28. května 2016

Rozhovor s TlusŤjochem

TlusŤjoch a jeho blog Sebrané mesydže a jiné básně jsou na internetu pojmem, na osobitější přístup jsem nenarazil, vztah k němu jsem si ale nevytvořil hned. Samozřejmě nebylo možné si nevšimnout vynikajících fotografií, objevné hry se slovy v básních i próze, avšak vcelku mně texty připadaly málo pochopitelné, a jak jsem si všiml v komentářích, málokdo se také vyjadřuje k zapeklitým úkolům a spíš pochválí obrazovou část. Postupně jsem však našel kouzlo v archivních novinových zprávách, vždy je napínavé se dozvídat, jak se daří vojenskému veliteli Kuropatkinovi na japonské frontě nebo českým politikům v nacionálním střetu s rakouskými a německými. Zdá se mně, že výběr zpráv je nejen zdrojem pro úkoly, ale vyjadřuje i TlusŤjochův inteligentní smysl pro humor.

1. Na první pohled působíš jako sběratel, pohlednicemi zásobuješ Kavárny Ruži z Moravy, prezentuješ fotografie kanalizačních deklů a trochu indiskrétně prozradím, že od Čerfa na výstavě jeho fotografií při debatě o všem možném (i blogosvětě) vím, žes projevil přání, aby z Japonska přivezl cukříky do čaje. Ty také sbíráš?

Ano, sbírám hygienicky balené cukry. Mám jich už přes padesát tisíc z celého světa.
I díky vstřícným "cukrozvědům" jako je např. zmíněný Čerf.

2. Na požádání po přečtení posíláš rodokapsy, ty máš nějaký nevysychající zdroj a stále je čteš? A píše si o ně někdo?

Nejenom rodokapsy a rozruchy či cliftonky; posílám obecně vše, co se dá zahrnout pod brakovou literaturu. Když mám den kavárenského povaleče, obejdu v Praze antikvariáty a materiálu je spousta. Sikar z Triumvirátu má v oblibě Edgara Wallaceho, tak ten jde rovnou k němu. Jago z Lojzo Jago Café vždy vystartuje po Burroughsovi.
Též v rámci projektu Šnečí pošta (snail mail) posílám v obálce fotopohlednice ze svých snímků jako PPPPPd (putovní papírová pohlednice - podepiš a pošli dál). Po dvou letech se mi i jedna taková vrátila zpět.

3. V otázkách u tvých textů se často vyskytuje Cyberštamgast a dřív také obrázky děrných štítků. Máš profesionální vztah k počítačům, nebo sis i děrné štítky oblíbil proto, že se staly archiváliemi?

Jsem programátor.
Zkratka PC nejdřív značila Post Card; pak Punch Card a nakonec Personal Computer.

4. Úsměvné jsou tvé slovní hříčky vzniklé rozdělováním slov a zdvojování hlásek (ss, ff - poklesslost, offšem, odrazoffka, …). Připomnělo to jednoho mého učitele ze střední školy, který dostal za úkol na humanitním oboru vést praktický předmět. Postarší pedagog k tomu asi neměl velký vztah, ale podařilo se mu sehnat materiály snad z První republiky a naše praktika vypadala tak, že jsme z nich opisovali, až se z nás kouřilo, vzpomínám si, jak rozlité chemikálie máme opatrně utírat ssavým papírem.
Jenže v duchu výroku z Postřižin "Je doba zkracování" z americké angličtiny písmenka mizí, např. "travelling", "modelling" se píše s jedním "l", "favourite", "colour", "behaviour" zase bez "u", místo "programme" je jen "program", píšeme SMS, zprávy ve Twitteru jsou omezeny na 140 znaků, …
Kam ten svět spěje?

K obrázkovému písmu, jak zjišťuji (minulý týden jsem si nainstaloval desítky).

5. Jak se liší rubriky na tvém blogu (Poklesslosti, Almanach pana Al-Mana, Elegie čili kocůrovy žalozpěvy, Šlehy a štulce, …)? Připadá mně, že schéma je obdobné - fotografie, báseň, (pléno)úkoly, otázky.

Podle mé nálady.
Jako programátor jsem zatížen na číselníky. Takže vše musí spadat do nějaké škatulky, není-li povolena výjimka.

6. Kdo vůbec je Al-Man? Člověk s rozhledem almanachu?

Spíš člověk z Al_Mary.
Kdysi mne v jedné kavárně oslovil jistý človíček (mírně ve vývoji zaostalý) pozdravem "Hezký den, pane Al.mane. Nevíte kolik je hodin?" Tak jsem mu odpověděl a on o mne prohlásil, že jsem dobrý člověk. Servírka mi pak řekla, že tak říká všem a že si do kavárny chodí tu a tam pro linecká kolečka. A že není nebezpečný.

7. Co znamenají tvé dekrety trojhlasné? Ty získá ten, kdo odpověděl na všechny úkoly a jeho řešení se ti nejvíce líbila?
Má dekret i nějakou podobu, třeba jako grafický list či soubor?

Dekret se uděluje jak kdy: Podle nálady, podle náhodného výběru, za vtipnou odpověď na plénootázku nebo JV King Rucolovi (NnŽV), neboť králové si tuto výsadu zaslouží (jsem latentní royalista).
Grafickou podobu samozřejmě má. Nakreslila mi ho Tril, která už platformu Blog.cz opustila.

8. Ve verších se vyjadřující komentátor Fredy Kruger je tvé alter ego? Něco jako Jekyll a Hyde? Jeden píše výhradně spisovně a výrazy druhého by měly být dostupné až po 22. hodině?

Ne. Mnozí si to myslí, ale pravda to není. A ani ho neznám. Ale jsem rád, že ke mně chodí; proto mu předhazuji témata. A oblíbil jsem si osazenstvo hostince "U Váhy".

9. Pokud v komentáři zmíníš manželku, označuješ ji "milostivá". Uctivé titulování "milostivá paní" znám z filmů pro pamětníky, kde je používal služebný personál. Dnes se toho trochu drží fotograf Jan Saudek, který svým milenkám zásadně vyká (s použitím slova z tvého článku si představuji takovou intimní chvilku: "Má drahá, máte krásnou vpusť." Je to úplně jiné než Zbožňuju tvou buchtu Viléma Čoka).
Vyjadřuješ tím láskyplný vztah, lehkou ironii vypůjčením si obratu zašlých časů, nebo jsi pod pantoflem? :)

Je to láskyplné oslovení. Neboť milostivá jest čestným kustodem mých sbírek.

10. Spolu jsme se potkávali v Hudební abecedě a u tematických hudebních článků na blogu Robky a mně se tvé tipy vždy velmi líbily, protože jsi často zařazoval rockové klasiky, ke kterým mám také vřelý vztah. Teď už jsi přestal přispívat, přirozeně se nabízí "Proč?," ale zajímalo by mě také, které hudebníky, skupiny, hudební styly nejraději posloucháš bez omezení tématem.

Člověk se nemá do ničeho nutit.
Mám rád Pink Floyd, Van der Graaf generator, Davida Bowieho, ZZ Top, Aerosmith, kanadské Rush, Joe Satrianiho, Jethro Tull...

11. K tvému fotografování: Jsi stále vybaven fotoaparátem a ve střehu pro případ příhodného záběru či světelných podmínek, máš i stativ, používáš filtry, různé objektivy, programy na úpravu fotografií?

Stále ne, jen občas; objektivů mám několik (pevnou stovku, pevnou padesátku...), ve fotobatohu vláčím i starou Praktiku, sovětskou CMEHU, stativ jsem dostal k vánocům (od milostivé). Kromě toho nosím i malířský štětec na ometání deklů. Na což mnozí chodci civí jako z jara.
Někdy fotím tak, že dopředu plánuji sw úpravu.

12. Zatímco v článcích oživuješ archivní dokumenty, tvé vlastní fotografie jsou plné pohybu - klasikou jsou uwologické kurzy a mávání vším možným. Jak je vlastně uwologie vymezena?

UWO obdoba UFO - Unidentified Wawing Object (Neidentifikovaný mávající objekt). Definovali jsme to kdysi spolu s MChSzAC (Malé chlupaté stvoření z Alfa Centaury), když jsem se zabýval lomografií.

13. Myslím, že čteme stejné autory a díla (Stephen Leacock, Umberto Eco, Tak pravil Zarathustra od Friedricha Nietzscheho, …). U Eca se mně vedle skvělého vypravěčského daru líbí i to, že čtenáře navíc poučí - např. o řádu templářů, klášteře v Melku, Foucaultově kyvadle v pařížském Pantheonu (jsou příležitostí k zařazení fotek, bez nich si žádný článek neumím představit). Zaregistroval jsem tvou uznalou poznámku o autorově posledním románu Pražský hřbitov, který jsem zatím nečetl. Má i tato kniha potenciál rozšířit čtenáři obzory?

Myslím, že ano.






14. Máš i ve filmovém umění nějaké dílo nebo tvůrce, které sis pro jejich jazyk a obrazové prostředky oblíbil?

Mým oblíbencem je Luis Buñuel, inu - surrealismus.
Z českých vod Svěrák.

15. V anketě o největšího Čecha bys hlasoval pro Karla IV., Járu Cimrmana, nebo navrhoval někoho jiného?

Samozřejmě, že jsem navrhoval pana Al_mana. Je to dobrý člověk.
U této ankety mi vrtalo hlavou, nakolik je Karel IV Čechem, když je Lucemburk.

16. V souvislosti s děním na hlavních stránkách Blog.cz, co si myslíš o "aktualizaci" seznamu členů Autorského klubu a schvalování komentářů? (Částečně jsem se toho kdysi také dotkl.)

Článkům s moderovanými komentáři se vyhýbám (výjimkou jsou soutěže s hádankou).
Nemám rád cenzuru v žádné podobě.
Před jakoukoli aktualizací doporučuje se udělat důkladný sejf (=zálohování)

17. Půjdeš na pražskou výstavu obrazů Henriho Rousseaua?

Celníka bych nerad propásl.

Možná se tam potkáme. Díky za rozhovor.

P.S. Pokud vás zajímají rozhovory, můžete si přečíst, jak odpovídala Maglaiz a před ní (na stránkách AK) Čerf.

51 komentářů:

  1. Vynikající příspěvek k Svátku počítačů.
    GRATULUJI!

    OdpovědětVymazat
  2. Pardon, omlouvám se za překlep.
    OTAVINKA

    OdpovědětVymazat
  3. No výborně! Mě by ještě zajímalo,v kolika panelácích tlusťjoch bydlí...při jeho sběratelských a antikvariátních aktivitách?:)

    OdpovědětVymazat
  4. A já vždycky myslel, že trojhlasý dekret je něco na způsob moravských dvojzpěvů! Samozřejmě, mohu-li si přečíst, jak jeden z mých oblíbených bogerů dělá rozhovor s mým druhým oblíbeným blogerem, spokojeně si vrním. A Tlusťjochův blog? Originalita, inteligentní humor a radost z tvůrčí práce, prostě reklama na blogování! Aspoň tedy pro mne.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Jsem rád, že se líbí :)[2]:[3]: Svátek počítačů? Asi otevřu láhev na počest kamarádů.[4]: Když je TlusŤjoch royalista, možná zrestituoval nějaký hrad :)
    Taky si říkám, že T. musí dost zatěžovat domácí rozpočet kupování knih a poštovné za jejich posílání.[5]: S tím dekretem si teď uvědomuji, že jednou jsem ho také získal, ale nic mně nedošlo

    OdpovědětVymazat
  6. Rozhovorem jste mne potěšil. Programátor je i náš prostřední syn, ale rozhodně nemá podobné záliby jako Tlusťjoch.Humor, takový ten suchý, někdy trochu krutý, ale ano. Tím, že jeho obrázky mi zasílané dávám do Kavárny vlastně už dost dlouho, tak trochu chci ukázat, jak oceňuji jeho humor, lásku k historii z určitého pohledu. Je mi líto, že je nemohu uveřejnit všechny co dostávám, ale snažím se... Jen by mne zajímalo, za co jsem vlastně také jednou obdržela dekret.
    Ráda totiž svými komentáři někdy štengruji. Nepíši o tom sice, ale ty dekly jaksi nejvíc obdivuji, kde všude je musel vyfotografovat.

    OdpovědětVymazat
  7. Víte, čím je pro mne ještě Pavlův blog zajímavý? Kdysi jsem se u našich dostala ke svázanému Smíchu republiky- samozřejmě byl z 1. republiky . Schovaný, či spíš uložený ve velkém kufru plném knih. Jožo Nižňanský-Vlčí bratrstvo, různé anglické-v překladu- detektivky a právě některé "živnostenské" časopisy  úhledně svázané. Mrzí mě, že se ztratily po smrti tety. Byla tam třeba báseň proti stříhání vlasů u žen-
    Jsme copaři, chcem copy, copy,
    co krášlí hlavy našich žen...atd.
    Tatíček Masaryk oslavován.
    Nevím, jestli ještě někde v archivech existuje. Proto jsou mi výtažky z historie tak blízké...

    OdpovědětVymazat
  8. Jako důkaz, že si nevymýšlím, jsem našla na netu diplomovou práci jedné studentky právě o Smíchu republiky- jen pro ilustraci jsem kousíček zkopírovala:
    K podrobnějšímu úvodu do problematiky využiji dostupné informace o časopise. Ty potom spojím do kontextu s dobou, v níž vznikal. Na dobovou situaci v žánru karikatury a satirických textů naváže charakteristika čtyř předních dobových humoristických časopisů (Rašple, Šibeničky, Humoristické listy,Nebojsa). Tato periodika v dané oblasti společně se  Smíchem republiky ovládala
    české časopisecké prostředí. Každý uvedený časopis je zástupcem jedné názorové či společenské vrstvy čtenářů, a proto by mělo srovnání jejich přístupů přinést nové poznatky o tehdejších dobových náladách. Zařazení humoristických a  satirických titulů do širšího kontextu pomůže vystihnout pozici Smíchu republiky, kterou zaujal mezi veřejně oblíbenými časopisy roku 1919.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: ha,ten jsem kdysi měla a prodala na aukru, abych měla peníze na kofolu! Tatínek mi to dodnes vyčítá!

    OdpovědětVymazat
  10. Výborný!  Pro mne byl a stále ještě je Pavel tak nějak trochu neuchopitelný.  Ale jeho slovní hříčky, ale hlavně výborné minimalistické fotky pro mne jako fotografa jsou vzorem. Nedostižným,  protože nevidím to co on a přitom bych tak ráda. Obdivuji totiž lidi kteří málem dokáží říct všechno. Já jsem děsně ukecaná a ukecané jsou tak i moje fotky .... Ještě jednou pochvala za výborný rozhovor.

    OdpovědětVymazat
  11. [7]: Dřív se programátoři museli snažit šetřit každý byte kódu, protože byla malá kapacita operační paměti, a snaha o výstižné a přitom stručné vyjádření se možná pak přenese i do běžné komunikace :)[8]: Jožo Nižňanský udělal také pěknou "reklamu" Alžbětě Báthoryové a něco bylo nepochybně vymyšlené (např. železná panna) a mnoho dalšího nepotvrzené nebo zveličelé.
    Já si zase pamatuji, že jsme doma měli tlusté knihy o legionářských jednotkách, protože jeden předek v ní bojoval. Knihy ležely někde na půdě a kdo ví, kde je jím konec. Rodiče k nim neměli vztah a asi je vyhodili.[9]: Zajímavé je, že každý humoristický časopis byl určen konkrétní společenské vrstvě. Ale analogii máme u filmu i dnes, Troškův lidový humor vyhledává jiná skupina lidí, než která navštěvuje a líbí se jí Cimrmanovo divadlo.[10]: Kdyby dbal o tvůj pitný režim, mohl se ještě kochat :)[11]: Pavel má dar vidět, co většina nevidí, ale ty ho máš také dost, stejně tak JiHei, Čerf, Hanka, Frypat, Jarka, ...

    OdpovědětVymazat
  12. [12]: Už jsem někde psala, že mám román od Medka Anabáze- také o legionářích a je to román, nikoliv dokument. Taktéž Nižňanský psal romány- Vlčí bratstvo jsem tehdy hltala, ale bylo to hororové a já jsem to moc v té době neměla ráda. To samé jsem pociťovala u některých dílů Křižáků, Vojny a míru a pod. klasických románů.

    OdpovědětVymazat
  13. Přečetla jsem se zájmem celý rozhovor a chválím oba. Tebe Miloši za báječné otázky a TlusŤjocha ze neméně zajímavé odpovědi.
    Co mě překvapilo, je jeho profese. Programátor je pro mě, obyčejného uživatele počítače, někdo, kdo rozumí tomu, o čem nemám zbla potuchy. A navíc programátor se skvělým darem k psaní krátkých veršů, které toho mnohdy řeknou víc, než dlouhá báseň.
    Líbí se mi i jeho fotky a humor, se kterým svůj blog tvoří.

    OdpovědětVymazat
  14. Naprosto dokonalý inteligentní rozhovor.
    Tvoje otázky jsou skvělé, Miloši, a neméně skvělé jsou Pavlovy odpovědi.
    Hotový koncert, když se sejdou k rozhovoru dva lidé na úrovni.
    Abych pravdu řekla, pro mě je Pavel tak trochu záhada, po přečtení rozhovoru jsem však pár věcí pochopila.
    Stejně mám z vás obou děsné mindráky, nejsem sice úplně retardovaná, ale spousta věcí mi uniká, proto se zaměřuju hlavně na fotky. Ty vnímám spíš citem než rozumem.
    I mě překvapilo, že je Pavel programátor, vlastně ani nevím proč.
    Dnešní článek pro mě byl opravdu skvělým zážitkem, přečetla jsem slovo od slova.
    Přeji tobě i Pavlovi jen to nejlepší, jak v životě, tak i na blogu!

    OdpovědětVymazat
  15. Programator? Mne pripada skor ako - "blogovy sice" - PREDATOR.Furt ma niecim nakazi, inspiruje, pohlti, pouci. Ohromne!To s tym Fredym je mi zahada, tiez som myslel, ze je to sam TlusTjoch!PS Zmeskal som sutaz o kresbu oblubeneho blogera. Bol by to viachlavy drak, ktory by mal Tvoju, Tlustjochovu a Malkielovu hlavu a mozno este nejaku, ale nemal som cas...
    PPS bol som teraz v Japonsku, ale cukor doniest ma nenapadlo! Len nejake nezazivne kanaldekle.

    OdpovědětVymazat
  16. To bylo počteníčko, to byl skvělý rozhovor. A musím prozradit, že Pavel je nejen sběratel fotek poklopů kanálů, rodokapsů, starých pohlednic a hygienických cukříků, ale i neúnavným tvůrcem křížovek!

    OdpovědětVymazat
  17. Moc ti děkuji za sérii krásných a věcných komentářů.
    Zaujala mě zde zmínka o moderovaných komentářích. Takové články nemám ráda... proč se a priori bojí komentářů? K takovým článkům nějak podvědomě nemám důvěru.

    OdpovědětVymazat
  18. [13]:Horory jsou oblíbené, já třeba jsem si takto velmi oblíbil E. A. Poea. Člověk se krásně bojí a pak si uvědomí, že žije, a hned je mu líp :)[14]: Že je T. programátor jsem také nevěděl, ale Cyberštamgast je možná synonymum, které pro ně vymyslel.[15]: Jsi zbytečně skromná, já mám (a oprávněně) mindráky z tvých fotografií a mnoha dalších autorů, sice cpu fotky do každého článku, ale ty jsou jen dokumentujícím doprovodem.[16]: Škoda, že jsi soutěž neobeslal, tvá představa TlusŤjocha, zkříženého s Malkielem by musela vyhrát :)[17]: Jarko, díky za zajímavou informaci, o křížovkách nic nevím, nepamatuji, že by na blogu nějakou zveřejnil. Publikuje je v časopisech?
    To by mohla být další otázka a taky Bloudova, jak velký prostor jeho sbírky zabírají.[18]: Já také ne, k článkům s moderovanou "diskuzí" komentáře vůbec nepíšu, připouštění jen jednostranně vyznívajících názorů žádnou diskuzí ve skutečnosti není. Nehledě k tomu, že komentáře se pak často objevují s velkým zpožděním a vyměňovat si s někým názory s odstupy 3 dnů nikoho nemůže bavit.

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: O křížovkách vím, Pavel mi je posílal emailem. Je skutečně  dobrý.
    Moderované komentáře  také odsuzuji. Nemyslím, že to je třeba kromě soutěží a odpovědí na otázky. Co je za hranicí dá se přece smazat a pokud někdo opravdu prudí a je sprostý, lze ho zablokovat než ho to přejde.

    OdpovědětVymazat
  20. [19]:[20]:
    Ku křížovkám:
    vymýšlím, přepisuji do excelu a zasílám poštou (Jarka, Helena B., Cirrat, Mengano, Ekyelka) či tu a tam mailem jako přílohu.

    OdpovědětVymazat
  21. Skvělé Miloši, ty by si z fleku mohl být novinář, tvé rozhovory jsou promyšlené atd., otázky  mají hlavu i patu, u tebe by se hodně rádoby novinářů mohlo učit...
    Jméno TlusŤjoch znám více z komentářů u jiných blogů, z počátku jsem na jeho blog chodila a nechala komentáře, ale chyběla mi zpětná vazba… zapamatovala jsem si, že má velký záběr, ale netušila jsem, že je programátor, povolání obdivuji, mám mezi nimi pár známých a vím, že tito muži mají precizně fungující matematický mozek a jsou skvělý parťáci, se svérázným smyslem pro humor… podle odpovědí je to velmi chytrý a sečtělý muž, se svým vlastním pohledem na svět a na jeho rozmanitosti…

    OdpovědětVymazat
  22. TlusŤjoch je minimalista, což nakonec bylo znát i u jeho příspěvků do Hudební abecedy. Je to takový svéráz a má specifický humor. Rozhovor se opravdu povedl a potvrdil staré známé rčení - že je to umění klást otázky.

    OdpovědětVymazat
  23. TlusŤjocha jako blogera nesleduji, ale jeho příspěvky mi v Hudební abecedě chybí.

    OdpovědětVymazat
  24. Krásný rozhovor Miloši, povedl se vám oběma.
    Jen aby nebyl Pavel za chvilku vyloučen z AK, jako se to stalo po Rozhovoru v mém případě. Tedy vlatně v Pavlově případě by tam musel být jedině znovu vzat!   

    OdpovědětVymazat
  25. [19]: Miloši,určitě  víš, že E.A.Poeovi se říká zakladatel detektivek Alespoň já jsem to četla už hodně dávno a dnes jsem si to ověřila na netu. Také jsem ho ráda četla a krásně se bála- povídky- na př. Jáma a kyvadlo mi uvízla v paměti.

    OdpovědětVymazat
  26. [22]: Jé, o tom humoru je to pravda. Syn si dovede dělat legraci, nepostižitelnou, ale když to člověku dojde dobráckou i když ironickou a paměť má sloní.   

    OdpovědětVymazat
  27. [20]: Moderované komentáře jsou výrazem strachu, že by někdo mohl vidět i jiné než souhlasně přikyvující komentátory. I všemocní králové byli odvážnější a měli své šašky, kterým bylo dovoleno říct i nepříjemnou pravdu.[20]:[21]: Pavle, možná bys měl své křížovky nabídnout do novin a časopisů, aby si na nich poměřilo své síly více čtenářů.[22]: Ty umíš přehánět
    Novinářem bych nemohl být, protože za jeden rozhovor za rok by mě nikdo platit nechtěl :)
    Navíc bych neuměl vést rozhovor s někým, kdo není mým oblíbencem a s kým nemám alespoň nějaký společný zájem.

    OdpovědětVymazat
  28. [23]: Leckdy se vyjadřuje úsporně, ale vždy naprosto výstižně. To je také dar, řada lidí popíše půl stránky a obsah je nulový.[24]: T. se teď už 2-krát po sobě znovu přidal, tak snad zase našel chuť. Jeho tipy mně velmi chyběly.[25]: Nikdo neví dne ani hodiny :)[26]: Vím velmi dobře, protože Poea jsem přečetl celého a mám i souborné vydání v angličtině. Za první detektivku se považuje jeho povídka Vraždy v ulici Morgue. Je ale také považován za zakladatele žánru horor.[27]: Lidé, kteří mají vztah k logice, mají většinou svérázný styl humoru, existují i vtipy matematiků, kterým se ale zasmějí jen oni :)

    OdpovědětVymazat
  29. [28]:V klubu čtenářů, který jsme léta odebírali byla a mám tu knihu doma -Vraždy v ulici  Morgue. Tedy v češtině.

    OdpovědětVymazat
  30. [28]: Miloši, ty se podceňuješ, v pohodě co by novinář se uživíš, produkoval by si více rozhovorů za rok...

    OdpovědětVymazat
  31. Krásny a poučný rozhovor, dík obidvom.

    OdpovědětVymazat
  32. [29]: Přesně tak jsem to myslela

    OdpovědětVymazat
  33. Je moc hezké, žes trošku poodhalil jednoho z nejlepších a nejfftipnějších blogerů Tlusťjocha. Pěkně jsem si početla...

    OdpovědětVymazat
  34. S TlusŤjochem se kamarádím už dvanáct let, takže mě tenhle rozhovor potěšil, i když v něm oslovený neuvedl o sobě zdaleka všechno. Co, to tu psát nebudu, jen zkonstatuji, že TlusŤjoch je renesanční člověk.

    OdpovědětVymazat
  35. [30]: Je škoda, že se Klub čtenářů neudržel a hlavně se dnes sledují komerční hlediska. Také jsem v Klubu byl a některé knihy dočítal i s velkým zpožděním, např. Sto roků samoty od Marqueze, protože tloušťka knihy mě zpočátku odrazovala. Zárukou ale bylo, že knižní nabídka je kvalitní.[31]: Rozhovory jsou třešničkou na dortu jednou za čas. Zajímavé může být působení v časopise, jako jsou Země světa a Lidé a země, cestovat (za peníze redakce :)) a občas napsat nějakou reportáž.[32]: Jsem rád, že to říkáš zrovna ty, když ho s Jagem T. znáš mnohem déle a lépe.[33]: Vím, také jsem to tak pochopil :)[34]: Jen ale trošku, protože T. je tak komplexní a záhadný, že bude ještě třeba mnoho dalších pokusů poodhalit víc.[35]: Renesanční člověk, myslím, že na něj a Kinga Rucolu se takové označení hodí dokonale. Je však škoda, že se nechceš rozdělit, ale mohl bys do své a Lojzovy Kavárničky zařadit popovídání s renesanční osobností.[36]: Bez fotek nemůže být ani virtuální rozhovor :)

    OdpovědětVymazat
  36. Výborný rozhovor. Co mě nejvíc zaujalo je 50 tisíc cukříků. Jak je počítá a jestli se mu třeba nějaký časem neprotrhl nebo neponičil.

    OdpovědětVymazat
  37. krásný rozhovor, kde jsou plodné a obohacující i otázky

    OdpovědětVymazat
  38. Ještě mě napadlo ti nenápadně naznačit, že bych si ráda přečetla nějaký dobrý rozhovor s vencisakem!:) Když už mi nápadný naznačení neprošlo na srdci blogu :))

    OdpovědětVymazat
  39. [38]: To by asi chtělo nějakou čtečku, jako jsou na bankovky :)[39]: Pro TlusŤjocha se nehodí otázky typu "Jaká je tvá oblíbená barva?" :)[40]:Taky jsem tě v tom nápadu hodně podporoval :)
    Přiznám se, že Vencu mám v nejužším okruhu, je to však těžké, jeho znalosti moderního malířství, architektury, hudby, ... jsou zcela mimořádné, abychom pak vůbec rozuměli, o čem mluví. Ledaže bych zkusil ty otázky na oblíbenou barvu, jídlo, pití apod :)
    Jenže nevím, zda by měl vůbec zájem, když jsem mu chtěl poslat knihu jako jednomu z vítězů soutěže po 100 článcích, s díky odmítl, asi nechce sdělovat své bližší údaje. Z náhledu na jeho blog ale vidím, že okno pro zprávu autorovi tam má, takže teoreticky by to šlo.
    Jinak článků je teď 185 a v listopadu by mohlo být 200, snad se ho podaří nalákat do další soutěže.
    Ještě jsem si vzpomněl, že ty máš na blogu velmi pěknou rubriku Nevítáme nováčky, kde jsi zajímavě a vtipně uváděla neznámé blogy. AK sice už přibírá, avšak bez představování, navíc tvé podání mělo kouzlo. Ale chápu, rodina především.

    OdpovědětVymazat
  40. [38]:Tak tohle můžu zodpovědět za TlusŤjocha sám, protože také sbírám balené cukry: Jeden plný sáček nebo tyčka má průměrnou hmotnost 5 gramů, takže 50 tisíc plných kousků by reprezentovalo 250 kg tj. dva a půl metráku. To se doma přehledně skladovat nedá, proto se cukry na zadní straně opatrně rozříznou a vysypají. Prázdné obaly se ukládají do folií a ty do šanonů. Vysypaný cukr se spotřebuje v domácnosti. I tak je těch šanonů hodně a místa v bytě málo. [37]: Miloši, o intervjů s TlusŤjochem budu přemýšlet a možná ho zrealizuji, a to v naší oblíbené krčmě U Vratislava.

    OdpovědětVymazat
  41. Nemůžu spát (skoro pondělí a já jsem na nemocenské a spím v podstatě celý den), tak jsem si ráda početla. A to jak rozhovor, tak komentáře
    TlusŤjocha sleduju už nějakou dobu, ale komentovat mu neumím, protože mi většina věcí prostě unikne mezi řádky... Tak se ukrývám za komentování, no, vlastně za chválení fotek
    Co ale můžu říct naprosto tutově je to, že miluju jeho delší texty. Dodnes vzpomínám na povídku o kocourovi a kompasu, kterou poslal do mé první literární soutěže na téma pohádka. To byla fakt radost číst Obecně obdivuju jeho práci s jazykem a slovíčkaření, které má vždycky v sobě něco ukrytého

    OdpovědětVymazat
  42. [42]: Aha, tak to vysvětluje i přehled o počtu, do jedné fólie se jich vejde tak 50 a těch je tisíc :).
    Já jsem kdysi také měl sbírku související s jídlem. Tvořily ji plechovky ananasu, líbily se mně jejich obaly a protože za socialismu se ananas objevoval stejně vzácně jako banány, myslím, že jsem to dotáhl na 10-15 ks. Nejvíc jsem si považoval kus z Vietnamu s obrázkovým písmem.Z rozhovoru učiň, prosím, záznam, nejlépe video a dej odkaz na YouTube :)
    U Vratislava? TlusŤjoch propaguje podnik U Váhy.[43]: TlusŤjochovu literární činnost jsem také zaznamenal, ale jen okrajově, když dal na svém blogu odkaz, jeho texty byly tak dlouhé a zvláštní, že mně připadaly na hodinu čtení, abych je byl schopen strávit.
    Myslím, že by se dobře uplatnil i jako spisovatel či filozof.

    OdpovědětVymazat
  43. [19]: To bych tedy neřekla, Miloši, a tvoje fotky jsou náhodou moc pěkné, tak se nepodceňuj!   

    OdpovědětVymazat
  44. [44]: Přece kvůli hostinci U váhy nebudeme vážit cestu na druhý břeh Vltavy.

    OdpovědětVymazat
  45. Úžasný rozhovor, akorát bych se ohradila vůči Ecovi, neb je poučný skutečně jak kdy. Jméno růže třeba dost nabíhá na vidle historikovy, neb už se dávno ví, že temný středověk nebyl temný.

    OdpovědětVymazat
  46. Krásný rozhovor, velmi zajímavé promyšlené otázky a stručné výstižné odpovědi. Početla jsem si.

    OdpovědětVymazat
  47. A konečně jsme se dopídila, co znamená vlastně to UWO.

    OdpovědětVymazat
  48. Jsem tu zas, ještě jsem se zapomněla zeptat, jestli se nechceš stát členem TlusŤjochova Klubu konzumentů knižního braku? V rámci projektu mi přišla kniha od Valin - Tajemství usedlosti/ Edgar Wallace - a nevím, komu ji po přečtení odeslat, z těch kdo by mohli být ochotní se zúčastnit a ví, o co jde, mě napadáš jen ty a pak ještě Robka. Pokud máš zájem, napiš mi prosím adresu do zprávy autorovi.

    OdpovědětVymazat
  49. Wow, oba dva! Zajímavé otázky - a ještě zajímavější odpovědi! [21]: A TlusŤjoch programátor? Kdybych už neseděla, musela bych si sednout.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)