10. března 2020

Zamilovaný stařec

Vždy, když čteme, že známý a bohatý starší muž se rozešel s partnerkou a navázal nový vztah, můžeme se vsadit, že si "nenabrnkl" nějakou šedesátnici, ale mladý model. A na druhé straně je také jasné, že mladá dívka, která myslí na svou budoucnost, se navzdory pohádkám snáze "zamiluje" do postaršího seladona s miliardou na kontě než do hloupého Honzy.

Objektivně vzato jde o oboustranně výhodný svazek, muž si užívá radovánek se vzrušující krasotinkou a žena si zvyšuje životní úroveň.

Teď třeba 83letý italský expremiér Silvio Berlusconi má novou partnerku mladší o 54 let a někdejší čínský vůdce Mao Ce-tung si dopřával sexuální styky se 14letými děvčaty, protože věřil, že tím omládne a vydrží až do 21. století, ač se narodil už v 19.

Nesmí se to ale přehánět, protože náruživého seniora by při orgasmu také mohla skolit srdeční nebo mozková mrtvice. Na anglické Wikipedii v článku Death during consensual sex dokonce najdeme seznam jedinců, kteří se tímto způsobem rozloučení se životem "proslavili". A jsou zde pozoruhodné celebrity: král hunské říše Attila, papež, kardinál, britský premiér, francouzský prezident, viceprezident USA Nelson Rockefeller (při sexu se sekretářkou, redaktor ze společenské rubriky New York Magazine se blýskl komentářem: "Nelson thought he was coming, but he was going" ("Nelson myslel, že vrcholí, ale (už) odcházel")), australský šéf politické strany, japonský spisovatel, …

Pozůstalí jsou pak pro smích, pokud se nezhojí alespoň na tom, že soud vyhodnotí smrt při sexu jako pracovní úraz a zaměstnavatel je povinen jim platit odškodné.

K mým oblíbeným filmům patří Jako jed režiséra Víta Olmera z r. 1985. Starší projektant v podání Zdeňka Svěráka se zahledí do temperamentní mladé slovenské kolegyně (hraje ji Ivona Krajčovičová), není schopen se soustředit na pracovní úkoly, nemyslí na nic jiného, než jak by se s ní mohl setkat, vydá se za ní i do Košic ("jede náhodou kolem"), nadřízení jsou nespokojení, blízcí kolegové a hlavně kolegyně se vztahem k "čardášovce" škodolibě baví. Jednou mu do složky výkresů podstrčí reprodukci obrazu Zamilovaný stařec od Lucase Cranacha st. (1472-1553), ve filmu se objeví v čase 48:32.
A Svěrák si okouzlení k půvabné filmové kolegyni přenesl z filmu i do života a chtěl kvůli ní odejít od rodiny.

Cranach namaloval celou řadu verzí tohoto obrazu (viz následující koláž z výsledků hledání Googlem), jedna z nich byla r. 1990 ukradena z Obrazárny Pražského hradu, naštěstí se ji po roce a čtvrt podařilo vypátrat v Německu a do Prahy vrátit. Je v koláži hned první a jde také o tu, která se objevila ve filmu.



Z filmu se mně také velmi líbí stejnojmenná píseň, Petr Flyn, který ji zpívá, má podobný hlas jako Jiří Schelinger, ten však v té době byl již 4 roky po smrti.


Zajímavý obraz k tématu mají také v Treťjakovské galerii v Moskvě. Jmenuje se Nerovný sňatek a jeho autorem je ruský realistický malíř Vasilij Pukirev (1832-1890).



Nevěsta štěstím zrovna nezáří, sňatek z rozumu možná domluvili její rodiče. Do obrazu malíř začlenil i svůj autoportrét, jde o muže zcela vpravo, podle smutného výrazu se předpokládá, že trpěl nešťastnou či nenaplněnou láskou.

To spisovateli a básníkovi Johannu Wolfgangovi Goethemu (1749-1832), když v 72 letech při pobytu v Mariánských Lázních zahořel láskou k 17leté Ulrice von Levetzow a přes výmarského velkovévodu Karla Augusta v roli dohazovače přišel s nabídkou k sňatku, ani sláva nepomohla a byl odmítnut. Zhrzený literát pak už do Čech nikdy nepřijel. Ale k něčemu to přece jen dobré bylo, ze žalu napsal báseň Mariánskolázeňské elegie a v Mariánských Lázních oba připomíná sousoší Goethe a Múza z r. 1967 od německého sochaře Heinricha Drakeho.


28 komentářů:

  1. Nádherné a zajímavé téma.Také znám jednoho pana profesora, který čím byl starší, tím víc toužil po mládí a taky ty holčičky byly zlatokopky a koukaly ze staříka vyrazit pár melounů.Nyní je mu 85 let a má 19 letou dívku. Možná jí vypráví pohádky.

    OdpovědětVymazat
  2. fabtastická táma, fntasticky spracovná, fantastický článok.Nenarážaš dúfam na mňa, ale to príslovie "trafená hus zagágala" by sa sem v takom prípde tiež hodilo...keby to bolo tak- Ale nie je to našťastie tak, alebo na nešťastie? Nelson thought he was coming... adekvátnejšie "Nelson si myslel, že sa odbaví, odbavuje a on sa zatiaľ navždy zbalil*...

    OdpovědětVymazat
  3. To vyššie napísané nesignalizuje už senilitu v pokročilom štádiu, to je dôkaz, že potme sa zle píše len ľavou rukou, keď kedysi starci písavali dvomi rukmi naslepo...sorry!BTW som vyrobil ďalší preklep, mýľne som tvrdil, že sa zle píše len "ĹVOU rukou!"

    OdpovědětVymazat
  4. Ono bohatí, úspěch a postavení může zpočátku skutečně působit jako "sex appeal"... Pak ponejake době zbude ale jen ta vypocitavost a mnohdy si mladší partner hledá "po vyřazení" jinde..

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý článek...!
    Tri hôrky tri...to miluju...

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Já jsem si musela "o" se stříškou vygůglit...

    OdpovědětVymazat
  7. Je zajímavé že ale mužům takové věkově nerovné vztahy jsou bez problémů tolerovány, ale běda když to je naopak. Když si starší žena najde koulouška. Tak to je směšná almara, stará stodola co hoří, apod. A přitom je to naprosto stejná situace... Jako jed je dobrý film, vlastně stejné téma i se stejnými herci v hlavních rolích (Svěrák, Krajčovičová) jsou ve filmu A co dál, doktore....

    OdpovědětVymazat
  8. Obraz Nerovný sňatek znám, jen jsem, nevěděla, že je tam zakomponovaný autor. Ve  mně vzbuzuje smutné pocity. Kdo si koho vybere je jeho věc, ale ty vynucené sňatky se mi nikdy nelíbily. Ono stačí, když počáteční okouzlení zamilovanost je utlumena, nahrazena přátelstvím , zvykem, natož začínat soužití spíš odporem, nutností si zvyknout. Nikdy jsem jako holka neměla sklon dívat se na starší muže jako na objekt svého zájmu- říkávala jsem maximálně o 5 let, ale chodila jsem s o rok staršími a vzala si  vlastně o půl roku staršího  mám jej dodnes. Jak znám případy,  kdy si  o hodně starší muž, případně i žena vzali mladšího partnera-partnerku, nedělalo to moc dobrotu. Peníze nejsou všechno, ač lásky se člověk nenají. Tak si vyberte   

    OdpovědětVymazat
  9. Báječný a poutavý článek, díky ti za něj!

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: my to máme halt od prírody. "O" má strechu, aby do neho nepršalo a aj ako ochranu, keď niekto pri rozprávaní prská, slintá...

    OdpovědětVymazat
  11. [3]: Lvou rukou? To Jako rukou Lva Nikolajeviče Tolstého?

    OdpovědětVymazat
  12. Láska kvete v každém věku.
    I u těch, co mají vlasy prokvetlé.
    Prima zajímavý a poučný článek jako ostatně vždycky.

    OdpovědětVymazat
  13. [1]: Tak to mám ještě čas, ale měl bych začít šetřit do prasátka, abych byl také trochu zajímavý .[2]: Vůbec nenarážím :).
    V první části anglické věty je souslednost časová, takže opravdu "myslel, že přichází", blíží se", "odbaví se", v tom nevyjádřeném "he" by nejlépe sedělo "orgasmus", ale ten by asi mělo zastoupit "it", i když o něm těžko říct, že je "neživotným" podmětem .[3]: Kingu, naopak je obdivuhodné, že umíš levou psát a hlavně i kreslit, aniž by to na stylu a kvalitě bylo poznat.

    OdpovědětVymazat
  14. [4]: Přesně tak, úspěšný muž je sexy, i kdyby krásy moc nepobral.[5]: A náhradní povyražení, když se něčeho nedostává, je také jednou z možností, můžu připomenout třeba román Milenec lady Chatterleyové z literární rubriky.[6]: K horské turistice ("turistice") mám také kladný vztah.

    OdpovědětVymazat
  15. [7]: Určitě máš pravdu, že starší muž a mladá žena je běžnější situace než naopak, ale myslím, že ani ta se zvlášť neodsuzuje, např. naše zpěvačky Bílá, Basiková, Rottrová, Pilarová, herečka Štěpánová, ... měly (či mají) mladší partnery a nikdo to nezesměšňuje, protože nešlo o žádné pitomce. To však asi úplně neplatí pro milence Hany Gregorové (vdovy po Radoslavu Brzobohatém), ten asi moc rozumu nepobral a pak se na tom bulvár pase.
    A výrazný případ je také francouzský prezident Macron s manželkou starší snad o 24 let, která je váženou první dámou.[8]: S tím mám také velké problémy, někde potřebuji vlnku, zpětné lomítko apod., ale sada Symbol, případně kombinace Alt a číslo to vyřeší.[9]: Třeba Jiřímu Paroubkovi to nevyšlo, přišel o premiérský post, důležitost, plat a přestal být sexy, samotný "sexy mozek" už nestačil :).

    OdpovědětVymazat
  16. [10]: Díky, měl jsem obavy, že se ženy budou cítit uraženy mužským sexuálním "šovinismem".[11]: To se hodí i při té současné epidemii :).[12]: Mně se vybavilo: "jako lvi tlučem do mříže" .[13]: A hlavně v lázních. Člověk si tam léčí neduhy a s oslabenou imunitou hned podlehne .

    OdpovědětVymazat
  17. Pamatuji se na dr.Plzáka, který na základě jasných statistických čísel ukazoval, že podobné páry mají jen minimální rozvodovost, což ovšem bylo většinou tím, že dotyčný manžel zemřel.Mimochodem, tu slovní hříčku o Nelsonu Rockefellerovi bych si troufl přeložit volněji a o něco drsněji .

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: S takovým aparátem by to mohlo být námětem pro disertační práci .Zajímal by mě tvůj překlad, trochu jsem ten svůj upravil, je těžké najít vhodná slova :).

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Ono je těžké najít v češtině obdobu toho kontrastu "coming - going". Proto bych to posunul od základu "jít" k základu "dělat", takže by mi v češtině vyšlo: "Nelson zrovna myslel, že se udělá, ale přitom se oddělal" .

    OdpovědětVymazat
  20. [20]: Opravdu skvělé, ještě lepší, než navrhoval King Rucola v komentáři [3]:.

    OdpovědětVymazat
  21. Zaujal mě obraz Nerovný sňatek, ty výrazy v tvářích jsou úžasné, nevěsta je skutečně krásná a tak smutná, snadno se jí dá vyčíst z obličeje, co se jí asi honí hlavou.
    A zdá se mi, že Goethe s Múzou vypdají jako staří manželé.

    OdpovědětVymazat
  22. Fenomenální článek, skutečně.
    Budu upřímná, v čase malin nezralých jsem prožila vztah s mužem o dvacet pět starším.
    Samozřejmě, že jsem profitovala, o tom žádná. Bez pardonu se přiznám, že jsem byla jako Líza Doolittleová neb muž byl světoběžník, inteligentní a nejenže jsem jako mladé tele vzhlížela, obdivovala, ale dodnes vzpomínám, co vše mne naučil, obohatil a posunul.
    Druhá stránka je méně veselá, dnes bych měla doma muže ve věku 75 let, možná starce, možná juru.
    Nebojím se nějakého odsudku, oba jsme byli volní, svobodní a bez závazku.
    Naprosto zodpovědně a bez patosu mohu napsat, žádný jiný muž v mém životě mi tolik nedal, nefascinoval mne svou intelektuální rovinou, nu a kdybych nebyla husou, mohla jsem už třicet let žít v australském Perthu.
    Děkuji za článek, mnohokrát.

    OdpovědětVymazat
  23. [23]: Tisková chyba, musím opravit číslo věku, nějak jsem pozapomněla, kolik mi je. Takže nikoliv 75, ale 80 let

    OdpovědětVymazat
  24. [22]: To ano, její nastávající vypadá jako pradědeček.
    Ale Goethemu to slušelo :).[23]: Zamilovanost umí připravit o rozum, také s tím mám zkušenosti, ale pak jsem z toho vyrostl a s odstupem zjistil, že patřím mezi takzvané sapiosexuály, které zvlášť přitahují chytré a emancipované ženy a krása je až na druhém místě. Ale když se snoubí s inteligencí, tím lépe. Když jsem se seznámil s mou chotí, už měla vědeckou hodnost, o dost větší plat než já a ještě k tomu byla hezká. A jsme spolu doteď.[24]: Jak ale vidíme, i v tomto věku někteří muži jsou ve velmi dobré kondici, v USA takoví kandidují do prezidentského úřadu a my máme téměř 82letého ombudsmana

    OdpovědětVymazat
  25. [7]: A co dál doktore si také trochu pamatuji, ona tam tehdy byla blond a on neustále překvapoval nečekanými nápady, např. když maloval pokoj .[23]: V Perthu musí být krásně, akorát to koupání s lidožravými žraloky na dosah je asi hodně adrenalinové. A ty, když tak ráda jezdíš k moři, bys byla v ohrožení.

    OdpovědětVymazat
  26. Když se mě někdo zeptá, kterého státníka 20. století považuji za nejepičtější legendu, bez váhání odvětím: Maa!

    OdpovědětVymazat
  27. [25]: Miloši, úplně přesně.
    Můj partner před třiceti lety již žil diametrálně odlišně než byl standard v naší společnosti.
    Každé ráno si oblékl sportovní oblečení, v té době chodili naši muži do tělocvičny v trenýrkách a tílku.
    Uběhl pět nebo šest kilometrů, řádně se nasnídal a teprve započal den.
    Byl to skvostný muž, kterému se nerovnala ani o generaci mladší populace.
    Ano, takže máš pravdu, možná by byl ve skvělé kondici, bohužel před šesti lety zemřel náhle, až po nařízené zdravotní pitvě se přišlo na skrytý nádor v mozku.
    V Perthu by mi nevadili žraloci, já mám panickou hrůzu z hadů, a že jich tam bylo. Můj přítel tak přišel o tři kočky.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)