23. června 2012

Warholův prostřílený Mao hvězdou na aukci ;)

Většina sběratelů, kteří by měli to štěstí vlastnit Warholův portrét Mao Zedonga (Mao Tse-tung, Mao Ce-tung), by udělala snad všechno, co je v lidských silách, aby dílo zůstalo uchráněno a nedotčeno.
Zuzana


Ne tak Dennis Hopper, známý herec, režisér a mnohostranný umělec, kterého mnozí znají z filmu "Easy Rider". Když v r. 1972 Denis Hopper získal zmíněný Warholův sítotisk, vystřelil do něj dva náboje. Navzdory Hopperově ruční práci, která perforovala grafiku na dvou místech, (jedna z děr od kulky je přímo nad okem čínského diktátora), se odhadovalo, že obraz bude prodán jako součást aukce Hopperovy sbírky uměleckých předmětů a památek v Christie's v New Yorku za 20 000 až 30 000 USD. Prodej se konal osm měsíců po Hopperove smrti. Hopper zemřel na rakovinu prostaty ve věku 74 let. K prodeji tam byly některé z 300 uměleckých prací, které zdobily Hopperův dům ve Venice Beach. Aukce zahrnula i práce Marcela Duchampa, Gerharda Richtera a Wallace Bermana. K památečnému prodeji náležel také skript k filmu Easy Rider, opatřený mnoha poznámkami. Největší změna v ceně (proti původnímu odhadu) se očekávala od Warholova sítotisku, kterému přidal Hopper unikátní 'nástavbu'.

Dle slov kurátora a správce Hopperova majetku - k prostřílení Warholova díla došlo během jedné noci na začátku sedmdesátých let v Hooperově domě v Los Angeles. Dennis Hopper se náhle probudil, koutkem oka zahlédl Mao Ce-tunga a tak se vylekal, že vstal, dvakrát na obraz vystřelil a udělal do něj dvě díry. Andy Warhol to později viděl, moc se mu to líbilo a opatřil díry poznámkami 'varovný výstřel' a 'díra od kulky' (jedna ho netrefila (= varovný výstřel), druhá ho trefila (= díra od kulky nad okem). Inu, konceptualista.

The Associated Press:

P.S. Podle informace aukční síně Sotheby's v Londýně byl v další aukci 23. května 2012 Warholův prostřílený Mao prodán za 37 250 GBP (58 440 USD).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aktuální článek

Édouard Manet - sám sebou ve společnosti impresionistů

V druhé polovině 19. století se v umění začal prosazoval svobodomyslný životní styl umělců, jejichž prostředím se staly pařížské bulváry, ka...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)