7. července 2012

Rakovina štítné žlázy, radioaktivní záření a účinky letního času

Pod vlivem japonských událostí Američané nakupují jodid draselný (potassium iodide), tj. tablety, které chrání lidí před rakovinou štítné žlázy, způsobenou radioaktivním zářením.
Zuzana


Některé objednávky jsou od individuálních zákazníků, jiné jdou firmám, které dodávají tyto léky zaměstnancům v Japonsku. Došlo dokonce i na tabletky v prošlé záruční lhůtě, například firma Anbex daruje Japonsku dva milióny takových tablet, které už prošly, ale stále jsou efektivní. V Japonsku dodávají jodid draselný do evakuačních center poblíž elektráren, odkud jde záření. Potassium iodide, taky známý pod chemickým symbolem KI, se používá k saturaci štítné žlázy a chrání tak žlázu před radioaktivními účinky.

Podle tvrzení některých odborníků Američané, žijící na území US, tyto léky nepotřebují - tedy určitě ne z toho důvodu, proč kupují a užívají tyto léky právě teď - neboť Američané nejsou vystaveni nebezpečným dávkám radiace z japonských elektráren a je velmi malá pravděpodobnost, že k tomu kdy dojde. Ale situace v Japonsku by mohla znovu rozhořet požadavky vůči vládě US, aby dodávala jodid draselný lidem, kteří žijí poblíž US atomových elektráren.

Dodavatelé třech verzí jodidu draselného, tedy těch verzí, které jsou schváleny Food and Drug Administration a jsou volně k dostání v drogerii (nejsou na předpis) - si stěžují, že jsou stěží schopni uspokojit poptávku po léku. Firma Anbex je kompletně vyprodána, (pokud jde o zmíněný lék). Anbex prodává tablety na své webové stránce a říká, že firma je schopna vyrobit milión tablet za den a že budou mít dost velkou zásobu na začátku dubna. Některé firmy přestaly brát objednávky, jiné slibují dodat přiměřené množství. Poptávka je velká zejména na západním pobřeží US. Americký profesor medicíny na University of California (Los Angeles) a zároveň prezident of the American Thyroid Association, řekl, že i jiné formy iodinu mohou chránit štítnou žlázu, pokud se berou adekvátní dávky. Předepsaná dávka jodidu draselného pro dospělého člověka je 130 mg denně, zatímco Američané dostávají z jídla pouze tisícinu doporučované dávky. Tablety ale mohou způsobovat alergické reakce a taky v některých případech hyperthyroidism (abnormálně aktivní štítnou žlázu). Zdroje jódu v jídle: mořská zelenina, ryby, mléko, vejce, jogurt, jahody a sýr mozzarella.

Nyní se opět otevřel požadavek legislativy z r. 2002 na dodávky tablet lidem, kteří žijí v okruhu asi 25 km atomových elektráren. Representative Edward J. Markey (Massachusetts), jenž je autorem legislativy z r. 2002, řekl, že krize v Japonsku ukázala, že tablety musí být lidem, žijícím kolem atomových elektráren, dodávány. Prohlásil: "Neměli bychom čekat na katastrofální nehodu nebo na teroristický útok na nukleární reaktor v této zemi."

Letní čas

V Evropě se čas změnil 25. března, zatímco v severní Americe už jsou hodiny nastaveny na letní čas od 11. března. Odborníci říkají, že ztráta jedné hodiny spánku může ovlivnit vaše zdraví víc, než byste předpokládali - a nabízí rady, jak se přes změnu přesunout hladce. Podle Live Science (webová stránka zdraví, vědy a tak podobně) - během prvního dne změněného času dochází k většímu množství dopravních nehod, úrazů na pracovišti, infarktů a sebevražd. V rozhovoru s Live Science se ředitel National Sleep Foundation (US) nechal slyšet, že zatím se neví zcela přesně, proč ke zmíněným nehodám atp. v den posunu času dochází, protože se zatím nedělaly v tomto směru žádné studie. Fakt ale prý je, že ke zvýšenému počtu nehod v den změny času dochází. Přeladění trvá jen několik dní a WebMD nabízí tipy, jak přejít na nový čas v relativní pohodě:
  1. Připravte sebe i svoji rodinu na změnu dopředu a zvykejte si po troškách.
  2. Vystavujte se víc slunci.
  3. Protože budete chodit spát o hodinu dřív, snažte se před spaním nepoužívat příliš moc umělého světla, používejte spíš tlumené světlo.
  4. Cvičte o něco dřív, doporučuje se mezi 4-5 hod. odpoledne, protože cvičení později večer vás natolik probere, že se vám nebude chtít spát.
  5. Pokud se rozhodnete brát melatonin, berte doporučenou dávku 2.5 mg čtyři až pět hodin před spaním.
  6. Nedoporučuje se ani zdřímnutí přes den, zkuste zůstat vzhůru celý den, aby se vám večer skutečně chtělo spát. Když měníte hodiny, zároveň zkontrolujte kouřový detektor a baterie detektoru na kysličník uhelnatý (carbon monoxide).
:)

2 komentáře:

  1. Velice poučný blog je dobré že někdo píše o něčem takovém :)

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem si to přečetla. Zajímavé. U nás jsou také atomové elektrárny, proč se o tom nepíše? Nebo snad ano? Nemohou zájmu lidí o ty tablety zneužít podvodníci a prodávat placebo?

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)