31. prosince 2011

Roman Dragoun (3) - T4

Další významnou skupinou, s níž je jméno Romana Dragouna spojeno, je T4. Vznikla v roce 2002 a u jejího zrodu vedle Dragouna stáli další legendární hudebníci - kytarista Stanislav "Klásek" Kubeš a baskytarista Vladimír "Guma" Kulhánek, které doplnil mladý bubeník Martin Kopřiva. Kubeš hrával se Schelingerem a jeho kytara zní i v písni Šípková Růženka, kterou jsem vzpomínal v článku Cover verze (1) - Šípkové Růženky, poté ve skupině SLS (Společnost Leška Semelky), ale hlavně je známý z působení ve skupině ETC Vladimíra Mišíka, kde se také potkal s Kulhánkem. Ten má svou rockovou historii ještě delší, hrál v poslední sestavě Flamenga (už bez Petra Nováka) a při první spolupráci s Mišíkem natočil hudebními kritiky velmi ceněné album Kuře v hodinkách.

Kulhánek a Kubeš jsou nejen vynikající instrumentalisté, ale také skladatelé hudby, Kubeš dokonce i několik skladeb v éře ETC nazpíval. Na CD Pár tónů a slov, dosud jediném CD skupiny T4, se autorsky projevily všechny tři hvězdy skupiny - Dragoun, Kubeš a Kulhánek. Asi nejradši z alba mám Kubešovu skladbu Šedý pán, má krásný text Marka Ebena, komplikovanou melodii a dlouhé Kubešovo kytarové sólo s typickými táhlými tóny. Videa z alba jsou ke skladbám Oči a Spící ryba.



Na koncertech T4 hrává i několik Dragounových skladeb z éry Futura a Kubeš vždy zazpívá alespoň jednu skladbu, kterou složil pro ETC, např. Za vodou. Co se však týká "futuráckých" skladeb, přiznám se, že původní verze lyrických skladeb Zdroj a Juliet(te) se mně líbí mnohem více než s T4, Kubešova sóla se mně zde zdají dost samoúčelná a k těmto skladbám se nehodící, představu si lze udělat z amatérské nahrávky živého provedení Juliet s T4 z roku 2009 ze série koncertů Hradologie po českých hradech a zámcích.

9 komentářů:

  1. Právě jsem se dívala, kolik mám na blogu zmínek o Dragounovi a už asi 70. Mistr Dragoun, tatínek Romana se v mladém skladateli viděl. Vždycky o něm tak nadšeně vyprávěl. Jinak Roman už v Krumlově nežije. Ale do Písku jezdí často, na různé akce, čemuž jsem ráda. Letos jsem si do památníčku nechala Romana podepsat. Škoda, že neholduje pc ? Ale u talentovaných umělců je to normální. Možná mají strach, abych jim talent někam neodešel. Netrpělivě čekám taky na vydaní básnické sbírky F.R. Romana, která by snad měla spatřit světlo světa do konce t.r. Letos už to bylo 7 let, co jeho rodiče zemřeli. Taky pěkné texty má i Milan Princ. Jsem ráda, že mám kam chodit poslouchat muziku mého srdce.

    OdpovědětVymazat
  2. To hodně zaostávám, ale rád ho mám neméně

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: I texty Soni Smetanové z desek Futura jsou pěkné.

    OdpovědětVymazat
  4. Ráno jsem si poslechla písničku Oči. Má moc hezká slova. Nevíte, kdo je autorem textu?

    OdpovědětVymazat
  5. Milan Princ, kromě starší písně Skříň z éry Futura, kterou skupina T4 na CD Pár tónů a slov zařadila a text napsala Soňa Smetanová, jsou všechny ostatní od něj.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Ještě jedna výjimka je, text písně Šedý pán napsal Marek Eben, přitom o tom v článku píšu. Teď už je to se zárukou, protože CD mám v ruce.)

    OdpovědětVymazat
  7. [6]:Jste šťastný muž. Já, co jsem měla, jako CD, tak jsem nakonec darovala synovi. On sice Písek nezná, Romana osobně taky ne, ale jeho písničky má rád.
    Já se s Romanem osobně seznámila až po smrti jeho rodičů. Dříve jsem jej znala z vyprávění jeho maminky či tatínka. S Dragounovými jsem se znala od dětství, protože moje kamarádka k Mistrovi chodila na hodiny kreslení a já jí doprovázela.

    OdpovědětVymazat
  8. [5]:Milana Prince osobně neznám. Pánové jsou jiná generace. Ale něco o něm se dá přečíst na zajímavém webu "Čtení z Písku", na jehož tvorbě se též podílím a dostanete se na něj i z blogu Otavínka, je vlevo v menu. Tam je i Martin Vokroj, který občas taky hraje s Romanem. Ráda bych na web dostala i Františka R. Dragouna, jen musím od jeho syna zjistit, zda nenapsal nějaké texty motivované Pískem.

    OdpovědětVymazat
  9. M. Prince znám jen od vidění, když přišel na Romanův koncert. Ani R. Dragouna osobně neznám, když pominu, že jsem si od něj koupil knihu o jeho otci, nějaká CD, vyptával se, kdy něco vydá, a kdysi v 80. létech vymámil po koncertu plakát skupiny Futurum asi za 10 korun
    Generačně jsou oba blízcí, R. D. je ročník 1956, a tedy k šedesátce nemá daleko.
    Díval jsem se web "Čtení z Písku" a váš autorský profil, máte pozoruhodnou publikační činnost.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)