28. července 2012

Solární minimum

Solární fyzici údajně snad objevili, proč Slunce v poslední době zažívá dlouhotrvající období slabé aktivity.
Zuzana

Poslední tak zvané 'solární minimum' se přihodilo v prosinci r. 2008. Prodloužilo totální délku posledního solárního cyklu - opakující se cyklus sluneční aktivity - na 12,6 let - tedy na nejdelší v téměř 200 letech. Během solárního minima je Slunce méně aktivní a produkuje méně slunečních skvrn. Studie, řízená Dr. Mausumi Dikpati z National Center for 'Atmospheric Research' v Coloradu a jeho americkými kolegy, byla publikována v časopisu 'Geophysical Research Letters'.

Nový výzkum říká, že delší než předpokládané období slabé aktivity může být spojováno se změnami horké směsi nabitých částic nazývané plazma, cirkulujících na Slunci. Třiadvacátý cyklus, který skončil v prosinci 2008, byl delší než je průměr a měl nejmenší počet slunečních skvrn na hvězdném povrchu. Nový výzkum také naznačuje, že jeden z důvodů prodlouženého období slabé sluneční aktivity mohou být změny ve slunečním "dopravním pásu". Podobně jako oceánské proudy, sluneční dopravní pás transportuje plazmu po slunečním povrchu k pólu. Tam se plazma potopí do slunečního centra, než se opět zvedne k poledníku. Během třiadvacátého cyklu se tyto proudy prodloužily až k pólům, zatímco v dřívějších cyklech se protáhly pouze o dvě třetiny.

Spoluautor výzkumu Dr. Roger Ulrich z University of California, Los Angeles, řekl, že výsledky výzkumu potvrdily důležitost monitorování Slunce. Výzkumný tým použil sofistikované počítačové simulace, aby ukázal, jak změny v dopravním pásu mohou ovlivnit trvání cyklu. Zjistil, že zvětšená délka dopravního pásu a jeho pomalejší tok rychlosti návratu vysvětluje prodloužený třiadvacátý cyklus. Nicméně - fyzik z 'Nasa's Marshall Space Flight Center' v Alabamě Dr. David Hathaway, který se výzkumu neúčastnil, argumentuje, že to byla rychlost a nikoliv rozsah dopravního pásu, která hrála v této věci důležitou roli. Dopravní pás běží v rekordní rychlosti už přes pět let. Dr. Hathaway se nechal slyšet: "Věřím, že toto by mohlo vysvětlit neobvyklé hluboké solární minimum."

4 komentáře:

  1. Tohle už je na mě moc odborné. Ale před časem jsem viděla zajímavou fotku, jako by u slunce byl nějaký kulovitý objekt. Pravidelný tvar koule, žádná vyvržená plazma nebo nic podobného...
    Kolovaly na to téma pěkné dohady.

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych ráda napsala nějaký komentář, ale, jak už se vyjádřila Vendy, pro normálního člověka je to příliš odborné.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]:[2]: Já se v geofyzice nevyznám, tak jen doufám, že Slunce v mém životě ještě vydrží.
    Velmi matně si však z dávného studia pamatuji, že na něm za vteřinu vyhoří asi 6 tun plynů a vůbec si proto nedovedu představit to ohromné množství, které tady už miliony let září.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)