31. ledna 2024

Stirling - starobylý hrad skotských králů

Stirling je skotské město s přibližně 50 tisíci obyvatel, ležící severně od Edinburghu a Glasgowa na řece Forth a pyšnící se stejnojmenným středověkým hradem. První zmínky o hradu pocházejí z počátku 12. století, současnou podobu však nabyl až v 15. a 16. století. Stirling byl královským hradem a byla zde korunována řada skotských králů a v pouhých devíti měsících i královna Marie Stuartovna (1542-1587), později popravená na příkaz královny Anglie Alžběty I., která se obávala, že ji Marie Stuartovna připraví o anglickou korunu.




Význam města, které bylo jistý čas metropolí Skotska, i hradu poté, co r. 1707 skotské království zaniklo sloučením s anglickým a vzniklo Království Velké Británie, upadl a členové královské rodiny Stuartovců se přestěhovali do Londýna. Hrad byl pak využíván jako vězení a kasárna, dnes v něm sídlí Muzeum vojenské historie. 






Hrad se díky masivnímu opevnění považoval za nedobytný, čemuž napomohla i dělostřelecká výbava.






Světlá budova v renesančním slohu je Velká síň (Great Hall) a na dalším snímku je pohled na strop v interiéru.





V areálu hradu se nachází také Královská kaple (Chapel Royal).



Nádvoří zdobí záhony květin a pořádají se zde různé akce (hudební i rytířské turnaje).






Z horní terasy hradu je vidět na město Stirling. Na zalesněném kopci má památník William Wallace, skotský vojevůdce, který r. 1297 v bitvě u stirlingského mostu slavně porazil Angličany. Jeho život byl námětem filmu Statečné srdce s Mel Gibsonem v hlavní roli. 






Na terase hradu má sochu další skotský hrdina Robert Bruce, skotský král usilující o nezávislost na Anglii, který Angličany porazil v bitvě u Bannockburnu r. 1314. 



Sochy zdobí i vnější zdi hradu.



A na závěr ještě několik náhledů do interiérů s nábytkem, různými znaky, hlavami panovníků, tapiseriemi s loveckými výjevy a nemůže chybět ani brnění rytíře.







12 komentářů:

  1. Krásné místo, až na to lešení, ale chápu, že opravovat se musí, aby se památka zachovala pro další generace. Trochu mi to připomíná, jak jsme na Slovensku navštívili Spišský hrad, a on byl zrovna v rekonstrukci, bylo vidět víc lešení, než hradu :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Loni jsem to, Janinko, zažila stejně. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Se Spišským hradem mám stejnou zkušenost, a to jsme tam byli v někdy kolem r. 2005, zřejmě ty opravy nemají konce.

      Vymazat
    3. Mě tyto rekonstrukce také zlobí, např. v Antverpách byla zahalena v plachtách snad půl města, galerie byla zavřená na několik let, podobně zahalená byla budova Carském Selu, letním sídlu ruské královské rodiny u Petrohradu, kde je atrakcí kopie Jantarové komnaty.

      Vymazat
  2. No pekne, prekvapi tak rozsahky hradni komplex, i kdyz vzhledem k vyznamu to neni divu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Akorát to počasí v Skotsku je skoro pořád pošmourné, ale k temnému hradu se hodí :).

      Vymazat
  3. Jsem moc ráda, že se díky tvým fotografiím a popisu mohu na tento hrad vrátit, byli jsme na zájezdu ve Skotsku v r. 1998 a pak jsem jednou viděla pořad v TV o zbraních používaných ve středověku a bylo to natočené právě u hradu Stirling. Nedaleko odtud jsme byli u takového zámečku ve tvaru ananasu .- už si to moc nepamatuji.Skotsko je moc krásné, podobně jako Irsko.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřino, my jsme ve Skotsku byli s jednou cestovkou v r. 2017, i když raději jezdíme sami, ale tento byl připraven dokonale, průvodkyně byla výborná, ve Skotsku jsme kromě Stirlingu navštívili i Edinburgh, jezero Loch Ness, Konlochneveské vodopády, stará opatství Jedburgh Abbey a Melrose Abbey, jednu distilérku, viděli technickou vymoženost Falkirk Wheel, cestou tam se stavili v Londýně a Coventry, na zpáteční cestě opět v Londýně. Jen ta cesta byla hodně náročná - ze 7 dní jen 3 jsme spali v hotelu, jinak vše v autobuse.
      Proto jsme již podobný zájezd do Irska se stejnou průvodkyní už neabsolvovali, navíc v Dublinu jsme pak byli 5 dnů sami.

      Vymazat
  4. Do Skotska se s milostivou chystáme už několik jet, Stirling byl plánovaným místem, ale nejdřív nám do toho vlezl kovid....
    Tak alespoň děkuji za ty fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji, aby se přání brzy vyplnilo, pro tebe, jako milovníka historie, je to ideální země.

      Vymazat
  5. Skvostný hrad. Děkuji za zprostředkování návštěvy. Myslím, že jen díky tobě mám tu šanci. osobně se sem zřejmě nepodívám.

    OdpovědětVymazat
  6. William Wallace byl dobrý voják! :)

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Annecy - Alpské Benátky

Město Annecy leží ve východní části Francie blízko hranic se Švýcarskem a umístěním u jezera obklopeného horami také připomíná mnohá švýcar...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)