9. srpna 2021

Dolní Morava - Stezka v oblacích a park s mamutem

Dolní Moravu jsme poprvé navštívili v zimním období r. 2007, kdy nás zlákala informace o kvalitní sjezdovce s délkou 1250 m, splňující i nároky lyžařské organizace FIS pro pořádání závodů, na počasí jsme však tehdy neměli štěstí, bylo nad nulou, pršelo a na řadě míst byly louže vody, protože zasněžování ještě nebylo tak běžným doplňkem skiareálů, jako je tomu dnes. A když to zklamalo i zde, zkusili jsme pak jet poprvé do zahraničí, tehdy do Itálie, a naše svahy jsme nadobro opustili.

Jenže Dolní Morava dnes není zajímavá jen pro lyžaře a v létě jako jedno z možných výchozích míst turistických výletů na Králický Sněžník, ale v posledních letech zde vyrostla řada zajímavých staveb, které mají celoroční využití a své si tam najdou dospělí i děti.

Stezka v oblacích je pozoruhodné architektonické a technické dílo, navržené architektem Zdeňkem Fránkem. Bylo dokončeno r. 2015 a autor i díky němu získal ocenění Architekt roku 2020. 

Elipsovitá konstrukce, nacházející se v nadmořské výšce 1116 m, je zdaleka viditelná. Po 710 m dlouhém dřevěném chodníku vystoupá do výše 55 m.



Přiblížíme se k ní lanovkou, pod níž se z obou stran proplétá bobová dráha



Jsme u vstupu. 



Jeden úsek prochází tunelem z opracovaných kmenů, trochu připomínající fasádu Babišova Čapího hnízda.



Stoupání „závitů“ je velmi mírné, proto se na vrchol snadno dostanou i malé děti a maminky s kočárky.



Sestup je však možné zrychlit po točitém schodišti nebo skluzem v 100 m dlouhém tobogánu.



Poslední metry na vrchol.




Z chodníku a z vrcholu zvlášť jsou pěkné výhledy. Vrchy v pozadí za restaurací u vstupu na stezku jsou zleva Hleďsebe (1175) a Bílé skály (1319).



V oblacích se částečně ztrácí Králický Sněžník (1424) a v širším záběru je v popředí stanice lanovky a lyžařský svah.



Nevýrazné vrcholy v mlze na horizontu následujícího snímku jsou Buková hora (958) a Suchý vrch (995), mezi nimi je Červenovodské sedlo (814), v popředí je obec Dolní Morava.



Jak se na Stezku v oblacích sluší, má také svůj skywalk. Tentokrát však nejde o vysunutou terasu do prostoru nad propastí jako v pohoří Hohe Wand, podkovu nad Grand Canyonem, skleněnou kabinu na Aiguille du Midi, prosklenou podlahu na horní terase mrakodrapu Shanghai World Financial Center a horní lávce Tower Bridge v Londýně, ale síť z lan uvnitř posledního oblouku.   



A takto vypadá zespodu.


Ze stejných lan je vytvořena prolézačka pro děti mezi dvěma „podlažími“.



Konstrukce spolykala 380 tun oceli a 550 m krychlových dřeva a celou si ji můžeme projít ve vloženém videu Adama Gebriana ze seriálu Překvapivé stavby.    



Kromě Stezky v oblacích a v úvodu zmíněné bobové dráhy, kterou jsme ale oželeli, protože před námi si koupilo vstupenku 180 lidí a museli bychom asi hodinu a půl čekat, je hned u spodní stanice lanovky ještě Mamutíkův vodní a lesní zážitkový park, který ocení zvláště děti. Jeho hlavní atrakcí je 13 m vysoký a 31,5 m dlouhý mamut.



V nohách mamuta jsou točité schody, kterými v přední části vystoupáme k 24 m dlouhému tobogánu, procházejícímu chobotem mamuta.  



Schody v pravé zadní noze mamuta vedou do pralesa, kde se ozývá jeho řev.

Vedle mamuta je ještě jeden tobogán, k němuž je nutné překonat cestu lanovým tunelem. A navíc se zde nacházejí nejrůznější houpačky a prolézačky známé z dětských hřišť.




13 komentářů:

  1. Já nejsem proti různým takovým atrakcím typu Sky walk, a vím, že si tím kompenzují majitelé skiareálů ušlé zisky z nepodařených zimních sezón, ale tam kde to nekazí pohledy. Tady třeba na Lipně to je úplně ideál. Ale tady na Dolní Moravě to hodně zkazilo pohled na Kralický Sněžník. Dobře, ať se postaví rozhledna a takový park jako je Mamutík, něco i pro dospělé. Ale já bych to v našich horách nedovolila. Teď se tam má stavět nejdelší visutý most na světě (prostě ty Číňany musíme trumfnout) mezi dvěma hřebeny. Nechápu to. Dobře, v horách kde jsou dvou a třítisícové vrcholy se to ztratí když se postaví někde uprostřed, ale tady? To mi připadá vážně hodně ujetý...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Lipně jsem už také četl, ale nebyl tam, další obdobné dílo má být u Pusteven v Beskydech (stezka, které vede mezi korunami stromů), ale předností Stezky v oblacích Zdeňka Fránka v Dolní Moravě je jeho nepravidelnost a neotřelost. Myslím, že výhled na Králický Sněžník nenarušuje, protože ten je přece jen trochu dál.
      Máš pravdu, že uvažovaný most v místě, kde vrchy kopců jsou dobře dostupné i pěšky, je samoúčelný a jde hlavně o snahu se proslavit.

      Vymazat
  2. Techniky jsou to skvosty, ale přijde mi to až moc "chvástavé".
    Ale hory teď trpí nadúrodou turistů, takže využito to bude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak v tom videu říká A. Gebrian, na každý kopec by se taková stavba nehodila, ale jednou se to snese :).

      Vymazat
  3. V oblasti Suchého vrchu a Cervenovodskeho sedla jsem byl kdysi na vandru se podivat na pevnosti ..Ale tu hranici mezi Orlickými Horami a Králickým Sněžníkem jsme tenkrát nepřekročili

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výstup na Králický Sněžník je dost náročný, např. z obce Stříbrnice má převýšení víc než 800 m. Tehdy jsem ale bohužel ještě neměl fotoaparát, pak jsme tam byli ještě jednou v podzimním pošmourném počasí, odkud už digitální fotky sice mám, ale nebylo skoro nic vidět a na cestě ležel rozbředlý sníh. Myslel jsem, že tam vyšlápneme i letos, ale auto čekalo na opravu a dostat se regionální dopravou na vhodné výchozí místo se rozumně nedalo.
      Snad ještě někdy to vylepšíme.

      Vymazat
  4. myslím, že to nie je moc pre mňa! Už len z obrázkov mám môj Hohenangst a dostávam závrať...fajn reportáž, ako vždy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kingu, stoupání je velmi pozvolné, tam se dostanou i maminky s kočárky a myslím, že by to zvládli i vozíčkáři s "ručním pohonem".

      Vymazat
    2. Představila jsem si nebohého vozíčkáře, který to (a je jedno, zda při cestě nahoru či dolů) neubrzdil :-)
      Vnučky hodně vyrostly. A co do puzení riskovat budou celý dědeček! Na síti z lan ještě mají trochu respekt a přidržují se. Ovšem to, že jste je nechali absolvovat prolézačku mezi dvěma podlažími, to už považuji za příliš bezstarostné.

      Vymazat
    3. Ony jsou plné života, každou kládu a kámen slezou a šplhají na chalupě na jabloň. Protože na koupališti sjíždějí na tobogánu, věděli jsme, že ten lanový "rukáv" hravě slezou. A také mají svůj rozum, např. mně odporují: "Dědo, říkáš to špatně" nebo velmi důrazně "My to víme!". Nemám žádnou autoritu :).

      Vymazat
  5. Chvili mi nešlo do hlavy: Dolní Morava a Kralický Sněžník, naštěstí dolní Morava není Dolní Morava.😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych místo z dřívějška neznal, myslel bych, že se jedná o dolní tok řeky Morava. Ale Morava v názvu není náhodou, protože řeka Morava pod vrcholem Králického Sněžníku pramení.

      Vymazat
  6. Zajímavá stavba, na fotkách to vypadá velice pěkně a určitě se z toho krásně kouká do kraje. Mamuta si myslím nejvíc užijí děti. Hezký výlet, věřím, že jste si to užili všichni. :)

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)