28. prosince 2012

Vánoce v zahraničí (a PF 2013)


V posledních letech se Vánoce, alespoň z pohledu obchodníků, posouvají čím dál více do předvánočního času, třeba v Paříži jsme je zažili v polovině listopadu a údajně se tam s vánoční výzdobou začíná už v říjnu. Je vyzdobena celá třída Champs Elysées, pasáže obchodního komplexu v La Défense, obchodní dům Galerie Lafayette a stromek mají za sebou i pouliční prodavači ze stánků s občerstvením.

Loni jsme zažili Štědrý den v Bangkoku. Protože Thajsko patří mezi země vyznávající buddhismus, byli jsme nachystáni na velkolepé chrámy s impozantními zlacenými sochami Buddhy (a výběr je nepřeberný - Buddha ležící, sedící, ve všech představitelných velikostech), atributy křesťanských vánočních svátků jsme tu ale nečekali. Aby si však na své přišli i návštěvníci z Evropy, Ameriky, … , v obchodních domech i na volných prostranstvích stojí vánoční stromy. Pro nás, zvyklé na zimu a někdy i sníh (jako před zámkem Schönbrunn ve Vídni), je trochu zvláštní vidět kolem nich korzovat místní v šortkách a krátkém tričku. Je to tím, že v Thajsku je právě přelom roku ideálním ročním obdobím s příjemnými teplotami 25 až 30 °C a letoviska Pattaya a Phuket praskají pod náporem turistů.




V Římě a Vatikánu jsme byli až po vánočních svátcích a zažili tam Silvestra a Nový rok. Chrám sv. Petra ve Vatikánu byl na Silvestra zavřený a kvůli zátarasům nebylo možné se k němu ani přiblížit. Protože však papež měl v něm sloužit mši, lidí na náměstí rychle přibývalo. Když konečně papežští zřízenci zátarasy odsunuli, jakoby zazněl výstřel startovní pistole masového běhu, zástupy čekajících vyrazily, protože všichni se do chrámu vejít nemohli a každý chtěl vidět papeže na vlastní oči.



Symbolickým spojením minulosti s přítomností je vánoční strom před torzem Kolosea v Římě. V Koloseu ti, kteří šli na smrt, zdravili své vladaře a při gladiátorských soubojích a bezbranní proti dravým šelmám jich asi půl milionu svou smrt našlo. A dnes tam stojí strom - symbol ateistického pojetí Vánoc jako svátků klidu a pohody.



Protože se blíží konec roku, chtěl bych všem našim blogovým příznivcům i náhodným návštěvníkům popřát do toho nového vše nejlepší, zdraví, štěstí, pohodu v osobním životě a úspěchy ve studiu či práci.
Před několika roky jsem od šéfa naší instituce, který má smysl pro černý humor, dostal přání s následujícím obrázkem. Tohle bych nikomu nepřál, pokud však přece jen vás někdy přepadnou chmury, ať se brzy vyjasní, jako když se Slunce prodralo zamračenou oblohou v norském Molde.



P.S. 23.12.2014 Tento text byl zahrnut do projektu Vánoční města blogerky Dragell.


29 komentářů:

  1. Zajímavý průřez vánoční atmosférou v různých koutech světa. Napadá mne, že jsem zatím vlastně všechny vánoční svátky prožil doma, míněno tedy v Čechách. Jsem tedy vánočním peciválem, byť jinak cestuji rád.Chmury jsou čas od času normální, podobně jako mraky v Molde. Důležité je i při nejhorším počasí ( a nejtěžších chmurách) mít pořád na paměti, že sluníčko tam za tou těžkou olověnou oponou je, jen dočasně není vidět .

    OdpovědětVymazat
  2. Vánoční svátky mají půvab kdekoli a sníh tu nakonec ani v Praze nebyl.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavá reportáž. Taky jsem byla na vánoce vždy jen doma!

    OdpovědětVymazat
  4. Perfektní reportáž! Ty jsi, Miloši, asi velký cestovatel. Abych se přiznala, zatím jsem všechny vánoční svátky slavila doma, s rodinou, ale v posledních letech mě občas napadne, že by nebylo špatné vypadnout někam ven. Jenže mě vždycky přemůže síla zvyku a tradice. Tak snad až budu doma úplně sama, pustím se někam do světa, nejlépe někam, kde Vánoce nemají.
    A děkuji za přání do Nového roku, tobě i Zuzaně přeji nápodobně - hlavně štěstí a zdraví, protože to ostatní už přijde pak samo. A jak říká Čerf, i ty chmury patří k životu a občas nám schovají sluníčko. To si pak člověk víc váží toho, když vysvitne. Hezký celý příští rok a těším se na vaše další články!

    OdpovědětVymazat
  5. [1]:[4]: S těmi chmury mám stejný názor. Patří k životu a nelze mít pořád jen dobrou náladu, protože by zevšedněla. A když se něco opravdu povede, stejně radost vydrží jen asi 10 minut.Připomnělo mně to, jak kdysi František Ringo Čech zhodnotil věčně skvěle naladěného "baviče" Petra Novotného. Bylo to přibližně takto: "Petr Novotný je člověk, který když se probudí, už má dobrou náladu, aniž by došlo k jakékoliv události, která by ji mohla vyvolat."
    Na mě ten jeho stále rozzářený obličej moc důvěryhodně nepůsobí.[1]:[2]:[3]:[4]: My jsme dříve o svátcích byli mimo domov jen na Vysočině a na Oravě, ale jak píše Robka a naznačuje pavel, stojí za to (alespoň občas) zvolit odlišné prostředí. Zmíněná místa jsme navštívili v rozpětí let 2007-2011, letos jsme nebyli nikde.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezká reportáž. Já jsem byla také na vánoce a na Silvestra vždy jen doma,ale těším se, že snad někdy udělám výjimku. Tvé fotky  k tomu i lákají.

    OdpovědětVymazat
  7. Na vánoční výzdobu bych se taky ráda podívala třeba do celého světa, ale Štědrý den bych nikde jinde, než u nás v české kotlině, trávit nechtěla.
    To přání tvého šéfa je senzační, je vidět, že mu humor opravdu nechybí, byť v tomto případě, černý.

    OdpovědětVymazat
  8. Já bych řekla, že některé země, by měli navíc. :)
    Jinak dobrý článek a ty obrázky taktéž.

    OdpovědětVymazat
  9. Jsi cestovatel Miloši a Tvá žena taky.Já byla jednou přes Vánoce v Tyrolích a bylo to moc krásné.Sníh ležel na vrcholcích Alp a když zasvitlo sluníčko,bylo všechno ve zlatě.
    Jinak jsem už sedmým rokem v Německu a tady jsme vždycky doma,protože Karel má na ŠTĚDRÝ DEN narozeniny.
    Vzpomínám si,jak se odstěhovala spolupracovnice do Austrálie a psala,že mají 40 stupńů a zapnutou klimatizaci,což mi tehdy přišlo zvláštní.Ale jinak si dokážu představit Vánoce i někde jinde.

    OdpovědětVymazat
  10. Podledy do různých zemí ve vánočním čase jsou zajímavé. Mně nejbližší je přece jen to Rakousko. Loni jsem tam byla pár dní před vánocemi naživo přímo ve vesničce pod ledovcem a byla to nádhera - poklid, vůně svařáku, muzicírování na ulici....
    A posun vánoc do listopadu, října...se mi vůbec nelíbí. Celá doba je uspěchaná, obchodníci soutěží kdo dřív, kdo víc....a k čemu to je?

    OdpovědětVymazat
  11. Slavíte po návratu domů ještě české vánoce nebo si vše "odbydete" za hranicemi všedních dnů?:)

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Kromě vyjmenovaných případů jsme o svátcích za hranicemi všedních dnů nebyli.
    Zkomercionalizovaná podoba Vánoc se mně vůbec nelíbí a kdyby bylo na mně, nemuseli bychom slavit vůbec, tak se to "povedlo" loni, když jsme byli asi od 18.12. do konce roku v Thajsku. Mám radši, když si uděláme radost bez ohledu na kalendář, naskytne-li se nějaká příležitost - např. vyšla zajímavá knížka, deska, dalo by se jít na koncert, do divadla, zrovna jsou někam levné letenky a mohli bychom se uvolnit, ...
    Stromek ale máme, hlavně kvůli manželce, a také ona někdy v 3. týdnu musí dát pokyn, že už by se mohl odstrojit, jinak by u nás zřejmě stál až do léta do úplného opadání.

    OdpovědětVymazat
  13. [6]:[7]:[9]:[10]: Líbí se mně názor Robky - strávit vánoční čas tam, kde je vůbec neslaví.[9]: Heleno, dostává manžel dvojitý dárek? Jeden náš syn se narodil 15.12. a žehrá, že na blízkost narozenin a Štědrého dne "doplácí".

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: ... v 3. týdnu ledna[8]: Díky, vím, že kvalita obrázků není nic moc, snad ale jako ilustrace k textu stačí.

    OdpovědětVymazat
  15. Já, coby Pražský pecivál, ti přeji krásný nový rok a těším se na další články

    OdpovědětVymazat
  16. [13]: Ode mně ano,od rodiny jen k narozeninám,my si dárky nenadělujeme,jen maličkosti pro radost,tedy s rodinou.
    Karel letos začal mluvit o botách na tůry atd.,tak jsem mu nadělila poukázku a vybrat si musí sám.Poukázku dostal už před Vánoci,aby si je mohl koupit a dát pod stromek,ale nedostal se k tomu,tak snad po Novém roce.
    Takže záleží na tom,co by chtěl dostat,pak má dárky dva nebo jen jeden,ale ve vyšší cenové relaci.
    Ale být narozený 24.12.je dost nepříjemné z toho hlediska,protože nikdo nemá čas,každý chce být s rodinou a tak oslavujeme na dvakrát,jednou s rodinou na Štědrý večer a podruhé s přáteli po Novém roce.Dělali jsme to i tak,že na oběd přišli přátelé,ti zůstávali i ke kávě,kdy přišli další gratulanti a pak večer,ale to jsme byli už dost vyšt'avení.
    U Vašeho syna nevidím problém,rozpětí je dost velké na to,aby to bylo rozlišeno. Přeji Miloši vše dobré do Nového roku,hlavně zdraví a Zuzce taky.

    OdpovědětVymazat
  17. Velice zajimavy clanek, Milosi. Tak asi zbyva rict, jak je to v zemi, kde radu let ziju. Pro me, stejne jako v puvodnim domove, zivy stromecek ( umele nechapu), ryba, ( kapr ne, protoze ten, na rozdil od ceskeho sadkoveho, neni zde dobry a je povazovan pravem za rybu podradnou, nastesti vyber ryb je zde takovy, ze nahrada za ceskou  pochoutku je vic nez mozna). Stedry den je pracovni, krestani tedy slavi vecer, maji-li moznost a hlavni a vlastne jediny svatek je Christmas Day = Bozi Hod. My to mame rozdeleno, manzel je katolik, ja evangelicka, (ale ani jeden z nas neni vpravde verici). U nas bylo doma vzdycky zvykem jist na Bozi Hod krocana s nadivkou a brusinkami, v teto tradici pokracujeme i tady, kde je to beznym zvykem (ale ji se i jine dobroty, jako treba pecena sunka a kachna a husa atd..). Tim vanoce konci, volno je jeden jediny den, pokud si to neprodlouzitte dovolenou nebo nemate exlusivni dva dny, ktere porad nektere companies poskytuji, ale v dnesnich ekonomickych casech min a min.
    "Silvestr" je rovnez pracovni a vecer lidi slavi podobne jako u vas doma, tj. ruzne pikantni chutovky a alkohol, na Novy rok pak slavnostni obed, pokud je nekdo schopen pozrit potravu a dalsi den do hacku. ;) Je tu ale spousta ruznych narodu a etniku, kteri slavi zase jinak.
    Tak znovu Cheers! a at se vam vsem v dalsim roce dari co nejlip po vsech strankach!

    OdpovědětVymazat
  18. [9]:[16]:[17]: Dámy, díky za přiblížení vánoční atmosféry v zahraničí.
    Zuzano, u nás ryba také není hlavní. Já ryby (kromě tuňáka z plechové krabičky) vůbec nejím, mladší syn také ne, proto si manželka se starším synem koupí jen plátky ryby (ne nutně kapra) a pro nás je třeba přírodní řízek. Na vánoční čas také koupí kachnu, tu sníme některý den společně. Jsme ateisté, náboženská stránka Vánoc nás proto neoslovuje a kostely navštěvujeme jen jako kulturní památky.
    Nevím, jestli jsem to vzpomínal, v polovině listopadu jsem byl pracovně 4 dny v Norsku a protože jde o zemi, která je rybolovnou velmocí, úplně jsem se děsil večeří, kterých jsme se tam měli zúčastnit. Jedna naštěstí byla v restauraci, kde jsem si vybral "normální" jídlo, druhá však v soukromí a náš tamější kolega se chtěl předvést. Začalo to rybí polévkou, já jsem si nabral 2 lžíce a s usilovnou snahou myslet na něco jiného jsem je spolkl, pak jako předkrm následovaly plátky uzené velryby, maso mělo výrazně červenou barvu a kupodivu vůbec nebylo cítit jako ryba, kdyby nezmínil, že jde o "whale", rybí původ by mě nenapadl, na konec naštěstí nebyly žádné mořské plody, ale jiná tamější specialita - kýta ze soba nebo losa, už si to nepamatuji. Maso bylo dost tuhé, ale chutné.
    My si na Vánoce vždy šetříme dovolenou a posledních 7-10 dní v roce už do práce nechodíme.
    V příštím roce přeji, ať se vše daří podle vlastních představ, anebo ještě lépe.

    OdpovědětVymazat
  19. Pěkná procházka časem a prostorem.
    Vánoční výzdoba tady smrděla už od října, takže v tomhle nejsme pozadu za Francií (a spousta lidí se na to tvářila docela nevrle, mně se to taky příčí, takhle brzy. Ale obchodní taktika zřejmě funguje).
    Šéf má opravdu poněkud morbidní smysl pro humor, ale zase - je to originální.
    Přeji ti pěkného Silvestra a šťastné vykročení do Nového roku.

    OdpovědětVymazat
  20. Tvoje vánoční cestování je moc zajímavé, Miloši.
    Abych pravdu řekla, v životě jsem na vánoce nebyla mimo domov a nikdy jsem po tom ani netoužila.
    U nás začíná předvánoční blázinec taky už koncem října, objevuje se výzdoba a hlavně vánoční zboží, to je docela děs!
    Miloši, do nového roku ti přeji zdraví a spokojenost a hodně pěkných zážitků z cest.
    Kromě toho ti děkuji, že věnuješ svou přízeň mému fotoblogu a těším se na vzájemné návštěvy v příštím roce. Hanka

    OdpovědětVymazat
  21. Díky za nádhernou procházku Vánocemi v jiných zemích. Vždy jsem si přála, když jsem byla mladší, trávit Vánoce mimo dům v pohodě a nestresovat se, zda mám 14 druhů cukroví anebo jen devět a kromě zaměstnání převrátit celý byt vzhůru nohama. Ovšem nyní jsem ráda, že jsem ráda. Milošku, CD Romana Dragouna udělalo tak velikánskou radost, že mne to potěšilo dvojnásob. Přeji báječnou pohodu v posledních hodinách t.r. a do 365 dnů roku 2013 přeji vše podle vlastních snů a přání. Ať se daří !

    OdpovědětVymazat
  22. Zdravím, Miloši a sděluji, že nejsem jen náhodný návštěvník, od dnešního dne dokonce tvoje nové články- velmi zajímavé- budu dostávat do emailu, takže- no problem-jakje dnes módou říkat.Vánoce jsou pro mne   hlavně setkání  rodiny, štědrovečerní večeře  s nejmladším synem a jeho už ženou a docela se netěším, až budeme jen sami dva nostalgicky vzpomínat na večeře s kluky. Jen jsem docela šťastná, že jsme si to tím posledním synem po 15 letech od druhého syna tak hezky prodloužili. Léta tak ulétla a  je to fajn.
    Přeji hlavně zdraví, jinak myslím vše záleží jen na lidech.

    OdpovědětVymazat
  23. Moc pěkný článek o vánocích na nejrůznějších místech. Mně by se nejvíce líbily vánoce za polárním kruhem.
    Přeji Ti hodně štěstí, zdraví, spokojenosti v novém roce 2013 a také spoustu námětů k blogování.
    I já se těším na Tvé články, vždy objevím něco zajímavého.

    OdpovědětVymazat
  24. [19]:[20]:[21]:[22]:[23]:Vendy, Hanko, Otavínko, Ružo, Ilono, děkuji vám za sebe i za Zuzanu za milá slova a přízeň našemu blogu, já zase velmi rád navštěvuji vaše, protože jsou mně zábavou i poučením a příjemným zpestřením volných chvil.
    V novém roce 2013 přeji vše nejlepší, zdraví, štěstí a hodně radosti a úspěchů na pouti životem.Otavínce děkuji za krásný kalendář a knížku citátů, které více než vyvážily zmiňované CD.

    OdpovědětVymazat
  25. To je úžasné, nemáš pocit, že ty vánoce se odehrávají jednu šestinu každého roku?
    Moc hezké postřehy ze všech možných koutů světa..

    OdpovědětVymazat
  26. Prožití Vánoc v Římě a Vatikánu ti ze srdce závidím

    OdpovědětVymazat
  27. Moc pěkné shrnutí, jak to kde vypadá. Ale já mám Vánoce spojené s bílou, že by se mi asi jinde v tuto dobu nelíbilo. A ty současné bílé byly, takže velká spokojenost.
    Ten obrázek, to by mě teda zajímalo, jestli je to pravé. Když ano, je to neuvěřitelná náhoda.

    OdpovědětVymazat
  28. [25]: To ano, když to tak bude pokračovat, budeme také kolem vánočních stromů chodit v letním oblečení.[26]: Tehdy bylo hodně zima a nijak příjemné to nebylo, všude byly davy lidí a třeba na vstup do Vatikánských muzejí a Michelangelovy fresky v Sixtinské kapli jsme čekali ve více než kilometrové frontě 5 hodin.[27]: Myslíš tu náhrobní desku? Musel bych se zeptat, ale asi ano, trochu jsem obrázek ořízl a skutečně vypadá, že byl pořízen na hřbitově.
    Jinak bílou zimu máme také rádi, ale hlavně na horách, jezdíme tam však většinou v březnu, kdy už není tak tuhá a svítí i sluníčko.

    OdpovědětVymazat
  29. Krásný přehled Vánoc. Přiznám se, že já znám, kromě měst ČR, jen vánoční Vídeň. Některá ta místa jsou opravdu kouzelná. Fascinuje mne obzvláště vánoční stromeček a vedle něj palmy :)Jinak můžu tě poprosit na závěr vložit ikonku s odkazem na seznam vánočních měst? :)

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)