hotel, ale jen jsme tam s přítelem Jugoslávcem nakoukli, vypili colu a jeli pryč.

    OdpovědětVymazat
  3. prosim ta, kedy to vsetko stihnes? vybrna reortaz!

    OdpovědětVymazat
  4. Krása. Já mám švagra Černohorce, už hodně dlouho, ale díky tomu, že můj muž není přítelem cestování a už vůbec ne tepla tak jsme ještě černou Horu nenavštívili, byť nabídek jsme od švagra měli nespočet. Teď už několik let žije tady v Čechách takže už ani nejde využít pohostinství jeho domu.... nedávno jsem četla taky soupis všech celebrit které na  Sveti Stefan jezdí....

    OdpovědětVymazat
  5. Při pohledu z pevniny v ose šíje (zvlášť 2. obrázek) - pohádkové, půvabné místo. Při pohledu z protilehlé strany se neodbytně vtírá myšlenka: Není všechno zlato, co se třpytí. A 6. snímek dokládá, jak je celá záležitost pošetilá - malý ostrůvek přetížený stavbami versus majestátní hory.
    Trapný projev separace mediálně známých osobností. Ovšem jako cíl turistických cest perfektní!

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: V Chorvatsku jsem byl 3-krát (a s řadou výletů do okolí a na ostrovy), ale už tam asi nepojedu, nejradši by byli, kdyby tam jezdili jen Němci a podle toho nastavují všechny ceny.
    V Černé Hoře jsou skromní, nikde neblikají reklamy McDonaldu, KFC apod., hudebníci v kavárnách hrají jejich hudbu a ne převzatý světový repertoár, a protože na rozdíl od většiny ostatních bývalých jugoslávských republik tam nejsou vidět žádné projevy národnostní nevraživosti, vládne tam pohoda.  
    Teď jsme tam po 2 letech byli podruhé a myslím, že ještě stále je co poznávat.[2]: Slovinský Piran znám, je propojen na Portorož tak, že ani není přesně jasné, kde jedno město končí a druhé začíná.
    Dnes je to velký svět, kasino v Portoroži velikostí působí jako hrad.
    O Pule vím, že je tam pozoruhodný antický amfiteátr, ale nebyl jsem tam, Briani neznám vůbec.[3]: V Černé Hoře jsem byl jen týden a poslední 4 fotky z druhé strany jsem použil z pobytu před dvěma roky.
    Škoda jen, že léto už končí a přichází dlouhé období všedních dnů :).

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Snímky Sv. Stefanu nechybí v žádném prospektu či průvodci Černou Horou, je jakousi ikonou této země.[5]: To byla velká škoda nevyužít takové nabídky.
    Měla bys manžela převychovat, já jsem dříve také nechtěl nikam jezdit, ale přehodnotil jsem to, protože na světě jsme jen jednou .[6]: "Ostrůvek přetížený stavbami" - velmi výstižné. A jsou tam prý křivolaké "ulice".Vzhledem k tomu, že od silnice k ostrůvku bude ne víc než 150-200 m, separace asi nebude úplně dokonalá a paparazziové s teleobjektivy určitě rychle objeví každou nově příchozí celebritu a jejich seznam se zase rozroste .

    OdpovědětVymazat
  8. Také jsme byli v Černé Hoře až u Albánských hranic, celkem chudá země, ale příroda pěkná

    OdpovědětVymazat
  9. Nádherné místo a překrásné fotografie, děkuji za virtuální exkurzi .

    OdpovědětVymazat
  10. [7]: Miloši, děkuji za obsažný a inspirující komentář. Hned jsem se musela podívat na nějaká videa s Černou Horou a vidím, že ne naposled.

    OdpovědětVymazat
  11. Černá Hora, myslím, u mne taky ještě někdy přijde na řadu. Ale tenhle poloostrůvek - byť krásný - to nejspíš nebude, protože bych pro paparazzie nebyl dostatečně zajímavý .

    OdpovědětVymazat
  12. Když jsem byl v Černé Hoře, nemohl jsem pochopit, jak chuda země bez clenstviv EU může mitt euro...Meli tsm levnou, ale nekvalitni slivovici...(,nebyl jsem u mre, ale v hora h ,prokletie) To o tom Fischero i jsrm nevedel, ...skoda, ze pak uz nehral, ale on to byl blazen...

    OdpovědětVymazat
  13. [9]: V Albánii jsme byli na výletě, konkrétně v přístavním městě Durres a v albánské metropoli Tirana. Také jsme projeli Skadarem a viděli Skadarské jezero, to však i v Černé Hoře, protože zasahuje do obou zemí.
    O Albánii se říká, že turisticky se hodně vzmáhá, navíc je levná, za pár let prý už má silně konkurovat Řecku a Španělsku.[10]: Ano, ale je to pro nás nedostupná zlatá klec pro celebrity :).[11]: Pečlivá domácí příprava se vždy zúročí :).
    Taky si budu muset něco najít pro inspiraci na další výlety.[12]: Až budeš známý spisovatel a fotograf, všechno bude jinak :).[13]: Kdysi v Černé Hoře bývala velká inflace,  ve snaze tomu zabránit tamější politici požádali německé banky o půjčku a po dohodě s nimi země začala používat německou marku i ve vnitřním platebním styku. A po přechodu Německa na euro se svezli s ním.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Fischer byl podivín, škoda že titul neobhajoval, bylo by zajímavé sledovat, jak by dopadl v souboji s Karpovem a Kasparovem, případně Korčným.
    Takto ale zůstal neporaženým mistrem světa s pověstí nejlepšího šachisty všech dob.

    OdpovědětVymazat
  15. Tá Marilyn sa mi nezdá, vzhľadom na fakt, že umrela v roku 1962.

    OdpovědětVymazat
  16. Perla Černé Hory je božíííí,
    tvůj blog je Perla Blogu cz., a hezčí!

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Také jsem si říkal, že po otevření r. 1960 byly jen krátká doba, kdy se zde mohla objevit, teoreticky by to ale šlo a informaci jsem převzal z jednoho textu na webu, který ale nemám poznačený.[17]: Teď jsem v Brně viděl volební plakát lidovců, že jsou boží, ti mají na Boha patent

    OdpovědětVymazat
  18. To je fakt krása!
    jako z pohádky...nebo spíše dobrodružného filmu

    OdpovědětVymazat
  19. Thank you very much for publishing this kind of article.

    OdpovědětVymazat
  20. Moc pěkné fotky, škoda, že Češi do Černé Hory moc necestuji, protože je tak trochu "ve stínu" Chorvatska.

    OdpovědětVymazat
  21. Opět mi blog nedovolí komentáře, netuším, proč ?

    OdpovědětVymazat
  22. [20]: Je zvlášťní, že takový malý kus pevniny kdysi mohl sloužit proti nájezdům dobyvatelů. ALe dobrodružné to muselo být :).[21]: No at all, I like to save my enjoyments in this form.[22]: Chorvati dělají hodně proto, aby Čechy odradili. Nejdřív se jim vysmívali, že jsou paštikáři a pronajmou si 3 m čtvereční v kempu, teď už zase každého nutí, aby si na pláži zaplatil slunečník, jinak ho tam ani nevpustí.
    Černá Hora je pohodová.[23]: Opravdu to nechápu, nikdy jsem tvou IP neblokoval. Kdysi takový problém zmiňovala i Ruža z Moravy, možná to souvisí s technickými úpravami systému. Třeba u Čerfa jsem několikrát viděl, že se u reakci na jiný komentář objevovalo místo čísla [Smazaný komentář].

    OdpovědětVymazat
  23. Miloši, nádhera :). Krásné místo i fotografie..

    OdpovědětVymazat
  24. Moc pěkné fotky. V Černé Hoře jsem byla asi 7x na dovolené. Většinou v Sutomore, také v Ulcini. Jezdili jsme i na výlety po Černé Hoře, které pořádala tamní cestovka.
    Prostě je to super země a fajn lidi. My jsme jeli vždy vlakem. Z Prahy jezdil přímý lůžkový vůz až do Baru. Tratˇ z Bělehradu do Baru je velice zajímavá. Je tam 252 tunelů, spousty mostů, super výhledy, krásný pohled je do údolí řeky Morači atd....
    Také jsme byli dvakrát v Albánii. Děsně rychle se mění. Nadnárodní společnosti tam staví veliké hotely atd. Až mě to bylo líto, když jsem viděla, že tam, kde byla rybářská vesnice jsou jen ty hrozné hotely. Je to ale vývoj....oni ti lidé musí z něčeo žít...

    OdpovědětVymazat
  25. [26]: Jo a letos ten přímý vůz do Baru už nejezdí, tak jsme do Č.Hory nejeli. Byli jsme v Chorvatsku - v Omiši. Byli jsme spokojeni.

    OdpovědětVymazat
  26. [25]: Ostrůvek nablýskaného luxusu v dost levné zemi :).[26]: My jsme teď byli v Sutomore také a líbilo se nám to mnohem víc než před 2 roky v Dobré Vodě. Ulcinj znám z výletu.
    My jsme letěli z Brna do Podgorice a protože v Brně bydlíme, byla to nejrychlejší možná doprava.    
    Albánie (jeli jsme do Tirany přes Skadar a Durres) na mě také dělala dojem, že si ji vyhlédli k investování zahraniční firmy, protože jejich vývěsní štíty jsou vidět takřka na každém kroku. To v Černé Hoře není.[27]: V Omiši jsem byl jen na skok, pamatuji si písečnou pláž, což tam tak obvyklé není, odtud jsem pak jeli lodí kaňonem řeky Cetiny.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)