20. května 2019

Déšť v písních

Mrholí, mrholí, to vlhko padá k zemi, mrholí, mrholí a nějak divně je mi, vláha padá na vlasy, je uplakaný počasí zpíval Waldemar Matuška a nějak tak to vypadalo posledních 14 dní a další deště se sem ženou, ale snad to pomůže zemědělcům, obiloviny vzrostou a nepřijde hladomor. Máme tak důvod ke zpěvu.

Oldřich Veselý byl stěžejní osobností brněnské skupiny Synkopy 61 (v hudební rubrice mám o nich celkem 4 články), složil řadu krásných písní a nakonec i koncepčních alb. Od 70. let se zapojil do koncertování jako zpívající klávesista, kde si ho všiml náš nejlepší kytarista té doby Radim Hladík a přetáhl ho do Blue Effectu. Z jejich spolupráce vykrystalizovala dvě alba a z prvního, nazvaného Svitanie a vydaného slovenským hudebním nakladatelstvím Opus, se sem hodí Veselého úprava moravské lidové písně Ej, padá, padá rosenka. Radim Hladík skladbu ozdobil skvostným sólem (začíná v 3:00), podle mě v naší rockové hudbě dosud nepřekonaným.


Oba hudebníci už bohužel nežijí, nedožili se ani sedmdesátky. A Marian Varga, skladatel a virtuózní klávesista, ji překonal jen o několik měsíců. Na jeho skladbu Ulica plná plášťov do dažďa, kterou po odchodu ze skupiny Prúdy Pavola Hammela nahrál se svým instrumentálním sdružením Collegium Musicum, se však nezapomene. Zvlášť působivá je pasáž v čase mezi 1:32 až 3:20, začíná jemným kytarovým sólem Pavla Váněho, který si do Collegia Musica na chvíli odskočil ze skupiny Progress Organization, a přechází do zpěvného motivu kláves Mariana Vargy, a proto si zařazení zaslouží, i když jde o instrumentální skladbu.


Na YouTube je dostupná i živá nahrávka z r. 2010, tj. z doby bezmála o 40 let později než originální nahrávka. V ní vedle Vargy exceluje sólový kytarista Fero Griglák.

Billy Joe Thomas nazpíval Rain Drops Keep Falling on My Head. Píseň je známá jako soundtrack z filmu Butch Cassidy and the Sundance Kid.

Have You Ever Seen the Rain? je jedním z hitů americké skupiny Creedence Clearwater Revival.


Naživo jsem ji slyšel v podání Bonnie Tyler na jejím brněnském koncertu v r. 2015, kdy s ní zpěvačka své vystoupení zahájila.
Creedence Clearwater Revival mají ale ještě jednu deštivou: Who'll Stop the Rain?

Otázku z názvu předchozí písně si často klademe na turistických výletech. A že ten déšť nemůže vydržet (I Can't Stand the Rain), si stěžuje i Precious Wilson se skupinou Eruption.

Uriah Heep zpívají o dešti bez přívlastků: Rain.

I další klasici hard rocku Led Zeppelin mají svou deštivou píseň: The Rain Song.

Ale déšť může mít i barvu. Prince zmiňuje fialovou (Purple Rain) a Peter Gabriel (exGenesis) červenou (Red Rain).

A v podání drsné trashmetalové skupiny Slayer rudý déšť má podobu krve: Raining Blood.

Phil Collins (rovněž exGenesis) si přeje, aby ho zchladil déšť a zahnal pocit viny (I Wish It Would Rain Down).

Déšť bychom ale stejně jako Guns N' Roses čekali spíš v listopadu. Jejich skladba November Rain na YouTube má neuvěřitelných víc než miliardu zhlédnutí.

Mike Oldfield na sebe upozorňoval od teenagerských let a v 16 složil instrumentální dílo Tubular Bells, i když přesvědčit hudební nakladatelství k vydání alba se mu podařilo "až" v 19. Později na něj navázal v Tubular Bells II a Tubular Bells III, kde jsou už i zpívané skladby. Z "trojky" je píseň Man in the Rain, kterou na album nazpívala irská zpěvačka Cara Dillon a Mike Oldfield se zde předvedl s pěkným kytarovým sólem. V záznamu premiérového koncertu z r. 1998 na nádvoří Horse Guards Parade před budovou Whitehall v centru Londýna (za níž od následujícího roku do záběrů zasahuje vyhlídkové kolo London Eye) však Caru Dillon nahradila Helen "Pepsi" DeMacque.



Adele v r. 2017 již poněkolikáté kralovala cenám Grammy a celkově jich má mezi ženami nejvíc. Z jejího repertoáru mám nejraději Set Fire to the Rain, která jí přinesla cenu v r. 2012 za Best Pop Solo Performance. Na rozdíl od mnoha jiných hvězd Adele nevypadá jako modelka a upoutá samotným zpěvem. Jak prohlásil slavný kytarista Carlos Santana: "Prostě se postaví a zpívá, nepotřebuje rekvizity ani tanečníky."
Na vybrané skladbě se mně vedle toho, kláves a lesu smyčců velmi líbí i rytmika. Bubeník a baskytarista by se neztratili ani v rockové skupině. Živé vystoupení v Royal Albert Hall v Londýně již překročilo půl miliardy zhlédnutí, několika desítkami jsem přispěl.

18 komentářů:

  1. A co Helena Vondráčková?To tehdy padal déšť,tys řekl,že mě chceš

    OdpovědětVymazat
  2. Vždy můžeme začít znova, protože nic netrvá věčně, ani studený listopadový déšť ... má nejoblíbenější kultovka od GnS. Doufám, že až budou rozhazovat můj popel z kopce, že mi jí zahrají a stylově k tomu zaprší

    OdpovědětVymazat
  3. No teta Helča mne nějak netankuje, ale chybí mi tu optimistické byť ještě o hodně starší dílko Singin in the Rain s Geenem Kellym a od Marie Rottrové Jde déšť anebo jeho původní podoba s Ozzy Osbornem. Hele,Progres 2, to jsou Brňáci, že? Měli by tu být v červnu v Ústí nad Orlici na jedné kulturní akci.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Přiznám se, že skladbu neznám, ale  bude to tím, že pop music moc neposlouchám.[2]: I po nástupu do nebe si hned chceš udělat radost .[3]: Píseň Lásko, voníš deštěm s Nohavicovým textem mě také napadla, ale až po uložení článku. I s odkazem na She's Gone Ozzyho Osbourna ji ale mám hned v 2. článku na blogu http://mish-mash.blog.cz/1111/cover-verze-2-marie-rottrova. Tento má pořadové číslo 292.Progres 2 jsou Brňáci a já nevynechám ani jeden jejich koncert v Brně. Můžu vřele doporučit. Vystupují sporadicky, ale v silné sestavě, která spojuje zpěváky a hudebníky ze dvou období: Pavel Váně (Dialog s vesmírem, Mauglí) a Roman Dragoun (Třetí kniha džunglí).

    OdpovědětVymazat
  5. A ještě Polska lidová se setkání s Poláky v dětství, která se mi při tom vybavila Já pod tvoji oknen tři godžiny moknem, shůry na mňa padá dyžt. Boty promočune galaty zmačune ty má nevyslisiš..

    OdpovědětVymazat
  6. ani som ntusil, ze som taky absolutny "dazdovy fanusik", aspon co sa hudby tyka. Skvely vyber, tentokrat po mojej chuti a konecne tu bandu aj poznam, niektorych aj osobne...

    OdpovědětVymazat
  7. Při poslechu Raindrops Keep Fallin' On My Head na mě vždycky padne taková nostalgická...

    OdpovědětVymazat
  8. [1]:
    A co Zagorka? Kdysi jsme ji parafrázovali její "Duhovou vílu":
    "Prší krásně, ku#vy vylézají jako zuby z dásně".
    A Ozzy Osbourne též měl skladbu "Black Rain"...

    OdpovědětVymazat
  9. Úplně jste zapomněli, že déšť také končí- Je po dešti a kosové si štěstím pletou noty -  aha? Jinak se to hezky poslouchá, hlavně první Rosenka- tu jsme zpívávaly s holkama, když jsme měly nostalgickou náladu. Díky za pěkný koncert, Miloši.

    OdpovědětVymazat
  10. [5]:[6]: Zajímavé, přestože je polština slovanský jazyk, vůbec jí nerozumím. Kdysi jsem byl v solném dole Wieliczka u Krakowa a tam provázel bývalý "horník" polsky a nic jsem z toho neměl. Nejschůdnější je s nimi mluvit anglicky.[7]: Kingu, předpokládám, že znáš Collegium Musicum. Bohužel i baskytarista Fedor Frešo, který navíc hrál i v Blue Effectu s Hladíkem a Veselým a je na nahrávce Rosenky, už také zemřel. Ty naše legendy už by mohly založit kapelu na onom světě :(.

    OdpovědětVymazat
  11. [8]: Na mě také a stačí i samotné počasí. Písničky pak už trochu dají zapomenout.[9]: Black Rain se mohl hodit do spektra barevných dešťů . Ale neznám ho, ani jsem v YouTube nehledal přes klíčová slova "rain", "déšť", "prší", jsou zde skladby, které se mně líbí, a to hlavně ty, o nichž je víc textu a jsou vypíchnuty vloženými videi a ne jen odkazem na ně, nebo už jsem je dřív měl zaznamenány v souborech odkazů na písně dostupné na YouTube.  
    Ale ani tak jsem všechny použil, aby to nebylo přeplácané. Např. Basiková se Střihavkou zpívají duet Když se snáší déšť a i když oba mám rád, tato skladba se mně zdá unylá a nevyhledávám ji.

    OdpovědětVymazat
  12. https://www.youtube.com/watch?v=pGeto4n9E-EKdyby nepadal déšť, drobnej déšť...Já řeknu vám, kdyby nepadal déšť,
    kdyby nepadal déšť,
    já byl bych vám, plakal potají též,
    plakal též.Já měl jsem rád a teď miluju déšť,
    a teď miluju déšť,
    kéž tak by splách
    to, co nemohu nést, dále nést.Mou duši bolavou,
    mou hlavu bezhlavou,
    lásku mou, unavenou, unavenou,
    nejvíc lásku mou unavenou, unavenou.Já řeknu vám, kdyby nepadal déšť,
    kdyby nepadal déšť,
    já byl bych vám, plakal potají též,
    plakal též.Kdyby nepadal déšť, drobnej déšť...

    OdpovědětVymazat
  13. [10]:Mně se vybavuje něco jako: "Je po dešti a ptáčkové si zpívají, je po dešti"
    Rosenku mám moc rád, proto je také v seznamu první, i když v něm není nejstarší.[13]: Zajímavé, i v tomto "oboru" Karel Gott boduje.
    Podle smutného, lyrického textu bych čekal pomalou, baladickou píseň ve stylu Lásko, voníš deštěm, ale hudební složka s textem vůbec neladí. Asi to také nebyl žádný hit, skladbu slyším poprvé.  
    Možná ale hudební skladatel napsal melodii dříve, než ji textař dotvořil.

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Píseň znám přes 50 let! Patřila k největším hitům Karla Gotta. Byla první, která mne napadla na téma “Déšť v písních”.
    Dle mého mínění ladí hudba s textem skvěle. Autorem českého textu je totiž Jiří Štaidl. Hudbu složil francouzský hudební skladatel a zpěvák Michel Fugain. Píseň patřila i mezi jeho největší hity. Sám ji nazpíval pod názvem Je n'aurai pas le temps (Kdybych jen měl čas) a po něm mnozí další. Tahle píseň oslovila miliony posluchačů:
    https://www.youtube.com/watch?v=E9xgdEdSpOM
    Obdivu hodná (to není překlep) nejsou jen bravurní kytarová rocková sóla. Existuje celý svět méně ryčné, ale o to více podmanivé hudby...

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Judita  Čeřovská- říká vám to něco?
    Je po dešti, a kosové si štěstím pletou noty,
    je po dešti, ta chvíle nehodí se pro trampoty,
    už je po dešti a svítí kaluže,
    ach ženy, nemračte se na muže.Je po dešti, a všechny cesty voní jako z jara,
    je po dešti, a sto let stará lípa není stará,
    už je po dešti a svět je blažený,
    ach muži, nemračte se na ženy.Díky za ten déšť co nadělal nám louží,
    vždyť neumyl jen listy kopřivám,
    smyl i dusno, které lidská srdce souží,
    být ono dusno znát, tak to nedozpívám.Je po dešti, a kosové si štěstím pletou noty,
    je po dešti, ta chvíle nehodí se pro trampoty,
    už je po dešti a den je zářivý
    ach lidi - nezkažte ho ani vy,Je po dešti, a kosové si štěstím pletou noty,
    je po dešti, ta chvíle nehodí se pro trampoty,
    už je po dešti a den je zářivý
    ach lidi - nezkažte ho ani vy!

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Uznávám, že můj výběr je poznamenaný tím, že jsem vyrůstal na "bigbítu" a pop music sledoval jen okrajově. Melodie této písně mě však opravdu neokouzlila.
    Ale není to kvůli předpojatostí vůči Karlu Gottovi, je dost písní, které od něj mám rád, např.: Oči barvy holubí (Sealed with a Kiss), Dívka z obrazu, Maria (z muzikálu West Side Story), Být stále mlád (Forever Young), Adagio (od Albinoniho), Píseň jak vánek (Schubertova serenáda), Když jsem já byl tenkrát kluk (převzatá od Aznavoura, francouzský název neznám), …[16]: Juditu Čeřovskou znám velmi málo, vzpomenu si jen na píseň Dominiku.

    OdpovědětVymazat
  17. Mně tady naštěstí neprší, ale čas na zaposlouchání se do vybraných skladeb jsem si našel i u moře; hudbu si pouštím jen do sluchátek, aby se snad počasí neinspirovalo . Z tohoto výběru je pro mě jednička Vargova skladba.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)