11. října 2020

František Ringo Čech - Dívčí válka v Čechově prozatímně osvobozeném divadle

František Čech (1943) byl zakládajícím členem a textařem skupiny Olympic, hrál v ní na bicí a v polovině 60. let byl dokonce vyhlášen nejlepším bubeníkem našeho rocku, a tím si vysloužil přízvisko Ringo podle bubeníka Beatles Ringo Starra. Poté víc než rok žil v USA a hrál v jazzových kapelách (mimo jiné se slavným klavíristou Oscarem Petersonem), po návratu se prosadil do Divadla Semafor s rockovou skupinou Shut Up, později přejmenovanou na Skupinu Františka Ringo Čecha, kam se mu nakonec podařilo přetáhnout zpěváka Jiřího Schelingera. Soubor s mnoha výbornými hudebníky (např. s kytaristou Stanislavem „Kláskem“ Kubešem) patřil ke špičce našeho hardrocku, Čech ho zásoboval texty, ale psal i pro další, např. Pražský výběr (známá je skladba Pražákům, těm je tu hej, kterou v době zákazu Pražského výběru dokonce nazpíval a nahrál k ní klip, kde hrál venkovana bloudícího v Praze s kozou na vodítku). Čech se tehdy s velikášskou nadsázkou prohlašoval za „génia a císaře československého rocku“. Když mu kdysi první manželka k narozeninám věnovala malířské potřeby, hned se jich chopil a jako samouk se stal úspěšným malířem ve stylu naivního umění. Hrál v několika filmech (např. Jak svět přichází o básníky). Zkoušel to také v politice a v jednom období byl poslancem za ČSSD, byl i kandidátem na ministra kultury, ale tehdejší premiér Paroubek dal přednost herci a politickému turistovi Jandákovi, další pokusy v barvách Zemanovců už byly neúspěšné. Je oblíbeným účastníkem zábavných pořadů a vedle stovek písňových textů napsal i několik knih a divadelních her a Dívčí válka prý je po Tylově Strakonickém dudákovi a Jiráskově Lucerně nejčastěji reprízovaná hra za celou historii českého divadla.  

Autor hru charakterizuje jako odpočinkový žánr, v jehož rámci přináší hodokvas nejkrásnějších žen, kterými naše zubožená vlast disponuje, a Čechům tak vynahrazuje neúspěchy v tržní ekonomice.“

Dívčí válku jsme viděli v polovině září v náhradním termínu za zrušený březnový. Začíná příchodem autora. Vidět je však jen jeho hlava, protože pomocník celou postavu zakrývá plachtou.

Já ve hře také hraju.“ (Hraje krásného vladyku Ctirada.)

Mám překrásný kostým, který jsem nechtěl, děvčata, profláknout dřív, než vylezu na scénu coby herec. Proto jsem požádal vedoucího své techniky, jestli by nebyl tak laskav a nepodržel mi ho, abyste potom, až vám ho ukážu, viděli, jak je pěkný.

I když je to příběh o ženách, je určen převážně nám mužům. Hoši, nebylo tomu vždycky tak, jako je tomu nyní, že muž je absolutním pánem a vládcem rodiny, které vládne s rozkošným, ale spravedlivým despotismem a žena je věrnou, něžnou, oddanou, milou, pokornou služebnicí a v některých rodinách téměř otrokyní.“ (Nic pro feministky.)

Za tuhle vymoženost vděčíme právě našim mužským předkům, kteří nám ji vybojovali se zbraní v ruce: knížeti Přemyslovi, vladykovi Bivojovi.

Přátelé, nebudete litovat, že jste přišli na dnešní představení, protože uvidíte největší bitevní scény v dějinách divadla vůbec. Po Bondarčukově Vojně a míru jsem to já, který přivedl na scénu největší počet bojujících statistů.

Čech představuje členy svého souboru – Romana Skamene v roli vladyky Bivoje, imitátora Petra Jablonského coby božského pěvce Lumíra, Uršulu Klukovou jako Vlastu, sestru v krásných 31 letech zesnulé kněžny Libuše a stejně jako Libuše pyšnící se věšteckými schopnostmi, Annu Kadeřávkovou, ctnostnou krasavici pannu Šárku, …



Herečky v roli Šárky byly vždy jedním z taháků hry, hrávaly ji krasavice – modelka Iva Kubelková, herečka Sabina Laurinová, … a podle legend si ji musely vysloužit „ústními zkouškami“, jaká je ale skutečnost, Čech uvádí v rozhovoru v Blesku.       

K tématu se dostal i v úvodním slově o krásných herečkách: „Říká se: Co je v domě, není pro mě,ale já mám jinou filozofii: Co platím, to klátím.‘ “

Podle ženské přitažlivosti byl nejdříve „horňák“, pak se změnil v „dolňáka“ a teď je mu to jedno. A Uršula Kluková splňuje obojí.

Vlastní děj hry začíná pohřbem kněžny Libuše, podobně jako v Čechovových hrách se o této důležité události jen mluví. Autor spletité vztahy postav hry přibližuje takto:

Kníže Přemysl, kolísající mezi smutkem po ztrátě milované ženy a radostí nad nově nabytou svobodou, se stává terčem útoků vdavekchtivé ctižádostivé Vlasty, která dovede nejistotu a strach dívek o podíl na veřejném životě využít ve svůj osobní prospěch a ambice nastoupit na místo kněžny Libuše. Při svém temperamentu a vášni neváhá k dosažení svého cíle použít jakékoliv prostředky. Kníže Přemysl nemá naprosto v úmyslu vstoupit s Vlastou v nový svazek manželský.

Jeho zájmy jsou trochu širší, jak je patrné z rozhovoru se Ctiradem.

Přemysl: „Prozraď, kolik máš otrokyň?

Ctirad: „16 a všechny jsou velice sečtělé.

Přemysl: „Sečtělé? No, to ti chválím, chlapče, to ti chválím. Poslouchej, pošli mi někdy navečer pár svých otrokyň. Já bych s nimi potřeboval prodiskutovat něco … ze stavebních památek. Víš, literatura před spaním, to bylo vždycky moje. Člověk přijde na jiné myšlenky. Ale neposílej mně žádné šeredy.

Přemyslova eroticko-estetická pozornost se obrací k půvabné Kazi, Libušině sestře, která, žel, již před časem spojila svůj život se statečným rekem vladykou Bivojem a jeho nerozlučným kancem Ervínem. Čestná, leč milostně založená Kazi váhá mezi oběma jedinci, tj. mezi svým mužem a knížetem, až se nakonec rozhodne ke kompromisu, tj. k oběma skvělým mužům.

Nevytíženou Vlastu popadnou militantní choutky a věštbou se snaží strhnout i další ženy: 

Vidím kouř a vidím čmoud, … nářek a skřípění zubů,  vidím stovky mrtvých a jsou to samí chlapi, … a nad nimi vítězná dívka na koni s oštěpem. Konečně pořádek, nastává vláda žen. Hanba ženám, kterým muž vládne.



 …

Diktuje:

Muži (muži s měkkým), vy plémě hadí, protože nás jenom utiskujete a nic jste nám nedali, jen trápení a těhotenství, … vyhlašujeme vám válku.



Bivoj a Kazi dostanou dopis.

Táto!

Mámo!

Oba dva: „Vojna!

Vlasta mě volá. Táhneme na tu mužskou chásku.

Přemysl mě volá, táhneme na tu ženskou chásku. Tak hezky jsme si spolu žili, musím balit.

Já taky.

Vezmi si, mámo, tuhle teplou kožešinu, ať ti nenastydnou vaječníky.

A nechoď moc dopředu, ať tě neseknou, byla by škoda toho tvýho ksichtu.

Přemyslovi neuniklo, že pěvec Lumír se k válce nemá.



Přemysl: „Kde máš zbraň, Lumíre?

Lumír: „Na co zbraň? Má píseň je zbraň.

Přemysl: „Budeš bojovat jako všichni ostatní. Ty nešťastné děvuchy nám totiž vypověděly válku, ďábelská pýcha se jich zmocnila. Ale my je zaženeme zpátky do kuchyně.

Bivoj: „Naděláme z nich fašírku.

Ctirad: „Z mý Šárky tady nikdo fašírku dělat nebude. Z tvý Kazi uděláme fašírku.

Lumír: „Zadržte, barbaři. Slabší děvčata byste rubali? Že vám není stydno.

Na něžná stvoření musíte veršem, že. Písní, že. Květinou, že. Poezií, že.“ (podle dovětku narážka na vyjadřování Václava Havla) 

A taky družným úsměvem.

Dívčí srdéčka pak zjihnou a poddají se.“ 

Přemysl: „Nerozkládej mi tady armádu.

Bivoj: “Lumíre, víš, co mě napadlo? Stejně žádná válka nebude. Já tam mám Kazi, Ctirad tam má Šárku, Přemysl s Vlastou má krávy, … stejně se to nakonec zvrhne do sexu jako vždycky.

Na scéně se zjeví duch (přestrojený Lumír).



Kdo jsi, duchu? Dobrý či zlý?

Jsem duch kněžny Libuše. … Vyhrajete, ale musíte mě ve všem poslechnout.

A co máme dělat, kněžno?

Jako všichni správní branci a odvedenci a rekruti se musíte podrobit zevrubné lékařské prohlídce.

Vlasta: „To se mi nějak nezdá. Jsi ty vůbec duch kněžny Libuše?“ Vyhrne mu plášť a vyděšeně vykřikne.

Následuje srážka mužů a žen, šermování v nepřehledné skrumáži se změní na křepčení ve stylu kankánu.

Šárka táhne Ctirada za plentu.

Ctirad: „Ale já jsem osvobozenej od tělocviku.

Vlasta: „Lumíre, rozvaž mě. … Já jsem tvá válečná kořist.

Lumír: „Já patřím všem. Všem ženám, všem mužům. A také mě čeká velké turné do Gálie a do francké říše. A také mě velmi často, ale velmi často zvou do Las Vegas“ (s napodobením hlasu Karla Gotta)

Vlasta: „To vůbec nevadí, budu ti dělat manažerku.“ 

A tak vše dobře dopadne bez ztráty na životech.



Hru na téma starých pověstí českých prokládaly poznámky k nedávné minulosti i současnosti, např.: „Od doby, co nás navštívil vladyka Klaus, si chráním své péro.“ a „Musím si pospíšit, než bude v karanténě.“ 



Bohužel mnohé z dialogů jsem nezachytil, protože dvě ženy v blízkém sousedství se smály se značným přesahem do dalších replik, celá hra je však na YouTube k vidění v televizním záznamu z r. 1991.

P.S. Pokud se někdy vydáte na tuto hru, je možné, že herecké obsazení bude zase jiné, protože autor a ředitel Čechova Prozatímně Osvobozeného Divadla F. R. Čech si vyhrazuje právo uvádět na scénu nové objevy a talenty - budoucí hvězdy domácí i světové umělecké scény.“ 

32 komentářů:

  1. Dívčí válku znám už dlouhá léta, patřila k našim rodinným silvestrům, neb na televizi se většinou dívat nedalo, takže kazeta, video a Dívčí válka. Nakonec jsme jí všichni znali nazpaměť stejně jako scénky z Cimrmana či Š+G. Pěknou ostudu si uřízla dcera, když byla tady na představení v divadle a jelikož znala hru nazpaměť a věděla jaká přijde replika začala se už smát dopředu, čímž dost znervózňovala herce. Po představení se jí vzal její doprovod za herci, protože s nimi dělal rozhovor a tak se jí ptali proč se vlastně pořád smála dřív než všichni ostatní. Když jim řekla proč, tak ještě dostala pochvalu že je takový pilný divák. Ale já znám hru ještě v obsazení Přemysl Odřich Navrátil, Bivoj Jiří Langmajer, Lumír Mojmír Maděrič, Ctirad F.R. Čech, Vlasta Bára Štěpánová, Kazi Eva Brožková, Šárka Sabina Laurinová, Vojen a Častava Ota Jirák. Ta další obsazení už mne tedy nenadchla, někdo buď strašně přehrával (Roman Skamene) nebo zas jeho výkon kolísal na hraně ochotnického neumětelství.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To neumětelství je jeho značka, něco jako jsou malíři naivního umění (Henri Rousseau, Ivan Generalič, Niko Pirosmani, ...). Ale třeba Roman Skamene se mně líbil, jak pořád chodil s tím kancem :).
      Asi právě kvůli tomu, že divák nečeká vrcholné umění pro náročného diváka, to má takový úspěch. Mně se F. R. Čech líbí i tím všeumělstvím, je zajímavé, kolik různých talentů/"talentů" obsáhl.

      Vymazat
    2. Tak si schválně najdi někde na netu tu prvotní verzi o které jsem ti psala, myslím, že ta byla ze všech možných nejlepší. Já beru že od něj se nedá čekat výkon na Thálii, a možná v tom hraje roli i určitá moje averze vůči Romanu Skamene a "hrajícím" modelkám. Že je to multitalentový člověk a žádnej negramot vím, jen mne mrzí, co se z něj stalo v okamžiku jeho vstoupení do politiky. Umělci by se jí měli vyhýbat velkým obloukem, bohužel jejich bohémství a víra v dobro a to že změní svět je v nich tak nějak zakořeněná. A většinou je to zničí nebo zkompromituje na mnoho let...to samé s podnikáním. Jen málo z nich v tom uspělo, víc se jich pěkně spálilo.

      Vymazat
    3. Třeba Roman Skamene má (či měl) hospodu, kde se vždy nalil a kromě něj tak skoro žádní návštěvníci nebyli. :). A jestli ji má ještě teď, tak ji už může rovnou zavřít.
      Vím, že i Luděk Sobota ho chtěl mít ve svém hereckém souboru, ale kvůli Skameneho alkoholismu nad ním zlomil hůl.

      Máš pravdu, že herci (a zpěváci) v politice nikdy nezářili (např. Kolářová, Hrušínský, Mišík, Jandák), snad jen Michal Prokop působil věrohodně, tohle prostředí má evidentně jiná pravidla: nabiflovat se pár frází, hlasovat podle vůle vedení strany, sosat, jak jen to jde, a přemýšlet, kam jet na výlet (třeba za kolegy poslanci do Peru a pak nejkratší cestou na Machu Picchu), ...

      Vymazat
    4. Ještě k té víře v dobro. Na ni bych moc nesázel, myslím si, že v tom především vidí možnost dát o sobě vědět, ukázat se v televizi (a pak z toho profitovat), třeba Aňa Geislerová a další na demonstracích Milionu chvilek. Ale teď když Minář chce vytvářet vlastní stranu a v její úspěch nevěřím ani za mák, žádné demonstrace s přímým televizním přenosem se mu už uspořádat nepodaří, se dá čekat, že tyto celebrity už najednou nebudou mít čas.

      Vymazat
    5. Však taky kvůli té hospodě visel za nohy z devátého patra, protože ho dohnali vymahači. Sobotu tak zrovna nemusím, prostě když už humor, tak opravdu inteligentní, spíš anglický anebo klasika werichovský, či samozřejmě Š + G. Sosají i normální poslanci a na výlety si jezdí také, takže nejen ti zpropadení umělci. ;-)

      Vymazat
    6. Po zkušenostech s VV, SPD a ANO nevěřím novým uskupením. A Minář je stejnej snílek jako ti umělci. Jde o to, aby se spíš nějak pochlapily pravicové strany našly rozumný konsensus a program, naučily se táhnout za jeden provaz a nemusí tu vznikat další a další prapodivná uskupení která zbytečně tříští politickou scénu. Opozice je dobrá věc, ale taky to musí nějak být vidět a mít opravdu dobrý program který lidi osloví. To tady už hodně dlouho chybí.

      Vymazat
    7. Těmi výlety jsem myslel právě ty "normální" poslance. Někde jsem zaznamenal názor Kalouska (a toho bych už raději viděl mimo politiku), že minimálně polovina poslanců jsou hlupáci, kteří jsou tam jen kvůli penězům, na které by nikde jinde nedosáhli a kdoví jestli by vůbec našli nějaké uplatnění.
      Třeba relikvie Senátu Štěch, který se tam po 24 letech nedostal, se teď prý bude věnovat zahrádce a vnoučatům. Předtím dělal profesionálního odboráře a vlastně nikdy nepracoval, jen někde vysedával a má fakticky nulovou kvalifikaci. Ledaže by při svých "zkušenostech" mohl někde dělat "poradce" :).

      U naší opozice je smutné, že kromě programu "antiBabiš" není patrné, co by vlastně chtěla.
      A to se přenáší i do krajů, kde by se měly řešit lokální problémy.

      Vymazat
    8. Samozřejmě že do politiky se u nás chodí jen a jen kvůli penězům, to je stará vesta. Začíná to už na obecní úrovni, přes města, kraje až do nejvyšších pater. sama to vidím podle jmen na volebních lístcích. Navíc tu je opravdu garnitura "profesionálních" politiků, kteří nedělají nic jiného. Třeba takový Sobotka, ten fíroval jen krátkou chvíli po škole, a pak šel do ČSSD a od nějakých 25 let jen a jen politikařil. A ti co se tam nedostali mají nahrabáno, takže jsou zaopatření, nebo využívají svých styků a známostí a pokud mají nějaký titul založí si firmu a jedou v pohodlí dál. Anebo právě dělají poradce, mluvčí, šéfují správním radám. Ano, to říkám taky, opozice je bezzubá, bez jednotného programu a umění jednotně jít za svým.

      Vymazat
    9. Ano, Sobotka, Benda, Dienstbier, ... a myslím, že Mikuláš Minář, kterého jsi vzpomněla předtím, by se také rád tímto způsobem zajistil, jeho kolega Roll chce dostudovat a stát se farářem, ale Minář nedosáhne ani na to.

      Vymazat
  2. Název jsem slyšela, ale hru jsem neviděla. A jak tak čtu, je to asi veliká škoda! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se k hře také dostal až teď, a to už za 40 let má několik tisíc repríz a televizní záznam si prvně pustil před pár dny. Na Nobelovu cenu za literaturu dílo asi nedosáhne není, ale docela pobaví.

      Vymazat
  3. Ač milovník divadla, tenhle kus jsem neviděla. Nějak mě to nelákalo.
    Ovšem teď, po přečtení článku, jsem změnila názor a na Youtube si jí najdu.👍
    V současné situaci je lepší dívat na něco veselého, než na zprávy.
    Hezké podzimní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud nečekáš něco ve stylu Shakespeara, Dürrenmatta, ..., v dnešní době taková oddechovka určitě náladu o několik "stupňů" zvedne.

      Vymazat
  4. Pražákům těm je tu hej!
    F.R.Čecha poměrně hodně; na rádiu Beat teď jdou úryvky z "Ruského týdne".
    A někde doma mám i LP - viz https://www.supraphonline.cz/album/1758-hrrr-na-ne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrrr na ně mám taky. Z té desky mám ráda Lucrecia Borgia. A ty kecy z něj jsme taky recitovali při různých příležitostech. Jako třeba Proč bych jedl páreček, když mám teplý řízeček... nebo A dáš mi? Ne, mám jenom čtyři ...

      Vymazat
    2. Jen mě mrzí, že se z F.R.Čecha po vstupu do politiky a jeho podpoře Zemana stal někdo úplně jinej. A když jsem slyšela jeho reakci na ten úžasný Zemanův bonmot o hladových umělcích, tak jsem si říkala že vážně už to má v té hlavě snad stejně vypláchnutý jak Zeman.

      Vymazat
    3. Jako celoživotní fanda Pražského výběru, jsem Františka zaznamenala na jejich výročním koncertu v Praze, kde hráli i s oběma bubeníky. Ringo dorazil s kozou, zmijovkou na hlavě a značnou nadváhou. Každopádně, hrálo jim to božsky.
      Hru jsem neviděla, buď bylo vyprodáno a nebo jsem měla jiné v hlavě.
      Každopádně jeho přínos naší kultuře, hlavně v hudbě je veliký, tu politiku bych vynechala, i když žijeme v demokracii a máme právo na názor.
      Děkuji za kulturní zážitek, zprostředkovaný, ale na kráse mu neubylo.

      Vymazat
    4. Já od něj mám knihu Generace Beatles aneb Cestou do krematoria a tam je pěkný vhled do historie rockové hudby a jejího zákulisí. Vedle toho jí prolíná i šílený román, který se mu nepodařilo samostatně vydat :).
      LP Hrrr na ně jsme v mém rodném UH také měli, myslím, že skončila u sestry, před pár lety jsem si ale koupil album věnované Jiřímu Schelingerovi a tam vše je.

      Vymazat
  5. Předchozí komentář byl k TlusŤjochovi a teď k VendyW :).
    Lucrezia Borgia je prima, líbí se mně také Kartágo a Nám se líbí (hrabě Dracula). Ve skupině byl výraznou osobností kytarista Kubeš, přestože pak hrál i s Vladimírem Mišíkem v Etc... a s Romanem Dragounem v T4, není tak známý jako je Michal Pavlíček nebo byl Radim Hladík, ale uměním se jim vyrovná.
    Vím, že Zemana nesnášíš, ale mně ta Čechova politická kariéra nijak nerozčiluje, naopak si myslím, že Paroubek udělal chybu, že z Čecha neudělal ministra, Jandák je jen žvanil a přebíhač mezi stranami, kde cítí příležitost se dostat ke korytu (byl mimo jiné v ODS, u lidovců, v ČSSD a teď kandidoval za ANO), kdežto Čech je tvůrčí člověk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Jandákovi škoda mluvit, ten taky spadá do toho co jsem psala, že by se umělci neměli pouštět do politiky, neboť se většinou ztrapní. Ten si může podat ruku s Míšou "zombie" Davidem. A ano, Zemana nesnáším a dost mě udivuje, po tom všem co v posledních měsících vypustil z úst, že ho stále obdivuješ, protože to už je spíš k velkému politování a je to pro člověka formátu jakým kdysi býval trapné to jeho zuby nehty se držení se své funkce. Tomu by snad už tu pusu měli zašít a krmit ho kapačkama.

      Vymazat
    2. Všechny jeho výroky se mně také nelíbí, třeba to, že zkrachují jen neschopní, v určitých oborech sebeschopnější živoří (restaurace, cestovky, divadla, ...), ale celkově pro mě stále všechny převyšuje.
      A považuji za hodně ubohé, když se někdo teď chce na něm "hrdinským" způsobem zviditelňovat, jako třeba jeden lokální politik, který by ho chtěl "podříznout a vykrvit", pro novou hejtmanku ve Středočeském kraji "přestal existovat" (kdyby raději řekla, co chce v získané funkci dělat), Hůlka vrací vyznamenání apod. Kromě negativního vymezování vůbec nic.

      Vymazat
  6. A k Blondýně:
    Od Pražského výběru mám dvě LP desky a Straku v hrsti jsem viděl i ve filmovém zpracování, ale vždy jsem dával přednost brněnským skupinám (Progres 2, Futurum a ještě před nimi Synkopám 61), už jen to slovo Pražský mě odrazovalo :). A Kocába také moc nemusím a na rozdíl od Čecha se mně svým politickým působením úplně zprotivil (jeho ministrování v "resortu" lidských práv bylo vrcholem trapnosti). Ovšem Pavlíček byl vždy vynikající, přesto ale mnohem raději mám jeho druhý soubor - Stromboli s Bárou Basikovou.
    Čech byl tehdy natolik "rozkročený", že kromě "bokovek" pro Pražský výběr složil i Nápoj lásky č. 10 pro Karla Gotta.

    Teď opravdu hodně přibral, v covidové době a v jeho věku patří do nejohroženější skupiny.

    OdpovědětVymazat
  7. Jedna faktická poznámka: V případě Jandáka jako ministra a F.R.Čecha jako kandidáta nešlo o post ministra školství ale kultury.

    F.R.Čech je mi svým smyslem pro přímočarý a občas drsný humor sympatický, dokonce se dá říct, že mu občas toleruji i to, co bych u jiných bral jako nepřijatelnou pózu. Ale Ringo je prostě Ringo, a u toho se i děsné pózy většinou dají vydržet :-).

    Dívčí válku znám z dávného obsazení, o kterém tu už psala Vendy. Jasně, není to kdovíjaké divadlo, ale je v tom vtip a aspoň trochu to počítá se spoluprací diváka; kdo netuší, že existují nějaké Staré pověsti, tolik si to neužije :-).

    A Ringo a politika? Nic moc, ale byli i horší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, díky za opravu, už jsem ji do textu přenesl, vůbec nechápu, jak jsem to mohl takto napsat, vím, že šlo o kulturu (možná to bylo tím, že teď myslím hlavně na školu).

      Čech má docela zvláštní smysl humoru, trochu přitažený za vlasy, i jeho charakteristika hry (vložená červeně) je taková, ale mně se líbí a také to, že píše a maluje.
      Trochu jsem se bál, že se vyslovíš velmi negativně (anebo vůbec), protože kamarád Zemana si nic jiného nezaslouží :). Překvapils mě :).

      Vymazat
    2. Byl jsem si jistý, že to byl jen "překlep", i když Ringa jako ministra školství si umím dobře představit :-).

      U Ringa je to vždy zajímavá kombinace přiznané vtipné nadsázky (v tom úhlu pohledu se i jeho nezbytná sebechvála hned jeví v přijatelnějším světle :-)) a docela drsné upřímnosti.
      Však má každý právo kamarádit se s kým chce a já se snažím brát člověka vždycky primárně takového, jaký je on, a jeho okolí má v tom jen občas "hlas mírně poradní". Koneckonců i u těch "kamarádů" se snažím být sice kritický ale ne zaslepeně tendenční :-).

      Vymazat
    3. On se prý ten způsob sebechvály naučil v USA a Trump je také jejím pěkným reprezentantem.

      Tvůj tolerantní přístup si cením, jinak bych už asi měl u tvých Nedělních miniglos zablokované komentování :).

      Vymazat
  8. Mimochodem, Vlasta I věští, alespoň v knižní verzi kterou mám já, po vzoru Libuše "Jdete do hlubokých moravských hvozdu, i naleznete tam může, an ho brni nohy. I založte tam město a nazvete ho Brnem..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo.... taky jsme se u toho vždycky moc nasmáli....

      Vymazat
    2. :) Tento výklad názvu mého milovaného města neznám, traduje se ještě jiný, ale ten se nehodí psát.

      Vymazat
  9. O hře jsem slyšela ale nikdy jsem ji neviděla. Františka Ringo Čecha znám snad jenom ze zmiňovaného filmu Jak básníci přichází o iluze a tam se mi docela líbil. :)

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)