2. ledna 2016

Stuhleck ve Fischbacherských Alpách - na umělém sněhu

Vánoce jsou pro mě stresující kupováním dárků. Můj názor, že radost si můžeme bez ohledu na kalendář udělat klidně 19. dubna, když bude vhodná příležitost, si choť dosud neosvojila a je mně jasné, že dárek, třeba i symbolický, očekává. Ale co vybrat? U mých nejoblíbenějších pozorností - knížek - hned vzniká podezření, že si je hlavně sám chci přečíst (a kuchařky už má), v kosmetickém oddělení si připadám jako panic v sexshopu, oblečení neumím pořídit ani na sebe a finanční poukázka na nákup podle vlastního výběru, když máme společný účet, by se rovnala koupi dárku sám sobě. Záchranu nacházím v kulturních akcích a zájezdech. A aby choti nebylo smutno, dělám jí doprovod.

A tak mě napadlo, že bychom ve vánočním čase mohli zahájit novou lyžařskou sezónu jednodenním výletem. Taková varianta předpokládá, že místo nemůže být příliš daleko, měl by tam být sníh, doprava autobusem, protože kombinovat sportovní výkon od léta zlenošených těl s nevyspáním a jízdou autem by nemuselo dobře dopadnout, v úvahu proto připadala jen střediska Hochkar v Dolním Rakousku a Stuhleck ve Štýrsku. Ten druhý byl 27.12. v programu jedné CK, a tím bylo rozhodnuto.




Stuhleck je s 1782 m n. m. nejvyšším vrchem Fischbacherských Alp, skiareál na jeho svazích se nachází u obce Spital am Semmering asi 100 km na jih od Vídně směrem na Graz. Podle informačních materiálů slibuje 24 km sjezdovek, na konci minulého roku byla však zima na sníh ještě skoupá, všechny nebyly v provozu a jak se ukázalo dodatečně, sníh byl jen technický, nastříkaný ze sněžných děl.

Po příjezdu areál vypadal dost bezútěšně, Semmi, maskot areálu (je i na mapě), umístěný na střeše budovy s pokladnami, má hlavu otočenou vzhůru a Slunce ho asi vyslyšelo, protože brzy vykouklo.



Vedle svahů se nachází umělá jezera, v jednom něco bublalo, stopa měla podobu srdce, snad to bylo okysličování vody pro ryby, možná také slouží jako zásobníky vody pro výrobu technického sněhu.



Vrchol na pozadí následujícího snímku je Schneeberg (2075 m n. m.), nejvyšší hora Dolního Rakouska.



Nejvyšší stanice lanovky Bergstation leží ve výšce 1774 m n. m. a od ní zbývá jen asi 100 m pěšky k vrcholu Stuhlecku (1782) s kruhovým výhledem na okolní alpské masivy a soustavu větrných elektráren.




Poblíž vrcholového kříže stojí Alois-Günther-Haus, chata rakouského alpského svazu Alpenverein. Je zde už od r. 1915 a nese jméno tehdejšího předsedy místního alpského spolku, který se o její postavení zasloužil.



V masivu vlevo od Schneebergu jsou nejvýraznější Raxalpe (2007) a Hochschwab (2277) a horizont v prodloužení za Spital am Semmering rámují Eisenerzské Alpy (Eisenerzer Alpen) s vrcholy přes 2100 m a Seckauské Taury (Seckauer Tauern), jejichž nejvyšší vrch Geierhaupt má 2417 m.



K občerstvení lze využít restaurace v horských chatách blízko nástupních míst lanovek, např. Friedrich Hütte s typickou dřevěnou terasou, nakonec jsme dali přednost moderní prosklené restauraci, ke které přiléhá terasa se širokým výhledem na svahy a Spittal am Semmering. Ceny zde nejsou zrovna lidové, gulášová polévka do misky jak na jogurt stojí 5,30 EUR, ale je to lepší než se někde cpát paštikou :).




Skiareál by se na poměry, které známe z italských sjezdovek v Dolomitech, mohl zdát malý, avšak sjezdovka č. 10 z horní stanice s přejezdem na č. 1 a dále ve dvou větvích 1a a 1b k dolní stanici u parkoviště P1 v 782 m n. m. překonává bez několika metrů kilometrový spád a délka 1+1a je 5 km. Sjezdovka s číslem 3 splňuje parametry Mezinárodní lyžařské federace FIS (Fédération Internationale de Ski) pro pořádání lyžařských závodů. Bohužel právě z ní byla v provozu jen menší část.



Sjezdovky nejsou technicky náročné, ani jedna z nich není značena jako černá, červené (střední obtížnost) a modré (snadné), např. 11 a 10 a 1b a 1a, se v obtížnosti téměř neliší.

Ze zprovozněných tras byl nedostatek sněhu zřetelný na červené sjezdovce č. 11 v horní části areálu, zasněžen byl jen úzký pás.




Lyžování na výhradně technickém sněhu pro nás bylo novou zkušeností, velký rozdíl proti přírodnímu to však nebyl, povrch byl jen tvrdší a místy se tvořily ledové plotny. Protože ale vrstva sněhu byla kolem 30 cm, nezakrývala dobře nerovnosti terénu a zvláště u moderní restaurace byl svah plný boulí.



I tak se výlet vydařil.

46 komentářů:

  1. Letos to není o nic lepší. Můj kamarád Šílený lyžař doma úpí a skučí že není nikde v Alpách nic. Snad jestli teď tam bude mrznout déle než u nás tak by zas mohlo být nafoukáno technicky, ale je otázkou jak dlouho vydrží mrznout. Když jsme byli v roce 2011 v Bad Mitensdorfu začátkem prosince tak tam taky ve 2000 m.n.m. na sjezdovkách kvetly kytky.

    OdpovědětVymazat
  2. Prekr8ásna reportáž aj pre nelyžiara, ako som ja. Hoci som rodák z Bratislavy a to stredisko sa zdá byť "coby kamenem dohodit", nemal som o existencii niečoho takého ani šajnu! Vďaka za osvetu a ešte raz všetko "naj" v novom roku!

    OdpovědětVymazat
  3. Koukám, že i v Rakousích mají Sněžku.Pěknou jsi vybral lokalitu.
    To by se líbilo i mé milostivé.

    OdpovědětVymazat
  4. Zážitky jsou nejlepšími dárky, a pokud tvou choť baví cestování stejně jako tebe (což určitě baví), tak je to dobrá volba. Vlastně takový dárek dva v jednom. Mě by to také potěšilo. U nás se letos nadělovalo ryze prakticky a já Vánoc využila k nákupu oblečení, které si přes rok nedopřávám ( nerada nakupuji, takže většinu dárků objednávám přes internet a když musím do obchodu, celkem to přetrpím).
    Se sněhem je to letos podobné jako loni, u nás včera napadl slabý poprašek - jak to vypadá na horách, to nevím, ale syn je momentálně v Beskydech, tak uvidíme, co bude po návratu říkat. A jak dojede, protože nemá přezuté pneumatiky, tak doufám, že se mu nic nestane.
    No a náhodou taková domácí paštika může být lepší než gulášovka.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky Miloši,
    přeji vše nej do nového roku a díky za svěží reportáž ze zimního prostředí. Okamžitě jsem si vzpomenula na jednu zimu, kdy jsem jako malá holka lyžovala na Šumavě. To se sice nedá srovnat, ale Tebou vybraný kout vypadá sympaticky. Byla Tvoje choť spokojena?

    OdpovědětVymazat
  6. Já bych dala paštiku i gulášovku!:)Kulturní dárky jsou nejlepší! K tomuhle bych potřebovala dostat i sáňky :)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásná krajina, povedené fotky =)

    OdpovědětVymazat
  8. Miloši, líbí se mi popis prvního odstavce. My bychom vánoce taky zrušili, tady myslím tím povinné předávání dárků v jeden den roku. Jenže naše příbuzenstvo - mladší i starší to tak vyžaduje. Takže co s tím. Nějak se tím propíráme. Zážitky jsme se ještě neuměli věnovat a taky nejsme adrenalinoví. Můj muž má raději klid a pohodu, asi bych najednou nemohla vyrukovat s nečekaným zážitkem. Ale pro vás pobyt na horách je asi to nejlepší dárek a jistě jste si ho užili na jedničku.

    OdpovědětVymazat
  9. Plně sdílím tvůj názor na Vánoce Letos to je se sněhem na pováženou a v Dolním Rakousku i ve Štýrsku ho je jen těžko pohledat. Výhledy na holé kopce s bílými proužky technického sněhu mi připadají opravdu hodně smutné. Nejradši mám středisko Schladming, které je opravdu obrovské a špičkové, jen bohužel letos ten sníh zatím není. Uvidíme, jak s příchodem nového roku... Ve Vysokých Taurách jsem to čekala o něco lepší, ale jak už jsem dřív u jednoho tvého článku zmiňovala, v podhůří nebyl vůbec, dojezdy byly taky jen zasněžené a přírodní sníh začínal někde nad 1500 metry.Umělý sníh nemám moc ráda, je hodně tvrdý a ledovatý a po rozježdění sjezdovky vytváří přesně ty boule a mezi nimi plotny. Přírodní sníh samozřejmě také, ale méně, navíc je jiný, takový měkčí. A vůbec, samotný ten nápad zasněžování mi v dnešní době připadá hrozně nehospodárný. Abychom si pomalu začali zvykat na to, že některé roky prostě na lyžování nebudou vůbec...

    OdpovědětVymazat
  10. Letos je to s tím sněhem opravdu naprd, o to hůř, když člověk rád lyžuje. Musel jsem kvůli tvému článku prohledat fotky, až jsem našel nějaké z roku 2009. Na Stuhlecku bylo několikanásobně víc sněhu a stromy byly zabalené jak v Mrazíkovi.

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: A Václav Klaus pořád bojuje proti teorii globálního oteplování :)
    Už jsem myslel, že na Nový rok se to zlomilo, ale byl to zase jen záchvěv zimy a podle meteorologů mají být zase nadprůměrné teploty proti minulým rokům.[2]: Já to mám zase opačně, hodně dlouho jsem neznal Bratislavu a byl v ní z okolních významnějších měst naposled.[3]: :) Schneeberg - Sněžná hora, i profilem vrcholu se dost podobá.[4]: Ty si takové zážitky bohatě dopřáváš na koncertech, taky je mám rád, ale navštěvujeme je jen jednou za dlouhý čas.
    N letních pneumatikách v zimě je o dost velké riziko, pamatuji si, jak jsme takto vybaveni jednou jeli do Jeseníků a auto se málem roztočilo a myslel jsem, že skončíme havárií v protisměru. Naštěstí ještě včas se mně podařilo srovnat směr.
    Domácí paštiku neznám, ty ji umíš připravit? To je v domácnosti určitě vítaná dovednost.[5]: Srovnat se to dá, vždyť Šumava je jen o pár set metru nižší a navíc tam bývá velká zima, a proto zřejmě se sněhem nebude potíž.
    Choť byla spokojená, docela jsme si to užili.

    OdpovědětVymazat
  12. [6]: Zajídat gulášovku chlebem s paštikou nemusí být špatné
    Na sáňky brzy dojde, vzpomínám si, že to byla první aktivita s dítky, pak přijde kolo, plavání, fotbálek na plácku, kroužky, lyžování a turistika. Právě lyžování dětí nás k němu také přivedlo, protože jsme nechtěli být jen diváky a postupně jsme se do toho dostali.[7]: Na webu jsem zjistil, že kraj je vyhledávaný i pro pěší turistiku v létě, možná ho pak prozkoumáme i takto.[8]: Měla bys manžela trochu převychovat, já jsem v prvních letech manželství také o žádné cesty nejevil zájem, ale nakonec jsem jim přišel na chuť a teď je i iniciuju :)[9]: S tím sněhem je to přesně tak, jak píšeš. Vím, že i na jiných sjezdovkách přisněžují, ale jen technický sníh jsme zažili poprvé. Ani mně není jasné, jak z takové malé vrtule se dají zasněžit desítky, možná stovky čtverečních metrů.
    Zřejmě se to ale i tak vyplatí, protože tato střediska živí především zimní sezóna. Kdysi jsme se v Semmeringu stavovali v létě a tam opravdu "chcípl pes".
    Schladming-Dachstein je úplně jiná liga, jezdí se tam Světový pohár, bylo tam mistrovství světa (a možná několikrát), Dachstein má téměř 3000 m.
    My však jezdíme hlavně do Itálie, letos tam pojedeme už popáté.
    Dachstein a soutěsku Silberkarklamm bych chtěl někdy navštívit v létě.[10]: Doufám, že to globální oteplování nezpůsobí, že sníh najdeme jen na archivních snímcích. Žít tak dnes Lada, o velké téma by přišel :)

    OdpovědětVymazat
  13. Miloši, byl to krásný zážitek i pro mne, jak jsem se koukala na tu krajinu a četla. S dárky je to čím dál těžší. Co je třeba- říká sem že není dárek a tak toto  řešení je parádní. Nakonec znám i takové, kteří nejezdí na hory, ale koupí třeba rodičům nebo sobě navzájem pobyt v lázních- jsou i takové relaxační přes víkend. Jiní vstupenky na divadlo, výstavu, muzikál. Prostě podle možností a dostupnosti. Díky za pěkný virtuální výlet.

    OdpovědětVymazat
  14. [11]: Naštěstí dorazil v pořádku, na horách sníh není, to jen tady u nás. Domácí paštiku nám o Vánocích připravuje dcera a je moc dobrá. Dává se tam nějaký alkohol, pečené maso, játra i brusinky. Nemusím umět všechno, takže všechny ingredience jsem tu nevypsala.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak to znamená, že v Rakousku aspoň mrzlo. U nás se prý, pro teplo, uměle zasněžovat nedalo a až poslední dny střediska dělají co můžou, aby mohla zahájit lyžařskou sezonu. Jinak jsi vybral krásné místo a snad jsi s takovým dárkem měl u manželky i úspěch.

    OdpovědětVymazat
  16. Krása, to byl dobrý nápad, určitě jsi byl doma pochválen...

    OdpovědětVymazat
  17. Ačkoli jsem nelyžuji,tohle bych si dokázal užít Ty výhledy jsou parádní   

    OdpovědětVymazat
  18. Technický sníh se příliš nevydařil. :)

    OdpovědětVymazat
  19. Nádherné fotografie made by Miloš jsou úchvatné. Mne, jako horového lezce, hlasitě oslovují.
    Co se týče dárků, tak máš pravdu, že zážitkové dárky jsou velmi dobrá volba. Nemusí to být zrovna skok padákem, nebo Bungee jumping, ale zajímavý zájezd, nebo výlet.
    Přeji ti do nového roku šťastnou ruku ve všem tvém podnikání a vítězství na všech frontách tvého bytí. Především a nade vším pevné zdraví. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  20. Nezalyřavši si lyžař přeletel přes 330333 stříbrných přepelic a padol na řiť ako ten zalyzařivši si lyžař a muselo ho hasiť 330333 stříbrných pohárov šanpanského "apres ski" - ako sa patrí, vždy! Ja halt nie som lyžiar a preto neviem, čo v tejto čarovnej krajine vlastne hladám! Ale to šampanské by som bral...

    OdpovědětVymazat
  21. Děkuji za podporu, jinak to působí zajímavě to lyžování

    OdpovědětVymazat
  22. To už ani v Rakúsku nemajú normálny sneh To sme teda dopracovali!!!
    Na technickom by ma to teda nebavilo. U nás sa lyžuje už aj na Donovaloch, ale tiež iba na technickom.
    Ale reportáž je súúper ako vždy.
    Teraz udreli mrazy,korčuľovať na jazerách by sa dalo, ale sneh, stále iba taký snehový poprášok. Šoféri sa radujú. Keď napadne náhodou 2 cm, bude kalamita v celej republike. Odvykáme si.

    OdpovědětVymazat
  23. Jako panic v sexshopu? Takže ty v kosmetickém oddělení pobíháš zmateně sem a tam s erekcí v kalhotách, jo? No tedy.               

    OdpovědětVymazat
  24. [13]: My jsme v posledních dvou letech několik kratších výletů (nejčastěji s dvěma noclehy) absolvovali, nabízí je plno slevových portálů, a opravdu se nám moc líbily, vlastním autem jsme byli např. v Kutné Hoře, Českých Budějovicích a naposled v Kunčicích pod Ondřejníkem a hodně jsme toho viděli i v okolí, autobusem zase na několika místech v zahraničí. Myslím, že jako dárek takový zájezd musí každého potěšit.[14]:Dobře, že to tak dopadlo, teď tam asi už bude na silnicích led.  
    Dceřina paštika už jen tím složením musí být lahůdka, v kupovaných je hodně sádla a není to ono.[15]: Teď se dost ochladilo, tak snad i začne na horách sněžit. Na Šumavě určitě, jinak by si tam Katka Neumannová nepořizovala penzion.[16]: Přes tu sněhovou chudobu jsme byli oba spokojeni a získal jsem plusový bod :).[17]: Patriku, v létě by sis to užil ještě víc, předpokládám, že svahy budou plné lučních květů a motýlů a kdo ví, zda tam nejsou nějaké zvláštní rakouské druhy.

    OdpovědětVymazat
  25. [18]: Moc ho tedy nebylo, ale stejně mě není jasné, kdy ho tam rozprašují, nikdy nikde jsem žádné dělo neviděl v provozu, zřejmě to nechávají na pozdní večer a možná i noc, až se ochladí (a samozřejmě také až na svahu nikdo nebude).[19]: O skoku padákem v tandemu už jsem uvažoval, předběhl mě však mladší syn a vůbec nadšený nebyl, protože byla malá viditelnost.
    Seskok se musí objednat dopředu a pak třeba nevyjde počasí. To mě odradilo a už po tom moc netoužím.
    Díky Beo, zdraví je základ.[20]: Kingu, ve Švýcarsku je prý 48 čtyřtisícových hor z celkových 84 v Evropě, to musí být přímo ráj horské turistiky a lyžování!
    Ovšem ceny švýcarských lanovek, skipassů (a ubytování) jsou natolik vysoké, že to odrazuje do takového vyžití investovat. Stačí tu krásu vidět zpovzdálí.[21]: Není zač, přeji, ať jsi co nejdříve doma.[22]:Tady je to ještě dost nízko a je suchý rok, celé léto bylo vedro, nepršelo a asi to v tom koloběhu vody v přírodě zadrhává.
    Donovaly jsou také vyhlášené velkými mrazy, jednou tam byl syn na lyžařském kurzu s gymnáziem a vzpomínal teploty kolem -15 stupňů. Navíc může odněkud vyběhnout vyrušený medvěd. Bál bych se tam jen ukázat :)[23]: S erekcí ne, ale červenám se až za ušima, protože mé informace o sortimentu v parfumerii a drogerii nesahají příliš daleko za mýdlo s jelenem a pitralon, a když tam prodavačka začne stříkat nějaké vůně na ruku, jsem tím tak omámen, že ani nevím, jak se jmenuju

    OdpovědětVymazat
  26. " Když jezdíš na umělém sněhu,
    říkám ti chlape :  ty nehul!!
    Popel ti vlítne do očí,
    pitomě potom zatočíš
    a rázem jsi palicí ve stromě !!"..." Ten instruktor  pitom je ohromně !"
    ... hovoří  Lubomyr  Podesranyi
    Přesto muž poslechl varování !... počkal, až pravý sníh napadne !
    S cigaretou teď nepadne !
    Jede !... řka : " Seru na hůlky !"Když bez hůlek sjel cc.. do půlky
    oharek spálil mu pysky !" Dejte mu napíti whisky ! "
    ... hovoří kdosi : " A vydrž tu !"... muž probral se !  " Co je ?? "" Pads´ na držku !
    věz, že to povíme rodičům !!"
    ...hovoří velitel hasičů ...Hoch u otce již je - a u mámy
    " Cigaretu " ( jim oznámí )
    ... " Již nevezmu při jízdě do tlamy !"... " Zápálenou "" Nu... co asi ?? "" Tak tak !!"   rodiče  souhlasí...

    OdpovědětVymazat
  27. [25]: Ono se říká, že vůně mají všeobecně podceňovanou hodnotu. Ona když zavoní nějaká víla, tak muže omámí a on posléze přehlídne nějakou tu vadu na kráse. A kosmetické salony, drogerie a podobné instituce? Ty by měly mít na dveřích piktogram, který bude znázorňovat zákaz vstupu všem mužům.       

    OdpovědětVymazat
  28. [25]: Po 20-tich rokoch zamrzlo celé Štrbské pleso. Tak sa lyžiari tam korčuľujú na celej jeho ploche. To musí byť nádherné, vraj je tam krásny hladký ľad, keďže nesnežilo. Ale už po troške začína. Dnes ráno nám v aute ukazovalo, že je vonku -17. Nezdala sa mi až taká zima ...zažila som aj väčšie mrazy. Možno zima sa u nás zdrží aspoň týždeň, kým príde jar.

    OdpovědětVymazat
  29. Musela jsem se smát při tvém úvodním popisu nad výběrem dárku k vánocům. Můj muž mi vytrvale kdysi dával višně v čokoládě, které fakt nemám ráda. Vždy jsem slušně poděkovala a jednu snědla, to aby se neřeklo. Ostatní pak mizely z krabičky rychlostí tajícího sněhu. Až po mnoha letech jsem se osmělila a zeptala se, proč dostávám stále stejnou bonboniéru. "A ty je nemáš ráda?" Takže přirovnání nákupu dárku ze společného účtu, mi připomenulo višně v čokoládě.
    Nakonec jsi zvolil dobře a i přes deficit přírodního sněhu jste si lyžování užili. Snad už napadl, či napadne sníh přírodní.

    OdpovědětVymazat
  30. [27]: Sice nekouřím, ale v Itálii po bombardinu (místním nápoji s alkoholem a šlehačkou) si už moc nevěřím [28]: Plno vůní a taky luxusní prodavačky, tam jsou muži úplně ztraceni a koupí vše, co jim ty víly poradí, šéfové si umí vybrat :)[29]: Bruslaři se radují, ale také podnikatelská smetánka se může vydovádět při pólu s koňmi na zamrznutém Štrbském plese :)[30]: To mě pobavilo, protože jsem je také často kupoval nebo kupuji k svátku, ale máme je rádi oba, jenže já mám vždy větší apetit :)

    OdpovědětVymazat
  31. Miloši, to jsi vybral skvělý dárek, je to nádherná oblast a na tu letošní sněhovou bídu, se jim to tam povedlo docela dobře zasněžit :). Vlastně, když to tak vezmeš, tak ten výhled na okolní  horské štíty má svoje kouzlo, i když je bez sněhu - určitě je to rozmanitější a přehlednější, než se sněhem - alespoň mi to tak připadá :).
    Letos je to se sněhem všude špatné, je to opravdu extrém... Snad to zima ještě dohoní, sníh je potřeba, vody je pořád málo...
    Moc pěkné fotografie, určitě jste si to skvěle užili :).

    OdpovědětVymazat
  32. [25]: ad 20: Najbezpečnejší pohlad je, keď je fén, ináč ich nevidieť, na Alpy z brehu curyšského jazera. Pozor treba dávať len na auta, laviny nepadaju...

    OdpovědětVymazat
  33. Skvělá fotoreportáž jako vždy a ten vtipný úvod je jedinečný.   
    Věřím, že to byla výborná volba dárku, který jste si nakonec s paní užili oba. Moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
  34. [31]: A ještě, když to aplikují na sebe a dají přivonět, to je pak s chlapem amen.     

    OdpovědětVymazat
  35. Včera nebo předevčírem jsem někde viděla zmínku, že Zeman domluvil s nějakými experty, aby ten chemtrails omezili. No a máme tu snížek a mrazivo.
    (Nevím jestli to byla vážně míněna zpráva nebo fór)
    Každopádně, prosinec byl na prosinec abnormálně teplý a jestli to fakt způsobil chemtrails, tak poručíme větru dešti se povedlo. Což je hrůzná vidina.
    Stejně děsivě to vvypadá i na těch sjezdovkách, i když umělý sníh je dobrá alternativa. Ale pořád umělá.
    Pobavils mě tím přemýšlením, co koupit drahé polovičce. Nemáš to lehký, fakt. Ale ještě jeden ti bych měla, když pominu jednodenní nebo několikadenní výlety( což je dobrý nápad) - kup jí kupon do nějakého salonu, kde se třeba stříhá, manikúruje, kosmetikuje, masážuje. Většinou mají kupony na služby podle vlastního výběru a věřím, že by se manželce líbilo, se někde nechat opečovat. Nabídku salonů v Brně bys našel na internetu a opravdu většinou už mají dárkové poukazy.
    Další dobrý tip by byl lístek na nějaké divadlo.
    Jo a kdybys jí chtěl náhodou koupit thajskou masáž, tak to si dvakrát rozmysli, thajská je docela zabíračka. Myslím tím, i pro klienta.   
    Mimochodem, jak se lyžovalo po tom nerovném povrchu?
    I když zdá se, že výlet se opravdu podařil, spokojenost čiší z tvého psaní.

    OdpovědětVymazat
  36. [11]:Vidíš a já slyšela, že má ještě přimrznout. Což je na leden v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  37. [32]: Jitko, taky si myslím, že je lepší vidět skalnaté zvrásnění a zbarvení vrcholů, než když je vše překryto sněhem.[33]: Z krátkých návštěv ve Švýcarsku to znám, ve Svatém Mořici a Luzernu jsme moc štěstí neměli, ale během dne se počasí přece jen probralo.
    Chtěl bych někdy vidět Matterhorn a bojím se, že zrovna při naší návštěvě bude mlha a mraky :)[34]: Bylo to prima, ke konci roku zkusím vyhlédnout něco dalšího :)[35]: Svádějí nás jak sirény [36]: A že se ekologové nebouří :)
    Manželka to s kosmetikou zrovna nepřehání, chodí ale na jógu (nebo něco tomu podobného). Co ale miluje, je vodní svět a wellness. Snad jen kvůli tomu už popáté pojedeme lyžovat do Itálie, protože v hotýlku, kde býváme ubytováni, jsou sauny, vířivky a bazén. Je schopna v parní sauně prosedět i hodinu a já po minutě musím jít pryč, protože bych se udusil.
    Divadlo také mám v repertoáru pozorností, chodíme asi jednou za kvartál a zrovna na příští týden máme lístky.[37]: Teď by tam asi bylo mnohem pěkněji, ale také mnohem víc lidí. Počasí se mění tak rychle, že metereologové už ani nechtějí vydávat dlouhodobější předpovědi, protože nemají daleko od věštění ze skleněné koule.

    OdpovědětVymazat
  38. To je,/byl/, krásný nápad Miloši. Máte tu výhodu, že to nemáte daleko. Výhledy jsou paráda, krásné.

    OdpovědětVymazat
  39. Přeji ti pohodové posvátčí a Gott sei dank už je konec toho stresu, který nikdy nechybí v tom vánočním maratonu. Teď už život plyne ve svém řádném korytě a já ti přeji nové krásné zážitky a těším se na tvé super reportáže.
    Přeji ti sluníčka v  duši. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  40. Tam jsem jednou byla lyžovat. Popravdě řečeno ze sjezdovek si nic nepamatuji, ale na jejich lanovku se dvěma nastupními místy mám v živé paměti do teď. A to už to bude pěkných pár let, co jsem tam byla.

    OdpovědětVymazat
  41. První odstavec článku je skvělý, Miloši, dovedu si představit, jak musíš každý rok před vánocemi trpět.   
    My to máme vyřešené, já příteli koupím to, co uznám za vhodné a on mi koupí pro změnu to, co taky uznám za vhodné.
    Loni to byl třeba objektiv. Jednodenní lyžařský výjezd byl dobrý nápad, mně by tím ale nenadchl. Když slyším o lyžování, vždycky si vzpomenu na svoje hrůzostrašné zážitky na lyžích (spíš prkýnkách), které jsem měla na gymplu.
    Ty jsi vybral krásné místo a pořídil jsi skvělé záběry. Tak to by se mi líbilo, ale bez lyží.

    OdpovědětVymazat
  42. Na hory bch jela jen pod podmínkou, že by byl klasický sníh a stromy pod sněhem, to je to, proč zimu miluji

    OdpovědětVymazat
  43. Choť měla jistě radost, je to překrásné místo. Jen je převeliká škoda toho sněhu. Taktéž jsem o Vánocích jela do Vídně s naivním přáním, že si tam užiji sněhu.
    Vánoce by měly být o měsíc později. V tuto dobu je v ČR vždy sníh, alespoň (nestárnoucí) děti (jako například já) by měly radost.

    OdpovědětVymazat
  44. Tuhle zimu jsme byli na Velkym Javoru a já jsem si bláhově myslela, že ty boule jsou tam schválně pro vyšší obtížnost o:)

    OdpovědětVymazat
  45. [39]: Je to asi jen 3 až 3,5 hodiny cesty autobusem.[40]: Díky, Beo, až bude léto, bude to ještě lepší :)[41]: Sedačky jsou celkem standardní, např. pro 6 lyžařů, takové jsou i v Beskydech.[42]: Ve všech směrech je to podle tebe. Máš přítele dobře vyškoleného
    Dřív to byl horor kvůli vázání, já si to také pamatuji, zvlášť hrůzostrašné bylo vázání Kandahar, které ani při sebekrkolomnějším pádu nevypnulo a hrozilo pak těžké zranění.[43]: To už je pomalu jen v pohádkách a na Ladových obrázcích :)[44]: Vídeň je proti nám na jihu, takže tam je to se sněhem ještě horší.
    Posun Vánoc na únor by nebyl špatný :)[45]:Velký Javor je v Německu, že? A současně je nejvyšší horou Šumavy. Ten a Velký Roklan určitě zařadíme do plánu letní turistiky, zatím jsme z německé strany navštívili jen Luzný.
    Těch zhruba 1400 m je teď na přírodní sníh asi ještě dost málo.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)