16. září 2013

Hampton Court - Jindřich VIII. a bludiště

Hampton Court leží necelých 20 km od Londýna a rozhodně stojí za návštěvu. Nachází se zde velmi pěkný královský palác s velkou zahradou. Přesněji řečeno tento palác si původně z panského stavení přestavil na své sídlo kardinál Thomas Wolsey a pro státní návštěvy v něm vyhradil několik apartmánů, kam se hned po dokončení nastěhoval král Jindřich VIII. (Henry VIII, 1491-1547) a protože se mu tam zalíbilo, palác si jednoduše přivlastnil (kardinál, aby odvrátil svůj pád, ho králi v sebezáchově raději věnoval).





Panovník si ani jinak problémy hlavu příliš nelámal. Protože s první manželkou Kateřinou Aragonskou (Catherine of Aragon) neměl syna, požádal papeže o rozvod církevního sňatku, když mu papež nevyhověl, král se prohlásil za hlavu církve v Anglii (dostala název anglikánská) a sám si pak rozvod schválil. Ani druhá manželka Anna Boleynová (Anne Boleyn) mu nedala syna, zbavil se jí tak, že ji obvinil z cizoložství a nechal popravit. Třetí manželka Jana Seymourová (Jane Seymour) zemřela při porodu, čtvrtou, Annu Klevskou (Anne of Cleves), si vyhlédl podle portrétu Hanse Holbeina ml., když však přijela, zjistil, že koupil zajíce v pytli a skutečnost byla mnohem horší, než portrét sliboval, rozvod byl do půl roku. Pátá manželka Kateřina Howardová (Catherine Howard) dopadla stejně jako její sestřenice Anna Boleynová, nepřerušila vztah se svým předchozím snoubencem a jakmile na to Jindřich přišel, její osud byl zpečetěn. Až poslední, šestá manželka Kateřina Parrová (Catherine Parr) měla štěstí, protože krále přežila.

Na výsledné podobě paláce se podílel i architekt Christopher Wren (1632-1723), známý mimo jiné stavbou impozantní katedrály sv. Pavla v Londýně. V Hampton Courtu je podle jeho návrhu postavena jižní část paláce a vnitřní dvůr s kašnou, viz následující dva snímky.





Podoba zahrady s květinovými záhony, tvarovanými korunami keřů a stromů, sochami, ozdobnými mřížemi a vodní plochou prozrazuje snahu vyrovnat se zámku Versailles u Paříže.




Alespoň pro představu několik (i kvůli odleskům nepovedených) náhledů do interiéru.




Poblíž paláce se nachází bludiště, dokončené r. 1695 pro Viléma III. Oranžského (William III of Orange). Je netypické tím, že místo zdí je živý plot. Byl jsem na něj obzvlášť zvědavý, protože Jerome Klapka Jerome v humoristickém dílku Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) popsal zábavnou historku o zmatených návštěvnících, neschopných najít z něj cestu ven ani pomocí mapy.

"Ať se vydali jakýmkoliv směrem, vrátili se doprostřed. Časem to bylo tak pravidelné, že někteří čekali uprostřed, až si ostatní obejdou kolečko a vrátí se k nim.

Nakonec to vzdali všichni a zakřičeli na dozorce. Ten zvenčí vystoupil po žebříku na zeď a volal na ně, jakým směrem mají jít. Oni však byli tak popletení, že nic nemohli pochopit a dozorce jim tedy řekl, aby zůstali stát, kde jsou, že pro ně přijde.
.…
Osud tomu chtěl, že to byl mladý dozorce, který se v bludišti nevyznal, vůbec se k nim nemohl dostat a nakonec se ztratil sám. Chvílemi ho viděli, jak běhá na druhé straně ohrady, on je taky zahlédl a snažil se k nim dostat, a zatímco oni pět minut čekali, objevil se zase na témže místě a křičel na ně, kde byli."




Matoucí je, že na místě jsou tři plánky bludiště a každý je jiný.
A tak to vypadá uvnitř a když narazíme na místo, odkud už další cesta nevede.




Zřejmě jsme měli štěstí (anebo líčení J. K. Jeroma bylo hodně nadsazené), protože za pár minut jsme z bludiště bez velkého tápání vyšli.

Pro bližší představu si můžeme prohlédnout video z průchodu bludištěm na YouTube.

31 komentářů:

  1. Jerome Klapka maličko přehání, ale stejně mám jeho Tři muže rád . Na tomhle místě jsem nebyl a rád jsem alespoň díky tvým zajímavým fotkám nahlédnul.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera, tam touží moje mladší dcerka. Kéž by jí to někdy vyšlo.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobré ráno Miloši,
    díky za krásnou procházku s Jerome Klapka Jerome. Do těchto míst se podívám asi až v příštím životě, ale fotečky i povídání je věru krásné. Hezký den přeji!

    OdpovědětVymazat
  4. Palác je samozřejmě překrásný, ale co mě naprosto uchvátilo je zahrada.
    Tři muže ve člunu jsem četla, ale tuhle konkrétní scénu v bludišti si nepamatuju. Ono je to taky už hodně dlouho. Nejspíš bych si ji měla přečíst znovu.
    Díky za krásné ranní cestování.

    OdpovědětVymazat
  5. O Hampton Court jsem četla v nejedné knize, ale je něco jiného číst a něco jiného vidět. Je to nádherná stavba a anglické zahrady jsou kapitola sama o sobě. Hrozně ráda bych některou ze známých, třeba Kew viděla. Ale jak říká Otavínka, holt asi až v příštím životě....o bloudění v bludišti jsem si poslechla v rádiu, když byla četba z téhle výborné knihy....akdysi jsem j také četla.

    OdpovědětVymazat
  6. Jindřich osmý, byl pěkný filuta, dobře si to uměl zařídit s palácem, rozvodem i manželkami.   
    Zahrada je nádherná a do bludiště bych určitě vlezla taky, koukla jsem i na video.

    OdpovědětVymazat
  7. Další zajímavé místo.Tady si člověk prohlédne snad celý svět   

    OdpovědětVymazat
  8. [1]:[2]: Hampton Court a Windsor nabízí cestovky v rámci zájezdů do Londýna. Když se člověk spokojí s dvěma noclehy a nočními přesuny autobusem, není to ani drahé.[3]:[4]:Jerome Klapka Jerome to podal jako horor
    Ve vydaní nakladatelství XYZ s.r.o. z r. 2012 se zmíněná pasáž nachází na stránkách 69-70.[5]: Máš pravdu, i na počasí jsme měli štěstí a proslulé anglické vodorovné deště se nám vyhnuly.[6]: Pro tebe jako květinářku by to byl ráj. Ale zase na druhé straně takové zahrady máme i u nás, např. v Lednici nebo Kroměříži.[7]: Také mě zaujalo jak snadno a s jakou nápaditostí "problémy" řešil. Průchod bludištěm také zjednodušuje skutečnost, že živý plot je na řadě míst průhledný a je vidět do sousedních uliček.

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za pěknou procházku. Projít se takovým bludištěm musí být docela zábavné.

    OdpovědětVymazat
  10. Zahrada je opravdu překrásná, fascinuje mě ta svěží zeleň. A i když píšeš, že průchod bludištěm je hračka, sama bych se tam určitě ztratila.

    OdpovědětVymazat
  11. zdarec,[12]: jo to je no překrásná. Bludiště je skutečně záludné ale je fakt, že pokud si s sebou člověk vzal mobil s GPS a dostatečným kreditem, tak by se přinejhorším od tamtud jaksi "vysekal" jiným způsobem (obrazně řečeno).

    OdpovědětVymazat
  12. Zrovna včera jsem si včera prohlížel fotky z Anglie, ale tady jsem nebyl. Taky jsem raději v sebezáchově věnoval byt ženě.

    OdpovědětVymazat
  13. Jsem konzerva od podstaty, obdivuji a miluji ten způsob života, celoživotně mě lákalo tam přeplout a již se nevrátit. Dnes bych tam došla i suchou nohou a přesto jsem tam nikdy nebyla. Je to můj osobní dluh k životu, nedávno jsem shlédla dokument, vyvolal úsměv pohrdání, nad krátkostí našeho života, bylo v něm popsáno, jak se tento kus země, kdysi odtrhl od Ameriky. V tomhle životě se tam nepodívám, jsem student věčnosti a potřebuji na poznání mnoho času, ten již asi nemám. Zdravím pane Miloši.... Anna

    OdpovědětVymazat
  14. [11]:[12]: Zábavné to je, ale myslím, Robko, že z hlediska nalezení cesty ven to není o nic složitější než v zrcadlovém bludišti na Petříně.[13]: Po 15 metrech zahněte doprava a po 6 metrech doleva, pokrok se nezastaví .[14]: Život je nad světské statky

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Mě vždy ohromovalo to, že se Afrika odtrhla od Jižní Ameriky a jak jsou ty dva kontinenty teď odlišné - v Americe pralesy, v Africe poušť, snad jen velkými toky (Nil/Amazonka) a vodopády (Iguazú/Viktoriiny vodopády) se podobají.
    Já bych raději nic na příští život neodkládal, Anglie je dost blízko.
    Také zdravím, Anno, ale nemusíme se snad oslovovat pane/paní, jméno by mohlo stačit, ne?

    OdpovědětVymazat
  16. Ráda přijímám Miloši, vždyť říkám že jsem konzerva. Podobnými tématy se velice ráda bavím, dokumenty jsou mým koníčkem.
    Mám nějaké závazky k jihu, budu-li žít napřesrok popřemýšlím a změním naše cestovní pořádky. Dobrou......

    OdpovědětVymazat
  17. Krásně jsem se prošla, sedíc pohodlně u mého miláčka PC. Moc se mi exkurze líbila. Souhlasím s Henrym VIII. a dumám, co kdybych se tam také "nastěhovala".     
    Děkuji ti za hezký, věcný komentář a za vtipnou vzpomínku na slavného Picassa.

    OdpovědětVymazat
  18. [19]: A ještě Off theme: Vidím, že ty rozkošné klikací ikonky v záhlaví jsou očislovány. Klikla jsem na tu poslední hvězdičku a děkuji ti za tu krásnou slovní charakteristiku u mého jména.

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: Já jsem si zase přečetl na vašem blogu velmi zajímavý článek o Chicagu, které bych ještě vedle Washingtonu chtěl také někdy navštívit, je tam výborná galerie Art Institute a velkolepé mrakodrapy a je to prý město, kde žije nejvíce Čechů, v 30. letech tam dokonce jeden z nich byl starostou, jmenoval se Čermák a je po něm pojmenována jedna z hlavních ulic.[19]: Myslíš jako státní návštěva a na věčné časy? To je dobrý nápad .[20]: Původně jsem pokukoval po tvých rámečcích, ale rámeček by se asi musel rozdělit na 4 obrázky pro jednotlivé hrany, aby ikony mohly zůstat klikací, nebo by se ikony musely vložit do tabulky s orámováním, to by však bylo jen čárové. Tak jsem to udělal takhle jednoduše s polopatistickým popisem Menu, aby bylo jasné, že nejde o samoúčelné obrázky. Ještě by to podtržení mohlo být plastičtější, čísla menší a přesněji umístěná, slovo Menu posunuté trochu doprava a některé jednoduché ikonky bych chtěl nahradit malými obrázky, ale to až postupně.

    OdpovědětVymazat
  20. Palác vypadá opravdu zajímavě a i lákavě, jenže se tam jen tak lehko nedostanu.
    Zaujali mě ty zahrady se záhony, opravdu pěkně jsou opečovávané.
    To bludišti taky nemusí být špatný, chtěla bych to zkusi, pokud bych nezabloudila... Ale podle videa to nevypadalo nějak extra, aby se zabloudilo.

    OdpovědětVymazat
  21. Krásná prohlídka interiéru i exteriéru! (Klidně i bez foxteriéra ).
    Opravdu skvělé fotky, krásný zámek, a ty zahrady! Nádhera.
    Bludiště bych asi nezprubla, přece jen můj orientační nesmysl by mi to nedovolil. Ta historka mě pobavila, kdoví, jestli byla pravdivá. Možná ano!
    Jinak, jistí to nit nebo klubko vlny.

    OdpovědětVymazat
  22. voda-zaklad-zivota20 září, 2013 18:26

    úžasné! tam se budu muset vypravit

    OdpovědětVymazat
  23. [18]:To by musel můj manžel být blogovým nadšencem, se mnou si o Americe moc nepovykládáte, já tam nikdy nebyla a i když tam můj muž byl pečený vařený, dokud žil strýc, ani já z něho žádné velké disputace o Americe nevytáhnu, nemáme na ni, moc pozitivní náhled ani jeden. Po strýčkově smrti, i když má stále ještě platné visum, tam byl jen pro jeho popel? A dnes ani nevíme jak to tam chodí? Bouřlivý rozvoj na dluh, asi jako u nás? Ten kontrast dob na fotkách, v rozmezí návštěv, je patrný na první pohled.

    OdpovědětVymazat
  24. [22]:[23]:[24]: Můžu jen doporučit. I pro zahradu a bludiště se mně tam líbilo víc než na hradě Windsor.
    My jsme tam byli v květnu a to je asi nejvhodnější doba, všechno kvete a pokud se jen trochu vydaří počasí, je už teplo.[23]: S Ariadninou nití by to bylo jednodušší, ale co, když se zasukuje? [25]: Vypadá to tak, že žití na dluh a hypoteční krize má původ v Americe. A kreditní karty budou asi také jejich vynálezem.
    Já jsem tam byl 2-krát (2009 v San Franciscu, Las Vegas a několika národních parcích a 2011 v New Yorku a u Niagary) a kontrast nedokážu posoudit. Ani se žádnými lidmi jsme nepřišli do styku.

    OdpovědětVymazat
  25. [1]:  taky tak... Jedna z mych oblibench knih..[21]:  pekny clanek, zazivny exkurz do historie, to uz se mi dlouho nestalo

    OdpovědětVymazat
  26. Jindřicha VIII. mám ráda, stejně tak i bludiště. Musí to být zajímavé se v něm procházet.Co jsem byla v Praze na Petříně, tak to zrcadlové tam nestojí za řeč, o něco zajímavější to bylo v podzemí Znojma, kdy nám průvodce vypnul světla. To najednou bylo všude pištění.

    OdpovědětVymazat
  27. [27]: Díky, takovou chválu si vůbec nezasloužím .[28]: Zajímavé, že se ti Jindřich VIII líbí, k ženám moc ohleduplný nebyl.Bludiště na Petříně je zábavné deformací postav v zrcadlech, jinak tam snad nezabloudí ani malé dítě.
    Díky za výbornou informaci o podzemí ve Znojmě. Vybavuje se mně jen hrad s rotunda, ale podzemí neznám.

    OdpovědětVymazat
  28. Tobě se to řekne "stojí za návštěvu"! Já jsem ráda, že můžu cestovat aspoň po vlastech českých! Co jsem nestihla zamlada, teď už nedoženu, ale máme internet a jiné cestovatele, takže my, co nevytáhneme paty dál, než za humna, taky nepřijdeme zkrátka.
    Zahrada je překrásná, moc se mi líbí fotky i povídání.
    Jindřich VIII. si dovedl poradit v každé situaci, jak je vidět, prostě si přizpůsobil a změnil zákony podle potřeby. Mám takový neodbytný pocit, že tohle dnešní hlavy státu svedou taky.

    OdpovědětVymazat
  29. Moc pěkné fotky. Bludiště by se mi líbilo. Už nějaký čas se chystám do labyrintária v Loučimi (tuším), ale bez auta je to trochu komplikovanější :)

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)