28. srpna 2023

Jezero Chiemsee a zámek Herrenchiemsee - německé Versailles

Zámek Versailles, honosné sídlo francouzských králů s bohatým interiérem, krásnými fontánami v okolí, zahradou a jezerem se stalo vzorem pro mnohé další panovníky, kteří se snažili postavit sídla, která by se Versailles vyrovnala anebo jej dokonce překonala. Myslím, že pro Petrodvorec blízko Petrohradu, iniciovaný Petrem I. Velikým a dokončený po jeho smrti za vlády careven, na které přešlo nástupnictví trůnu, platí to druhé, blíže o něm v dřívějším článku Petrodvorec - ruské Versailles.

Své „Versailles“ díky králi Ludvíku II. Bavorském (1845-1886) má i Německo. Jmenuje se Herrenchiemsee a leží na Herreninsel, největším ze čtyř ostrovů v jezeře Chiemsee, asi 60 km od Mnichova.

Základní informace o králi jsou v článku o Neuschwansteinupřipomenu jen, že jeho zálibou bylo umění (např. štědře finančně podporoval hudebního skladatele Richarda Wagnera) a stavba zámků, kromě Neuschwansteinu mu Německo vděčí ještě za Hohenchwangau, Linderhof a posledním byl právě Herrenchiemsee. Král pověřil svého dvorního architekta Georga von Dollmanna (1830-1895) vypracovat plány na podobný zámek jako Versailles, kterým se pyšnil francouzský „král Slunce“ Ludvík IV., proslavený výrokem „Stát jsem já“, vysoké náklady (vyšší než dohromady na Neuschwanstein a Linderhof) však vyprázdnily královskou pokladnu a ministři z obavy před krachem Bavorska krále nechali prohlásit nesvéprávným šílencem, zbavili ho trůnu a internovali na zámek Berg u Starnberského jezera, kde se o několik dnů později za záhadných okolností utopil, přestože byl velmi dobrým plavcem. Zámek, jehož výstavba byla zahájena v r. 1878, zůstal nedokončený.    

Dnes jeho zámky jsou prosperujícími turistickými cíli a jen na Neuschwanstein přijede 1,5 milionů návštěvníků ročně. 

Na ostrov se zámkem Herrenchiemsee se dostaneme lodí z přístavu ve městě Prien am Chiemsee, kam z Mnichova jezdí vlaky. Na pozadí jezera se vypínají vrcholy Alp.







Po výstupu na ostrov k samotnému zámku můžeme pokračovat koňským povozem anebo pěšky, cesta má zhruba 1 km.











Poblíž zámku se nachází několik fontán, nejpůsobivější je trojice naproti zámku.










Největší je fontána Létó z r. 1883 od Johanna Nepomuka Hautmanna uprostřed trojice. Je kopií stejnojmenné fontány ve Versailles. Korunují ji mramorové postavy bohyně Létó a jejích dětí Diany a Apollóna. Podle legendy z Ovidiových Metamorfóz vesničané nenechali žíznivou královnu a děti napít z pramene a ta je za trest proměnila v žáby.





Pohled od zámku k jezeru ukazuje hloubku parku.



A takto zámek vypadá z druhé strany.



V interiérech se nesmí fotografovat, proto jen náhled do vestibulu.






A nakonec se ještě s Ludvíkem II. Bavorským rozloučíme.






12 komentářů:

  1. No ten pohled na zámek z druhé strany opravdu může klamat, fakt vypadá jak Versailles... no je to krásné. Mnohem méně kýčovité než Neuschweinstein. Ten je sice ve své kýčovitosti pro lidi velmi přitažlivý, ale tohle byť nedokončené je mi mnohem sympatičtější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, z Neuschwansteinu stejně zůstane v paměti jen vnějšek, který se promítl i do Disneyho kreslených filmů, kdežto Herrenchiemsee dotváří krásná příroda v jeho okolí.

      Vymazat
  2. Skvělé, nádherné, co víc dodat. Jen se zeptám, ta busta Ludvíka je z kovu? Na fotce to vypadá jako dokreslené v editoru. Vím, že není, jen mi nesedí k tomu podstavci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že busta je jen z plechu a možná i drátů, navíc jen v plošném provedení, blíže jsem ji ale neprohlížel.

      Vymazat
  3. Krásné místo. Ty zahrady s fontánami opravdu připomínají Versailles a trochu i ten zámek. Je to nádhera. Děkuji za úžasnou podívanou a přeji krásné, ještě letní, dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Versailles jsme viděli loni a někdy před 18 lety, ale kupodivu originál mě ještě na blog nenapadlo dát, stejně jako Eiffelovku, protože by mně to připadalo jako nosit dříví do lesa..

      Vymazat
  4. Nyl jsem tam predloni, ale jen ve venkovnich prostorech

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vnitřek se stejně zapomene, ale koupil jsem si knížečku o všech 4 zámcích Ludvíka II. Bavorského, a tak alespoň z ní si interiéry můžu připomenout.

      Vymazat
  5. Myslím, že onen výrok “stále jsem já” používá v dnešní době spousta politiků.
    A chválim podařené fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A když to neříkají, tak si to přinejmenším myslí :).

      Vymazat
  6. Ten artefakt na sloupu vypadá jako od Banksyho :-).

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Annecy - Alpské Benátky

Město Annecy leží ve východní části Francie blízko hranic se Švýcarskem a umístěním u jezera obklopeného horami také připomíná mnohá švýcar...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)