10. ledna 2013

CT skeny snižují počet úmrtí na rakovinu plic

Následující zpráva proběhla médii už zhruba před dvěma roky, ale neztratila na aktuálnosti.
Zuzana

Zmiňuji se o ní proto, že mám zkušenosti s členem vlastní rodiny, jenž před několika lety měl těžký oboustranný zápal plic uprostřed horkého léta. A na jeho případu mohu tedy potvrdit, že podstoupí-li pacient níže zmíněné vyšetření včas, je šance na záchranu života. Rodinný lékař tehdy velmi zpozorněl. Zápal plic v létě není běžná věc, je to spíše jev sporadický. Po léčení silnými antibiotiky ho tedy poslal na CT vyšetření, které našlo malou noduli v levé horní plíci. Doktoři čekali, zda se nodule bude zvětšovat, k čemuž v menší míře došlo - nařídili tedy PET sken (positron emission tomography). Nález na PET skenu ukázal jistou abnormalitu. Následovala biopsy a nález byl, bohužel, pozitivní. Pacient prodělal náročnou operaci. Nodule byla na obtížném, těžko dosažitelném místě. Operace trvala dvě a půl hodiny. Jednalo se ale o operaci za pomoci videa, nebylo tedy nutné otevření hrudníku. Chirurg nemusí vložit ruce do pacientova těla, vše se kontroluje pomocí monitoru. Taková metoda značně snižuje riziko infekce, limituje zjizvení na povrchu těla a zmenšuje i pooperativní bolesti. Také značně zkracuje čas rekonvalescence. Operace proběhla před třemi roky. V následujícím období pacient několikrát prošel CT skenem a zatím, díky Bohu, byly nálezy negativní.

Podle poslední rozsáhlé vědecké studie, která se zabývala tím, jaký vliv má vyšetřování kuřáků pomocí computer tomography, používání CT namísto tradičního rentgenu může snížit procento úmrtí na rakovinu plic o 20 %. Předešlé výzkumy ukázaly, že spirálové CT skenování může objevit malé nádory v raných stadiích mnohem efektivněji než tradiční rentgen. Ale než se objevily poslední výsledky zmiňovaného výzkumu, stále nebyl dostatečně prokázán vliv CT skenování na úmrtnost rakoviny plic.

Ačkoliv je třeba i dalších výzkumů k určení, proč vyšetření pomoci CT skenu je tak úzce spojeno s pozoruhodným poklesem úmrtí na rakovinu plic, je tu reálný předpoklad, že ve velkém počtu objevených případů rakoviny pacienti, kteří skenováním prošli včas, byli zmíněnou metodou zachráněni. V pozdějším stádiu by jejich nemoc téměř jistě byla fatální. Výzkum vědci zahájili v r. 2002 a skončili s vyšetřováním pacientů v r. 2007. Účastnilo se ho asi 50 000 kuřáků ve 33 centrech v US, ať už z části kuřáků bývalých, kteří přestali kouřit v posledních 15 letech, nebo těch, kteří ještě stále kouřili i v době vyšetřování. Participující dobrovolníci, kteří se nabídli k výzkumu ve 33 centrech v US, kouřili v průměru jednu krabičku cigaret denně asi 30 let. Účastníci byli namátkové přiděleni k podstoupení každoročního vyšetření - někteří pomoci CT skenu a jiní konvenčním rentgenem. Poslední vyšetření skončila v r. 2007. Každé úmrtí na rakovinu plic bylo dokumentováno. Když výzkumníci zhodnotili data, objevili dvacetiprocentní pokles úmrtí rakoviny plic u těch účastníků, kteří byli vyšetřováni pomocí CT - ve srovnání s pacienty, vyšetřovanými tradičním rentgenem.

Objevilo se tedy, že CT scanning, který pomáhá objevit rakovinu ve stádiích, kdy je možno nádor odstranit (a dokonce ani nevystavit pacienta náročným chemoterapiím a ozařování s nepříjemnými vedlejšími následky), skýtá velkou naději na záchranu obrovského množství lidí, zejména těch s vyšším rizikem. Rakovina plic je na prvním místě v úmrtnosti nejen v USA, ale na celém světě, proto jsou výsledky posledních výzkumů tak důležité. Nutno však zdůraznit, že vyšetření pomocí CT rakovině plic nepředchází. Vědci zdůrazňují, že samozřejmě nejlepší prevencí je přestat kouřit.

Výzkumníci diskutovali jisté problémy spojené se CT skenováním, např. ten, že CT stojí mnohem víc než tradiční rentgeny. Pacienti jsou také vystaveni větším dávkám záření. Podle slov vědců z University of California v Los Angeles, standardní rentgen hrudníku vystavuje pacienta 0.1 milisierverts (mSv) záření, zatímco nízkodávkový CT sken použitý ve výzkumné studii byl odhadnut na průměrnou dávku 1.4 mSv. Další diskuse se týkala jistého procenta falešných pozitivních výsledků, kdy přístroj zaznamenává rakovinu plic mylně, což způsobuje traumata u pacientů, jimž přístroj takto mylně výsledky ukáže. Přibližně 25 % CT vyšetření našlo na plících abnormality, dodatečně se však ukázalo, že se nejednalo o rakovinu plic. Najde-li CT abnormalitu, pacient podstupuje biopsy plic, což přináší svoje rizika. Přesto se na základě výzkumu jeví, že výhody časného CT vyšetření zmíněná rizika vysoko převyšují.

Vlastní text + volný překlad z angličtiny (výsledky výzkumu).

15 komentářů:

  1. Zajímavý článek. Taky mám někoho v rodině, kdo byl na vyšetření CT a dopadlo to pak dobře!

    OdpovědětVymazat
  2. Nikdy jsem na takovém vyšetření nebyl, ale mám pocit, že dříve bylo dost těžké se na něj vůbec dostat, protože potřebná technika byla jen málokde.Jestli jsem to pochopil, proti rentgenu je rozdíl v tom, že nejde jen o jeden snímek (fotografii), ale průběžné snímámí (videozáznam).
    A co třeba ultrazvuk a jeho možnosti? Pokud vím, ten se dost využívá u kontrol plodů těhotných žen a asi také musí dávat dobrou představu. Zřejmě ale ne na "mikroúrovni".

    OdpovědětVymazat
  3. Problém bude nejspíš v ceně takového vyšetření a tím i v ochotě lékaře pacienta na něj poslat. Zdravotnictví se potýká s nedostatkem financí(což je vidět na každém kroku)a tak je preventivní CT vyšetření nejspíš jen hudbou budoucnosti.

    OdpovědětVymazat
  4. To je známá věc, že zvláště u rakoviny je včasná léčba to úplně nejdůležitější. Jenže lidé a já se k nim hlásím, k doktorům chodí neradi, vždyť co kdyby jim ti doktoři našli něco nepěkného. U jednoho blogaře (už nevím u kterého) jsem před časem četla, že až po jeho smrti a pitvě se zjistí, jakými nemocemi trpěl. U mě to bude totéž.   

    OdpovědětVymazat
  5. Tak kdyby se mě na tohle někdo zeptal, zda je to vůbec možné, myslela bych si, že si ze mě dělá srandu. Téééda, to je neuvěřitelný... Poveden článek

    OdpovědětVymazat
  6. At se stat podiva, kolik bude platit za cloveka, ktery je v pozdnim stadiu rakoviny ve srovnani s cenou za CT atd. aby objevili rakovinu co nejdriv. Nemusi se jednat primo o preventivni scanovani, ale jde o to, aby primarni doktor ( rodinny doktor atd..) byl ve strehu, kdyz se pacient projevuje zvlastne - tj. napriklad v mem clanku ma ve strednim veku tezky oboustranny zapal plic v cervenci. Pak doktor ma zpozornet a nejen nasadit antibiotika, ale i poslat pacienta na narocnejsi scanovani k presnejsi diagnoze. To se vzdycky vyplati, jak na zivotech, tak ekonomicky.
    Ultrazvuk je, Milosi, velmi dobra a uzitecna metoda, ale zdaleka neplati na vsechny situce v lidskem tele. CT a MRI mohou objevit neco, co by nikdy ani rentgen, ani ultrazvuk objevit nemohl. Jsou to daleko presnejsi zamereni na konkretni problem.
    Zdravim vsechny.

    OdpovědětVymazat
  7. Doufám, že nikdy takové vyšetření potřebovat nebudu.

    OdpovědětVymazat
  8. Na CT jsem byla loni v srpnu. Naštěstí v pořádku. Ano, dřív byly dlouhé čekací doby, teta před lety čekala asi čtvrt roku a pak to ještě odložili. Jela na vyšetření asi 80 km.

    OdpovědětVymazat
  9. Cerstvo som absolvoval MRI. Stoji ma to zatial CHF 1'300.- To je trochu problem aj v tych bohatych krajinach.

    OdpovědětVymazat
  10. [4]: Jsem také takový, kromě zubařky nikam nechodím.[6]:,[9]:K zobrazování na principu magnetické rezonance v informativním článku  http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_resonance_imaging se píše:
    "MRI provides good contrast between the different soft tissues of the body, which makes it especially useful in imaging the brain, muscles, the heart, and cancers compared with other medical imaging techniques such as computed tomography (CT) or X-rays. Unlike CT scans or traditional X-rays, MRI does not use ionizing radiation.".
    Tedy (mimo jiné) je MRI rovněž využitelné (v součinnosti s dalšími lékařskými zobrazovacími metodami jako CT) pro odhalení rakoviny, ale bez ozařování pacienta. Stačí však samotné vyšetření pomocí MRI? [9]: Cena je také dost vysoká.[8]: Nevím, jak je to dnes, ale pokud stále platí větší čekací lhůty, doba ranného stádia rakoviny se snadno může propást.

    OdpovědětVymazat
  11. boze mit rakovinu task mse picnu :!(

    OdpovědětVymazat
  12. [10]: Vím, že rakovinu lze "léčit" hlavně v počátečním stádiu, skoro celá rodina po tátově straně mi vymřela na rakovinu. Taťka ve 45 letech. Trpěl několik LET!!! a CT mu nikdy nedělali

    OdpovědětVymazat
  13. Taky dost zalezi na tom o jaky druh rakoviny se jedna. Pokud je to kuracka 'non small cell lung cancer', ta se vyviji radu let a postupuje velice pomalu. Pak cekani na CT ctvrt roku neni problem,  tak kratky cas nehraje u tohoto druhu rakovin temer zadnou roli. Totez se da rict napr. o rakovine tlusteho streva.

    OdpovědětVymazat
  14. Pro jednu moji známou - nekuřačku a sportovkyni - už je pozdě, pokud se ovšem nestane zázrak.
    V naší rodině se vyskytla rakovina v několika případech, já měla před 35 lety melanom, ale dopadlo to dobře, jinak bych tady nebyla.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)