10. března 2012

Krásna Hôrka

Před necelými 6 lety jsem strávil týden na Technické univerzitě v Košicích. S jedním mladým kolegou, s nímž jsem se poznal na konferenci v Káhiře, jsme během víkendu podnikli výlet do okolí. Nabízelo se několik možností - krasová jeskyně Krásna Hôrka, zámek Betliar a hrad Krásna Hôrka.

První dvě jsme využili, kolem zámku Betliar je i pěkná zahrada, jeskyně byla zase zajímavá tím, že snad ještě ani nebyla otevřena pro veřejnost, nebylo v ní žádné osvětlení, ani vybudovány chodníky, dostali jsme gumové oděvy, helmy s baterkou na čelo a po lanech jsme ručkovali nad vodou. Bohužel na hrad nám už čas nezbyl.

Letos do Košic jedu znovu a tajně jsem doufal, že se na něj zajedeme podívat. Dnes však čtu ve všech novinách (Právo-Novinky, Lidové noviny, MfDnes, …) šokující zprávu, že hrad je obrovským požárem zničen. Způsobilo jej vypalování trávy v okolí hradu, od něhož chytla šindelová střecha, její propad do vnitřních prostor pak dokonal zkázu.

Moje přání se tak nenaplní. Zůstává několik vzpomínkových fotografií - jeden záběr z jeskyně Krásna Hôrka, zámek Betliar a dva na impozantní hrad, jehož někdejší krásu už přiblíží jen archivní dokumenty.





P.S. Podle aktualizovaných zpráv požár vznikl od cigarety a zavinili ho dva kluci ve věku 11 a 12 let, kteří si k hradu přišli zakouřit. 90 % sbírek se prý z hradu podařilo zachránit a střecha byla pojištěna.

5 komentářů:

  1. Ten hrad sa znovu opravuje. Vznikla velka skoda, ale da sa to napravit. Ani zhorena strecha nebola povodna, tak bude nova, pracuje sa na nej. Zbierky vo vnutri hradu neboli nastastie znicene. Uvidite ho znova, mozno uz aj buduci rok v plnej krase. Pred par mesiacmi zase vichrica dost znicila park pri kastieli Betliar. Nebola som sa tam este po tej vichrici pozriet. Ked som bola  pred par rokmi v Parizi,(15?) tak nieco podobne sa stalo Versailleskemu parku za budovou zámku. Vtedy mi ale francuzky kolega vravel, ze az po tej vichrici mozme vidiet zahrady take, ako boli navrhnute. Vraj ich vichrica "ocistila" od vsetkeho zbytocneho.

    OdpovědětVymazat
  2. V tý jeskyni bych se asi pomátla strachem, když by všude kolem mě byla tma!
    Hradu je škoda, ale snad se opraví.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]:[2]: Protože do Košic jezdím každý rok alespoň jednou, mohl bych zjistit, jak to s hradem vypadá teď.[2]: V jeskyni to byla prima, měli jsem pocit, jako kdybychom ji objevovali
    Báli jsem se jedině toho, abychom z lana nespadli a nevykoupali se.

    OdpovědětVymazat
  4. A čo si tak urobiť pauzu v ZA a pokukať trošku aj u nás? Ja som v KE tiež minimálne raz mesačne.Tak o 10 dní znova. Hoci ... mňa , dúfam, najnovšie čakajú cesty do vašej krásnej Telče.Tá ma teraz láka viac. Je to "tá" Telč", či ten "Telč" ? Je to ako s Parížom. Mne sa viac páči "vaša" Pařiž, ako "náš" Paríž. Je to tak krásne mesto, že musí byť "ona" nie "on". V akom stave je Krásna Hôrka, veru neviem, je okolo nej nejaké ticho, načim sa mi tam pozrieť. Na jar ...dnes začala meteorologická ( fuj aké ťažké slovo) pôjdem na kontrolu. Miloš, čo si sa teraz zobudil zo zimného spánku? Veď je to už pomaly 2 roky starý článok. Mňa teraz na blog nechce púšťať nejaký vír, tak som zvedavosťou musela k cudziemu PC. Robím si v PC inventúru, všetky zbytočnosti vyhádzať a musím ho preinštalovať.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Začal jsem v prostředí blogu využívat funkci Poslední komentované blogy a s překvapením zjistil, že jednou za čas se objeví komentář i u staršího článku (řadu jich napsala userka) a pokud k němu můžu něco dodat, ozvu se.Telč ti vřele doporučuji, byl jsem tam asi 4-krát, protože manželka tam několikrát byla pracovně, já jsem ji tam zavezl a přes den lelkoval po městě, zašel na zámek, do obchodu s knihami, do cukrárny, ...
    Mám dojem, že Telč je ženského rodu, podobně jako Olomouc, ale ta Telč nebo ta Olomouc se mně zdá velmi divné spojení.
    Já zase musím přiznat, že Žilinu neznám  vůbec, byl jsem poblíž - na Malé Fatře a v Rájeckých Teplicích - ale v Žilině jen na nádraží při přestupu na jiný vlak.  Asi by sis měla opatřit také nějaký antivirový program. V práci využíváme Avast, je spolehlivý, vyžaduje však každý rok aktualizaci a novým licenčním číslem.
    Ale to, co zmiňuješ, mně kdysi v mailu psala Zuzana, že se na blog vůbec nedostane, a nešlo jí to hodně dlouho, až ji blog úplně přestal bavit.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)