2. září 2013

Nemáte titul a uznání? Nevadí, vše se dá koupit

Prázdniny skončily, Slunce už nás moc nehřeje a v Plzni mezitím řada rychlostudentů (komunálních politiků, poslanců a senátorů) úspěšně dokončila práva i s doktorátem, resp. za (ne)blahé paměti děkana doc. Kindla to tak bývávalo.

Titul se může hodit, třeba na kandidátkách voliči často takové lidi kroužkují, zvláště ty s diplomem lékaře. A někteří bez titulu se zbytečně cítí méněcenní a přitom získat ho je tak snadné. A není nutné ani studovat žádnou školu. Např. církevní organizace MLCI (Miami Learning Church & Institute) nabízí čestné tituly doktora a profesora. Stačí zaplatit a jsou vaše. Pokud by vám nestačil jeden, můžete mít oba, a se slevou :-).




Jak na stránkách MLCI píší, tyto tituly mohou být "ideálním dárkem" pro vaše blízké. Titul k narozeninám nebo na Vánoce jistě udělá radost. A máte ho za 2 dny.
Hodnotu titulů sice snižuje zmínka, že "tituly se vydávají pouze v oborech běžnější lidské činnosti, která nepředpokládá hluboké znalosti daného oboru. Církevní tituly proto z podstaty věci (i ze zákona) nelze poskytovat na obory předpokládající vysokou kvalifikaci, jako je lékař, právník, architekt atp." a u dvojtitulu vážnost této transakce také degraduje gramatická chyba ve větě "produkt je určen pouze pro výjimečné osobnosti, které již v životě mnohé dokázali", ale to je spíše chyba překladatele.

Zajímavé je, že MLCI své tituly nazývá produktem. Živě si dovedu představit, jak vypadá diskuse na expedičním oddělení titulů při vyřizování zakázky z Brna. "Brno? Where is it?" "I don't know, maybe Angola, or Papua New Guinea."

Existují ale i organizace, které se tváří, že oceňují jen skutečné osobnosti. Jednou z nich je American Biographical Institute (ABI). Na stránce ABI jsou vidět desítky ocenění, která společnost udílí. Jeden můj kolega jejich sbírání úplně propadl a má jich snad 20, např. i ten hrdě znějící "Great Minds of the 21st Century". Vůbec na to nelituje peněz, je totiž svobodný, a tak není korigován manželkou, ta by ho hnala, aby vyhazoval peníze na barvotiskové metály. Díky němu také trochu vím, na jakém principu oceňování funguje. Ocenění lze získat tak, že nás navrhne někdo, kdo ho už má. A právě kolega navrhl i mě. Pak jsem několik let dostával od ABI obsílky, kde byly formuláře, kde jsem měl vyplnit své údaje, zvolit si provedení ocenění (např. rám) a zaplatit 300 USD a také navrhnout další osoby, hodné takové cti, samozřejmě i s podrobnými kontaktními údaji. Také jsem mohl dodat svůj odborný životopis, ten by se pak objevil v encyklopedii "významných osobností" Who's Who. Opět bylo možné si zvolit její vazbu za odstupňovanou cenu. Nelze se však domnívat, že bychom se mohli objevit v jednom svazku s Einsteinem. Nejspíš bychom dostali 158. díl té poslední tisícovky, která si zařazení zaplatila.

Kdysi jsem četl v životopisu už zmíněného doc. Kindla z Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, že patří mezi 500 nejvýznamnějších myslitelů na světě. Tomu jsem se musel upřímně zasmát, je to jedno z těch "ocenění", které si lze koupit. Kdyby si připlatil, mohl být třeba úplně největším myslitelem.

Já jsem si nic nekupoval a stále stejné obálky jsem pak už ani neotvíral a rovnou házel do koše a bohužel žádnou si neschoval. K mému úžasu však před dvěma roky mně přišla objemná zásilka a v ní byl "metál" od ABI. Nechci zde uvádět své jméno a jméno kolegy, ale před slovy Award Foundation (= nadace, která ocenění udílí) je uvedeno kolegovo jméno, to je pak i za spojením "determined by". To mě trochu zklamalo, mohl tam přece být nějaký laureát Nobelovy ceny.

A tak toto objemné ocenění (abych ho mohl naskenovat, musel jsem použít A3 tiskárnu, na A4 se nevešlo) leží v igelitovém pytli na skříni a vždy, když utírám prach (ze žebříku - trénuji na hory), na něj narazím. Je mně líto ho ale vyhodit, třeba ho někdy za 200 let najdou potomci a potěší je, jakého měli významného předka :-).

36 komentářů:

  1. Moc těmhle pěkně nalíčeným papírům nerozumím. Sám jsem je nikdy k ničemu nepotřeboval a kdykoli jsem měl tu možnost si vybírat spolupracovníky, ani jsem nikdy žádné papíry nechtěl vidět. Váha papíru je - no prostě jen papírová. Přiznávám, že tituly jakéhokoli druhu nemám rád, nikdy jsem třeba ten svůj aktivně neužíval a když mě jím někdo osloví, jsem vůči němu minimálně zpočátku velmi ostražitý. A když vidím různé ty dvojnásobné inženýry a kombinované doktory na volebních lístcích, dobře se bavím. Mám velkou úctu ke skutečnému vzdělání a naopak velmi malou k jejím papírovým dokladům.No, a teď už jen někde sehnat těch 300 dolarů, ne?

    OdpovědětVymazat
  2. Sakra že bych si řekla o doktorát a profesůru přes vizážistiku psů?

    OdpovědětVymazat
  3. Mám známého. Je uznávaný lékař, primař, věk něco přes 50. Žádná studijní rychlokvaška. Má v pracovně na stěně zarámovaný certifikát, že je zapsán v encyklopedii Who's Who, a je na to docela pyšný. Byla jsem svědkem, jakou měl radost, když certifikát obdržel. Nemyslím, že by byl schopen si ho koupit. Nanejvýš mu byl přáteli nebo někým z rodiny koupen. Jaký na to máte názor? Je zapsání do Who's Who skutečně bezcenné až trapné?

    OdpovědětVymazat
  4. Uznávám lidi, kteří něco umí, dokážou a ví, ale k takovým papírům úctu nemám. Vzdělání si člověk nekoupí a hlupák zůstane hlupákem i kdyby vlastnil deset takových ocenění.
    P.S. Miloši, ale ty jsi dnes oceněn ještě jinak a to jako blog dne! To je taky titul, který je třeba uchovat - třeba pro budoucí generace.

    OdpovědětVymazat
  5. Miloši, srdečně gratuluji k blogu dne! Nějaký super titul by se nám hodil, třeba by nám to pomohlo v nemocnici. Hned pak s vámi jednají jinak a pečlivěji.Ale taky znám jednoho náfuku ověnčeného tituly zprava i zleva, který je hrozný blbec a má jednání řeznické psa a  vynikající osobnost, která je pokorná a noblesní.

    OdpovědětVymazat
  6. to je sprostý.. to s tím kupováním titulů.

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: Vzdělání je určitým dokladem kvalifikace, třeba u nějakého léčitele bych řešení zdravotních problémů nikdy nehledal a vždy půjdu zalékařem. Titulový fetišismus, např. vyvěšování na dveře bytu, zvonek, představování se titulem apod. se mně také nelíbí.[2]: To je výborný nápad, špatné by ani nebylo prof. dr. přes volnočasové aktivity. Jen by mně tam trochu vadila ta církev. Už s prodáváním odpustků se hodně zdiskreditovala.[3]: Asi by si tu encyklopedii měl prohlédnout, zda tam zná alespoň jednoho člověka. To by mohlo dát odpověď.[4]: Přesně tak, podobný "aušus" je také titul MBA. A dost drahý, "studium" tam stojí kolem 250 tisíc.
    P.S. Také jsem se podivil, kde se nabralo tolik přístupů u týden starého článku. To víš, že jsem si ten zázrak zkopíroval. Jsem moc rád, když se někdo z mně blízkých blogů dostane na titulní stránku do splashe anebo je blogem dne a že jsi tam právě ty už byla 2-krát, dále co vím, tak ještě Hanka a Ilona-pižlík a doufám brzy přibudou i všichni další mí oblíbenci.

    OdpovědětVymazat
  8. [5]:Díky.
    Máš pravdu, že zdravotníci si na tom dost zakládají a u zdravotních sester se to projevuje i v diferencovaném chování k pacientům. (Znám to z návštěv v nemocnicích u našich seniorů.)[6]: Souhlasím, bohužel i "slavná" práva v Plzni a velká část soukromých vysokých škol k degradaci vzdělání silně přispěla.

    OdpovědětVymazat
  9. Ale Miloši, ten titul dne si zasloužíš, to je spíš o obsahu blogu.

    OdpovědětVymazat
  10. Vzpomenu-li si, jak se kluci museli snažit celá léta při studiu, musí mít i v zaměstnání především výsledky, mám k tomu jen toto: Je to binec s kupováním titulů. Myslím, že normálního člověka by ani neměl takový titul těšit. Co je po titulu, když člověk nafoukaný hlupák jest?

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Bohužel i takovou podobu může mít tržní hospodářství.[10]: Ružo, děkuji, ale lví (nebo spíš lvičí) podíl na obsahu blogu má také Zuzana.

    OdpovědětVymazat
  12. Hodně lidí bohužel kouká na to, co má před jménem a tak nějak opomíjí to, co má v hlavě. Leckdy je to i nepřímá úměra
    Za prachy se dá opravdu koupit všechno, jen doufám, že titul MUDr. na prodej nebude nikdy. Blbý právník sice zaškodí, ale nezabije, u doktora si tím moc jistá nejsem.
    Potěšilo mě, když jsem tě objevila na titulce. Konečně zase jednou dobrý blog

    OdpovědětVymazat
  13. Miloši, tak to upřímně gratuluji k titulu od ABI. Jinak to je hnus, ani ne možnost zakoupení, ale ta představa, že si tento metál někdo koupí a pak s ním veřejně operuje.Nicméně by mě zajímalo, jestli rekordmani v počtu titulů před i za jménem mají i podobná lejstra. :)

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: V zájmu nás, potenciálních pacientů, v to, že titul MUDr. nebude na prodej, také doufám. Lékaři si také svou odbornost hlídají. Nepřistoupili ani na rozdělení studia na bakalářský a magisterský stupeň, takže "polovičaté" absolventy negenerují a navíc mají ještě po skončení studia atestace.Díky, stále vyhlížím, kdy budeš na "nástěnce" ty a další mí oblíbení mimo AK, možná už jsi v pořadí. Podle podoby záhlaví z poloviny července, kdy jsem ho podle nápovědy Beatricie měnil, je vidět, že zásobník nachystaných blogů je dost velký.[13]: Nejde o titul, ale jakési pseudoocenění za "Leadership and Admirable Contribution to Society". Vrtalo mně hlavou, jak se ke mně dostalo, domnívám se, že kolega to nějak zařídil, byl mým podřízeným a v důchodovém věku potřeboval prodloužit smlouvu. To byla ale zbytečná starost, protože jde o uznávaného experta a je u nás dodnes. Neptal jsem se ho ale na to, možná to bylo úplně jinak.O rekordmanech v počtu titulů nemám přehled, ale mohl by jím být viceguvernér ČNB prof. Ing. PhDr. Ing. Vladimír Tomšík, Ph.D., Ph.D. Všechny  tituly získal studiem, kromě jmenování profesorem, ale i k tomu je třeba splnit spoustu kvalifikačních předpokladů a úspěšně projít náročnými jednáními vědeckých rad fakulty a školy.

    OdpovědětVymazat
  15. Děkuji ti za návštěvu a zajímavý komentář. Máš na mysli ty krásné ikonky v záhlaví. Bylo by to hezké, kdyby měly jemný rámeček. Ale je tam málo místa. Ale i tak je to velmi originální menu rubrik; velice to chválím a tu ideu oceňuji.

    OdpovědětVymazat
  16. Četla jsem to jako sci-fi a s chutí jsem se zasmála. Je to skoro neuvěřitelné. Titul jako dárek, nebo ta výhodná nabídka - dva za cenu jednoho. Velmi podobně je vždycky formulovaná nabídka z Vorwerku na propriety k vysavači. Taky je možné objednat si akční balíček za výhodnou cenu.
    Lidská vynalézavost nemá hranic.

    OdpovědětVymazat
  17. Častný titul doktora, nebo profesora, to mi připadá, jak čestný občan města, ve kterém jsem byla jednou v životě a které vůbec neznám. Je to jakýsi znak uznání, ale mě by takové uznání netěšilo a bylo-li by mi uděleno, nikdy bych se s ním nikde nevytasila. Takové uznání nestojí ani za zlámanou grešli, natož za 6.490,-Kč.   

    OdpovědětVymazat
  18. Téééda, kdo u vás bude za těch 200 let tvořit váš "rodokmen", ten bude nad tím zetlelým papírem tiše žasnout!
    Jestli tam tedy vůbec ještě něco bude vidět?   

    OdpovědětVymazat
  19. sakra, proč já na ten titul tak dřel?....protože jinak bych si ho nevážil a styděl se za něj. to ale mnohým nevadí...

    OdpovědětVymazat
  20. Já ti nevím, ale z takového titulu bych neměla radost, ani kdyby mi to někdo věnoval. (Leda by něco takového pro mě vyrobil jako grafický obrázek nebo tak něco a spíš z legrace).
    Nechápu, jak tohle může někdo myslet vážně, a ještě víc, jak tohle může někdo vážně brát.
    Tohle mi fakt hlava nebere.
    Jo mít odměnu za něco, co jsem dokázala, nebo poděkování za statečnost (komukoliv, kdo zachrání život), ocenění za dlouhodobou práci, za nějaký přínos, to beru.
    Ale tohle?
    Fuj.
    Další kreténskej nápad, který se, jak to tak vypadá, ujal.

    OdpovědětVymazat
  21. P.S.gratuluji k blogu dne! Tenhle blog stojí za zviditelnění. Ještě bych to přála i dalším blogům a blogerům a blogerkám.

    OdpovědětVymazat
  22. [18]: "Ocenění" nezetlí, není na papíře, ale nějakou fotografickou technikou vtisknuté do bytelné desky, podobně jako jsou obrázky na náhrobcích, taky to dost váží, nejméně 1 kg.[19]: Takhle si komplikujeme život a ztrácíme čas [20]: Přesně, chápal bych to jen jako recesistický dárek. Smála by se však i firma, která tituly prodává.[21]: Já to také všem oblíbencům přeji, tím zviditelněním se chvilkově zvýší návštěvnost, jestli ale přibude nějaký čtenář, je otázka. Může jít jen o klikání ze zvědavosti. Každopádně to potěšilo.

    OdpovědětVymazat
  23. Svůj titul jsem získala před 31 lety a neplatila jsem za něj . Používám ho jako kord - když je třeba dát nějaké žádosti nebo dopisu patřičnou váhu nebo v odpovědi někomu, kdo na mě "machruje." Naopak ho stáhnu jako zpráskaný pes ohon, když si způsobím vlastní blbostí nějaký průšvih . Nejčastěji ai ale ani neuvědomuji, že nějaký mám. Stejně za člověka mají mluvit činy a ne tituly.

    OdpovědětVymazat
  24. https://apps.facebook.com/ph-models/?module=view&model_id=1295
    Prosím moc všechny holky i kluci zahlasujte pro mně. S velkou radosti oplatim všechny hlasy. Prosím moc, je  to pro mně duležite. :) N.

    OdpovědětVymazat
  25. ahoj, teď jsme například četla, že nějaký chlap má všechny nmožné tituly, kterých jen jde dosáhnout...

    OdpovědětVymazat
  26. [15]: Nakonec jsem menu jen oddělil čarou a připsal, že jde o menu. Ještě musím měl čísílka přesněji umístit a možná celé posunout trochu doprava.[16]: Titul k vysavači, a jak by pas šly na odbyt (myslím vysavače) [17]: Exprezidenti Havel a Klaus si na čestné doktoráty potrpěli a každý jich měl kolem 40. Myslím, že tomu i přizpůsobovali zahraniční cesty, Klaus ho dostal i v Kyrgyzstánu .[23]: Asi tak, v nepracovní sféře je to nepodstatné.[24]: I kdybych chtěl, na Facebooku účet nemám a nemůžu hlasovat.[25]: Ahoj, nemáš k tomu odkaz? Stejně nechápu, jak by to bylo možné. Copak někdo může mít doktoráty z lékařství, veteriny, práv, filozofie, přírodních věd, k tomu být architektem, ..., jak by všechno mohl vystudovat?

    OdpovědětVymazat
  27. Ke každému titulu manžetový knoflíček zdarma.

    OdpovědětVymazat
  28. Za pár kaček dostali spoustu osobních údajů a ty se dnes cení

    OdpovědětVymazat
  29. Jsou lidé, kteří si na tituly potrpí. Píší je všude. Nám je cpou i na in-karty a nadávají, že to tam nejde.

    OdpovědětVymazat
  30. Já chci také titul... Prosím, nutně potřebuji pocit, že budou tolerovány moje pravopisné chyby. Vždycky se snažím nějak se vymluvit, nebo omluvit, za svou nevzdělanost, za to, že i to málo co jsem se kdy naučila, jsem již zapomněla. Titul by jistě mému sebevědomí dodal patřičnou váhu!
    Ať si ti falešní titulovaní své koupené tituly mají, jen probůh, ať v tom oboru nepracují a nerozhodují!

    OdpovědětVymazat
  31. Jojo, takhle nejak sem ziskal ja vsechny sve tituly a ani jednoho nelituju Ps - nechces este k tomu parcelu na Mesici? Prodam levne! zn: specha

    OdpovědětVymazat
  32. [31]: Zajímavá nabídka, už jsem o tom také uvažoval, jen se mně zdá, že na Měsíc bych těžko sehnal nájemníka. Nemáš něco na Marsu? Tam je prý voda. Kdyby byly nějaké spory s Marťany, mohl bys mě poskytnout právní pomoc.

    OdpovědětVymazat
  33. [32]: ... mohl bys MNĚ poskytnout ...

    OdpovědětVymazat
  34. Osobně bych takovýto titul nekupoval, každý si dnes dohledá, že je to kurz za menší obnos peněz na počkání. Pokud chcete rychle titul, hlavně se něco naučíte. Doporučuji studium MBA.

    OdpovědětVymazat
  35. Zrovna jsme si dělali srandu z těchhle stránek: http://www.logistickaakademie.cz/o-nas/kdo-jsme Jak si někdo může koupit titul, na kterém je jasně vidět, že je koupený, nechápu.[16]: Ať už mají jakoukoli reklamu, Vorwerk jsou nejlepší vysavače, který se mi kdy dostaly do ruky. A že jich bylo![33]: Chválím, jak ses opravil :)

    OdpovědětVymazat
  36. [35]:Naprosto souhlasím, sice je pořizovací cena poněkud vyšší a sáčky taky, ale máme ho už skoro dvacet let a stále funguje perfektně.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)