23. října 2013

Benátky (2) - střípky z potápějícího se města

Benátky jsou úchvatným městem, které zdobí 900 paláců, z nichž mnohé vystupují z vody. Hlavní "ulicí" města je téměř 4 km dlouhý Canal Grande, na němž pulsuje čilý ruch lodí, člunů a také gondol pro romantické duše, které dají přednost pomalému dopravnímu prostředku poháněnému lidskou silou, podobně jako v centrech velkých měst se mnozí raději svezou drožkou, aby si vychutnali atmosféru místa, než by je projeli výletním autobusem. Na kanál je napojena hustá sít malých postranních kanálů a město je tak protkáno vlásečnicemi vodních toků s velkým množstvím můstků.




Pro vyjížďku lodí je možné si zvolit více tras, když pominu cestu na ostrovy a zůstanu jen u spojení mezi zastávkami u nádraží a náměstím sv. Marka (San Marco), jsou zde dva základní okruhy - první vede po Canal Grande a druhý objíždí zástavbu na pravém břehu ve zmíněném směru a až před koncem se napojí na hlavní vodní tepnu, protože kdyby na trase chyběla zastávka u nám. sv. Marka, asi by nikdo tudy nejezdil. Velmi působivý je také příjezd od moře, kdy jsou krásně vidět dominanty náměstí - Dóžecí palác, věž Campanilla a kupole baziliky sv. Marka.





Bazilika je v současné době do značné míry skryta v lešení, fresky ve výklencích si však prohlédnout můžeme.




Alespoň jednou stojí za to projet vnější okruh, kotví zde velké trajekty, proti nimž je sice spoustu připomínek, že narušují panorama Benátek, ale uvidíme zde také zajímavý most a třeba tuto "historickou" loď s plachtami.




Gondoliéři musí mít průpravu akrobatů, protože gondoly poskakují po vlnách a jejich kormidelníci přitom na lodi stojí a drží se oběma rukama dlouhého vesla, které je asymetricky fixováno na jedné straně lodi. I přes záběr jen na jedné straně gondoliéři dokáží vést loď plynule v potřebném směru.
Když začne pršet, turisti hned vytáhnou deštníky nebo pláštěnky, ale nikdy jsem neviděl, že by se nějak proti dešti chránili gondoliéři, zřejmě jim to stavovská čest nedovolí. V pozadí je most Ponte di Rialto.




Most z obou stran vypadá stejně, je však mnohem širší, než se zdá, středem mezi stánky se suvenýry, šperky, tričky, čepicemi, maskami, … totiž vede široké schodiště.



Most vzdechů (Ponte dei Sospiri) svůj název získal tím, že od výslechu v Dóžecím paláci přes něj odváděli nešťastné odsouzence do vězení v přilehlé budově.




I když proslulé karnevaly v Benátkách se pořádají (obvykle) v únoru, masky na stáncích už teď jsou nejčastěji vystavovaným zbožím. Možná je třeba si je koupit předem, protože před karnevalem už nebudou ;).

Jó, vodní kámen je prevít, jenže tady Calgon nepomůže, tak nastupuje brusný kotouč, kolega na to jde klasickou metodou - drátěným kartáčem.



Vítejte v Iráku - nevím, komu je to určeno, nikoho jsem vcházet neviděl. Někam se ale nedostaneme, i kdybychom chtěli, i zde jsou slepé "ulice".




Protože Benátky se každým rokem potopí o několik milimetrů (podle článku z odkazu od r. 1727 o více než 60 cm a navíc se pomalu naklání směrem na severovýchod do Jaderského moře), vědci si lámou hlavu, jak tento proces zastavit, případně jak město proti zatopení ochránit.
Bezprostřední nebezpečí ale nehrozí, v ulicích jsou nachystány lavice a když voda stoupne, místní je bleskově rozestaví a chodí se po nich.

Po celodenním dešti se na náměstí sv. Marka místy vytvořila malá jezírka s hloubkou do 10 cm, ale hned se vytvořila fronta, zážitek projít se po lavicích si málokdo nechal ujít. I průvodkyně s červeným terčíkem na ně svou skupinu navedla.



Voda zkomplikovala život i svatebčanům, nevěsta si namočila svatební róbu, ještě složitější to ale měla fotografka, která pro dobrý záběr stála po kotníky ve vodě. Děvčata sundala boty a vodou se brodí, jen restauratéři z ní nemají radost, zahradní restaurace zejí prázdnotou.




Benátky se také staly inspirací umělcům, zejména malířům, a benátské malířství je v dějinách umění vyčleněno jako samostatný pojem.
Jsou zde 3 významné galerie: Gallerie dell' Accademia, Gallerie Franchetti a moderní umění 20. století zastupuje Peggy Guggenheim Collection. V první vedle stálé expozice byly k vidění i Leonardovy kresby, druhá galerie je ve výřezu vlevo dole, jejím návštěvníkům se naskýtá krásný výhled ze dvou podlaží paláce na Canal Grande, poslední sídlí v nízké bílé budově úplně vpravo.




Sbírku Peggy Guggenheim můžu přiblížit více, protože se v galerii mohlo fotografovat bez blesku, o tom ale někdy jindy.

34 komentářů:

  1. Dobré ráno Miloši,
    díky za nádhernou procházku mého milovaného města, kde jsem byla v roce 1991. Do dneška na ten čas nemohu zapomenout. Zatímco moje kolegyně se šly koupat na Lido, já lítala po památkách a všude, kde se dalo i se zahraničními výpravami s českým katalogem v ruce. Moje vnučka, která byla v tomto čarokrásném městě v roce 2011 vůbec nebyla nadšena a divila se, jak jsem mohla být unešena smradlavým městem.Je to úhel pohledu.

    OdpovědětVymazat
  2. Chybí ti tam holubi - podstatná součást Alespoň my jsme si s nimi užili a příště už se na ně těšili.
    A ještě mám zážitek - v Benátkách se šidí jako všude jinde. Koupila jsem si tam zaručeně pravý náramek k korálových kuliček. Když se barva oloupala, nebylo to korály, ale korálky
    Pro mě byly Benátky vždycky trochu tajemné, připadala jsem si v uličkách jak v divadelních kulisách.
    Ten nový přístav jsem neviděla

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Vidím, že by to chtělo další návštěvu, a to s průpravou předem. To my neměli, tak jsme město jen probloumali. I tak to stojí za to, ale Benátky nabízejí mnohem víc, než jsme poznali my.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám Benátky moc ráda, i stěmi docela otrvnými holuby a kočkami
    U tvého článku a fotografií jsem si nostalgicky zavzpomínala

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: s těmi... otravnými... samozřejmě. Blbne mi klávesnice, potvora

    OdpovědětVymazat
  6. Měla bych Benátky taky určitě ráda jak všechny dámy předemnou, ovšem to bych se tam vůbec někdy musela dostat, že..... takže ti díky za jejich skvělé přiblížení.

    OdpovědětVymazat
  7. V tomto krásném městě na vodě jsem ještě nebyla, tak děkuji za hezké povídání a fotky. Kochám se každým snímečkem a je mi jasné, že sebekrásnější fotka nemůže nahradit zážitek na vlastní kůži a pohled na vlastní oči. Snad se do Benátek taky někdy podívám.

    OdpovědětVymazat
  8. Zkraje řeknu, že teď jsem velmi vytížen a na blogování skoro vůbec nemám čas, ale snad se to v "dohledné době" zlepší a zase budu komentovat na všech mých oblíbených blozích.[1]: Máš pravdu, že je to dáno úhlem pohledu, ale i roční dobou. Při předchozím pobytu jsme byli ubytování právě na Lidu, byli jsme tam však na podzim, pláže byly opuštěné, povalovaly se tam plastikové láhve a papíry a vypadalo to bezútěšně. V létě tam ale musí být krásně.[2]:[3]: Holuby na fotografiích mám, zdá se mně však, že jich výrazně ubylo. Při předchozím pobytu jsem se hrozil, zda se nám podaří odejít nepotřísněni, tipoval bych, že teď je jich jen pětina. Možná je to ale jen dojem, že jsem si na ně zvykl.
    Stánkaři jsou asi všude stejní, vědí, že turista se tam znovu hned tak nedostane a žádná reklamace tak nehrozí.[4]: To je zajímavé, vůbec si nevybavuji, že bych kočky někde viděl.[6]: Město je dobře letecky dostupné a asi i vlakem, jak by jistě řekla Ilona-pižlík, jen to ubytování je dražší, než bývá zvykem (pokoj pro jednoho v 3*** hotelu kolem 120 EUR). Je však možné se také ubytovat v levném podniku, kde bydlí 10-20 lidí na pokoji, to jsem ale nezkoušel

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: ad 4) Ja tiez nie, zato ale potkanov, ako plavali vo vode. (Manzelka odmietla potom jest pizzu, no vsak o nic neprisla, nie?) Ale zato mna zhnusila obrovska cajka, (racek), ktore tam ziju, ako si nad to znamou kaviarnou na Piaza San Marco (neviem si momentalne spomenut, ako sa vola) "davala" holuba. Cela krvava, hnus. Taky je halt svet.

    OdpovědětVymazat
  10. Moc pěkné fotky i psaní - zavzpomínala jsem si. [1]: Ano - máš pravdu - záleží  na "úhlu pohledu", počasí, momentální náladě a také s kým cestujeme....
    Před cestou je dobré si "nastudovat" nějaké materiály, ať člověk ví do "čeho jde"...

    OdpovědětVymazat
  11. Benátky jsem zatím jen objížděl a nikdy jsme z nich na vlastní oči nic neviděl. Je ale pravda, že zatím nejsou na seznamu mých kýžených cílů, tak jsem za tvůj poučný článek rád .

    OdpovědětVymazat
  12. Krásná procházka Benátkami z blízka. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  13. Do Benátek jsem nikdy jet netoužila, i když na těch lodičkách by se mi to asi líbilo. Ale člověk holt nemůže být všude. I tak jsem ráda, když se něco nového dozvím a tvé fotoreportáže mě baví.

    OdpovědětVymazat
  14. Srandovna zhoda okolnosti! Donna Leon (Commisario Brunneti, detektivky z Benatiek), ktora byva uz tridsat rokov v Benatkach, vydala najnovsiu knihu - nie krimi! - o GONDOLACH. Hoci sama vraj sedela v gondole len raz v zivote kvoli svojej priatelke a uz by si nikdy nesadla, podrobila ich doslednemu vyskumu. Historiu, techniku a podobne. Mimo ine som sa dozvedel (intervju v rozhlase, zajtra bude citat v Zürichu za doprovodu barokneho orchestra, ktory bude spieva klasicke piesne gondolierov, kam mimo ineho NEPATRI "O sole mio", lebo je z Napoli a nie Venezia), ze gondoly su urobene z osemnastich roznych druhov dreva, od cerveneho smreku az po ceresnu a stavane asymetricky, zadok je vychyleny a tak preto moze, resp. musi gondoliere zapichovat veslo len na jednej strane lodicky a napriek tomu ide rovno. Vraj strasne tazke naucita sa to a dedi sa to z pokolenia na pokolenie. Tak nevieme, kupime tu knihu? Su pri nej aj na CD nahravky piesni a tak...

    OdpovědětVymazat
  15. Vidět Benátky a zemřít...!

    OdpovědětVymazat
  16. [7]: Ano, také si to myslím. Profesionální videa však také něco mají do sebe. Doporučil bych ti však o ubytování se starat hodně dlouho dopředu.[9]: Holubi ve městech jsou jen na obtíž, někde kvůli nim halí sochy do sítí. Potkany jsem také neviděl a docela mě překvapuje, že voda se zdá docela čistá.[10]: Nastudování základních informací se vždy hodí, já nedám dopustit na zahraniční průvodce z nakladatelství Bonechi a Escudo de Oro. Ty si vždy kupuji na místě, protože u nás se neprodávají. V nich jsou nádherné fotografie a perfektní informace.[11]: Petře, to je trochu škoda jet kolem a nezastavit se. Já tak jet kolem Machu Picchu, určitě se tam stavím. [12]:Jak už říkala Jarka, na vlastní oči je to nejlepší.[13]: Protože jezdíš na festivaly, možná by se ti líbil karneval.

    OdpovědětVymazat
  17. [14]: Kingu, díky za moc zajímavé informace ke gondolám. Mně se na první pohled zdálo, že musí být obtížné je řídit.
    Bohužel ani žádné písně jsem neslyšel, zřejmě se s nimi lze setkat v letních měsících večer, teď už bylo dost sychravo a ještě teď, 3 týdny po návštěvě, jsem odtud nachlazený.[15]: Ne, teď ne, ještě jsem si nic neužil

    OdpovědětVymazat
  18. Pokochala jsem se opět místem, kde jsem nebyla a už nebudu. Tím víc jsem vděčná za povídání a fotky ze světa. Aspoň tak...

    OdpovědětVymazat
  19. Tvé skvělé luxusní články s bezvadnými ilustracemi, to je úplná encyklopedie, která se dobře čte a také mne poučí. V Itálii jsem zatím nebyla, ale bazíruji na tom slově "zatím".
    Děkuji ti za krásné komentáře a jsem ráda, že se ti líbí moje vkládání obrázků do různých tvarů. Pro zajímavost a pobavení tě zvu na prohlídku této mé podobné tvorby.
    http://beatricia.blog.cz/1204/moje-fantazie-s-maskou
    Přeji hezký a pohodový víkend.☼☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  20. Já se samozřejmě nejvíce těším na to, cos naznačil v poslední větě. :)

    OdpovědětVymazat
  21. Jsou to krásné koláže (Picasa?) a fotky. Docela mě překvapilo to ošklivé počasí, nevím proč mám dojem, že jsou Benátky slunečné a jediný problém je tam právě ta stoupající voda.
    Tady vždycky najdu prima cestopisné povídání, když už nemůžu jezdit po světě, tak aspoň takhle.
    Nevěsta to fakt neměla lehký. Ale může to brát jako průpravu pro život, jeden den sluníčko, druhý den mraky, občas bouře....

    OdpovědětVymazat
  22. P.S. mimo téma, před chvílí jsem tě nominovala do jedné dotazníkové hry, máš-li chut se připojit, zvu tě k nakouknutí a stažení deseti otázek.
    Kde?
    Zde:
    http://eumenidas.blog.cz/1310/liebster-blog-award

    OdpovědětVymazat
  23. [18]: Růžo, vše je to jen otázka priorit. Benátky jsou "na dosah ruky".[19]: Beo, díky za odkaz, míče se šachovnicí obrázků jsou nádherné. Hezké na nich také je, že některé obrázky v polích máš i natočeny.[20]: Snad se mně něco z toho podaří vybrat. Komplikací bylo, že hodně obrazů bylo za sklem a na nich je pak plno odrazů od osvětlení i lidí, kteří si je prohlížejí. Zvlášť se to projevilo u dvou velkých obrazů surrealisty Maxe Ernsta.[21]: Ano z Picasy. I když ji používám několik let, o kolážích jsem se dověděl až od Babety z dnes už bohužel neexistujícího blogu Babetina galerie, která je hodně používala a uměla to s nimi dokonale, např. všechny obrázky mozaiky měla i s orámováním. Líbí se mně na nich ta možnost snadno vložit do textu větší počet obrázků.[22]: Vendy, díky, jak jsem už psal u tebe, pokusím se.

    OdpovědětVymazat
  24. [23]:Neplánujeme už žádné cestování. Jen bych ještě chtěla zajet do manželova rodiště, kde je plno příbuzných, které znám, mockrát už moji návštěvu urgovali. Nebyla jsem tam už víc než deset let, od smeti rodičů muže, vlastně maminky, která zemřela později. Jezdí tam jen občas muž, takže...

    OdpovědětVymazat
  25. [23]:P.P.S.-k dotazníkování- jsem ráda, že se přidáš, dej si klidně načas, jak potřebuješ... jsem zvědava na tvé odpovědi (i tvé další otázky pro další lidičky)

    OdpovědětVymazat
  26. [16]: To byl můj komentář, netýkal se přeci tebe!

    OdpovědětVymazat
  27. [27]: Ale tebe by byla teprve škoda, co by si pak počal AP

    OdpovědětVymazat
  28. Prošla jsem se s tebou po známých a oblíbených místech. Jen tu vodu jsem na Piazza San Marco nezažila. Díky moc za připomenutí města, které opravdu stojí za návštěvu.
    Stejně jako Benátky se potápí i Ravenna, která je také nádherná.

    OdpovědětVymazat
  29. Mám ještě někde fotky s holuby.

    OdpovědětVymazat
  30. [24]: Růžo, to je škoda, měla by ses tam vypravit, když jim chybíš.[25]: Dost tam pršelo, v létě je to asi lepší, jenže těch turistů tam bude ještě víc, a tím i velké fronty na loď.[26]: Odpovědi už mám sepsané, jen nevím, zda vymýšlet otázky, to mně nějak nejde. Vidím to tak na příští čtvrtek.[28]: Ivet, na konec jsem zapomněl připojit otazník.[29]: Aleno, díky za informaci, Ravennu neznám, z měst jsem byl navíc jen v Římě, Miláně a Florencii.[30]: Já je mám taky, kdyby tam ale vůbec nebyli, bylo by to snad lepší. Zajímavé ale je, že do vody nelezou.

    OdpovědětVymazat
  31. [31]:Možná v přístím roce, ale jak to tak sleduji, při všech rodinných očekávaných událostech na to asi nevyjde ani čas, ani penízky. Ono to není jen tak. S prázdným kufrem tam jezdit nechci , jízdné nepočítám a máme na ten příští rok vyšší potřebu...Snad v dalším roce, budeme-li zdrávi, živi.
    Ani tak jim nechybím, asi jsou zvědavi, jak na stará kolena vypadám. Švagři a švagrové tady byli vloni synovi na svatbě a ostatním to může být jedno, ne?

    OdpovědětVymazat
  32. Tak jsem se těšila na pokračování a nakonec jsem to prošvihla. Ještě štěstí, že ty články nikam nemizí.   Tento je mimořádně krásný, možná je to tím, že jsou Benátky tak krásné, nebo za to můžou vydařené fotky a pěkné povídání. Nejspíš obojí.
    Moc se mi líbí jak všichni houpli na lavice a chodí po nich. Byla by škoda, kdyby něco tak pěkného zalila voda, ale pokud zůstane u těch několika milimetrů za rok, pak si s tím myslím už hlavu dělat nemusím.
    Příjemná fotoreportáž. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  33. Další skvělá reportáž
    Pro mě,typického suchozemce je dost nepředstavitelné město,které plave na vodě.Díky za jeho přiblížení

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)