22. března 2013

Big Brother Is Watching You

Ve Wall Street Journal byl zveřejněn výborný seriál článků, nazvaný "What They Know". Hlavní předmět článků je lidské soukromí - nebo jeho nedostatek - v digitálním světě.
Zuzana

První článek v sérii vysvětluje, jak webové stránky pravidelně sledují váš pohyb na webu a sbírají neuvěřitelné množství personálních informací. Journal vyzkoušel 50 webových stránek za použití testovacího počítače a objevil, že tyto stránky společně instalovaly dohromady 3180 sledovacích souborů. Wall Street Journal zjistil, že webová technika je stále dotěrnější. Některé sledovací soubory zaznamenávají psaní na klávesnici (každý úder) a mohou text předat firmě, která shromažďuje údaje a analyzuje jejich obsah i tón a klíč k osobním sociálním spojením. Shromážděná data jsou neuvěřitelně detailní. Obsahují vás věk, pohlaví, rasu, poštovní číslo, příjem, manželský stav a zdravotní záležitosti - a také vaše nákupy v poslední době i vaše oblíbené TV shows a filmy.

Nejdotěrnější jsou stránky dictionary.com a msn.com, každá instalovala přes 200 sledovacích souborů. Nejméně dotěrné jsou údajně craiglist.org a wikipedia.org.

Co s tím dělat? Evropa, která má všeobecně lepší pravidla než USA, pokud jde o sbírání a používání osobních údajů, má ale na druhé straně také silné regulace na to, jak dlouho mohou být webové údaje skladovány. Nakonec místní police to může někdy použít. Po celé Evropě odpor proti skladování osobních údajů narůstá. Občanská hnutí jako "European Federation of Journalists" tyto sledovací praktiky kritizují a v Německu asi 35000 lidí, včetně Justice Minister Sabině Leutheusser-Schnarrenberger, se soudí s německou vládou právě v této záležitosti. Christian Engstrom, člen Evropského parlamentu, k digitálním právům řekl následující: "Je to v Evropě skutečný problém. Jedná se o porušení European Convention of Human Rights, které říká, že každý má právo na soukromý život. Toto elementární právo se musí dostat i do digitálního života. Napětí znamená, že vlády nejsou vždycky k restrikcím shromažďovaní personálních údajů moc ochotné. Navíc pro ty, kteří chtějí zamezit těmto praktikám, vznikají velké technické problémy.

Když v r. 2003 Congressem prošel zákon "Do Not Call", jejich práce byla snadná: každý máme telefonní číslo, vy dáte číslo do databáze a řeknete solicitorům, aby vám nevolali. Ale v digitálním světě neexistuje ekvivalent telefonního čísla: ID vašeho počítače je jeho IP adresa, ale většina IP se pravidelně mění. Není možné vyrobit "Do not track" databázi a říct obtěžovatelům na internetu, aby neobtěžovali svými sledovacími soubory každého, kdo podepíše úmluvu. Alternativně můžeme adoptovat opačný přístup; místo aby se uživatelé registrovali, můžeme požadovat na solicitorech, aby se zaregistrovali a pak používat prohlížeč, který by ochránil vaši doménu před instalováním sledovacích souborů. Naneštěstí to má také technické zádrhely, takže padl návrh, aby prohlížeč upozorňoval každou webovou stránku, kterou navštívíte, že si nepřejete být sledován. Prohlížeč by umožňoval 'x-notrack' pro každé HTTP spojení. Na obdržení signálů 'not to track' by webová stránka pomoci FTC regulace ochránila od nastavení perzistentního identifikátora na uživatelově počítači, nebo užívání kterékoliv dalšího mechanismu, který může identifikovat prohlížeč a sledovat interakci.

To by samozřejmě vyžadovalo legislativu, která bude žádat, aby webové stránky uznaly požadavek "x notracku". To je špatná zpráva. Dobrá zpráva však je ta, že ať je eventuální řešení jakékoliv, problému samotnému se konečně dostává pozornosti na Capitol Hill, kde Mark Pryor (D-AR) píše návrh zákona, mířící k tomu, aby zákazníci měli větší kontrolu nad internetovými údaji. Zaměření návrhu, který je zatím pořád v hrubé formě, dá konzumentům možnost si vybrat, zda chtějí nebo nechtějí být sledováni na webu.

Zatímco se věci dávají do pohybu, Journal plný výše zmíněných článků je tu a stojí za to si je prohlédnout. Články zahrnují části, které vysvětlují 'web tracking', monitorování mobilních telefonů, co o vás sledovací služby ví, jaká je role velkých firem jako Google a Microsoft, a dokonce i rady, jak se sledování vyvarovat. Nemůžete se vyhnout úplně všemu, ale jsou způsoby, které mohou "tracking" značně omezovat.


28 komentářů:

  1. Tak to je mazec, co jiného říct....že opravdu Big Brother nikdy nespí....no dřív to byl čert pokud se nemýlím?

    OdpovědětVymazat
  2. "Některé sledovací soubory zaznamenávají psaní na klávesnici (každý úder)"Doufám, že to neznamená, že takto mohou zjistit i hesla do elektronického bankovnictví nebo údaje kreditní karty při platbě na internetu apod.

    OdpovědětVymazat
  3. Zbozi pouze prohlednu a oznacim oc mam zajem, vytisknu a jedu do obchodu,  kde mne to objednaji nemaji-li primo v obchode.
    Tim se vyhnu pouziti kreditni karty primo na webu. Na internetu neobchoduju a nenakupuju.
    Zjistit se da vsechno.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Předpokládám, že hesla v elektronickém bankovnictví jsou šifrována, takže by snad se nemělo nic stát, ale údaje z kreditní kartry musím uvádět např. při rezervaci hotelu přes www.booking.com (a jiný způsob už ani nepoužívám). Většinou to má význam pro hotel, že ten se tím jistí, kdyby na rezervaci nikdo nepřijel, strhnou mu automaticky z účtu storno poplatek, ale už jsem se setkal i s tím (konkrétně na hostelu v Kodani), že hned po rezervaci celou částku za pobyt strhli, protože objednaný pobyt podle propozic už nebylo možné stornovat. Vždy jsem si ale u těchto rezervací říkal, že v případě neserióznosti pracovníků hotelu by tak mohli z účtu čerpat i další částky, protože všechny údaje už mají.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám pocit, že sledování toho, co zaměstnanci na počítači dělají, provozují i někteří zaměstnavatelé - mají třeba sw nástroje na přenášení kopie obrazovky zaměstnance a snadno pak poznají, zda se v pracovní době nevěnují odtažitým aktivitám (např. hraní počítačových her, sledování pornografie, blogování atd.)

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Přesně tak, to zaváděli i u manžela v práci. Sledovali na co se dívají zaměstnanci.

    OdpovědětVymazat
  7. U nas, na SK, myslim ze od septembra bude musiet mat elektronicky cip za usami kazdy pes. Mam dojem, ze to bude iba skusobna doba, kedy taketo oznacenie bude aj u ludi. Uz pri narodeni dostane cloviecik pod kozu cip. Namiesto obcaniek budeme mat cipy pod kozou. A ked budeme takto " ocipovani" budu o nas vediet vsetko, aj to, aku potrebu sme v ktore rano vykonali. Vsetko je uz len otazkou casu a nasej sprostosti

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Takovým čipem dnes do určité míry je mobil. Slyšel jesm o případu, kdy muž zavraždil manželku a hájil se tím, že v době činu byl několik set kilometrů od domova, ale vůbec mu to nepomohlo, protože jedním z (nepřímých) důkazů byla informace operátora, že v tu dobu jeho mobil neopustil domov a muž z něj dokonce volal.

    OdpovědětVymazat
  9. ... u mna by to nefungovalo. Ja vecne kdesi svoj mobil nechavam. Malokedy ho mavam pri sebe. Ak sa so mnou chce niekto kontaktovat, tak istejsie je to, ze si spravu precitam mailom, ako telefonom. Ja nie som mobilne navigovatelna S mojim exmanzelom je to este horsie. Byvame  spolu, on nema a vobec nepotrebuje mobil. On pouziva ten moj. Stale! Aby som si nan ( a manzela) dala pozor. Dovodov k mojej vrazde by mohol mat viac ako dost. Ale, sluzi mu ku cti, ze mi ho on plati! D Zaujimave by bolo, ako by riesili taku nezhodu - ja teraz mam mobil  v ZA a mobilny internet tiez s mojim cislom pri Michalovciach.Tak kde vlastne som ?
    Ja by som sa nevedela sustredit na pracu ani za sklenymi dverami. Mala som moznost  sledovat pracu kolegu architekta v Nemecku. On aj jeho spolupravnicky sedeli  na prizemi doslova akoby vo vyklade obchodu, za sklenymi stenami, pred ktorymi bol verejny chodnik v centre mesta ( Karleruhe).Oni tam pracovali tak, ako v jednom svojom clanku presne nakreslil King Rukola  restauraciu. To by som viac ako na pracu, sa sustredovala na to, v akej polohe mam nohy pod stolom
    Ale napr. kamery na WC ... to je take rozporuplne sledovanie. Tam je clovek dost ohrozeny, ale zase, nemoct sa bez ocka oni ...toto ... tak sa radsej ... pototo ..vsak vies...

    OdpovědětVymazat
  10. . OUU .." spolupracovnicky ...Karlsruhe... " Bola by to nedostatocna z diktatu. Nepisem pozorne. Sorry za chyby, je ich tam viac

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Je mně jasné, že mobil nemusím mít u sebe, někde jsem ho zapomněl, někdo si ho mohl půjčit apod. U vzpomínaného případu asi bylo hlavní, že z toho mobilu muž na místě činu sám volal.Že ti manžel mobil platí, je od něho hezké. Já nic takového říci nemůžu, protože v rámci zjednodušení máme jen společné účty, takže se sponzorujeme a čerpáme z nich navzájem.

    OdpovědětVymazat
  12. [9]: Kolem jedné takové skleněné budovy chodím, kdybych se snažil, opravdu uvidím ženám pod sukni, kdyby je nosily.
    Vůbec ty otevřené kanceláře, myslím, že se jim říká open space, jsou hrozný výmysl. Tam nikdo nemá soukromí a dost pochybuji, že se tam dá na práci soustředit.

    OdpovědětVymazat
  13. Nejenom mobil,ale i firemní tablety.Vedení přesně ví,kde dotyčný je,pokud je v terénu,díky navigaci.Z těch čipů jak píše Gabi mi naskakuje husí kůže.

    OdpovědětVymazat
  14. Je to hrůza, jak díky technice přicházíme o soukromí. Všechno má svoje. Teď aby se člověk bál, kde všude ho velký bratr sleduje.
    V práci nemáme firemní mobily, ale vím, že někde mají takzvané policajty, což je zařízení, které kontroluje, kde se zaměstnanec zrovna nachází. Mají ho právě terénní pracovníci, aby si náhodou třeba při práci nevyřizovali svoje soukromé věci. Co vím, tak ti, kteří si je vyřizují, žádného policajta nemají a ti, kteří s vyplazeným jazykem sotva stíhají udělat to svoje, jsou pod kontrolou.
    Štve mě taky, že máme v baráku kameru i ve výtahu - člověk pomalu neví, jak se tvářit. Jedu osm pater, tak se snažím koukat do země hlavně po ránu, kdy na mě není vábný pohled a představuji si družstevníky u kamer, jak se chechtají. Oni nás totiž opravdu sledují! Jedna sousedka se ve výtahu před zrcadlem učesala a na příští schůzi to měla na talíři. Děsné.

    OdpovědětVymazat
  15. A jaci 'druzstevnici u kamer' vas sleduji, Robko? To jsou kdo?

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Napsala jsem to trochu nešikovně - prostě naše předsednictvo bytového družstva.

    OdpovědětVymazat
  17. Mně rozčiluje, že máme v práce kamery. Náš pan šéf nás sleduje v sobotu nebo v neděli i doma, protože v noci občas volá, že máme otevřít dveře na galerii a jít vyhnat holuba.

    OdpovědětVymazat
  18. Technika se zdokonaluje a v jiná části světa lidé hladoví.

    OdpovědětVymazat
  19. Aha, diky, Robko, uz rozumim - a je to dobry priklad, jak lidi nakonec vsechna tato opatreni obraceji proti sobe - jeden proti druhemu. A tak vyhravaji teroristi, hackeri, lupici a zlocinci vseho druhu.

    OdpovědětVymazat
  20. Je to dost hrozné pomyšlení, když si člověk uvědomí, že vlastně nemá žádné soukromí. Jsme sledováni snad na každém kroku, ani o tom někdy nevíme.
    Můj otec říkával, že pokrok se měl zastavit u vynálezu sekery, rumu a uzeného.   

    OdpovědětVymazat
  21. [18]:Jo tohle je tragické. A myslm to vážně. Pan šéf by si měl dát hadr na hlavu a kopnout do sebe panáka, to je vidět, že už mu ten buzer leze na mozek.

    OdpovědětVymazat
  22. [14]:K čemu je dobrá kamera ve výtahu, si nedovedu představit.[18]: Šéf by asi měl objednat pomoc u sokolníků nebo myslivců, snad nikdo nemůže mít v pracovní náplni honit holuby.

    OdpovědětVymazat
  23. Ve vytahu muze byt kamera dobra, Milosi, kvuli zlodejum ( pripadne i nasilnikum a vrahum) v bytovych komplexech. Maji  zaznam, kdo vytah pouzil. Eventualne muze dojit ke kriminalite i ve vytahu primo.

    OdpovědětVymazat
  24. Mně vadí, jak si vyhledávač pamatuje, na co se koukám, a pak mi na ten samý typ věci háže reklamy. Umím vymazat cookies a všelijak si poradit, ale stejně je to pruda.
    [18]: Proboha!

    OdpovědětVymazat
  25. [26]: Systém reklam je skutečně propracovaný, dokonce i na našem Blog.cz jsem si všiml, že když mám nějaký cestovatelský článek, hned se pod ním objevují reklamy na zájezdy do tohoto místa,
    Takové reklamy ani moc nevnímám, vadí mně ale ty, které se cpou na začátek videí YouTube a je nutné nějakou dobu čekat, než je možné je přeskočit.

    OdpovědětVymazat
  26. Youtube je s tím hrozný, ale prej existuje nějakej program, kterej ty tamější reklamy zablokuje, jenže jsem už asi pět let líná se na to blíž podívat a nainstalovat ho

    OdpovědětVymazat
  27. [28]: O programu jsem také slyšel, ale moc se mně nechce programy typu Adblock instalovat, protože (myslím) každý vyhledávač potřebuje svou verzi a nevím, zda to pak neblokuje něco jiného. Kdysi Malkiel zmiňoval, že takových prográmků si nainstaloval několik a pak přestal vidět i pohyblivý panel na hlavní stránce Blog.cz. To mě však zajímá, kdo a co je na Blog.cz podle S. Rulce "hvězdným" blogerem (článkem) dne

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)