29. srpna 2014

Holašovice - selské baroko (a „Stonehenge“ k tomu)

Holašovice jsou pravděpodobně naší nejméně známou památkou na seznamu UNESCO. Leží sice jen 15 km na západ od Českých Budějovic, avšak přestože při naší návštěvě byl slunečný květnový den, za asi 3 hodiny, co jsme tam strávili, se neobjevil jinde obvyklý autobus s 50 Japonci, ověšenými drahými fotoaparáty a kamerami, a za celou dobu jsme potkali tak 10 lidí.



Holašovice byly založeny v polovině 13. století a jejich kulturní hodnota tkví v zachovalém souboru domů se štíty otočenými k návsi a vzájemně propojenými zdmi s průjezdy a brankami.
Náves má tvar obdélníku s rozměry 210 x 70 m a po jejím obvodu se nachází 23 památkově chráněných usedlostí.



Štíty domů byly v 70. letech 19. století vyzdobeny ve stylu selského baroka. To však neznamená předimenzovanou výzdobu barokních kostelů nebo kýčovitou pompéznost "podnikatelského baroka", ale jemné vzory, připomínající výšivky lidových umělkyň.



I když vesnice působí poklidně, nejde o skanzen. Žije zde přibližně 140 obyvatel, najdeme tu stylový hostinec, keramickou dílnu, koloniál, sýpky, maštale, jezírko s lavičkami i kapličku s poblíž stojící dřevěnou sochou Krista.



U stavidla na jezírku je socha vodníka jak z Ladových obrázků a raritou jsou dřevěné pístové pumpy.



Na konci návsi nás zaujal poutač s nápisem Holašovické "Stonehenge". Uvozovky daly tušit, že půjde o napodobeninu, ale protože originál jsme ještě neviděli, zvědavost nás pobízela zkusit si ho "nanečisto".



Ukazatele nás navedly k vstupní bráně z mohutných kmenů a po mírně stoupající louce jsme došli ke kamennému pultu, kde stála paní neurčitého věku, nejspíš ženská polovička manželského páru Miloslava a Václav Jílkovi, kterým areál patří.
Koupili jsme si lístky po 35 Kč a ona se nám pak velmi ochotně věnovala. Společnost jí dělal mladší muž, myslel jsem, že patří k personálu, ale ve skutečnosti to byl zákazník, který přišel nasát energii z kamenů. K tomu prý dochází, když se člověk k velkému menhiru otočí zády, otočí-li se ke kamenu čelem, může se oddat meditacím. Působení kamenů má mít léčivou funkci a jejich rozmístění podle doporučení psychotronika má eliminovat patogenní zóny.



Tajemnost místa dokreslují lebky zvířat, volně roztroušené kameny, ohořené kmeny i kmen s vyřezávanými vzory a jeho hlavní části - kruh z kamenů a kamenná svatyně.




Protože věřím jen tomu, co lze racionálně vysvětlit, a vyzařování energie z kamenů si dovedu představit, pokud by byly radioaktivní, poslouchal jsem výklad o léčivé síle kamenů jedním uchem jako pohádku a víc mě zajímala technická stránka vzniku areálu. Na jeho okraji stojí zemědělská stavení a podle odéru v poryvech větru se dalo odhadovat, že živočišná výroba byla jeho hlavním posláním. Když jsem se paní ptal, co ji přivedlo k myšlence vybudovat zde obdobu Stonehenge, mlčky ukázala palcem vzhůru - vnukl jí to Bůh.
U Stonehenge je záhadou, jakým způsobem mohly být vztyčeny velké kamenné sloupy a na ně položen obrovský překlad. V Holašovicích k tomu samozřejmě posloužily těžké mechanismy a jen samotná přeprava kamenů podle paní stála 40 tisíc Kč.

Manželka má k léčitelství vstřícnější postoj než já, proto se bez velkého přesvědčování podrobila různým procedurám. Např. si lehla na kamenné lůžko pokryté kožešinou, kde bez hnutí měla ležet 5 minut. Po uplynutí doby jsem chtěl na ni promluvit, ale paní mě gestem ruky zadržela, že nemám působení kamenů narušovat. Až po 15 minutách, kdy se mně zdálo, že choť mezitím usnula, byl pokus u konce. Manželka své pocity zhodnotila tak, že to neumí vysvětlit, ale je jí celkově líp :)
Podobné to bylo v kamenné svatyni. Podle postavy jsou patrné její úctyhodné rozměry.



Nakonec jsem se také nechal umluvit, abych do ní vstoupil. Paní na mě sugestivně promlouvala, abych nechal své tělo zhadrovatět, zavřel oči a úplně se odevzdal kamenům a duchovním silám.
Přitom mně došlo, že takto asi musí uvažovat kůň, než vestoje usne.

61 komentářů:

  1. Tak ta poslední věta mě rozsekala .....odbočku na Holašovice jsme teď míjely s dcerou když jsme se vracely od kámoša z chaty. Jenže bylo tak šeredně a foukal tak hnusnej vítr že jsme se ani nepokusily to po cestě seknou k nějaké z mnoha památek které se po cestě připomínaly. Ani nás to nenakoplo k toulání po Třeboni, na hrázi Světa to tak fučelo že tam lidé chodili zabalení v bundách s čepicema.....

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj máš ráda zvířátka? kdyby jsi měla čas a zájem, můžeš poslat hlásek mému britskému kocourkovi v neděli už to končí odkaz mám na blogu, kdybys cokoli potřebovala, určitě napiš

    OdpovědětVymazat
  3. Ty domečky vypadají luxusně! A „Stonehenge“? Netušila jsem, že něco podobného v Česku máme :O Stálo by za to se tam jednou podívat ^^

    OdpovědětVymazat
  4. Tady mají v červenci úžasné selské slavnosti. Byla jsem se tam myslím předloni podívat a moc se mi tam líbilo.

    OdpovědětVymazat
  5. Nevedela som o tom, že tam je Stonehenge Zaujímavé :)

    OdpovědětVymazat
  6. Holašovice od nás nejsou daleko a kdybych je čas od času neviděla u někoho na blogu, vůbec bych nevěděla, jak jsou krásné, protože jsem je ještě nenavštívila. Měla bych to napravit, podle fotek je na co koukat. Menhiry a hlavně ty léčebné procedury bych si nechala klidně ujít...

    OdpovědětVymazat
  7. Na Stonehenge mám rovnaký názor. Nie je to dobrý prístup, ale ťažko prijať niečo, o čom človek nie je presvedčný. Hoci sa to dotýka takej nesmierne osobnej roviny, akou je viera.Domčeky sa mi páčia. Aj v nich niečo je (múzeum?) alebo v nich niekto býva? Predsatam nemôžu nechať stáť bez využitia.

    OdpovědětVymazat
  8. Hned s tím vším mi na mysl vstoupil mega-film "Merlin" (z 1998) se Samem Neillem v hlavní roli :)

    OdpovědětVymazat
  9. Pumpy mne zaujaly nejvíce.

    OdpovědětVymazat
  10. To je úžasné, tvá paní nemusí chodit k lékaři /bude-li nemocná/, dokáže být vnímavá a působí na ní "tajemno". Šťastná to žena! Užili jste si krásné dny spolu a to je to nejkrásnější pro dva!

    OdpovědětVymazat
  11. Domečky jsou malebné jako z pohádky. Místo s kameny je velice zajímavé, kdybych to měla blíž, ráda bych se tam podívala a nechala na sebe působit prostředí.

    OdpovědětVymazat
  12. Stonehenge original som bohuzial nevidel. Ale manzelka tam bola, vraj sa to da vidiet len z dost velkej dialky. Cize "bravo", tu sa da na nich dokonca lezat.
    Kuzelne domecky, ako z rozpravky, ako zakusok!

    OdpovědětVymazat
  13. Stonehenge jsem neviděl, ale tělo mám zhadrovatělé ažaž . Ale selské baroko vypadá na pohled příjemně. Není to sice architektura úplně podle mého gusta, ale mám velkou úctu k tradici a takovýhle soubor dřívě úplně běžných staveb už  nikde jinde k vidění není.

    OdpovědětVymazat
  14. Krásně opečované a zachovalé selské domy. O této vesnici jsem neslyšela... máme v ČR mnoho zajímavých míst, např. zmíněné Stonehenge. Moc hezké fotky i slovní doprovod.
    P.S. Navštiv, prosím, můj nový článek, zase tě tam pomlouvám.

    OdpovědětVymazat
  15. Moc hezká vesnička. Tak tam už se asi nepodívám a je ostuda, že jsem tak dosud neučinila. Na tuto léčivou sílu nějak nevěřím.Ale ty domečky jsou rozkošné.

    OdpovědětVymazat
  16. [1]: My jsme byli koncem května 3 dny v jižních Čechách a měli na počasí velké štěstí. Po rybníku Svět jsme si udělali vyjížďku parníkem, bylo nás na něm asi jen 6 lidí, cesta trval asi 40 minut, pomocník kapitána nám uvařil kávu, bylo krásně teplo, výhledy také, úplná pohoda.
    Zato v srpnu na horách dost pršelo a bylo zataženo, u nás je to vždy loterie.[2]: Ano, mám, nejradši (a jen z bezpečné vzdálenosti nebo na videu) tygry, velké bílé žraloky, zkrátka taková zvířata, která k nám nemají žádnou úctu a kdyby se jim naskytla příležitost, mají z nás svačinu.[3]: O "Stonehenge" jsem dopředu také nic nevěděl, naštěstí jsme tu ceduli nepřehlédli, bylo to dobré zpestření výletu.[4]: Díky za informaci. Pokud se tam ještě někdy dostaneme (a protože se nám v jižních Čechách líbí, chtěli bychom), zkusíme na to pamatovat a zvolit patřičný termín.[5]: Jak už jsem zmínil, my také ne, ale zkusit jsem teď zadat "Holašovické Stonehenge" v Googlu a Seznamu a nějaké odkazy už k tomu jsou.[6]: Mám to v řadě věci podobně, např. jsem nikdy nebyl v Křtinách, kde je krásný Santiniho kostel. Pod svícnem tma. Naštěstí takové resty se dají snadno napravit.[7]: Kdysi jsem tu psal o Čičmanech, kde také mají svéráznou lidovou architekturu, tam dvě chalupy patří Povážskému muzeu v Žilině, ale v Holašovicích jsem si nic podobného nevšiml. všechny domy jsou obydleny, např. na snímku v 3. řadě vlevo je vidět, že někdo stojí na plošině a něco na domku opravuje.[8]: Film neznám, ale vidím, že je důvod to napravit :)

    OdpovědětVymazat
  17. [16]:Včera ukazovali ve zprávách jak tam dovezli největší a nejtěžší menhir na světě. Budou ho vztyčovat na nějaký keltský svátek.....

    OdpovědětVymazat
  18. [9]:Nejdřív jsem si myslel, že dřevěná pumpa je tam jen jedna jako relikvie, ale je jich daleko víc, nevím ale, jestli jsou funkční, nebo jen na okrasu.[10]: Jen je to pro nás trochu z ruky, ale možná, že jedna aplikace "kamenné terapie" stačí na celý zbytek života [11]: Zajímavě to působí v každém případě, jsem rád, že jsme na areál natrefili. Zatím tam je ještě poklid, v pravém Stohenge je naopak rušno, davy lidí, kteří tam prý přichází nějakým podchodem, kde to vypadá jak v metru během špičky.[12]: Vím, že některé naše cestovky návštěvu Stonehenge mají jako další položku v programu zájezdu do Londýna. Ale podle toho, co píšeš, je diskutabilní, zda má cenu tam jet. Holašovickým "Stonehenge" lze procházet bez omezení a nikde ani není upozornění, že by bylo zakázáno se kamenů dotknout.[13]: Když jsme autem projížděli dál, viděli jsme ještě jednu vesnici ne víc než 10-15 km daleko, kde výzdoba fasád byla podobná. Ale na jméno si už nepamatuji. Možná to v tamějším kraji bylo více rozšířeno, a v Holašovicích se této tradici jen více věnují.[14]: Přesně tak, u nás je těch krásných míst spousta a já je znám velmi málo, proto mám tak rád blogy, které se jim hodně věnují, např. blog Frypata, Hanky, Jarky, MarijaKes, VendyW, ...[15]: Hanko, až zase budeš v Písku, tak by snad nebyl takový problém si udělat výlet, třeba i s rodinou. Je tam opravdu hezky.

    OdpovědětVymazat
  19. [17]: A o tohle přicházím, že se nedívám na televizi. Snad to také nefilmují a dají i na web.
    VendyW, díky za velmi zajímavou informaci.

    OdpovědětVymazat
  20. Moc pěkná vesnička, doteď jsem o ní nevěděl. Škoda že to mám z Brna trochu z ruky. Až budu někdy trávit dovolenou v jižních Čechách, tak se tam určitě podívám. Trošku mi to připomnělo obec Vesec u Sobotky (vyhlášená jako památková rezervace, mezi hradem Kost a zámkem Humprecht), kam jsem se dostal vlastně jen náhodou, když jsem čekal tři hodiny na prohlídku na Kosti a šel jsem se zatím projít...

    OdpovědětVymazat
  21. Malebné místo, vůbec jsem o něm neměla tušení. A Holašovické Stonehenge vypadá taky zajímavě. Já v pravém Stonehenge nebyla, ale syn ano - prý tam zrovna pršelo (jako obvykle) A je vidět, že jsi realista a zřejmě na tebe působení duchovních sil neplatí.

    OdpovědětVymazat
  22. Rucola to presne vystihol" dedinka ako zákusok. Ja ho spresním : "Ako z perníka" Nádherná dedina, taká vaša, česká.... ešte k nej rybník a do rybníka vodník. Už ho tam aj vidím...  Tie kamene nie, tie mi tam nesedia...  Verím že kamene majú liečivú silu, ale tie ktoré si pekne rozložila príroda sama. Na tých si rada posedím, alebo v ich tieni aj poležím. Ale takto nie ...

    OdpovědětVymazat
  23. Přijdu zítra, je už pozdě.

    OdpovědětVymazat
  24. [15]:V nedělních novinách AHA píší o tom, že v sobotu 30.8.2014 stěhovali největší balvan v Česku, který váží 60 tun. A taky že tato doprava stála půl milionu korun. A jsou tam fotky. Článek je na straně 6.

    OdpovědětVymazat
  25. [20]: O památkové rezervaci Vesec zase nic nevím já, ani na hradu Kost jsem nebyl a jestli tam zavítám, budu na to pamatovat. Díky za informaci.[21]: Opravdu ne. Asi před 20 lety jsem se nechal přesvědčit, abych šel s asi 5 dalšími na seanci. Tehdy měli léčitelé, psychotronici, biotronici a všelijací šarlatáni boom a řada lidí než by se léčila v nemocnici chodila za nimi.
    V tmavé místnosti asi 70-letá žena (podle mě čarodějnice) se nás snažila přivést do hypnotického stavu, moc se jí to nedařilo, tak rozsvítila a mě vyhodila, že jsem rušivý element.[22]: Perníkové chaloupky, tam takový dojem jsem měl v Čičmanech - i kvůli tečkovému zdobení.
    Myslím, že kouzlo kamenů je v sepětí s přírodou. Stejně dobrý pocit může člověk mít, když si sedne v lese na pařez nebo pokácený strom.[23]: Jsem zvědavý, ty k tomu máš kladný vztah a třeba máš moc vcítit se do toho, co já neumím.[24]: Hanko, díky. Zkusil jsem Google a našel článek v Českobudějovickém deníku http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/holasovice-ziskaji-dalsi-obri-balvan-20140827.html. Je obdivuhodné, jak se majitelé svému záměru věnují, možná z areálu jednou udělají prvotřídní atrakci a turisté budou chodit víc tam než na domky v UNESCu.

    OdpovědětVymazat
  26. Hned když jsem se podívala na první fotku, napadlo mě slovo - malebné . Energie z kamenů - to bych potřebovala. Jestli to opravdu funguje, tak tam jedu a ustelu si tam nafurt!   
    Moc pěkné fotky, zajímavé čtení - musel to být krásný výlet, Miloši .

    OdpovědětVymazat
  27. [25]: To mě rozesmálo. Víc takových rušivých elementů a svět se zbaví všech čarodějnic.

    OdpovědětVymazat
  28. Holašovice se mi moc líbí, opravdu krásné domečky a Japonci nikde.    S těmi kameny nevím, ale hodně s nimi komunikují pohané. Vyzařuje všechno Miloši, ty také a nevidíš to.

    OdpovědětVymazat
  29. Já u několika menhirů byl... méně známé jsou i ve Francii nebo v Německu a taky znám lidí, kteří specielně k nich jezdí aby se "nabili".

    OdpovědětVymazat
  30. Když jsem tam byla naposledy, byla to odrbaná vesnice, jako tenkrát všechny, tedy s ohledem na to červené tlačítko, se obávám, že atrakce pro tůristy vyjdou z módy co nevidět a mezi menhiry, bych preventivně dala pár řádků brambor? Ne že by to tam, nebylo krásné, vzhledem k situaci, mě ale napadají samé nesmysly, a psát je, je jako "hrách na stěnu házet„ ?

    OdpovědětVymazat
  31. [26]: Jestli není jednodušší popíjet energetické nápoje
    Ale  pro fotografku je to ráj na světě.[27]: Seance měla ještě pokračování, vyhlédla si kolegu, který se jí zdál nejsenzitivnější, měl tehdy nějaké rodinné problémy a potřeboval psychickou vzpruhu. Až když mu na asi páté schůzce začala vykládat, že v minulém životě byla Jana z Arcu a on ji nešťastně miloval, pochopil, že tady duševního vyrovnání nedosáhne.[28]: No ano, z některých aura a charisma. Fyzikálně vzato: teplota, vlhkost (rosný bod už ne).[29]: Něco podobného jako Stonehenge mají také na Maltě.[30]: Holašovice by potřebovaly trochu větší propagaci, jsou stále dost neznámé. Už si to nepamatuji přesně, ale zdá se mně, že na odstavném místě se dalo parkovat zadarmo. Turistický ruch tam ještě nepronikl.
    Chráněné části může prospět to jejich "Stonehenge", protože nejdříve se musí návsí. Vypadalo to tak, že zemědělská část stále byla v provozu.

    OdpovědětVymazat
  32. [31]: Energeťáky mi nechutnají - mají moc cukru    .
    Fotilo by se tam skvěle, to je pravda. Má to zvláštní atmosféru.. .

    OdpovědětVymazat
  33. [30]:
    Víte Miloši, já moc nepreferuji tu myšlenku, chodit se dívat na to, že někde lidé "ŽIJÍ„ jako na divadlo? Mám víc ráda tu myšlenku folkloru živého, jaký se ještě na některých místech, třeba Moravy, aktivně žije? Budování skanzenů bez života, by byla škoda. Nepochybuji o tom, že krásné věci se mají chránit ale za sklo, bych je nedávala?

    OdpovědětVymazat
  34. Pobavil mě tvůj skeptický přístup (radioaktivní kameny) a se zájmem jsem si přečetla o lokalitě, kterou jsem dosud neznala (dokonce o ní ani neslyšela. Vida, co je u nás ještě věcí a zajímavých míst!)
    Stonehenge se mi moc líbí, originální myšlenka, vybudovat je na vlastním pozemku. A vypadají krásně!
    Také se mi líbila ta vesnička. Krásná, upravená, domečky jako malované z ladovských obrázků. Líbí se mi, že udržují ten historický ráz a celkové ladění.

    OdpovědětVymazat
  35. [32]: Jednou v životě jsem si koupil Red Bull, když to všude propagovali, ale vůbec mně nechutnal. Ani mně sladký moc nepřipadal, ale přišlo mně to, jako kdybych vodou zapíjel nějaké antibiotikum.
    Jižní Čechy jsou krásné - zámky, rybníky, krásná města, byli jsem tam podruhé a určitě se ještě vrátíme. Jen jsem tam nenarazili na žádné skály, to by ti tam mohlo chybět  [33]: Možná to okukování vadí i samotným obyvatelům, protože kromě jednoho "opraváře" fasády jsme žádného neviděli.
    Ale abych se přiznal, já moravské folklórní akce (např. ve Strážnici) vůbec nemiluji, to hlučné juchání a křepčení v krojích není nic pro mě.[34]: Já jsem se o Holašovicích dozvěděl jen proto, že je mám v nějaké brožurce o našich památkách UNESCO (teď jsem si v infocentru právě tam koupil i knihu jim věnovanou).
    Jen si říkám, zda s postupným rozšiřováním vědomí o nich a zvýšením návštěvnosti nehrozí, že nějaký sprejer se tam přijde na ty vymazlené domečky podepsat, aby taky po něm něco zůstalo.

    OdpovědětVymazat
  36. [35]: Jižní Čechy mám ráda, ale víc než ty skály, mi tam po delší době chybí kopce. Třeboňsko třeba je krásné, ale je to placka a já žiju kousek od Krušných hor a zvyk je zvyk.. Mám moc ráda České středohoří, Vysočinu.. . Pohled na kopce mi prostě tak nějak dělá dobře... .

    OdpovědětVymazat
  37. V Holašovicích jsem byla před pár týdny.  Dělali jsme okruh po Šumavě, Jižních Čechách a okolí. Do Holašovic jsme jeli právě kvůli kamennému kruhu  a menhirům.
    Nakonec to dopadlo tak, že jsme se podívali pouze  na selské baroko.
    U menhirů mě totiž odradilo vstupné. Nemyslím to tak, že by pro mě 35 kč byla nějaká převratná částka. Vadí mi ten princip. Je fakt, že je to na soukromém pozemku, ale nelíbí se mi, že jiné menhiry, nebo kameny, jež vyzařují energii,  jsou zdarma. Například Boží kámen, který jsme navštívili pár dnů předtím.
    Je sice pravda, že na Stonehenge se také platí, to je ovšem nějaká "památka" a ne novodobý kruh, který si někdo rozhodne postavit na nevyužité louce.

    OdpovědětVymazat
  38. O Holašovicích jsme se v souvislosti se selským barokem bavili ve škole, ale o Stonehenge jsme se nebavili. Ale více mě zajímají právě ty kamenné stavby

    OdpovědětVymazat
  39. [35]:[32]: "Red Bull prepožičia krídla" je neohrabaný preklad rekalamy "Red Bull verleiht Flügel!", ktorá u nás stále beží.
    Využil to môj známy, dirigent symfonického orchestru, v tom čase práve niekde v Nemecku. Mali nemožný klavir, ci ako, napísal na firmu Red Bull, či by im "nepožičali krídlo"!Skoro okamžite prišlo AKO DAR kridlo značky STEINWAY(!!!) A Red Bull nepožadoval dokonca ani malilinkú reklamu za tento veľkolepý dar. (Hodnota okolo 150 tisíc svajč. frankov!)Čiže klobúk dole...

    OdpovědětVymazat
  40. [36]:Vzpomínám si na pohled z Ještědu, odkud jsou vidět v krajině široko daleko zalesněné "hrbolky" - jeden kopec vedle druhého. Z Hrubé Skály nebo z Prachovských skal jsou zase krásně vidět Trosky.
    To v Jižních Čechách chybí, ale zase pěkné výhledy jsou z městských věží v Třeboni a v Jindřichově Hradci na okolní rybníky a to má také své kouzlo.[37]: Myslím, že vzhledem k velkým nákladům na vybudování areálu těch 35 Kč je celkem symbolická částka a zaslouží si ji, i když jde jen o repliku. Pochybuji, že se jim to může někdy vrátit. Leda, že by se tam začaly valit davy návštěvníků. Zatím to na mě působilo tak, že paní je moc ráda, že tam vůbec někdo zavítal.[38]: Ani se nedivím, protože ve škole vždy budou dávat přednost tomu, co je v něčem původní a ne jen odvozené a napodobené.[39]: Tak to pan dirigent a jeho symfonický orchestr musí mít velké renomé. Amatérskému folklórnímu souboru by poslali nejvýš pár plechovek nápoje.
    Plakát Red Bullu na Steinwayi by byl jako pěst na oko, ale určitě to využijí ve svých propagačních materiálech, jak podporují kulturu.

    OdpovědětVymazat
  41. Nejsem příliš nakloněna takovýmto novopohanským místům, zvláště když absolutně nemají nic společného s původními pohanskými rituály.

    OdpovědětVymazat
  42. skvělý tip na výlet :) A musím se upřímně smát tomu jak se paní na Tebe nejspíš snažila zapůsobit a přesvědčit Tě, seč jí síly stačily (já byhc to vzdala hned), hlavně tomu musí člověk věřit, pak uvidí i růžového slona

    OdpovědětVymazat
  43. já sice raději gotiku,
    ale selské baroko je krásné.
    aby ne, nejvíce ho je tady u nás
    v jižních Čechách

    OdpovědětVymazat
  44. [40]:[39]: Nie som si istý - hoci som práve včera s ním sedel, spýtať sa mňa bohužiaľ nenapadlo - či to bol práve drážďanský orchester alebo z Magdenburgu. Snáď si na to nabudúce spomeniem. (On je prevážne na cestách, tak ho moc nestretávam.)Ale niekto ma utešoval, že v porovnaní k tomu, čo vyhadzujú na Formulu jeden je taký klavír len bagatel...

    OdpovědětVymazat
  45. [41]: K čemu vlastně Stonehenge sloužilo, asi není úplně jasno. Podle jedné z teorií mělo mít léčivé účinky jako Lourdy, podle jiných bylo pohřebištěm, další tvrdí, že postavení kamenů má účel vyvolat zvláštní akustické efekty atd.
    A na léčivou funkci v Holašovicích také sází. U jednoho samostatně stojícího kamene mají náhrobní desku, že tam odpočívá jejich pes (nebo kočka?), na lidi snad nedojde.[42]: Zřejmě je o působení kamenů skálopevně přesvědčena a chce druhým dělat dobře.[43]: Baroko, jak ho znám, mně vždy připadalo přeplácané a temné, to selské baroko je naopak jemné a světlé a v tom je asi také příjemnější než chladná a strohá gotika. Ale možná existuje i selská gotika, ale tu neznám.[44]: V F1 se jím ty náklady zřejmě vrátí v reklamě, protože vyhrávali a všude jich bylo plno. Vettel v týmu Red Bull se stal 4-krát mistrem světa. V Red Bullu jak vidno si umějí vybrat, koho a co podpořit.
    (Letos se jim už však moc nedaří a vyhrávají jiné značky. Proto jsem už F1 dávno přestal sledovat, protože mám pocit, že 95 % úspěchu dělá technika a jen něco málo jezdec.)

    OdpovědětVymazat
  46. [45]: Selská gotika: dřevo, mech, hlína, občas kámen v základech. Samozřejmě byly stále populární zemljanky.

    OdpovědětVymazat
  47. [45]:[44]: Vettel mi práve v ten deň, čo som s tým dirigentom bol, pripomenul, že sa aj zo mňa stáva už pomaly Vettel. Totiž "die Vettel" je po nemecky - a to vie skutočne málo Nemcov, Švajčiari asi vôbec nie! - slovo pochádzajúce z latiny (vetula = ta stará) označenie pre "starú, ukecanú a špinavú ženskú!Nevedel som si spomenúť, ako sa Vettel volá. Stále mi chodilo po hlave Vogel a pod. Náhodou som sa spýtal vnuka a ten to vedel. Hneď som sa spýtal dirigenta, - rodený Rakušan -, či vie, čo to znamené, on to vedel. (Ale nikto iný z prítomných s nemeckou materčinou!)A teraz sa správam sám ako tá Vettel, nie? Ukecaný, zábudlivý a nie príliš vyumývaný...

    OdpovědětVymazat
  48. [46]: Aha To pak asi baráky z vepřovice jsou také selskou gotikou a Rusové se svými zemljankami na špici tohoto směru architektury.[47]: Kingu, ty jsi renesanční osobnost - znalec umění, kreslíř, literárně činný, jazykově vybavený, tvořivě píšeš snad každý den. Takhle "ukecaný a zábudlivý" bych také chtěl být. Je radost mít takového komentátora.

    OdpovědětVymazat
  49. [48]: Oh, s tou hlínou jsme si špatně rozuměli. V gotice nebyly vepřovice známy - tuším, že až někdy okolo husitů se začalo vepřovicím dařit na poli stavebním. Vlastně zajeď si do slovanského skanzenu a uvidíš selskou gotiku. Že já bloud tě tam neposlala hnedle.

    OdpovědětVymazat
  50. [35]: Probůh, snad ne. Snad tvůj blog nečtou vypatlaní sprejeři.
    V souvislosti se sprejerstvím... toto úterý jsem viděla, že kompletně přemalovávají všechny sprejůvky na nádražním podchodě. V Rajhradě. Jsem moc zvědava, jak dlouho tam ty prázdné stěny vydrží... počítám, že už příští týden bude zase zasprejováno. Jestli už není dnes...   

    OdpovědětVymazat
  51. [33]:Zase jsem se do vás netrefila. To co píšete, také nemusím, je to stejné divadlo jako skanzen, já tím myslela, opravdu tím žít? Když holce kluk postaví máje, tak té své a z lásky, také si ho po nocích pohlídá a ona musí být panna. Směšné ne? Dneska a pravý folklor? To asi chci moc ne? To všechno asi je pryč?
    A Kodaň, umění a fotky, takhle jsem v Istanbulu, málem přišla o vlasy. Není škoda takovou krásu publikovat bez prohlížeče?

    OdpovědětVymazat
  52. [52]: V menších obcích májky vidět stále jsou. Ale těžko říct, zda je všechno ostatní jako dřív, možná i v tom jde už jen o umělý folklór.
    Tomu "bez prohlížeče" nerozumím. Že bych to měl dát v plném rozlišení někam do galerie typu Rajče?

    OdpovědětVymazat
  53. [52]:Vaše fotky jsou unikát tím, že originál neuvidím, admin system na blogu. cz neznám, u mě, na ty, které budu chtít, aby jste je viděl, asi tak  jako na rajčeti, to wordpress umí sám, vy si na fotku kliknete, ona se přehodí do prohlížeče automaticky, zkuste kliknout do kolečka na liště vpravo a budete vědět co tím myslím.

    OdpovědětVymazat
  54. My jsme zase natrefili na Stohehenge ve Strakonicích.

    OdpovědětVymazat
  55. V Holašovicích jsem byla dvakrát, jednou za deště a jednou za slunečného počasí. Obojí jsem dala na blog. Při první návštěvě v Holašovicích moc turistů nebylo, zato při druhé celkem dost.
    Moc se mi líbí detaily domů, ale vadí mi, že přes náves vede široká asfaltka a skoro u každého domu stojí nadupané auto. I když se nejedná o skanzen v pravém slova smyslu, tohle mi kazí dojem.
    Tvůj článek obsahuje spoustu zajímavých informací, Miloši, a fotky máš parádní.
    Závěr článku mě dostal, to se ti fakt povedlo!

    OdpovědětVymazat
  56. A já se řehtám jak kůň.    Vesnice je půvabná a kameny zajímavé, ale Tvé komentáře jsou naprosto boží!!
    Díky, díky! bylo to opět krásné.

    OdpovědětVymazat
  57. Moc krásné fotky. dobrá inspirace na výlet s rodinkou

    OdpovědětVymazat
  58. Holašovice znám z jedný soutěže o jižních Čechách, předtím jsem o nich taky nevěděla. Ještě jsem tam nikdy nebyla, ale tyhle vesničky a baráčky mám ráda. Nedokážu si představit, že bych tam bydlela a pořád si ten můj dům někdo fotil :)
    S kamarádkou, která Stonehenge miluje, jsme se na něj podívat byly, ale mně to moc neříká. Navíc všude spousta lidí. Možná bych jí mohla ukázat aspoň ten ve Strakonicích, jak o něm mluvila Pižlík výše, to nemám úplně daleko.
    V těch Holašovicích by mi asi trochu vadila ta paní "průvodkyně". Já nemám ráda, když je někdo zažranej do těchhle "věd" a nabádá ostatní, aby to zkusili.[16]: ad. 4: Hlavně zvol patřičný město ;)[39]: Wow! Takový story jsou nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  59. [55]:[59]: V Strakonicích jsem byl kdysi dávno a pamatuji si na vodní hrad nad Otavou a že tam měli vystaveny nerosty vltavíny (mohly by se ale spíš jmenovat otavíny).[59]: Máš nějaký tip na patřičné město?

    OdpovědětVymazat
  60. [59]: [60]: Stonehenge ale ve Strakonicích ještě nebylo.
    Škoda, že o tom originálním Stonehenge a vůbec o svých cestách nepíšeš, třeba by se to s erotikou nějak dalo spojit :)

    OdpovědětVymazat
  61. [60]: Ano, jeden tip bych měla, ale je to hrozně tajný o:)[61]: Já a psát o svých cestách? To si ani nedokážu představit. Mně se většinou žádný zvláštní historky nedějou, a abych popisovala něco, co už bylo popsáno, to se mi nechce. Radši si o cestování přečtu u někoho, kdo do toho umí přidat "něco navíc", třeba u tebe nebo Čerfa.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)