13. září 2012

Tučňáci v ohrožení

Poté, co nákladní loď M. S. Olivia narazila na vzdáleném území British South Atlantic na dno a rozpadla se, tisíce místních tučňáků pokryla surovou ropou.
Zuzana

Z lodi registrované na Maltě, která 16. března 2011 narazila na dno u Nightingale Island, součásti britského území Tristan da Cunha archipelago (souostroví), uniklo podle oznámení Royal Society for the Protection of Birds, britské organizace na ochranu ptáků, 800 tun surové ropy. Ochránci přírody se nechali slyšet, že vrak představuje několik ekologických ohrožení celému řetězci, protože na břeh se dostanou krysy z lodi, která vezla 66 000 tun sójových bobů z Brazílie do Singapuru. Na ostrovech v souostroví zatím krysy nebyly a zamoření krysami udělá patrně větší škodu než nafta sama. The Tristan da Cunha archipelago leží asi 1 700 mil od nejbližší země v jižní Africe, jsou tedy jedněmi z nejvzdálenějších obývaných ostrovů na světě. Ostrovy jsou domovem asi 20 000 tučňáků, včetně téměř poloviny světové populace severních tučňáků, zv. 'rockhopper', tedy ohroženého druhu, jehož populace se ze zatím neznámých důvodů v posledních desítkách let značně snížila. Jay Holcomb, bývalý ředitel International Bird Rescue Research Center, tedy ochranné skupiny, která se zaměřuje na úniky nafty, napsal na webovou stránku své skupiny, že přibližně 20 000 tučňáků 'rockhopper' je obaleno naftou. Obrázky z ostrovů tuto situaci ilustrují, viz přiložená ukázka.

Podle aktualizovaných zpráv ze srpna 2011 bylo 3718 ropou pokrytých tučňáků přepraveno na hlavní ostrov souostroví Tristan da Cunha a po očištění 381 z nich vypuštěno do volné přírody.


Zákaz dovozu některých japonských potravin

Americká agentura 'The Food and Drug Administration' prohlásila, že pozastaví dovoz mléčných produktů a produktů z japonské oblasti, kde z nukleárního reaktorů uniká záření. Potraviny budou zadrženy u vstupu a nebudou prodávány veřejnosti. Agentura už předtím řekla, že urychlí prověřování těchto potravin. Další potraviny dovážené z Japonska, včetně mořských produktů, budou i nadále prodávány, ale projdou předchozími prověřovacími kontrolami ohledně radiace.

Z japonského nukleárního komplexu Fukushima Daiichi uniká záření poté, co byl v březnu 2011 poškozen zničujícím zemětřesením a tsunami. Moře poblíž nukleární elektrárny rovněž ukazuje zvýšenou hladinu radioaktivního jódu a cesia, což nutí japonskou vládu, aby testovala mořské produkty. 'World Health Organization' řekla, že Japonsko by mělo jednat velice rychle a zajistit, aby tyto kontaminované produkty nebyly prodávány. Nejběžnější produkty, které Japonsko vyváží, jsou mořské produkty, přesnídávky a zpracované ovoce a zelenina. Japonské potravinové produkty činí méně než 4% celkového importu do Ameriky a F.D.A. prohlašuje, že nepřepokládá žádné riziko, pokud jde o zásobu jídla v U.S. Vedoucí pracovníci a zdravotničtí experti říkají, že dávky jsou velmi nízké a nejsou ohrožením lidského zdraví, pokud nejsou zmíněné potraviny konzumovány v abnormálně velkém množství. Rosa DeLauro, demokratka z Connecticut a vedoucí užšího výboru, který kontroluje výlohy agentury F.D.A., se písemně dotázala vedoucích pracovníků agentury, jak mohou tvrdit s jistotou, že japonské výrobky, dovážené do U.S., nejsou nebezpečné americké veřejnosti. Upozornila, že F.D.A. není vždy schopna vysledovat stopu k místům v jiných zemích, kde jsou umístěna zařízení, vyrábějící potraviny.

O mimozemšťanech až příště. ;)

7 komentářů:

  1. Smutné.Bohužel za vším stojí prachy, vydělat a zbohatnout na úkor zdraví a i životů.Zvířat si nevážíme.Chodíme se na ně dívat do ZOO, mnoho druhů je ohrožených a mnoho zmizelo.Tahle planeta je plná bláznů!

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Na ekologických katastrofách je nejsmutnější to, že pár dní plní přední stránky novin a velmi brzy se o nich a jejich následcích přestane mluvit a je obtížné něco dalšího zjistit.
    Výjimkou jsou pouze ty největší - Exxon Valdez http://cs.wikipedia.org/wiki/Exxon_Valdez nebo Černobyl a na něj se teď dokonce organizují turistické výpravy.

    OdpovědětVymazat
  3. To už bylo tolikrát, bohužel...
    Spíš se divím, že příroda ještě funguje. Pokládám to za osmý div světa.

    OdpovědětVymazat
  4. Je smutné, že živočišné druhy vymírají a nejvíce to, že je to vinou lidí a jejich nezodpovědnému chování. Dělat potom záchranné akce už moc nepomůže, ale snad aspoň lidi vyburcuje k odpovědnosti vůči přírodě.

    OdpovědětVymazat
  5. Já raději vůbec na takové ekologické katastrofy nekoukám, je mi z toho všeho nějak smutno a hlavně je mi strašně líto postižených zvířat.

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna dnes jsem četla o zamoření Amazonského pralesa v Ekvádoru - těží se tam ropa, která prosakuje do půdy a dostává se do vody, kterou neinformovaní lidé konzumují. Samozřejmě se šíří počet úmrtí a zdravotních komplikací. To všechno je jen pro peníze. Jednou se lidstvo samo zahubí.[5]: Tím, že na to nekoukáš, to nezmizí. Hodně lidem je líto zvířat i přírody, ale situace se pořád zhoršuje. Lítost asi nestačí.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]:a když na to BUDU koukat, tak to taky nezmizí. Leckdo se sám za sebe snaži o "návrat k přírodě", aby ji šetřil, ale to je ještě míň než kapka v moři. A ti, co to způsobují, jsou anonymní a všemocní. Všemu vládnou prachy. Bohužel. A že se lidstvo samo vyhubí, je svatá pravda. A bude mu to patřit.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)