23. srpna 2023

Mnichov (1) - Olympiapark, BMW Welt a Allianz Arena

Bavorská metropole Mnichov, s 1,4 miliony obyvatel třetí největší město v Německu po Berlínu a Hamburku, se do historie 20. století zapsala dvěma temnými událostmi. Mnichovská dohoda z r. 1938 o nás bez nás mezi Hitlerem, Mussolinim, Chamberleinem a Daladierem připojila pohraniční oblasti s početným obyvatelstvem německé národnosti k Německu a Chamberlein byl v Anglii oslavován, jak Evropě zajistil mír a svým krajanům bezstarostný život, protože podle něj „je hrozné, fantastické, neuvěřitelné, mají-li Britové připravovat zákopy a zkoušet plynové masky v Anglii pro spor v daleké zemi a mezi lidem, o němž my nic nevíme.“  Olympiádu v r. 1972 poznamenal čin palestinských teroristů, kteří zabili 11 izraelských sportovců.  

Dnes ale Mnichov o sobě dává vědět hlavně srazy Sudetoněmeckého landsmanšaftu a pivními slavnostmi Oktoberfest. Pro mě však měl hlavní přitažlivost v množství významných galerií, kterými převyšuje Berlín, obrazovými galeriemi Alte Pinakothek, Neue Pinakothek (až do 31. 12. 2028 kvůli rekonstrukci uzavřené, ale naštěstí nejvýznamnější obrazy jsou vystaveny v Alte Pinakothek a částečně také v Sammlung Schack), Pinakothek der Moderne, Lenbachhaus, Sammlung Schack, Museum Brandhorst a sbírkou soch v muzeu Glyptothek. Sice jsme v Mnichově už na skok byli v rámci zájezdu k hradu Neuschwanstein a krátce navštívili i Alte Pinakothek, nic se však nevyrovná pobytu ve vlastní režii, v červenci jsme tam strávili 5 dnů. Fotografiemi z galerií jsem už vylepšil či doplnil mnoho dřívějších článků z rubriky Výtvarné umění a objeví se i v těch připravovaných, začnu ale odjinud.

Olympiapark se sportovišti, vyhlídkovou a televizní věží Olympiaturm a blízkým centrem BMW je vyhledávanou rekreační zónou, čímž se odlišuje od mnohých jiných olympijských zařízení, kde po skončení her se nedaří najít plnohodnotné využití, jak jsme viděli např. v Athénách, a ta pak chátrají.  



Park má rozlohu 0,85 km čtverečních a dá se v něm příjemně strávit půl dne a třeba si zahrát i plážový volejbal.





Sportovní haly jsou zajímavé netradičním zastřešením.  





Nejpěknější náhled na park a sportoviště se však naskýtá z věže Olympiaturm, vysoké 291 m s vyhlídkou ze 186 m. 



Na dalším snímku vlevo od jezera Olympiasee je patrné návrší a i z něho je pěkně vidět do okolí.






Mrakodrapy na rozdíl od Frankfurtu nad Mohanem, Moskvy a dnes i Varšavy, které jejich soustředěním připomínají Manhattan, se v Mnichově vyskytují v mnohem menší míře, ale i zde se mimo centrum najdou. 



BMW (Bayerische Motoren Werke) společně a firmami Mercedes, Audi, Porsche a Volkswagen je chloubu německého automobilového průmyslu a v Mnichově má svou továrnu. Je na následujícím snímku v pozadí vlevo, budova před ní s plochou střechou, BMW Welt (Svět BMW), je výstavní prostor a válcové věže vpravo administrativním centrem. 



BMW Welt zblízka vypadá takto:



V expozici bychom si určitě vybrali. Jsou zde i luxusní vozy Phantom od Rolls-Royce, který patří do koncernu BMW.







Továrna BMW v Mnichově není jediná, další je v Dingolfingu a z jedné exkurze si pamatuji, že snad je ještě větší než mnichovská.

K mnichovským sportovním zařízením patří také Allianz Arena, stadion Bayernu Mnichov, jednoho z nejlepších fotbalových klubů na světě, který již 6krát vyhrál Ligu mistrů či PMEZ (Pohár mistrů evropských zemí), jak se dříve Liga mistrů nazývala, a 2krát Interkontinentální pohár, kdy se vítěz Ligy mistrů utkává s vítězem Poháru osvoboditelů, jihoamerické obdoby Ligy mistrů, o titul nejlepšího fotbalového klubu na světě, od r. 2017 se také nově nazývá Mistrovstvím světa ve fotbale klubů. 



V době olympiády stadion ještě nebyl k dispozici, je novějšího data, z r. 2005, od basilejské architektonické dvojice Jacques Herzog a Pierre de Meuron, držitelů Pritzkerovy ceny (považované za Nobelovu ceny architektů) z r. 2001, od nichž jsem zde již představil Labskou filharmonii v Hamburku a několik staveb ve Weilu am Rhein a Basileji, a kteří se také mimo jiné proslavili olympijským stadionem Ptačí hnízdo v Pekingu.  

Z dálky (a hlavně shora) stadion vypadá jako monstrózní rýhovaná obruč a v době sportovních akcí nasvícením mění barvy (např. červenou, modrou, zelenou, žlutou, ale i jejich kombinaci). 



V červenci se však nehrálo a i když stadion (podobně jako stadion Realu Madrid) umožňuje prohlídku plochy a zázemí, byli jsme tam v podvečer a dovnitř jsme viděli jen přes plot. 



Stadion netvoří přesný kruh, je elipsou s rozměry 258×227 m a na výšku má 52 m. Bližší pohled na plášť stadionu je na následujících dvou snímcích.




Stadion se nachází na okraji Mnichova a v jeho okolí stojí průmyslové stavby. Ale i ty obklopuje zeleň. 



13 komentářů:

  1. Skvělá reportáž. V Mnichově jsem nebyla a asi ani nebudu, proto děkuji za seznámení. Moc krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, Mnichov je dobře dostupný, např. autobusem z Prahy (tuto možnost jsme využili), poprvé jsme se do něj alespoň na skok dostali v rámci zájezdu k zámku Neuschwanstein a ty nabízí řada cestovek.

      Vymazat
  2. V Mnichově jsem byl před třiceti lety a koukám, že se toho dost změnilo.
    Díky za pěknou fotoreportáž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z minulosti ho neznám, ale dnes je to opravdu příjemné město přes tu naši historickou pachuť.

      Vymazat
  3. No zajímavé jak krásně je olympijský areál využívaný i jinak. To se opravdu povedlo. I když u pintlich Němců mne to nepřekvapuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Němci mají smysl pro pořádek, jen migraci podcenili a příklon k zelenému šílenství je také velký omyl, z něhož už ale snad trochu vystřízlivěli.

      Vymazat
    2. Možná střízlivějí, ale asi jim to moc platný nebude. jak s ekologií tak s migrací. To co je tam zavalilo jim tam už zůstane napořád

      Vymazat
  4. Nádherná reportáž z města, kam se nepodívám a tak děkuji za krásnou podívanou a přeji ještě mnoho takových krásných cest.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, jak jsem psal Marii, Mnichov je docela dobře dostupný.

      Vymazat
  5. Skvělé! Lepší než “ bedeker” :) Mnichov se chystám navštívit, prozatím jsem ho jen projížděla.

    OdpovědětVymazat
  6. Několik mých návštěv Mnichova bylo spojených výhradně s návštěvou galerií. Přitom když jedu z Plzně do Staňkova a nevystoupím včas, můžu za určitých okolností dojet až do Mnichova :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že množstvím skvělých galerií Mnichovu může konkurovat jen Paříž, Londýn, New York a částečně ještě Vídeň, a to také bylo mou největší motivací se tam vypravit, všechno další bylo nečekaným bonusem.

      Vymazat

Aktuální článek

Annecy - Alpské Benátky

Město Annecy leží ve východní části Francie blízko hranic se Švýcarskem a umístěním u jezera obklopeného horami také připomíná mnohá švýcar...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)