19. září 2012

John Cage (1912 - 1992)

K nedávné zmínce o skupině Fluxus pár slov na téma John Cage, jeho práce a role v hnutí.
Zuzana

If something is boring after two minutes, try it for four. If still boring, then eight. Then sixteen. Then thirty-two. Eventually one discovers that it is not boring at all.
John Cage

Hudební skladatel a umělec John Cage silně ovlivňoval vývoj skupiny Fluxus ve Spojených Státech prací i učením. Je znám jako pionýr v užívání ticha jako kompozičního prostředku. Nejznámější práce na toto téma je tzv. 4'33", kdy je na jevišti ticho čtyři minuty a 33 vteřin. David Bernstein napsal v Corner Magazine:

"Popis 4'33" - hudební analogie pro Rauschenbergova bílá plátna - jako kompozice bez zvuku je zavádějící. 4'33" nebyl čistě filozofický 'statement' bez skutečného hudebního obsahu. Cage dokázal, že audience má příležitost poslouchat to, co estetickým způsobem slyší. Tvrdil, že jsme svobodní v každé vteřině a kdykoliv můžeme poslouchat (muzikálním způsobem) zvuky kolem nás. Odstranil rozdíl mezi hudebním a environmentálnim zvukem, tudíž dosáhl spojení umění a života v muzikálním kontextu. "

4'33" povzbuzuje audienci, aby pozorně naslouchala všem zvukům kolem. Cage objevil, že zažít absolutní ticho je pro nás ve skutečnosti nemožné. I když se věc odehrávala v uměle vytvořeném prostředí, kde ticho bylo téměř kompletní, lidé si byli vědomi zvuku svých těl jako žijících organismů. Tlučení srdce, zvonění v uších, atd. byly náhle velice prominentní, když externí zvuky zmizely. Cage byl taky velice zainteresován v Zen Buddhismu, který povzbuzuje k takovému druhu bdělosti.

Studoval na Black Mountain College na začátku padesátých let a na The New School of Social Research v New Yorku v pozdějších padesátých letech, kde také učil. Mezi jeho studenty bylo mnoho umělců ze skupiny Fluxus, například George Brecht, Dick Higgins, Allan Kaprow a Jackson Mac Low. Práce Johna Cage byla prezentovaná na prvním oficiálním představení v Evropě, které bylo organizováno výše zmíněnými členy skupiny + Nam June Pak, Allison Knowles, George Maciunas a Emmet Williams a mnoho dalších. Cage napsal svoji autobiografii, dostupnou zde:

7 komentářů:

  1. To doporučení z Cageova citátu nenechat se odradit nudou v počátku asi něco do sebe má. Před pár měsíci jsem četl knihu Foucaultovo kyvadlo od Umberta Eca a pořád to byla nuda a já silou vůle četl další stránky, až jsem knihu dočetl celou, a nakonec toho nelitoval.V hudební oblasti si ale na takový příklad nevzpomenu.

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmm, to je ale zajímavé čtení...tedy Eca mám stále zaprášeného v knihovně...

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Já jsem loni na podzim přečetl Ecovu prvotinu Jméno růže a ta mě nadchla, proto mě trochu zaskočilo, jak u jeho 2. románu to šlo ztuha.

    OdpovědětVymazat
  4. O tomto umělci slyším poprvé. Musím si rychle něco o něm přečíst.

    OdpovědětVymazat
  5. Hodně mě zajímalo, jak to provedení ticha, trvajícího 4 minuty a 33 vteřin, zní. Tady je jedna ukázka http://www.youtube.com/watch?v=JTEFKFiXSx4, kde umělec vydržel "hrát" více než 7 minut.Aby však nevznikl dojem, že všechny skladby jsou jen tichem, kde zvuk tvoří jen tlukost srdcí, šelest v sále, ..., na YouTube lze najít plno zvukově "plnohodnotných" skladeb Cage, npař. Dream (Sen) http://www.youtube.com/watch?v=ExUosomc8Uc.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: já to vím, proto se na něj práší...dokonce i Skeptikové a těšitelé stále čekají na úplné přečtení...

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: Zajímavý, taky mi Foucaltovo kyvadlo dělá hrozný problémy, už dvakrát jsem knihu odložila na jindy a vidím, že se nelehko četla i tobě...
    Absolutní ticho bych asi nesnesla.
    Ani takové ticho, kdy bych slyšela hučet v uších a mlátit srdce. Nemám ráda ticho, neléčí mě, spíš znervózňuje.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)