29. února 2016

Phi Phi Islands - ráj na Zemi

Po výletu na Měsíc bychom se mohli zase vrátit na zem a nejlépe někam, kde je hezky. A to dokonale splňují thajské ostrovy Phi Phi v Andamanském moři.



Článek vypadá, že se míjí s ročním obdobím, meteorologové nás straší návratem zimy a přívaly sněhu, ale v Thajsku je to naopak, k návštěvě se příliš nedoporučuje deštivé období od dubna do října a i když poleví monzunový déšť, je zase nesnesitelné vedro a přitom vlhko jak v prádelně, ideální je proto volit měsíce na přelomu roku, sice je tam také chladněji, ale thajský chlad znamená denní teploty kolem 30 °C.

Z ostrovů Phi Phi jako první, a dosud jediný, byl osídlen největší z nich - Phi Phi Don. Ve 40. letech si ho vyhlédli rybáři a dnes zde žije mezi 2 až 3 tisíci obyvatel, které vedle rybolovu živí především plantáže kokosových palem, ubytovací služby a vše, co souvisí s turistickým ruchem.
Další ostrov - Phi Phi Leh (nebo také Phi Phi Lee) - se stal kulisou filmu Pláž (The Beach) z r. 2000, s Leonardem DiCapriem v hlavní roli, o neznámém ostrově, nedotčeném turisty, s krásnou pláží a bujnou vegetací, kam se dá nastěhovat, kde nic k životu neschází, a mít se tam jak v ráji.




Vedle Phi Phi Don a Phi Phi Leh k souostroví patří ještě několik nepřístupných vápencových skal, trčících z moře.




Nedotčení turisty dnes zní jako vtip, protože na přímořské kolonádě v thajském letovisku Phuket se téměř na každém kroku nabízí výlety na Phi Phi Islands (a také James Bond Island, který je zase populární díky bondovské epizodě Muž se zlatou pistolí (The Man with the Golden Gun)) a vypravují se sem desítky lodí, plavba z Phuketu trvá asi 2 hodiny. Na Phi Phi Leh se snaží uchovat neporušenou přírodu alespoň tím, že se zde nesmí nic stavět a ani není povoleno na ostrově nocovat.


Jsou zde také krasové jeskyně, kde si vlaštovky staví hnízda. Ta se v Asii považují za pochoutku, rozvaří se ve vodě a podávají jako polévka.
Pro turisty je na loďkách přístupná jeskyně Vikingů (Viking Cave), i když ti zde nikdy nebyli a objevené malby korábů znázorňují lodě Číňanů. Prvotní označení se však vžilo.




Zátoku Ao Maya (Maya Bay) s bílou písčitou pláží, kterou právě film Pláž proslavil, ze tří stran rámují strmé, až 100 m vysoké skály.




Atrakcí Phi Phi Don je Opičí pláž (Monkey Beach). Podle Darwina jsou opice nižší formou vývoje člověka, ale zde ke svým vylepšeným verzím žádný respekt nemají, jakmile něco odložíme, okamžitě si to přivlastní. A v obratnosti nás vysoce převyšují.




Všechny budovy (restaurace, obchůdky, …) jsou citlivě zasazeny do vegetace.




Pro Rocky Bar stačí pár prken a střecha ze slámy.



Občerstvení je k mání až téměř ve vodě. Je libo meloun či ananas?



Ještě před návratem došlo i na šnorchlování. Přitom se zatáhlo a bezděčně jsem si vzpomněl na nešťastníka z filmu, napadeného a těžce zraněného lidožravým žralokem, a jeho odsunutí stranou, aby sténání trpícího muže komunitě nenarušovalo idylku ráje. Naštěstí zlověstná ploutev se neobjevila, ryby byly jen menší a ježci mezi kameny byli v průzračné vodě dobře vidět.


48 komentářů:

  1. Pěkný výlet do teplíčka. Jen mi je líto těch vlaštovek, jejichž hnízda berou na polévku.

    OdpovědětVymazat
  2. Ohromné. Raj to na zemi...(bory šumí na pohled, alebo ako sa to spieva )Ja sa tam už asi nikdy nevypravím, už sa mi nechce. Škoda, ja viem, ale...Kedy si tam bol?Dobrý štart do novej jari! (Meteorologickej, u nás sa predstavila snehom a chladom )

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Sběrači prý bez jakéhokoliv zajištění šplhají po stěnách a mnoho se jich zabilo, a proto to teď hlídají, aby tam už nikdo nelezl.
    Ale stále je to velkou motivací, protože tato polévka prý patří mezi 10 nejdražších jídel.[2]: Koncem r. 2011. Kingu, proč ne, vždyť ty jezdíš do Japonska a to je o dost dál.
    My jedeme za necelé dva týdny do Itálie lyžovat, doufám, že neuvázneme už na cestě :)

    OdpovědětVymazat
  4. Miloši, děkuji za báječné přiblížení místa, na které já se nikdy nepodívám. Mám po dvou letech fóbii z létání a Thajsko se tak pro mně stává jen místem, které je možno vidět ve filmech nebo fotografiích.
    Manželův bratr trávil v Thajsku několikery vánoce, které si protáhl na tři až čtyři týdny.

    OdpovědětVymazat
  5. Tam je krásně! Ty oráchlé opičky nemají chybu!

    OdpovědětVymazat
  6. Nádhera. Teplé kraje a zvláště pak "prádelny", mám ráda spíš na fotkách, než na vlastní kůži, ale musím uznat, že to opravdu vypadá, na ráj na zemi. V komentáři jsem se dočetla, že se chystáš na lyžovačku, tak doufám, že sníh vydrží. Samozřejmě, že ne na cestách, ale na lyžařských svazích.

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím... tak snad se tam někdy podívám osobně. Vypadá to velmi působivě.

    OdpovědětVymazat
  8. Super krásné místo.
    Ale vždycky bych si ho chtěl vychutnat bez lidí....

    OdpovědětVymazat
  9. Balzám na nervy oproti té chumelenici za oknem .Kouzelné místo, na které se nejspíše nikdy nepodívám, pokud tedy nevynalezne někdo konečně ten teleport.

    OdpovědětVymazat
  10. Film "Pláž" byl i přes ne vždy kladné recenze super a já ti děkuji za krásné přiblížení této lokace. A taky je super se podívat, jak flámují opičky.   

    OdpovědětVymazat
  11. Není těch lidí všude nějak hodně?

    OdpovědětVymazat
  12. Osvěžující podívaná v dnešní sněhové vánici a studeném větru. Krásně jsi zdokumentoval hodující opičky. Ty se mi moc líbí, ale ty davy tam nechci.

    OdpovědětVymazat
  13. I když je to vlstně jenom kousek, vezmu zavděk obrázky a pojedu se podívat někam, kde není tak husto. Třeba do Tokia .

    OdpovědětVymazat
  14. Bombastická pláž, taková masa skal, nádherné kulisy. Chlad 30° taky moc nemusím, ale u vody je to o něčem jiném. Krásná letní dovolená uprostřed zimy.

    OdpovědětVymazat
  15. [4]:Letadla v civilizovaných zemích (obvykle) nepadají, Aleno, zbytečně se bojíš.
    Švagrovi se nedivím, že se mu tam tak zalíbilo, my jsme tam byli právě posledních 12 dnů na konci roku a to je nejlepší čas. Pro Evropany tam vystrojují vánoční stromy a kolem nich se chodí v šortkách [5]: Taky se mně líbí, že noha může posloužit k přidržování láhve [6]: Četl jsem, že i přes tuto oblast se přehnalo tsunami a polovina návštěvníků přišla o život, jinak naprostá pohoda :)
    Zatím to vypadá, že s tím sněhem na silnicích to není tak hrozné.[7]: Lukáši, kde ty se tady bereš, já myslel, že už ani nebloguješ, ale odkaz vidím, tak nakouknu :)[8]: To je to, že kde je pěkně, tak je lidí jako máku. A ty filmy to ještě znásobí.

    OdpovědětVymazat
  16. [9]: Menší soukromý raketoplán by se hodil :)[10]: Film byl hezký hlavně přírodou, za něj Leonardo DiCaprio oscarovou nominaci nedostal, ale konečně se přece jen dočkal.[11]: Je, a nepočítaně :) To má na svědomí božský Leonardo, všichni chtějí vidět, kde to vlastně byl. Akorát v tom filmu moc nehrálo, že tam doplavali, lodí to trvá 2 hodiny :)[12]:Mně se ty opice také moc líbily, když jsem viděl, jak umí pít z láhve, kterou si i odšroubují, docela věřím, že z nich pocházíme :)[13]: Mohl by sis s Kingem podat ruku, ten taky raději jezdívá do Japonska. Jo, Tokio bude balzám na nervy [14]: Kdyby se tak "ochladilo" na těch 30 °C, vůbec bych se nezlobil :)

    OdpovědětVymazat
  17. Nádherný to sveta kraj. Dá sa nájsť aj kúsok zeme bez takého množstva ľudí? Taká tíšina by sa mne ľúbila.

    OdpovědětVymazat
  18. P.S. Off theme: Nemohu nepoděkovat za tvůj skvělý a velmi vtipný komentář na "zmetek" v mém posledním článku. Velice se mi líbí; máš vytříbený smysl pro humor, který mě rozesmál.   

    OdpovědětVymazat
  19. [16]: Podle mě si ho zasloužil už za "Co žere Gilberta Grapea"   

    OdpovědětVymazat
  20. Tohle mi nedělej, já chci moře chci
    Fotky jsou parádní, co mě dostalo, tak ty opice

    OdpovědětVymazat
  21. Ochutnával jsi vlaštovčí polívku?:) Opice jsou pěkný potvory, ale i tak mají moje sympatie!:)

    OdpovědětVymazat
  22. Nááádhera! :) Pěkný dokument i fotografie, Miloši :). Před několika lety tam byla moje známá a podařilo se jim tam málem utopit, ale nakonec "jen" namočit peníze a pasy. Nějak jim spadnul batoh z lodi do vody. Viděla jsem pak fotky, na kterých měli na posteli rozložené mokré peníze a doklady a všechno sušili..:). Nebyl to pro ně zrovna příjemný zážitek, měli pěkně nahnáno, ale doklady to odskákaly nejméně, takže to nakonec prošlo bez problémů. Taky hodně vyprávěla o drzosti tamních opiček, opravdu si museli všechno hlídat, ale ty potvory prý byly extrémně rychlé a zručné :). Ale celkově se jim tam moc líbilo .. :).

    OdpovědětVymazat
  23. [17]:Gabi, ale být na opuštěném ostrově jako Robinson? :)
    Já se přiznám, že nejradši jezdím do velkých měst, choť už dost protestuje, že se ji pak všechno plete, ale kdyby si něco vyfotila a měla blog, třeba by se pak na to dívala jinak.[18]: Občas se snažím jen neopakovat, jak jsou tvá grafická dílka úžasná :)[19]: Jsi filmový znalec, tento film vůbec neznám, co jsem ale četl, hlavně ho vyzdvihují za roli v Letci.[20]: Sám se trýzním těmi vzpomínkami, mít tak neomezenou dovolenou a bezedné konto [21]: Protože prý polévka obrazně řečeno má cenu zlata (podle článku http://www.forexample.cz/view.php?nazevclanku=7-nejdrazsich-jidel-sveta&cisloclanku=2011050032 patří v nejdražším jídlům na světě), v našem zájezdovém bufetu ji nenabízeli :)
    Ani si ale nedovedu představit, co všechno se s hnízdem rozvaří, nevím, zda bych vůbec měl na ni chuť.[22]: Ty opice jsou jak straky, jak vidí loď s turisty, mají pohotovost :)
    Mně se nedávno ve Španělsku stalo něco podobného, v tašce se mně vylil obsah ze špatně uzavřené plastikové láhve s fantou. Všechno v ní plavalo, namočily se peníze, pas (ten už je chudák pokroucený z toho, jak mně kdysi zmokl v plátěné tašce) a nedávno jsem chtěl vybírat z bankomatu a zjistil jsem, že karta se v tom umělohmotném obalu zalepila a nemohl jsem ji vůbec vytáhnout. Doma jsem ji pak doloval nožem. Omývat jsem se ji bál, aby se nepoškodil čip nebo ten magnetický proužek, a měl jsem také strach, aby tím, jak je lepkavá, vůbec z bankomatu vylezla, ale naštěstí funguje

    OdpovědětVymazat
  24. [15]: v pohodě... já jsem tu pořád, ale nebylo co už psát a také mám i jiné aktivity

    OdpovědětVymazat
  25. Tak zajímavé skály, působí na mě dost hrozivě, ale pláž vypadá lákavě, nebyla bych proti strávit tam dovolenou...

    OdpovědětVymazat
  26. Pro mě je Thajsko stejně nedosažitelné jako Měsíc, Miloši, takže můžu jen číst tvoje zážitky a obdivovat fotky.
    Je to opravdu ráj na zemi, až na ty davy lidí.
    Jediné, co bych ráda viděla, jsou odrzlé opičky, mezi těmi bych byla ve svém živlu, asi bych nefotila nic jiného.   
    Skvělý výlet do teplých krajin, parádní reportáž!

    OdpovědětVymazat
  27. Všetko vyzerá tak rozprávkovo a ja by som sa bála. Mora, opíc aj šnorchlovania. A čo, dobre mi je tu, na Slovensku... (Nie, nie je... kecám.)
    Každopádne som sa musela smiať... Ako sa to číta? Fifi lé? Alebo Pipi lé? Stále smiešne.

    OdpovědětVymazat
  28. [23]: Ale kdeže, já zase právě neviděl toho letce. Ale toho Grapea zkoukni, stojí to za to.   

    OdpovědětVymazat
  29. Člověk málem nevěří, že jsou ty fotky ze stejného světa. :)

    OdpovědětVymazat
  30. Krása Na pár minút som bola unesená vo fotkách a v úúplne inom svete. A kľudne by som tam išla aj teraz Fotoreportáže, cestovanie, to je moje - tak mám teraz lepší večer.

    OdpovědětVymazat
  31. Na polévku z vlaštovčích hnízd bych si klidně nechala zajít chuť - údajně jsou to rozvařené ptačí sliny, takže to fakt ne. Ale výlet na ostrovy v zimním čase, to by se mi líbilo. I když to vypadá, že je tam dost vysoká koncentrace turistů.
    Dcera za měsíc odlétá do Namibie, tak jestli se mi povede ukořistit pár fotek a něco rozumného k nim sepsat, dám je na blog.

    OdpovědětVymazat
  32. Krásné místo a domy a stavby jsou opravdu citlivě zakomponované do přírody, že nepůsobí rušivě. V Thajsku jsem nikdy nebyla a nikdy nebudu - i kdybych měla finanční možnosti, nebaví mě dlouhé cestování a asi bych nesedla do letadla, i když riziko je daleko menší než na silnicích.
    Ale díky těmto skvělým reportážím se taky leckam podívám.
    A navíc přijdu o exotickou chuť polévky z ptačích hnízd, a místo toho si dám raději neexotické špagety s mletým masem a zeleninou.

    OdpovědětVymazat
  33. Je to opravdu Ráj na zemi, aspoň na fotkách to tak vypadá, nebo spíš byl, dokud se o něm nedověděli turisti. Ale stejně jsem okouzlená. Od té doby, co jsem se u tebe dočetla o James Bond Island, jsem ho už asi dvakrát zahlédla někde v časopise nebo ve filmu a vždycky si vzpomněla na Tvůj krásný poučný blog a stejně tak, když je někde řeč o nějakých mrakodrapech. Díky Tobě mám přece jen o maličko větší přehled.
    Co bych si ale odpustila, je ta polévka z hnízd, nedávno jsem na koukala v televizi a když jsem zaslechla, že ta hnízda vlaštovky soukají vlastně z vysoce lepivých slin, musela jsem přepnout, protože mě to natahovalo jak kocoura. Ani se mně nechce věřit, co všechno jsou lidi schopní pozřít.   Děkuji za další překrásný výlet.

    OdpovědětVymazat
  34. [33]: Tak jsem fakt blbec nebo co? Chtěla jsem napsat, že jsem se nedávno koukala na pořad, ve kterém mluvili právě o téhle "pochoutce".

    OdpovědětVymazat
  35. Jak tak na to koukám a pročítám se textem, tak tím víc jsem odhodlaná se tam někdy zajet podívat. Kouzelné místo :)
    Teda až na tu polévku, která je opravdu šokující, jak tohle může vůbec někdo vařit, natož sníst?

    OdpovědětVymazat
  36. Miloš a vážení: Cesta do Japonska (už sa to prekliate blíži! Ešte asi dva týždne.) je viac menej služobná. (Dobrovoľne chodím už len kupovať cigarety.) Musím tam v tých chrámoch učiť tie malé japonské jelene, - alebo sú to srnky? -, sú moc malé na jeleňov, učiť ručať. Šéf miestnej jeleniej yakuza na mňa trúbi a zároveň žobre o nejaký bakšiš. Tak na neho tak dlho vytrubujem, až totálne zneistie a začudovane, ako neveriaci Tomáš, odtiahne medzi stromy parku. Zistí, že ten veľký biely "jeleň" s dlhým nosom, (Longnose) ako nás Japonci „láskyplne“ titulujú, vie lepšie ručať než on, šéf ten chrámovej bandy.Nie je to len med alebo sushi lízať, tá moja cesta, je to kus roboty a strašná štrapác. Vraj najnovšie je vôbec ťažko nájsť cestou miesto, kde sa ešte smie fajčiť!
    BTW: Tých chrámov je v Japonsku prekliate veľa...dúfam, že tie hlasivky vydržia...

    OdpovědětVymazat
  37. [24]: Vidím, žes blogování ještě neobnovil, ale to je jen aktivita pro volný čas.[25]: Taky bych si to dal líbit, 14 dnů bych tam vydržel :)[26]: Zase (alespoň my muži) se můžeme podívat na svůdná těla návštěvnic.
    Opice jsou svou drzostí opravdu legrační.[27]: Fi Fi.
    Já se od doby, co jsem četl, že žraloci občas zabloudí někam, kde by je nikdo nečekal (např. jednoho lidožravého žraloka objevili v Benátkách), bojím, že se můžu stát článkem jejich potravního řetězce. Doby, kdy jsme plavali i na ostrov vzdálený 1-2 km, jsou už dávno pryč, teď jsem nervózní i 50 m od břehu.

    OdpovědětVymazat
  38. [28]:Až bude trochu čas, určitě zkusím, i Letec mě čeká, nejsem příliš pilný filmový divák. Už mě asi příliš ovlivnil klipovitý svět internetu.[29]: Jsou, jen trochu daleko. Ale u nás je krásných míst také nepřeberně, jen je trochu přehlížíme.[30]: Já bych jel také, ještě je čas, než začne deštivé období. Také mě láká Island, který znáš, ale právě to nejisté počasí a vysoké ceny mě odrazují.[31]: No právě, a ještě si říkám, zda se tam v nějakém množství nedostane i trus.
    Tvoje dcera je dobrodružný typ, tam, kam jezdí, bych se neodvážil, už jen Maroko, kde jste byly spolu, bych si hodně rozmýšlel, Indie je podle zpráv, co odtud chodí, dost nebezpečná, a o Africe to platí několikanásobně víc.
    Přeji, aby vše dobře dopadlo, a těším se na články a fotografie.[32]: Dlouhé lety jsou stinnou stránkou. My jsme si v zájmu minimalizace nákladů zajišťovali ubytování a letenky sami. Letěli jsme s ukrajinskou společností Aerosvit, v letadle nebyly ani obrazovky na sledování filmů podle vlastního výběru či poslouchání hudby, tak to vůbec neutíkalo, navíc nám nenavazovalo letadlo z Bangkoku do Phuketu a naopak, strávili jsme tak dvě noci na letišti. Ale jednou za čas se to dá vydržet.

    OdpovědětVymazat
  39. [33]: James Bond Island je pěkná přírodní kuriozita, jen mě zlobí, že v článku už nefunguje víc než 10-minutové video z bondovského filmu, kde Bond letí ve sportovním letadle a skála ve tvaru V je vidět i shora. Nový odkaz už nejsem schopen najít.[34]: Takovou pochoutku bych si také odpustil, stejně jako žabí stehýnka, pražené červy, opékaná morčata, živé rybky z akvária atd.[35]: Thajsko vůbec stojí za to, a když už tam jsi, neodoláš dalším nabídkám.
    Vidím, že tato delikatesa by u nás nezabodovala :)[36]: Takovou služební cestu bych si také dal líbit, že nás tam nikdo nepošle :)
    Těším se, že se rozdělíš o své dojmy.
    Šťastnou cestu!
    Kingu, s takovou se tam ještě odnaučíš kouřit

    OdpovědětVymazat
  40. [37]: Vidím to stejně, tak co kdybychom se domluvili a zkusili spolu strávit 14 dnů na úžasné pláži...

    OdpovědětVymazat
  41. [42]: To by bylo prima, ale jak bychom to doma vysvětlili?

    OdpovědětVymazat
  42. [40]: [41]: Krása prostředí fotky mnohonásobně překonává.

    OdpovědětVymazat
  43. Co mi to děláš? Sedím v kuchyni a klepu kosu a ty mi (nám) tu nabízíš krásné léto. Ty jeskyně musejí být parádní

    OdpovědětVymazat
  44. Miloši, off theme, jak jsi to myslel s tou hlavní stránkou a článkem? Nasadils mě brouka...

    OdpovědětVymazat
  45. Nádherné místo,ale ty davy lidí bych asi nepřežil. Já mám radši opuštěnější místa   

    OdpovědětVymazat
  46. Horko a milion lidí by mě štvalo, ale kdyby mě někdo chtěl pozvat, neřekla bych "ne" Vypadá to krásně.
    Skály jsou tak příkrý, ale přitom na nich je tolik zeleně...

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)