20. srpna 2019

Soutěž o knihu po 300 článcích (s rébusem)

Předchozí článek završil třetí stovku mých textů, což je zase příležitost k malé soutěži s odměnou pro vítěze. Samozřejmě v případě, že se vůbec někdo zúčastní. První soutěž po 100 článcích měla 7 účastníků, druhá v návaznosti na dvoustý článek už jen 2 (možná ale v tomto případě odradilo navýšení počtu otázek na 33), a to ještě mnozí z nich už neblogují, anebo jen sporadicky.

Já také jsem na jiných blozích dlouho nebyl, protože v létě se ze mě stává chalupář a mám velmi omezený přístup k internetu, propásl jsem tak Čerfovu soutěž k 500 Nedělním miniglosám. Z tohoto důvodu také ještě nemám připravenu cenu, ale představuji si, že by podle zaměření blogu opět šlo o výpravnou knihu buď z cestování (např. nejkrásnější města, přírodní divy), nebo z umění (malířství, sochařství, architektura). Vítěz(ka) by si mohl(a) vybrat.

Na TlusŤjochově blogu kromě mnohovrstevnatých textů, úkolů a neobvyklých fotografií obdivuji důmyslné rébusy. Neumím je luštit, tím méně tvořit. Přesto jsem se o jeden (velmi neumělý) pokusil. Určitě porušuje všechna možná pravidla, která by rébus měl splňovat, na druhé straně nikdo není zvýhodněn jejich případnou znalostí. Stejně jako ostatní otázky je za jeden bod. Tam, kde jsou otázky strukturovány do většího počtu dílčích dotazů, se započítá podíl správně zodpovězené části.

Komentáře jsou moderované a ty s odpověďmi budou zobrazeny až po uzávěrce, která je v neděli 8. září o půlnoci. Protože účast nelze předvídat, neváhejte poslat své odpovědi, i kdybyste si byli jisti jen v několika málo odpovědích. Může to stačit k vítězství :-).

A teď již k otázkám (ne všechny se týkají dřívějších článků).

1. Který architekt navrhl budovu na prvním snímku, jaký je její účel a kde stojí?


2. Jak se jmenuje černý mrakodrap se stupni pro zeleň a kdo v něm má soukromou adresu?


3. Název následující budovy a jméno architekta, jehož je dílem.


4. Ženám je věnován Mezinárodní den žen a Den matek. Existuje obdoba těchto svátků pro muže, pokud ano, kdy se slaví?

5. Kde najdeme mozaiku nehezké, ale inteligentní královny.


6. Jak se jmenuje polská režisérka, několikrát nominovaná na Oscara v kategorii neanglicky mluvených filmů, která u nás natočila film podle tragické historické události.

7. Které národní parky USA se na tomto blogu alespoň v jedné fotografii dosud objevily?

8. Uveďte pohoří ve střední Evropě a jejich nejvyšší vrchy v některém ze států této oblasti, které zde byly přiblíženy.

9. Kolik rozhovorů si na tomto blogu do dnešní doby můžete přečíst a s kolika osobami celkem?

10. Která hora se na následujícím snímku skrývá v oblacích?


11. Které kláštery zde byly popsány nebo alespoň letmo zmíněny?

12. Pod označením "Live 8" se uskutečnila série charitativních koncertů za účasti mnoha světových hvězd (např. Pink Floyd, R.E.M., U2, Linkin Park, Paul McCartney, …). Navázala na někdejší podobnou akci s Queen, Led Zeppelin, Ericem Claptonem, Mickem Jaggerem, … Jaký je vztah symbolu "8" k názvu dřívější akce?

13. Motiv jaké skladby a kterého skladatele slyšíme v kytarovém sólu skladby Metal Heart od skupiny Accept?

14. Která známá zahraniční skupina převzala a upravila hit Gyöngyhajú lány maďarské skupiny Omega a jak píseň nazvala?

15. Jak se jmenuje herečka v následující koláži a v kterém divadle ji můžeme vídat?


16. V jednom z článků byli zmíněni sportovci, kteří získali zlatou medaili na mistrovství světa nebo olympiádě. Jak se jmenují a v kterém sportu soutěžili?

17. Letos v dubnu byla požárem silně poškozena katedrála Notre Dame v Paříži. Na blogu byla zmíněna ve dvou souvislostech (s fotkou i v muzikálové melodii). V kterých článcích to bylo?

18. Na následujícím obraze je kopie slavného díla. Kdo je autorem originálu, jak se dílo jmenuje a kde ho najdeme?


19. Na následujících dvou snímcích je originál a kopie triptychu slavného malíře. Který z nich je fotografií originálu, kdo ho namaloval a jak se dílo jmenuje?




20. V kterém městě najdeme prvně pojmenované náměstí Beatles?

21. Který rockový hudebník a zpěvák má v metropoli jedné z pobaltských republik sochu, aniž by ji vůbec kdy navštívil, a o které město jde?

22. Georges Seurat přišel s technikou pointilismu a ovlivnil jí i další malíře, nejvýrazněji Paula Signaca a Camilla Pissarra. Od kterého z těchto malířů je následující obraz?


23. Jaké je řešení dále uvedeného rébusu?

13 komentářů:

  1. Ruža z Moravy20 srpna, 2019 19:01

    Je to zajímavá soutěž a kdo se jí zúčastní bude mít o zábavu postaráno...

    OdpovědětVymazat
  2. Rébus mám vyřešený. To zase některé blogery potěšíš Jenom poznamenám směrem ke čtenářům: Ano, skutečně zapomeňte na pravidla tvorby (a pádem tím i luštění) "opravdových" rébusů.

    OdpovědětVymazat
  3. No věděl bych odpověď jen na asi tři otázky, tak se soutěže nezúčastním... Ta hora je snad Matterhorn, zrovna jsem se vrátil ze Švýcarska, kde jsem na něj koukal z jiné strany... Mrakodrap se zelení je fascinující,..

    OdpovědětVymazat
  4. Přeji všem zúčastněným hodně štěstí! Já to ale, s dovolením, nebudu .

    OdpovědětVymazat
  5. Konečně se v administraci objevily komentáře, které lze zviditelnit.Jen komentář Jana Turoně je zatím nezobrazen, protože v něm uvádí místo, kde nedávno byl a poznává ho na jedné z fotografií. V průběžném pořadí je tak zatím na prvním místě :).

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tohle bude na dýl a na více částí. Dnes tedy přidávám část první:č.3: Jde o Guggenheimovo Museum v New Yorku architekta Franka Lloyda Wrightač.4: Mezinárodní den mužů je 19.listopadu, Den otců je ve většině zemí třetí neděli v červnu.č.9: Podle mne vyšlo 5 rozhovorů se 6 blogery (Maglaiz, Tlusťjoch, Vencisák, Bloud + Egoped, Čerf)č.12: Vztah je fonetický (eight - aid)č.13: L.van Beethoven - Pro Elišku (to pro mě byl celkem krušný bod, protože metal není zrovna mým šálkem čaje a poslechnout jsem si to musel )č.14: Scorpions - White Doveč.15: Simona Zmrzlá, divadlo Husa na provázku, Ze života hmyzuč.20: Mohl by to být Hamburgč.21: Frank Zappa, Vilniusč.22 : Paul Signac (Benátky)Pokračování příště; snad do uzávěrky ještě něco přidám.

    OdpovědětVymazat
  7. Jo, pardon, ještě přidám č.6: Agnieszka Holland, to bylo lehké a do příště bych na to zapomněl .

    OdpovědětVymazat
  8. Miloši, dotaz k otázce č. 12:
    Nemáš náhodou ve větě "Jaký je vztah symbolu "8" k názvu dřívější akce?" nadbytečně (spíš chybně) uvedeno slovo "dřívější"?

    OdpovědětVymazat
  9. Něco vím, hodně toho nevím a proto se nezúčastním. Ať žije vítěz... Dost dobrý kvíz. Gratuluji.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Myslím, že ne. Alespoň z jedné nezobrazené odpovědi soudím, že to chápu stejně.

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím, že je čas přidat k první části dalších pár odpovědí na tvé zvídavé otázky:č.1: Jde o funkcionalistickou stavbu brněnského krematoria architekta Ernsta Wiesnerač.2: Mrakodrap Trump Tower, kde by měl mít soukromou adresu současný americký prezident s rodinou, byť nejspíš korespondenční adresou je teď Bílý dům. Ale co jsem si tak prohlížel seznam rezidentů, jde o docela zdařilé panoptikum různých usvědčených zločinců a mafiánů a pevně věřím, že jsi ve své otázce nemyslel některého z nich .č.5: Jde o obraz královny jezera Mälaren  ve Zlatém sále stockholmské radnice.č.16: Se sportovci je to trochu komplikovanější: Nejspíš myslíš článek, ve kterém píšeš o skocích na lyžích (především tedy letech): Zadání splňují Karel Kodejška, mistr světa 1975 z Kulmu a Jiří Raška, olympijský vítěz 1968 z Grenoblu, naopak nesplňuje ho Pavel Ploc (má z MS i OH "jen" stříbro a bronz). Zadání ale splňuje i v článku zmíněný Stefan Kraft, který dominoval na MS 2017 v Lahti. No a aby to nebylo tak snadné, v úplně jiném "nesportovním" článku píšeš i o lezci Adamu Ondrovi, což je také několikanásobný mistr světa v boulderingu a lezení na obtížnost .č.18: Jde o Gentský oltář z katedrály sv.Bavona v Gentu (v chrámu je originál i několik kopií), práci na něm nejspíš zahájil Hubert van Eyck a po jeho smrti pokračoval a dílo po létech dokončil jeho bratr Jan.č.19: Triptych Poslední soud je dílem Hieronyma Bosche. Tipnul bych si, že originál je na druhé fotografii (podle vzpřímenější postavy v červeném rouchu v levé části dole.Pro dnešek to myslím stačí, dokončení odpovědí bude ve třetí části.

    OdpovědětVymazat
  12. Moc teď nestíhám, ale byla by škoda nepřidat i zbytek odpovědí, byť nejspíš nebudou kompletní. Takže moje odpovědi - díl třetí:č.7: Národní parky USA: Yosemite, Sequoia, Bryce Canyonč.8: Pohoří a nejvyšší vrcholy: Pokud do střední Evropy zahrnu i naši zem, je to dohromady pěkná nálož, ale napíšu aspoň něco: Beskydy/Lysá hora, Jeseníky/Praděd, Pieniny/Vysoké Skalky, Šumava/Velký Javor, Nízké Tatry/Dumbier, Krkonoše/Sněžka, Malá Fatra/Veľký Kriváň, Hostýnské vrchy/Kelčský Javorník, Malé Karpaty/Záruby, vysoké Tatry/Gerlach, Bílé Karpaty/Velká Javořina. Případné Německo a Rakousko nestíhám a Maďarsko moc kopců nemá .č.10: Řekl bych, že to je Matterhorn.č.11: Kláštery - Kartause Gaming, Monserrat, Augustiniánský klášter v Brně, Smolnyj v Petrohradu, El Escorial, lehounce zmíněný je i klášter v Melku.č.17: Notre Damme je zmíněný v článcích Moskva(2) - Chrám Vasila Blaženého, Teroristé - kati z turistických destinací. Souvislost s muzikálovou melodií mě nenapadá.č.23: Přiznávám, že mě rébusy tohoto typu nebaví, a proto se jejich řešení na blozích neúčastním. Z letmého pohledu na obrázek bych řekl, že euro s Hujerem dá dohromady eurohujera, objektiv Carl Zeiss by mohl upomínat na Jenu, čili kdyby mi vyšel začátek věty "Eurohujer je na...", tak vzhledem k tomu, že znám tvé politické názory, myslím že bude navzdory ztrátě bodu lepší dál nepřemýšlet abych - podle parafráze Wericha - náhodou nevyluštil něco, co pak nebudu chtít přečíst .Díky za možnost se do soutěže zapojit, bylo to pro mne mnohostranně poučné.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)