18. dubna 2012

You are what you eat III

Dokončení třídílné série o antioxidantech bojujících proti srdečním a jiným nemocem.
Zuzana

11. Granátová jablka

Studie ukázaly, že granátová jablka pomáhají redukovat hromadění plaku v tepnách a snižovat krevní tlak. Vědci věří, že síla granátových jablek je ve velkém množství v polyfenolu, včetně anthokyaninu (ty najdeme v modře, fialově a červeně zbarvených potravinách a v taninu (kyselině tříslové)), které je taky možno najít ve víně a v čaji. Ve studii z r. 2008 výzkumníci přišli na to, že když srovnávali nápoje co do kapacity antioxidantů, např. borůvkový džus, brusinkový džus a červené víno s džusem z granátových jablek, ten poslední měl největší a nejsilněji účinkující množství antioxidantů, jak řekl Dr. David Heber, spolupracovník na výzkumu a ředitel UCLA Center for Human Nutrition.
Lidské tělo obsahuje volné radikály, což jsou nestabilní molekuly, které mohou poškodit DNA a buněčné membrány. To často vede k rakovině a dalším nemocem jako je Alzheimer, o němž tu byla řeč už několikrát. Antioxidanty s těmito volnými radikály bojují a pomáhají tak zmíněným chorobám předcházet. Tudíž granátová jablka, které obsahují polyfenoly, kyselinu tříslovou a anthokyaniny, mohou snížit riziko rakoviny i Alzheimera. A dále - tyto antioxidanty zbavují arterie plaku a tím pomáhají předcházet taky srdečním nemocem, vysokému krevnímu tlaku a riziku mozkové mrtvice. Navíc konzumace granátových jablek redukuje budování plaku i na zubech a tak zabraňuje nemoci dásní. A kromě antioxidantů granátová jablka obsahují element, jenž bojuje proti enzymu, užírajícímu chrupavku. Oddaluje tedy příchod osteoartritidy (zánětu kostních kloubů). Má taky protizánětlivé kvality a dle posledních výzkumů může zlepšit libido u obou pohlaví.


12. Banány

Jeden banán obsahuje 422 mg (kolem 12 procent doporučované denní dávky) draslíku. Draslík v banánech pomáhá udržovat normální srdeční funkci a rovnováhu sodíku a vody v těle. Draslík pomáhá ledvinám vylučovat nadměrný sodík, čímž přispívá ke zdravému krevnímu tlaku. Tento minerál je obzvláště důležitý pro lidi, kteří berou diuretika (močopudné léky) na nemoci srdce, které bojují proti zadržování vody a sodíku, ale zároveň zbavují tělo zásob draslíku. Dalším dobrým zdrojem draslíku je jogurt bez tuku (579 mg na 2.5 dl) a špenát (419 mg na 2.5 dl, uvařený). Dle výzkumu 40 000 účastníků, muži, kteří jedli stravu bohatou na draslík, hořčík a vlákna, měli podstatně nižší riziko mozkové mrtvice.
Studie publikovaná v Archives of Internal Medicine také potvrzuje, že konzumace jídel s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou banány, pomáhá předcházet srdečním nemocem. 10 000 dospělých Američanů participovalo na studii a byli pozorováni 19 let. Lidé s největší konzumaci vlákniny = 21 gramů denně, měli o 12% méně koronárních nemocí a o 11% méně kardiovaskulárních nemocí ve srovnání s těmi, kteří jedli pouze 5 gramů vlákniny denně. A ti, kteří jedli vlákninu rozpustnou ve vodě, zredukovali riziko koronárních nemocí o 15% a o 10% snížili riziko kardiovaskulárních chorob. Banány podporují zdraví kostí, ochraňují proti žaludečním vředům eliminací bakterií v žaludku, které jsou hlavní příčinou žaludečních vředů, ochraňují zrak a mají spoustu dalších ochranných vlastností proti různým druhům nemocí a kondicí.


13. Popcorn neboli pražená kukuřice

Popcorn má spoustu polyfenolových antioxidantů spojených se zlepšováním zdraví srdce. Má víc polyfenolů než vlašské fazole neboli červené boby - a ty jsou považovány za jeden z nejlepších polyfenolových zdrojů v zelenině a luštěninách - a čtyřikrát víc než brusinky (nejlepší zdroj polyfenolů v ovoci) - jak oznámil poslední výzkum University of Scranton. A co víc - popcorn je celozrnná plodina a lidé, kteří jí hodně celozrnných produktů, jsou dle statistiky štíhlejší a mají menši riziko srdečních nemocí.
Popcorn nebyl považován za zdravé jídlo proto, že plaval v másle a soli. Pokud máslo a sůl vynecháme, může mít pražená kukuřice vynikající zdravotní efekt. Jsou v ní polyfenoly stejně jako v červeném víně, čaji, olivovém oleji a čokoládě. Bojují proti volným radikálům a v současné době probíhá řada studií ohledně schopnosti chránit srdce a bojovat proti rakovině, protože obsahem polyfenolu konkurují nejzdravějším druhům ovoce a zeleniny. A navíc mají spoustu vlákniny, stejně jako ovesné vločky, kroupy, hnědá rýže nebo jáhly. Ty jsou zdrojem vitamínů a minerálů - na rozdíl od rafinovaných obilovin, které při zpracování o tyto vitamíny a minerály přijdou. A jak pracuje vláknina, všichni víme, takže pomáhají i kontrolovat váhu a udržovat pocit nasycení dlouhé hodiny.


14. Zelený čaj

Zelený čaj je bohatý na prospěšné flavonoidy, včetně katechinu a jeho derivátů. Zejména velké množství je jich v tzv. epigallocatechin-3-gallate (EGCG), o němž je známo, že hraje klíčovou roli v protirakovinových a antioxidantních efektech zeleného čaje. Většina výzkumů ukazuje, že zdravotní benefity zeleného čaje jsou založeny na množství typicky konzumovaném v asijských zemích - to jest kolem třech šálků za den, což dodá tělu 240-320 mg polyfenolu. Jenom jeden šálek zeleného čaje poskytuje 20-35 mg EGCH; to je nejvyšší aktivita ze všech katechinů zeleného čaje vůbec. Pijáci zeleného čaje mají menší riziko celé škály nemocí - od bakteriálních a virových infekcí až k chronickým degenerativním kondicím včetně kardiovaskulárních nemocí, rakoviny, mozkové mrtvice, zánětu dásní a osteoporózy.
Poslední studie, publikovaná v European Journal of Clinical Nutrition, shledala, že zelený čaj je zdravější než jakýkoliv jiný nápoj, včetně čisté vody, protože nejen, že má vysoké hydratační účinky stejně jako voda, ale dodává spoustu polyfenolu proti srdečním nemocem. U žen pravidelně konzumujících zelený čaj se zjistilo o 23% nižší riziko smrti na jakoukoliv příčinu, o 31% nižší riziko smrti na kardiovaskulární nemoci a o 62% nižší riziko mozkové mrtvice. U mužů je to v prvním případě 12% snížené riziko, v druhém případě 22% a ve třetím o 42%. U žen tedy působí zelený čaj ještě mnohem pozitivněji. Na druhé straně muže chrání zelený čaj před rakovinou prostaty. Jinak zelený čaj prošel mnoha vědeckými výzkumy a dobrých zdravotních účinků má tak obrovské množství, že se tyto údaje sem všechny nevejdou. Pro ty, kteří je neznají, je informací i na českém webu moře.


15. Víno/alkohol

Vědecká literatura signalizuje, že lidi, kteří v rozumné míře pijí alkohol, mají menší riziko srdečního onemocnění než abstinenti. Rozumné pití může chránit srdce zvednutím hladiny dobrého cholesterolu HDL, snížením zánětlivosti a ředěním krve (= zabraňováním klotu, které způsobují srdeční příhody a mozkové mrtvice). Pití s mírou taky zvedá hladinu estrogenu, což chrání srdce, zejména u žen po středním věku, u nichž redukování estrogenu v těle způsobuje zvýšené riziko srdečních nemoci, takže se dostávají na stejnou úroveň rizika jako muži. Jeden alkoholický 'drink' znamená 1/2 litru piva, 4 dcl vína a 1 dcl tvrdého alkoholu.
Víno, zejména prý červené (názory se liší) v rozumné míře je dlouho považováno za nápoj srdci velmi prospěšný. Substance v červeném víně předchází srdečním nemocem zvýšením dobrého cholesterolu a protekcí před zničením arterií. Protože ale alkohol má taky dost negativních účinků, doktoři nedoporučují nikomu, kdo abstinuje, aby začal pít víno nebo jakýkoli alkohol. Přesto se lékaři shodují, že červené víno srdci pomáhá. Výzkumníci věří, že to dělají antioxidanty jako flavonoidy, nebo substance zvaná resveratrol. A znovu, studie se liší v tom, zda pouze červené víno je tím zázračným lékem, nebo se to týká zrovna tak bílého vína, tvrdého alkoholu a nebo piva, které v rozumném množství pomáhají srdci.
Studie, které podporují teorii prospěšnosti pouze červeného, tvrdí, že v červeném víně jsou polyfenoly, které chrání cévní vystýlku. Tyto antioxidanty přicházejí ve dvou hlavních formách: flanvonoids a nonflavonoids. Flavonoidy se nacházejí v různých druzích potravin, včetně pomerančů, hroznového džusu, jablcích, cibuli, čaji a kakau. Další druh je alkohol, jako třeba bílé víno a pivo, které obsahují malé množství též, ale červené víno má nejvyšší hladinu. Nonflavonoids jsou antioxidanty v červeném víně, které chrání arterie před sraženinami pomocí tukové blokády. Tyto studie se však zatím dělaly jen na myších. Resveratrol je nonflavonoid, který v poslední době získal největší pozornost. Studie kolem resveratrolu stále pokračují, nic není uzavřeno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aktuální článek

Édouard Manet - sám sebou ve společnosti impresionistů

V druhé polovině 19. století se v umění začal prosazoval svobodomyslný životní styl umělců, jejichž prostředím se staly pařížské bulváry, ka...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)