7. června 2012

Jak může vitamín D ochránit proti rakovině

Vědci objevili, jak hmota může kontrolovat činnost genů.
Zuzana

V nedávných výzkumech vědci zjistili, že vitamín D chrání tělo proti celé škále vážných nemocí. Váže se k DNA tělesných buněk, přímo kontroluje geny, a tudíž zasahuje proti nemocem, jako např. sclerosis multiplex, cukrovka nebo rakovina. Poprvé vědci našli přímý důkaz, že vitamín D, který na slunci pleť produkuje, kontroluje network genů, dávaných do spojitosti s velkým množstvím zdravotních poruch.

Ačkoliv i mnohé předešlé výzkumy prokázaly spojitost mezi nedostatkem vitamínu D a autoimunními nemocemi jako sclerosis multiplex, revmatická artritida a cukrovka typu 1, nemohli až dosud přijít na to, jak je možné, že nedostatek zmíněného vitamínu může způsobit tolik rozličných zdravotních problémů. Poslední studie prokazuje, že vitamín D se váže přímo k částicím lidského genomu, který uzavírá geny, spojované s těmito vážnými poruchami, což způsobuje, že imunitní systém napadá tělesnou tkáň. Neurolog profesor George Ebert z nemocnice v Radcliffe v Oxfordu prohlásil, že překvapivé množství genů, které jsou zvýrazněny studiemi, týkajícími se genů co do autoimunního systému a rakoviny, jsou nejspíš regulovány vitamínem D. Je tu prý sice nepřímý, ale velmi zajímavý důkaz, že vitamín D hraje hlavní roli v klíčovém geneticko-environmentálním vzájemném působení, které nás vystavuje nemocem.

Obrovské množství lidí totiž trpí nedostatkem vitamínu D, jenž sice může být přijímán v malých dávkách v potravě, ale hlavně je produkován pletí, vystavenou slunečnímu záření. Poznatky ukazují, že nedostatkem vitamínu D trpí hlavně lidé žijící v severnějších zeměpisných pásmech s menším slunečním zářením. Výzkumníci, které dotuje " Wellcome Trust", analyzovali lidské buňky, stimulované aktivní formou vitamínu D. Přišli na to, že příjemce bílkovin vitamín D spojuje dohromady 2 776 míst podél genomu DNA. Taky zjistili, že vitamín má podstatný vliv na změny činnosti 229 genů poblíž těchto míst. Nadbytek genů, spojovaných s množstvím autoimunních onemocnění, má zřejmě něco společného s regulací vitamínu D. Vědci zatím prý nemohou říct, že je to ta pravá příčina a pravý vliv, ale zároveň také tvrdí, že to nemůže být náhoda. Existuje podstatná dispozice mezi zvýrazněnými geny a rolí, kterou hrají v autoimunních onemocněních. Ty, jak se ukázalo, jsou regulovány vitamínem D.

Jestliže studie, publikovaná v časopise Genome Research, bude podpořena dalšími výzkumy, mohlo by se vysvětlit, proč vitamín D hraje tak důležitou roli v širokém spektru nemocí a proč lidé, žijící v severnějších zeměpisných pásmech, vyvinuli během mnoha generací bílou pleť, která absorbuje sluneční záření mnohem účinněji, než tmavá pleť. Sreeram Ramagopalan z Wellcome Trust Centre for Human Genetics na Oxford University řekl, že výsledky výzkumu naznačují, že vitamín D je velmi důležitý. Pokud těhotné matky a děti budou brát doplňky vitamínu D, mohlo by to mít velice prospěšný dopad na jejich zdraví v pozdějším životě.

Vitamín D je produkován pletí přírodní cestou, ale pouze na přímém slunci. Sluneční záření obsahuje UVB, které převádí všude přítomnou substanci, zvanou 7-dehydrocholesterol, na vitamín D3. To může být převedeno játry a ledvinami na biologicky aktivní formu vitamínu D. Vitamín D je taky přítomen v relativně velkém množství v rybách, korýších a škeblích a v menším množství ve vejcích a mléčných produktech. Nejsnazší cesta, jak dostat dostatečné množství vitamínu D, je vystavit pleť denně slunečnímu záření - stačí pár minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aktuální článek

Édouard Manet - sám sebou ve společnosti impresionistů

V druhé polovině 19. století se v umění začal prosazoval svobodomyslný životní styl umělců, jejichž prostředím se staly pařížské bulváry, ka...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)