15. června 2012

Bojí se sloni chilli papriček?

Pro vesničany v severovýchodní Indii jsou těžkým problémem pětitunoví sloní sousedi, řádící na jejich pozemcích. Ale ochránci přírody přišli s docela pikantním řešením, jak řádění ukončit. Spolehli na moc a sílu chilli paprik.
Zuzana

Assam je domov jedné z největší stávající, životaschopné populace asijských slonů. Kolem 5 500 obrovských slonů žije těsně vedle rostoucí lidské populace. Expanze zemědělství a dřevorubectví rozbila sloní domovy a vede k rostoucímu konfliktu mezi slony a lidmi.

Díky ochráncům přírody z Chester Zoo, vesničané drží slony zkrátka s pomocí po domácku vyrobených 'super chilli bomb' a díky chilli plotům a ohradám. Kromě vynikající paměti sloni mají mnohem ostřejší čich než lidi. Když se sušené rozdrcené chilli papriky zmixují s použitým motorovým olejem a nechají nasáknout do kusů látky, které se připevní k ohradám obklopujícím pole s úrodou, sloni vidí rudě a odvrací se od nechutného zápachu. A to titíž sloni, kteří jsou tak přitahováni vůní po domácku vařeného rýžového piva, na němž si chodí pravidelně pochutnávat. Aby slony odradili od řádění ve svých obydlích při hledání lahodného truňku, vesničané používají 'chilli kuličky', tj. sušené, roztlučené papričky, mixované se sloním trusem a vodou, které nechají vysušit. Když se sloni blíží k vesnici, kuličky se zapálí a vysílají štiplavý, zapáchající, ostrý kouř, jenž je slonům odporný a žene je zpět do lesa.

Chester Zoo v r. 2004 přišla s Assam Haathi Project s cílem redukovat konflikty mezi slony a lidmi. Projekt financovaný Defra's Darwin Initiative uvedla užívání chilli paprik jako jeden z několika zastrašujících prostředků. Projekt, jenž v současné době pokrývá šest vesnic a 800 domácností, je tak úspěšný, že byl v současné době rozšířen a bude se rozvíjet do dalších osmi vesnic, které v současnosti prodělávají zmíněné potíže se slony v oblasti. Ačkoliv pořád dochází k nějakému pustošení úrody v oblasti projektu, nedošlo zatím k žádným fatalitám ani u slonů, ani u lidí, kteří se účastní programu, a naopak došlo k pozoruhodné redukci u téměř 90 procent sloních nájezdů v některých oblastech. Vedoucí projektu ochránců přírody Alexandra Zimmerman, která pracuje na projektu v oblasti, vysvětluje, že to není pouze záležitost kontroly pohybu slonů, jde také o stimulování vesničanů a fungující a ekonomickou cestu k řešení problému.

Tradiční povaha zmírňovacích metod umožňuje komunitám realizovat tyto metody s minimálním výcvikem. Ve studii Sonitpur District bylo zjištěno 87-procentní zlepšení, co se týká poškození úrody za posledních pět let. Pro vesničany v oblasti to má signifikantní dopad, například vesnice v Bangkandě teď pěstuje plodiny na půdě, která po mnoho let zůstávala nekultivovaná právě kvůli hrozbě sloního řádění. Ochránci přírody doufají, že rozšíření programu pomůže žít sloní i lidské populaci v harmonii.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Aktuální článek

Édouard Manet - sám sebou ve společnosti impresionistů

V druhé polovině 19. století se v umění začal prosazoval svobodomyslný životní styl umělců, jejichž prostředím se staly pařížské bulváry, ka...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)