27. října 2022

Zdeněk Kaloč - Mejdan na písku, Hády a Hádecká planinka (Brno (5))

Ostravský rodák Zdeněk Kaloč (1938-2020) svůj umělecký život spojil s Brnem, kde od r. 1966 působil jako režisér v Mahenově divadle. Málo známé ale je, že také napsal vlastní autorskou hru Mejdan na písku, brněnským televizním studiem zfilmovanou v r. 1979. 

Její obsah cituji z oficiálního textu distributora na stránce ČSFD: „Na zpáteční cestě z dovolené havaruje letadlo. Část rekreantů spadne do moře, jedenáct katastrofu přežije a zachrání se v pusté písečné rokli na pustém ostrůvku. Čekají na záchranu, která nepřichází. Zásoby jídla a vody se ztenčují. Tato modelová komunita prochází nejrůznějšími dramatickými peripetiemi situací a vztahů, které s neobyčejnou pronikavostí zachycují problematiku fungování moci. Situace, oscilující mezi vírou v záchranu a beznaděj, je zkomplikována otevřeným konfliktem po nálezu palubního kontejneru s potravinami.“  

Film jsem tehdy viděl a přestože je to více než 40 let, utkvěl mně v paměti. V hlavní roli Oldy exceloval Josef Karlík (tehdy 51letý), který se zmocnil kontejneru s jídlem, a protože navíc držel velký nůž, měl nad ostatními nadvládu a nikdo se k němu neodvážil přiblížit. Výjimkou byla jen půvabná účastnice zájezdu (hrála ji Dagmar/Dáša Bláhová, měla 30 let), vůdce okouzlila lichotkami a přítulností. Zpovzdálí zoufale lkala Oldova manželka: Oldo, víš, jak jsme se měli rádi, jak jsme se milovali. 

Na to si nepamatuju,“ odbyl ji Olda, teď už myslel jen na to, jak si bude užívat s mladicí. Nakonec se podařilo vůdce odzbrojit a jeho důležitost tím klesla na nulu a obdiv „nové lásky“ stejně tak. A jemu nezbylo než se po záchraně skupiny zase spokojit se svou zákonnou manželkou. 

Sobectví hlavního hrdiny, prostituování mladé ženy za výhody, vydírání a ohrožování života druhých, … to vše se neslučovalo s morálkou socialistického člověka a hra byla po prvním odvysílání stranickými cenzory hned zakázána a dokonce bylo nařízeno zničení filmového pásu. Údajně se film v jedné kopii podařilo zachránit a měl by být v archívu brněnské televize, ve veřejně dostupných databázích filmů však není k nalezení a nedá se ani koupit.

Hra byla natočena v prostředí bývalého vápencového lomu Hády, dostupného z brněnských čtvrtí Líšeň a Maloměřice. Lom s nad ním umístěným televizním vysílačem Hády je dominantou Brna, s nadmořskou výškou v nejvyšším bodě dosahující 424 m n. m. je i nejvyšším místem města. Na odvrácené straně Brna, ve čtvrti Kohoutovice s jinou zdaleka viditelnou dominantou, trychtýřovitým vodojemem, máme vrchol „jen“ v 415 m n. m. 

Na prvním snímku z ochozu katedrály sv. Petra a Pavla je stěna lomu viditelná na horizontu a bílý „komínek“ nad ním je tubus vysílače. 



A teprve předminulou neděli nás napadlo se tam jít podívat i zblízka. 

Tramvají č. 8 jsme vyrazili směr Líšeň a podle navigace v mobilu vystoupili na místě, odkud se zdálo, že k lomu bude nejblíž.   

Po několika stech metrů jsme se dostali k hotelu Velká Klajdovka, odkud se při jasném počasí nabízejí pěkné výhledy na Brno, jenže teď celá scenérie byla v oparu.



Hotel může být také výchozím místem trasy k lomu, pokud sem přijedeme autem. Turistický ukazatel za hotelem informuje, že k Hádecké planince (místu bývalého lomu) je již jen 200 m. 




Nejdříve jsme ale odbočili k televiznímu vysílači Hády.




Vysílač šíří signál od r. 1961, vysoký je 50 m, na rozdíl od televizní věže na Pradědu jeho ochozy veřejnosti nejsou přístupné. 



Vracíme se k lomu.



Jak je patrné, má několik „pater“. 



Na spodní cestu by se dalo sejít i po úzkém hřebeni, ale raději jsme to neriskovali a sešli velkým obloukem.



Těžba v lomu byla ukončena v r. 1997 a v tehdejší dekádě „divokého“ kapitalismu o území Hádecké planinky usilovaly developerské firmy, které ji chtěly upravit a zastavět, ekologům se ale podařilo území vyhlásit chráněnou přírodní rezervací, protože na jaře vyraší vzácné byliny a luční květy, např. koniklec velkokvětý, lilie zlatohlavá, kokořík vonný, bělokvěté orchideje, …, a pestrá směs keřů.    



Pod lomem se nachází Lamacentrum s chovem lam alpak. V pozadí je komín maloměřické cementárny.



Další patro lomu je ale i pod cestou Hádeckou planinkou, v dáli je sídliště v Líšni.



V jiném směru jsou však domy skryty v oparu.



Samozřejmě kameraman filmu Mejdan na písku musel lom zabírat tak, aby sídliště a komín nebyly vidět. 

Z Hádů je při ideálním počasí zřetelná i Pálava a údajně také 160 km vzdálené Alpy v okolí Vídně (to jistě jen dalekohledem). 

A ještě pohled ze spodní cesty na horní dvě patra lomu a vysílač na horní terase.






14 komentářů:

  1. Taky se mnohdy s milostivou necháváme něčím inspirovat, když se rozhoduje,e, kam si zajedeme/zajdeme na fotoprocházku.
    Ten film jsem neviděl, škoda, že už není dostupný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výlet tímto směrem napadl choť a já jsem si pak vzpomněl na film. Jinak bych nevěděl, co na blog přidat :).

      Vymazat
  2. Zajímavé místo a moc hezké fotografie. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam opravdu pěkně, je to korzo obyvatel z okolí. Zřejmě bude dobré tam zajít ještě na jaře, až vypučí luční květiny.

      Vymazat
  3. No vida jakou krásu máte za humny, tedy spíš ještě v humnech ;-). Praha má Šárku a Prokopák, a Brno Hády.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Divoké Šárce už mám bližší představu, Prokopské údolí na návštěvu ještě čeká. Ale scénka z Pelíšků o muži s koženou brašnou, který nesmí za žádnou cenu projít, je tou nejlepší reklamou :).

      Vymazat
    2. Anebo scéna Velké Vontské bitvy. To místo jsme měli v údolí přímo pod panelákama když jsme bydleli na Lužinách....

      Vymazat
    3. To neznám, Foglara jsem jen míjel, víc mě braly Mayovky.

      Vymazat
  4. Film by mě zajímal, budu si ho hlídat na iVysílání, třeba ho ještě někdy pustí, když ho mají v archivu. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velice mě mrzí, že se film nikde nedá najít ani koupit, opravdu byl výborný. Našel jsem jen stránku s obsazením rolí https://www.fdb.cz/film/mejdan-na-pisku/obsazeni/45229, odkud jsem pak mohl opravit jméno hlavního hrdiny, protože to jsem si nepamatoval. A na stránce ČSFD https://www.csfd.cz/film/205794-mejdan-na-pisku/filmoteka/ jsou uvedeni "vlastníci" díla na kazetě VHS (zřejmě přímo natočeného z televize) a DVD z řad komentátorů, ale není k nim žádný kontakt.

      Vymazat
  5. Je zajimave, žejsk Peaha, tak Brno maji na svem katastru divoke vapencove utvary a byvalelomy..Holt Český a Moravsky kras..

    OdpovědětVymazat
  6. Film jsem neviděl, dokonce ani název mi nic neříká. Popátrám. Vše, co se neslučuje s morálkou socialistického člověka, vzbuzuje můj zájem :-).

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Édouard Manet - sám sebou ve společnosti impresionistů

V druhé polovině 19. století se v umění začal prosazoval svobodomyslný životní styl umělců, jejichž prostředím se staly pařížské bulváry, ka...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)