2. dubna 2012

Pokus o záchranu orchidejí

Britští vědci podnikají pokusy zachránit orchideje.
Zuzana

Vědci chtějí vytvořit síť zásobáren semínek orchidejí po celém světě, aby uchovali tisíce odrůd jedněch z nejkrásnějších kvetoucích rostlin. Výzkumníci z londýnského týmu "Kew Gardens" dávají dohromady projekt nazvaný 'Orchid Seed Stores pro Sustainable Use' (Osssu), který bude organizovat práci vědců z mnoha zemí. Ti budou pracovat na pětiletém programu za 2 miliony liber, aby do r. 2015 zachránili 2000 druhů orchidejí. Vedoucí projektu Philip Seaton prohlásil: "Květiny poskytují velmi důležité varování, že ekosystém je v krizi. Orchideje jsou indikátory: pokud jsou v ohrožení lesy, orchideje budou první, které to nepřežijí."

Na světě je víc než 20 000 druhů orchidejí, tedy asi jedna osmina kvetoucích druhů rostlin. Jak řekl profesor Hugh Pritchard, vedoucí projektu Osssu, jenž má základnu v Kew's Millenium Seed Bank ve Wakehurst Place, Sussex, asi jedné čtvrtině hrozí vyhynutí. Proto vědci chtějí vybudovat network skladišť semínek orchidejí po celém světě, aby ohrožené druhy zachránili. Projekt pochází z grantu, který udělila britská vláda v r. 2007. Z něj se mají vybudovat skladiště semínek v aktivních bodech biodiversity v Latinské Americe a Asii. Země jako Ekvádor, Brazílie, Kolumbie, Kuba, Čína, Indonésie, Thajsko a Filipíny už plány na skladování a uchránění semínek odsouhlasily. Přesto je zatím skladováno pouze 250 druhů.

Semínka jsou tak maličká, ze chumáč tisíců semínek vám může připomínat větší špetku prachu. Aby se uchránila, musí být usušena a skladována v mrazácích ve 20 stupních Celsia pod nulou. To je bude udržovat v suspendované životnosti a umožní vědcům použít je i po desítkách let. Některé druhy orchidejí s kratší životností budou vyžadovat skladování v kapalném dusíku při teplotě -196 ºC. Snaha uchránit tisíce druhů je pojistka proti rostoucímu nebezpečí odlesňování a podnebních změn a také proti škodám způsobeným sběrateli, kteří 'bagrují' rostliny za účelem profitu.

Výzkumníci budou sledovat rychlost, s jakou budou různé druhy orchidejí klíčit a růst. Budou monitorovat jejich degeneraci a vzorky rostoucí ve zkumavce ve speciálním roztoku bohatém na výživné látky, nazvaném Knudson C. Jsou také plány sbírat vzorky pylů a plísní, které individuální druhy potřebují k rozkvětu v divočině. Cílem networku zvaném Osssu je rozrůst se do třiceti zemí, včetně Indie, Kanady, Keni, a Kamerunu.

Projekt byl prezentován na 4th International Orchid Conservation Congress, který se 29.5.-6.6.2011 konal v Hluboké nad Vltavou.

1 komentář:

  1. Orchideje jsou skutečně nádherné. Manželka si občas kupuje větvičku v květináči s nerozkvetnutými poupaty a ty pak rozkvétají několik týdnů.Nejvíce orchidejí jsem viděl kupodivu ne v botanické zahradě, ale v Lorro Parku v Puerto de la Cruz na Tenerife, jednom z Kanárských ostrovů. Možná někdy o něm napíšu.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Édouard Manet - sám sebou ve společnosti impresionistů

V druhé polovině 19. století se v umění začal prosazoval svobodomyslný životní styl umělců, jejichž prostředím se staly pařížské bulváry, ka...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)