17. července 2012

Řím, Kolín nad Rýnem (1), Singapur (2) - mosty

Při čtení oblíbených blogů jsem narazil na odkaz k článku Pozrime si aj iné mosty, kde autorka Daniela prezentuje záměr soustředit fotografie a odkazy na zajímavé mosty.

Kdysi jsem o mostech (ještě na jiném blogu) také napsal článek, zabýval se jejich klasifikací z hlediska konstrukce a ke všem typům přinesl příklady známých i neznámých mostů, které jsem měl možnost vidět a vyfotografovat. Jeden z nich, Golden Gate Bridge v San Franciscu, zdobí i logo tohoto blogu a protože jsem ho fotografoval nejméně 50-krát z různých úhlů i v různou denní dobu, za deště i slunečného počasí, určitě zůstane tím, který se mně nesmazatelně vryl do paměti. Zde však uvedu pouze ty, které jsem tehdy vynechal.

Kamenný most na prvním obrázku je z Říma, přesněji řečeno dostaneme se po něm z Říma do Vatikánu. Těsně u mostu stojí Andělský hrad a od něj to již není daleko na náměstí sv. Petra s impozantní bazilikou, z jejíhož balkónu předchozí papež pronášel svá poselství snad ve všech známých jazycích. Na snímku se mně zdá zajímavé sepětí starého kamenného mostu zdvojeného v odlesku na hladině, starého hradu a nové silnice s vyznačenými jízdními pruhy. Protože však na ní nevidíme žádná auta, jen lidi, zřejmě slouží pro pěší a možná i cyklisty. Do záběru se dostal také pták, vzhledem k blízkosti k objektivu vypadá neskutečně velký.




Hlavní dominantou druhého snímku z Kolína nad Rýnem je gotická katedrála a kostel sv. Martina. Katedrála je zařazena na seznam UNESCO, její věže mají nestejnou výšku (159 a 146 m), pro srovnání chrám sv. Víta v Praze má jen 99,5 m. Příjezd do Kolína vlakem je velmi působivý, katedrála je pěkně vidět právě z mostu, hned za ním je nádraží a když z něj vyjdeme na ulici, máme k ní jen pár kroků. Protože na fotografii je jen jeden ze tří oblouků mostu, zařazuji ještě další snímek, který jej ukazuje celý.

Na posledním snímku není most přes řeku nebo mořskou úžinu, ale futuristická lávka přes jezero (či malý záliv) v Singapuru, které je po značné části obvodu lemováno mrakodrapy sahajícími až do výše 280 m. Větší výška tam není povolena kvůli blízkosti letiště Changi, protože by se zkomplikovalo přistávání a vzlet (většinou obřích) letadel. Trojitý mrakodrap v průhledu mezi spletí lan se jmenuje Marina Bay Sands, patří společnosti z Las Vegas, která v něm provozuje kasino, na "nádstavci", spojujícím trojici 194 m vysokých mrakodrapů, jsou restaurace, palmy a 150 m dlouhý bazén. Podrobnosti a krásné fotografie celého komplexu jsou v článku Marina Bay Sands cestovatelského blogu http://tony66.blog.cz/.


28 komentářů:

  1. Veľmi pekné mosty a je k nim aj zaujímavý komentár. Prvý a tretí most som ešte nevidela, no po tom kolínskom som neraz prešla peši z výstavného areálu do centra mesta. Zaspomínala som si, pretože je to už pekná kôpka rokov, čo som tam bola naposledy.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc dobré téma a zajímavé povídání i záběry. Vzpomínám si na své setkání s mostem v Avignonu, kde prý "se tančí". Nejenže se netančilo, ale ještě se vybíralo vstupné .

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: V Kölnu jsem na rozdíl od těch ostatních měst byl jen jeden den bez ubytování, a to jsem ještě kvůli zájmu o malířství z něj několik hodin strávil ve Wallraf-Richartz-Museum.
    Po mostě jsem ale přešel na druhý břeh a zpět a ani jsem netušil, že se mně jeho fotografie někdy bude hodit. [2]: Je o něm také píseň s vlezlou melodií http://www.youtube.com/watch?v=BHsER0a7MGA. Tam se zpívá o tanci? (Francouzsky neumím.)
    Při vjezdu na Golden Gate Bridge se také platí, ale jen v jednom směru, už si to po 3 letech přesně napamatuji, myslím ale, že při vjezdu do San Francisca.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: To je přesně ta píseň, na kterou jsem v komentáři narážel. Ano, zpívá se tam "on y dance, on y dance...", což znamená "tam se tančí, tam se tančí". Že se ve skutečnosti netančilo, mi tolik nevadilo, sem tam na nějakou tu šalbu a klam jsem zvyklý. Ale když se přes most nedá dostat na druhý břeh, to už zavání přímo klamavou reklamou .

    OdpovědětVymazat
  5. Další "mostař!" Pěkný článek se zajímavým povídáním a odkazy, navíc jsem se  dozvěděla  něco nového.  Nejvíc se mi líbí  obrázek s obřím létavcem.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Díky, mně se vaše mosty také líbí a vůbec celý váš blog.
    Loni jsem byl 3 dny v Ústí n. L. a nový most v Mariánském údolí měl možnost si prohlédnout ze všech stran. Ale dobře, že jste ho do článku nedala, protože ty další jsem neznal a něco nového se tak dozvěděl.

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné fotky, které jsou doplněné zajímavým textem. Z těchto mostů znám jen Andělský z Říma, včera při výběru mostů jsem zvažovala, zda ho umístit na blog.
    Díky báječnému nápadu Daniely mám možnost vidět krásné a zajímavé mosty. [2]: Já jsem kdysi tu písničku znala celou, náš profesor francouzštiny nás jí naučil a pak nutil zpívat - "Sur le pont d'Avignon.... " . Kdeže loňské sněhy jsou.

    OdpovědětVymazat
  8. Jsem na tvém blogu prvně, zařazen do "Světoběžník", hm, zařadila bych ho spíše do "Krásna", je tu povídání o všem možném a je zvláštním způsobem podáno. Nikde ani zmínka o autorovi, takže..., Miloši jsem ráda, že jsem si tu hezky početla. -:)
    PS: blogeři si tykají a protože mě je 51 a předpokládám, že ty jsi zajíc - navrhuji ho, mohu? - : )
    Jo a dík, že jsi navštívil můj blog a vtipně komentoval!

    OdpovědětVymazat
  9. Všechny fotky v tomto "mostařském" článku jsou nádherné. Nejvíc se mi líbí ta z Říma a Singapuru. Daniela měla opravdu skvělý nápad. Stavění mostů od blogu k blogům.

    OdpovědětVymazat
  10. [8]:Zajíc, tomu se musím pousmát, Ivet, já bych mohl asi tykat všem, protože jsem se narodil v 50. letech. Znám tě delší dobu, protože jsem si tě všiml např. u Petra Vápeníka, kam moc rád nakukuji, a také na Srdci blogu, tvůj blog Pohlazení ježka mám od té doby v oblíbených. Obdivuji, že jsi schopna ve verších vyjádřit jakoukoliv situaci.
    Zařazení mezi Světoběžníky mám až v poslední době, zkoušel jsem i kategorie Hudba a Art a design, abych získal informaci o dalších podobně zaměřených blozích. Z těch hudebních mě nic nezaujalo, na umění zaměřené blogy zase byly většinou dost jednostranně orientované na kresbu.
    Krásno má zde "na svědomí" především má skvělá virtuální kolegyně Zuzana, která je na umění (a nejen na něj) expert, já jsem jen trochu poučený laik.

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Přesně tak, díky jejímu originálnímu nápadu jsem poznal nejméně 5 nových krásných blogů.

    OdpovědětVymazat
  12. [10]: Jóóóóó - já jsem si říkala, že za tím krásnem bude i žena!-:) Expertka Zuzana má dar udělat z ryze "mužské" stránky právě to záhadné "krásno". -:)
    Jinak Miloši moc děkuji za obdiv, jiný považuje mé básničky za nesmysluplné využití času.-:(
    Oblíbené jsem tu u tebe nenašla, ale já si tě tam jdu hned přidat, ráda znova příjdu!-:)

    OdpovědětVymazat
  13. Miluji Řím a Vatikán, proto je pro mě ta první fotka naprosto okouzlující :)

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: Ivet, myslel jsem v oblíbených prohlížeče, jsem trochu na rozpacích, zda je také dávat pod menu na blog, protože jich mám už celkem dost a pak by to vypadalo nepřehledně. Zajímavé je, že mezi nimi jsou jen dva muži: Tony66, kterého zmiňuji v textu, a Petr Vápeník.

    OdpovědětVymazat
  15. Ani mně se ten velesloupec oblíbených na mém blogu vpravo nelíbí, je jich skutečně hodně, poradíš kde je mít, aby byly vždy při ruce? Nikdo mi se zákládáním blogu neradil, jen ten nejlepší mužský mého života vybral vzhled , takže jsem zakládala můj blog dle kroků Blogu cz.
    Děkuji za radu a přeji hezký den!-:)

    OdpovědětVymazat
  16. ...jo a že tam máš "jen" dva muže to je snad v pořádku ne? Zájem žen, přece muže těší, nevím zda-li by tě tam těšil zájem mužů?   

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: Já mám v prohlížeči svislou lištu oblíbených pořád otevřenou, vzhledem k tomu, že mám teď nový "širokoúhlý" notebook a v práci monitor obdobných parametrů, ničemu to nevadí.[16]: Zájem žen samozřejmě těší, jen se mně teď zdá, že blog.cz není jen doménou žaček základní a střední školy, ale jde to napříč generacemi. Muži se asi vyžívají spíše na politických fórech.

    OdpovědětVymazat
  18. V mých očích to jednoznačně vyhrává historický kamenný most z Říma do Vatikánu. Jeho nádheru ještě umocňuje ten Andělský hrad, no prostě je to nádhera!!

    OdpovědětVymazat
  19. Miloši, už o tom píšeme na Akčním blogu. Co se děje na Blog. cz pro nejen blogery milující fotografování http://akcni-blog.blog.cz/1207/fotograficke-zajimavosti-na-blog-cz
    Edith

    OdpovědětVymazat
  20. [20]: Edith, díky moc za zmínku a také za odkaz na Akční blog.
    Danielin projekt mně pomohl najít řadu zajímavých blogů asi právě těch "starších a pokročilých" autorů, jejichž články a komentáře mají vždy nějakou myšlenku a kultivovanou formu bez vulgarity a negramotných vyjádření. Pokud si někdo přitom všiml i náš blog se Zuzanou, mám z toho opravdu radost.

    OdpovědětVymazat
  21. Jo, mosty....jsou to nádherné stavby spojují ale i rozdělují....mě se strašně líbí teď ten nový dálniční most ve Francii, ta křehkost, výška....stejně je tak krásný most přes Slavičí údolí na Pražském obchvatu. To jsem měla v plánu Daniele nafotit, ten a pak ten hlavní mezi Lochkovem a Cholupicemi, který dnes patří mezi nejdelší mosty v republice....měla jsem možnost sledovat jeho stavbu v různých dobách a mrzí mne, že jsem blbec nedokumentovala....jinak jsem si nejdřív říkala že ten můj lesní není vůbec zajímavý, ale pak když jsem ho viděla v tom výběru mezi ostatními přišla jsem na to, že není vůbec špatný

    OdpovědětVymazat
  22. Myslím, že správně tuším že ty jsi se také účastnil té debaty u Edith a Mathiassem?....dala jsem si tě teď do sledování dalších článků, protože máš zajímavá témata, jsi z mála chlápků kteří mají blog zajímavý i pro ženy a v neposlední řadě kvůli jménu. Tak se totiž jmenoval můj bohužel dost brzo zemřivší švagr, z kterým byla  vždy ohromná legrace...takže teď zavítám častěji a těším se....

    OdpovědětVymazat
  23. [23]: Bylo neuvěřitelné, jak se ta debata rozproudila, v ní jsem také objevil tvou stránku a zjistil, že máme společné zaujetí pro hudbu rockových klasiků. Takže teď vím, kde ji najdu.

    OdpovědětVymazat
  24. [22]: Určitě se ještě najde příležitost.[24]: Teď vidím, že můj prvotní náhled byl povrchní, blog máš opravdu pestrý - vedle hudby i cestování, kulturu, povídání, ... a co vším prolíná, jsou krásné fotografie. Budu tam rád chodit.
    Jinak tento blog je dílem dvou autorů -náročnější a odborně zaměřené texty píše Zuzana, já přizvukuji spíše oddechovými příspěvky.

    OdpovědětVymazat
  25. Moc pěkný je ten poslední. Mám ráda tento typ staveb. Ale líbí se mi všechny tyto fotky. U toho prvního je úžasně zachycená ta voda - ten krásný odraz mostu. :)

    OdpovědětVymazat
  26. Skvělá dedukce u Andělského mostu, podél Tibery opravdu jezdí jen kola, bruslaři a kočárkáři . Mám to místo moc ráda,

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj, moc krásné fotky. Mohu doporučit se o Říme dozvědět také od lidí v diskuzích https://www.cestolino.cz/diskuze/ Taková příprava, než se tam vydáte osobně.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)