17. července 2016

Neum a Mostar v Bosně a Hercegovině

Při vyslovení názvu Bosna a Hercegovina si představíme neklidnou zemi, zmítající se v národnostních a náboženských svárech (téměř polovinu obyvatel tvoří bosenští muslimové, necelou třetinu Srbové, hlásící se k pravoslaví, a 17 % převážně katoličtí Chorvaté), v jejíž metropoli Sarajevo atentát na rakouského následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este a jeho choť Žofii dal záminku k rozpoutání 1. světové války, a kde po rozpadu Jugoslávie a vyhlášení samostatnosti Bosny a Hercegoviny v r. 1992 vypukla 3 a půl roku trvající balkánská válka "každý proti každému".

Přes válkou těžce poškozené hospodářství, velkou nezaměstnanost, staré křivdy a nepřátelství se země pomalu zvedá a začíná být i turisticky zajímavá (a naneštěstí i pro Islámský stát, který zde vidí příležitost mezi muslimy získat další džihádisty).

Co Bosně a Hercegovině můžeme závidět, je přístup k moři. Má asi 2/3 rozlohy ČR a na mapě (převzaté z Lonely Planet) vypadá jako pootočený velký demižon s úzkým hrdlem, vyúsťujícím ve 20 km dlouhé pobřeží Jaderského moře. Tímto koridorem je přerušeno území Chorvatska a při cestě autobusem mezi zhruba 225 km vzdálenými chorvatskými městy Split a Dubrovník je nutné projíždět přes Bosnu a Hercegovinu. Individuální cestující do/z bosenského letoviska Neum si na této lince vzhledem ke složitým vztahům nemohli být jisti, zda autobus zde zastaví.

Neum se nijak neliší od menších přímořských míst v Chorvatsku a Slovinsku, horizont lemují hory, přístup do vody je kamenitý, voda azurově modrá a jako houby po dešti zde vyrůstají výstavní hotely.



Stupňovitě řešené budovy patří hotelu Zenit.



70 km od Neumu leží Mostar, se 105 tisíci obyvatel páté největší město země. Jeho nejvýznamnější památkou a současně první z Bosny a Hercegoviny na seznamu UNESCO je kamenný most přes řeku Neretvu (nazývá se Stari most, strážcům mostu se říkalo mostari a podle nich se město jmenuje). Byl postaven v 16. století, kdy Mostar patřil pod Osmanskou říši a vládl jí sultán Sulejman I.. Podobně jako mosty Ponte di Rialto a Ponte dei Sospiri (Most vzdechů) v Benátkách má jen jeden oblouk, jeho délka je 29 m, šířka 4 m a střed se vypíná 20 m nad hladinou Neretvy.




Most byl během balkánské války zbořen chorvatským dělostřelectvem. S jeho obnovou se započalo r. 1999 a až r. 2004 byl dokončen za účasti tureckých stavbařů, kteří použili postupy z Osmanské říše a jako materiál z řeky vytažené kamenné bloky z původního mostu, co chybělo, doplnili novými z lomu, kde se kámen pro most těžil. A ač je staronový, jméno Stari mu zůstalo.




V okolí mostu jsou viditelné minarety a mešity a můžeme jen doufat, že pokusy o radikalizaci místních muslimů nebudou úspěšné. Balkán si už válek užil víc než dost.

45 komentářů:

  1. Krásné místo, bohužel i stálá rozbuška v místních velmi spletitých historicko-společenských vztazích.

    OdpovědětVymazat
  2. Mostar jsem kdysi navštívila. Bylo to ještě v době, kdy nebylo úplně jisté, jak to tam vše dopadne. Tehdejší město bylo ještě hodně poničené, zbořené domy za ploty z vlnitého plechu, díry po kulkách a rozbitá okna. Most byl tehdy zbořený. Cesta odtamtud v koloně vozidel UNFOR nám tehdy připadala jako malá záchrana před tou hrůzou.
    Naše "chorvatská" domácí byla původem z Bosny. Občas si na ní vzpomenu, hlavně na její vyprávění, když utíkala přes most ve Slavonském Brodu na chorvatskou stranu a jejím jediným dokladem byla průkazka do tělocvičny, kam chodila hrát stolní tenis a která stála na chorvatském břehu. Její dcera studovala v Sarajevu a po vypuknutí války, kterému říkali "oluj", což znamená bouře, šla pěšky do Chorvatska dva dny. Příběhů, většinou smutných, jsem tam slyšela spousty i od příbuzných Finkice, kteří jezdili z Bosny.
    Všichni, bez rozdílu, nenáviděli Srby, kterým dávali za vinu rozpoutání války.
    Bosna je krásná, zejména údolí Neretvy, nebo Vrbase, ale stále je to "sud s prachem".

    OdpovědětVymazat
  3. Přes Neum jsme jezdívali, když jsme cestovávali až dolů k Dubrovníku. Když nebyla vhodná doba, celkem dlouho se stávalo na hranicích. Myslím, že chorvatská dálnice měla vést přes kopce, na které je z Neumu částečně výhled, aby se nemuselo přes Bosnu přejíždět. Ale pilíře už jsou na některých místech léta a nic se neděje.
    Poblíž Neumu (v Chorvatsku ale) je malá písečná pláž v zátoce, jmenuje se Prapratno, kde jsme potkali mnoho lidí, kteří se s námi dali do řeči. Jezdívali raději až sem, pryč z Neumu. Protože má Bosna jen omezený přístup k moři, tak právě v Neumu se koncentruje velké množství lidí, turistů a hotelů. Pláže a moře jsou prý špinavé a všude je hlava na hlavě.
    V Mostaru jsem byl jednou a stálo to za to. Z města dýchá právě balkánská atmosféra a mešity nejsou úplně obvyklé pro nás Evropany (ačkoli je možné, že si na ně brzy budeme muset zvyknout), takže je to určitě zážitek. Opět si však vzpomínám, že na hranici, tentokrát opravdu frekventované, jsme čekali více jak hodinu a připomínalo to dobu, kdysi dávno bez Schengenského prostoru v největší letní špičku, plnou buzerace od kontroly.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem rád, že je most znovu postaven.
    Je to svým způsobem symbol - komunikační prvek, který spojuje lidi, byl obnoven.

    OdpovědětVymazat
  5. Most je krásná stavba a zasloužil si aby byl znovuobnovený.

    OdpovědětVymazat
  6. Prekrásna reportáž z prekrásnej zeme, kam už nikdy nechcem cestovať.Ale Miloš, celkom nemáš pravdu. Pri vyslovení názvu Bosna a Hercegovina si spomenieme najskôr na známu pesničku "Za císaře pána a jeho rodinu museli sme vybojovat Hercegovinu...", alebo sa mýlim?

    OdpovědětVymazat
  7. Mostar jsem navštívila se synem v roce 1983. Byli jsme několik týdnů na Makarské a výlet do Mostaru jsme měli zaplacený dvakrát. Tenkrát to bylo romantické místo.

    OdpovědětVymazat
  8. My jsme tam byli hodně dávno v r. 1974, kdy to bylo ještě klidné výletní místo. Projížděli jsme skoro celé pobřeží býv. Jugoslávie.Díky za zprávu, jak to tam vypadá v současnosti.

    OdpovědětVymazat
  9. [1]: "Sud prachu" se myslím tomu říká.[2]: My jsme zažili ve zmiňovaném hotelu Zenit i taneční vystoupení a děvčatům při něm šlehaly z očí blesky a zatínaly pěsti, zřejmě ty nenávistné vášně v nich přetrvávají.  
    Cesta v koloně vozidel UNFOR? Možná to trochu pocit bezpečí dodá, ale zase si při tom uvědomíš, že hrozí střelba, najetí na minu. V podobných kolonách se jezdí z letovisek Hurghada a Sharm el Sheik k pyramidám.[3]: Já jsem špínu neviděl, snaží se získat dobrou pověst. Na Jadranu se mně líbí průzračná a čistá voda, je to velký rozdíl proti Černému moři, kde je ve vodě plno rostlin a jsou tam medúzy. Balt (alespoň na městské pláži v Kodani, kde jsme se k němu dostali) také kvete.
    Cesta přes kopcovitý ostrov by byla asi investičně hodně náročná a kdo ví, které zemi vlastně patří.[4]: Někde jsem četl, že zboření mostu byla "kulturní vražda", protože strategicky je bezvýznamný, slouží jen pro pěší. Snad už vydrží.

    OdpovědětVymazat
  10. [5]: Opravdu moc pěkný, sultánolvi se povedl :)[6]: "Za císaře pána a jeho rodinu" znám, ale dál už ne.
    Já si nejvíc vzpomínám na hlášky ze Švejka, třeba "7 kulí jako v Sarajevu", i když ve skutečnosti byly jen dvě http://www.rozhlas.cz/cesky/puvoduslovi/_zprava/sedm-kuli-jako-v-sarajevu--1367985.[7]: Makarská riviéra je pojem, ale neznám ji, letos zkusíme Černou Horu, jsem zvědavý, ale myslím, že u Jadranu je to skoro všude stejné.[8]: To závidím, já znám jen několik málo míst z pobřeží (Portorož, Piran, Mali Lošinj, Šibenik, Split, Omiš, Dubrovník a Neum, a to ještě většinou jen z letmé návštěvy).
    Zajímavé je, že z bývalé Jugoslávie k moři teď nemá přístup jen největší země Srbsko a pak ještě Makedonie.Vzpomínám si, že kdysi se mluvilo o koridoru z Rakouska a ČR k moři, snad nějakým tunelem, ale to zřejmě byly jen úvahy z říše snů.

    OdpovědětVymazat
  11. Kouzelné místo, kéž by už takové vydrželo a nemuselo zakoušet příkoří jako v dobách minulých.

    OdpovědětVymazat
  12. [3]:[10]:/3 Teď jsem díval lépe a u pobřeží Bosny a Hercegoviny není ostrov, ale poloostrov Pelješac, a tak by se při přemostění z výběžku poloostrova opravdu dalo B&H vyhnout.[11]: Snad je to také napadne, jako už to napadlo Turky, kteří se teď snaží urovnat vztahy se všemi sousedy (včetně Ruska - přes sestřelení letadla a prvotní silácká prohlášení).

    OdpovědětVymazat
  13. Z Neumu si pamatuji akorát zastávku při cestě u benzínky, kde jsem tak půl hodiny botanizoval. Bylo to super, orchideje téměř na smetišti, na to se jen tak nezapomíná.

    OdpovědětVymazat
  14. Nejen Balkán, ale všude bylo válek dost! Za vše může touha po majetku. Most je zajímavý, takový do špičata.

    OdpovědětVymazat
  15. Moc krásné povídání a hezké fotky na koukání, ale myslím si, že je tam jen dočasný klid a to se dá říct o mnoha dalších zemích a v tuto rozbouřenou a nebezpečnou dobu je nejlepší po světě necestovat...

    OdpovědětVymazat
  16. Moc pěkné fotky a povídání. Do Mostaru bych se ráda podívala.
    Píšeš, že chceš do
    Černé Hory.Tak to doporučuji.My tam zase letos jedem také./už jsem tam byla šestkrát/.Také doporučuji Albánii- byli jsme tam vloni. Snaží se rozvinout cestovní ruch- u moře nastavěli spousty hotelů-zbořili cikánské osady a rybářské vesnice-tak nevím,zda je to nejlepší řešení.

    OdpovědětVymazat
  17. Píšeš o Černém moři - je tam opravdu dost řas a pod. Je méně slané, než Jadran, tak se hůř samo čistí a podívej se na mapu, z jak velikého území řeky sbírají vodu a všechnu špínu a odpady, které tečou do Č.moře.

    OdpovědětVymazat
  18. Tam, kde se nečeří mořský písek, ale je kamenité dno, je záruka křišťálově čisté vody. Pro bosou nohu je ovšem ten jemný píseček příjemnější. Most je nádherný a nanejvýš fotogenický, jakož i ty minarety. Taky doufám, že zdejší muslimové zůstanou mírumilovní.

    OdpovědětVymazat
  19. Úžasný článek, já se přiznám, že jsem vlastně ani nevěděla o tom, že má tahle země přístup k moři. Celkově to vypadá na zajímavou zemi, ale stejně bych se tam asi bála jet. I když, kde je dnes bezpečno?
    Povídání o mostě bylo hodně zajímavé. I to, že je mezi památkami Unesco, přestože vlastně není původní. Tak BaH má jen jednu památku Unesco, páni. Ale Česká republika patří mezi ty země, které mají početnější památky, snad jsme na 14ctém či 15ctém místě.

    OdpovědětVymazat
  20. [13]:Na orchideje si tam nevzpomínám, nejvíc jsem jich ale viděl také na nečekaném místě - v Loro Parku na Tenerife - ukázku jsem strčil v logu do písmene "a".[14]: Nacionalismus, náboženství a majetek - úspěch Hitlera byl prý do značné míry založen na tom, že sociálně slabým vrstvách sliboval prosperitu zabráním území a přivlastněním majetku nepřátelských národů, židé jím byli vždy známí.[15]: Nejhorší je, jak se ten bezpečný svět zmenšuje, nelze si být jistý ve Francii, Tunisku, Egyptě, Turecku. A díky těm "osamělým vlkům" se už nedá věřit ničemu. Promenádu v Nice dobře znám, byl jsem tam 2-krát (na 4 a 5 dní), pod úrovní chodníku je pláž, přes ulici je luxusní 5* hotel Negresco, jsou tam sochy, prostředí k pěkné procházce a do toho se vřítí šílenec s kamionem.

    OdpovědětVymazat
  21. [16]: lydie, možná se v Černé Hoře uvidíme :). Chystáme se tam v 3. týdnu srpna, nejvíc se těším na Sveti Stefan.
    Albánie je teď také na vzestupu, je prý zajímavá i na horskou turistiku, ale skoro nic o ní nevím. Možná v nějakém dalším roce vyzkoušíme rozšířit obzory.[17]: No, právě, a navíc na pobřeží Černého moře patří zemím, které jsou průmyslově vyspělejší a neživí se jen rybolovem a turistikou.[18]: Z Chorvatska si vzpomínám, jak těžké bylo do vody vlézt přes špičaté kameny, ale nádherně průzračná voda to vynahradila.  
    Do Mostaru jsme se bohužel dostali až v podvečer a záběrům chybělo světlo. Brzy se setmělo a svítily pak už jen lucerny, je to trochu vidět na posledním snímku.[19]: Teď jsem se díval na památky UNESCO a most v Mostaru byl prvním zápisem na seznam UNESCO, ale jak uvádí stránka http://whc.unesco.org/en/statesparties/ba, B&H už tam má další - most ve Višegradu a ještě s dalšími zeměmi bývalé Jugoslávie společný zápis za komplex středověkých kamenných náhrobků. Měl bych to opravit.
    My jsme na velikost země opravdu úspěšní, ale poslední zápis (židovské památky v Třebíči) je z roku 2003 a od té doby nic.

    OdpovědětVymazat
  22. Právě ty nečekané akce jsou od cestování odrazující. Je to škoda. Mnohá místa jsou závislá živobytím lidí na turistickém ruchu, lidé chtějí poznávat svět na vlastní oči, ale, kdo by neměl strach, že?

    OdpovědětVymazat
  23. [21]:Sveti Stefan je krásný.
    My jedeme vlakem do Sutomore.Už ta cesta je  zajímavá. Z Bělehradu do Baru je velice krásná trať. Byla postavena v 7o letech min.století za "vlády Tita".Vede v horách.Je tam 252 tunelů, nádherné mosty,výhed na kaňony řek Morača a Tara. Vlak jede nahoře a dole je silnice-auta dole jsou veká jak "krabičky od zápalek".

    OdpovědětVymazat
  24. [23]:Určitě tam, kde budete, budou nabízet různé výlety do hor ap. Neváhej a jeď.
    Byli jsme na Lovčenu, v Cetini /býv.hl.město/, v Boce Kotorské, na Skadarském jezeru, Starý Bar je hezký, Budva také stojí za prohlídku, Ulciň se  nám líbila-prostě za jednu to nestihneš-tak tam pojedeš znovu.     

    OdpovědětVymazat
  25. [21]: Myslím, že Egypt a Tunisko žijí hlavně z turistického ruchu (a Turecko a Řecko také do značné míry), každý teroristický čin nebo neklid je pro ně ekonomická katastrofa.[23]: To je nádhera, my máme dopravu leteckou z Prahy do Podgorice a pak "kousek" autobusem. Moc toho tak neuvidíme.
    V Srbsku jsem také ještě nebyl, ale je zřejmé, že se všichni snaží turistice vyjít vstříc, v Chorvatsku jsou teď dálnice až do Splitu a mnohdy je o odvážné stavby po vysokých mostech přes údolí.[24]: Lydie, díky moc za tipy, budeme tam na 7 nocí v místě Dobra Voda, prostor na výlety se určitě najde, místo je asi 12 km od města Bar a Ulcinj je odtud 20 km.

    OdpovědětVymazat
  26. [25]:Vlakem se jede asi 27 hodin. Z Prahy do Baru jezdí lehátkový vůz /3 lidi v kupé/, tak je cestování  pohodlné. Vagon dvakrát cestou přeřadí na jiný vlak, občas bývá zpoždění/ i pět hodin/ - oni tam mají stále času dost.Tak si bereme zásoby jídla a pití na cestu. Když se sejde dobrá parta, tak je cesta super.
    Přeji Ti krásnou dovolenou a doufám, že dáš na blog reportáž.
    P.S.Když jsme byli asi před 12 lety v Ulcini, tak od tamtud jsme jeli na zájezd autobusem do Albánie. Tu jsme navštívili ještě na 1 den před 4 lety a loni jsme tam byli týden.Je vidět veliké změny.

    OdpovědětVymazat
  27. [26]: V lůžkovém vlaku to uběhne dobře, a pak ta vyhlídka přes den. My jsme v posledních letech absolvovali několik kratších zájezdů autobusem (např. do Švýcarska, Pobaltí a Itálie) a cesta trvala vždy téměř celý den a noc a vylézt pak rozlámaný z autobusu a až do večera běhat po památkách je na padnutí.
    Raději se zase vracíme k letadlu a "delšímu" pobytu na jednom místě s nějakým výletem. Nejlepší jsou ty ve vlastní režii, takto jsme v zimě byli v Madridu (a udělali si výlet do Toleda), do Černého Hory ale jedeme s CK, protože cena za všechno je jako samotná letenka, kdybychom ji sháněli sami.Lydie, díky za přání, ale ty by sis měla založit blog a psát o svých o cestách. Už jen tvé komentáře zde by vydaly na článek.

    OdpovědětVymazat
  28. [26]: A také přeji krásný pobyt v Sutomore.

    OdpovědětVymazat
  29. My jsme před časem projeli Bosnu a Hercegovinu od Sarajeva až na chorvatské hranice a v Mostaru jsme prožili dvě noci. Most je fascinující, místní borci z něj za peníze skáčou do řeky. Navštívili jsme i mešitu a dali řeč s tamním dědou. Jestli to byl nějaký duchovní nebo jenom kostelník nevím, vím jen, že nemohl Chorvatům přijít na jméno. Ostatně ta spousta hřbitovů kolem Mostaru mluví za všechno.
    Ono je to v té bývalé Jugoslávii vůbec těžké. Bosňáci nemají rádi Chorvaty, Chorvati Srby a Černohorce (v Dubrovníku visí plánky znázorňující zásahy srbsko-černohorského dělostřelectva), Černohorci se zase trhli od Srbů...
    BTW: Ten přístup k moři získala Bosna uměle od Tita (asi jako Ukrajina oh Chruščova Krym).
    Černá hora čili Montenegro je kouzelná a má jendu výhodu - platí se tam eury. Ovšem stran ostrova Sveti Stefan si nedělej iluze - jednak se za vstup na něj platí, druhak je tam nesmírně draho, protože tam jezdí smetánka z celého světa. Takže jen kouknout a dost. Podobně Bečiči u Budvy - tam se teď etablovali Rusové a nastavěli tam příšerná hotelová monstra. Další místa už ti doporučili druzí, osobně bych podtrhl Stari Grad, Cetinj a Ulcinj. A tamní Nikšičko pivo, které je velice pitné, o vínu (Vranac Pro corde) nemluvě.

    OdpovědětVymazat
  30. [29]:Tak s tím pivem, vínem a Svatým Štefanem máš naprostou pravdu.
    Jinak ta válka tam byla asi hrozná.....
    Asi před 10 lety jsme byli v Bělehradě a ještě jsme viděli "velké rány" po "humanitárním bombardování"- "prý" vojenských cílů. Nevím, zda kostel sv.Sávy, či obytnů dům u nádraží je vojenský cíl....

    OdpovědětVymazat
  31. [27]: Také většinu cest podnikáme ve "vlastní režii". Někdy to nejde - třeba je problém sehnat lehátkové lístky, proto do Č.Hory jezdíme s cestovní agenturou klubu železničářů Brno.Mrkni se na WWW.SKZ-BRNO.WEBZ.CZ
    /Máme nějaké jízdní výhody, pracovali jsme na železnici./

    OdpovědětVymazat
  32. [29]:Ano, ti Rusové jsou tam všude- i v Sutomore, kam jezdíme.

    OdpovědětVymazat
  33. [29]: Ty nevraživosti asi mají kořeny v dávné historii a zřejmě to v nich bude stále nějak přetrvávat.
    Nelíbí se mně ale, že se vše svalovalo jen na Srby (a díky Havlovi i u nás) a ostatní jako kdyby za nic nemohli.
    Díky za informaci k přístupu k moři, na mapě to opravdu vypadá velmi zvláštně a uměle.
    Podle informací z článku http://www.cernahora.net/clanky/sveti-stefan-otevren/ Sveti Stefan si teď pronajala singapurská společnost a domky na něm představují apartmány hotelu s cenami 750 až 300 EUR za noc a vstup je jen pro ubytované.
    Snad nás tam za nějaký poplatek vpustí :)
    Placení EURem je sympatické, sice nejsou v měnové unii, ale využívají ho.[30]: Humanitární bombardování ukázalo neskutečné Havlovo patolízalství vůči USA. Jeden kolega z partnerské instituce dokonce tvrdí, že Havel byl americkým agentem a že peníze, které dostávali disidenti na svou činnost, s několika blízkými "spolubojovníky" si užíval na dobré jídlo a pití na Hrádečku, nákupy v Tuzexu atd.
    Netvrdím, že to musí být pravda, ale četl jsem kdysi rozhovor s Landovským, který tu část o jídle potvrzoval.[31]: Já mám In-kartu 50, ale ta asi nebude stačit [32]: Rusové byli prý hodně vidět v Turecku, že i hotelový personál pak mluvil rusky. Před dvěma roky jsme byli v Antalyi a okolí, ale nevšimli jsme si to. Za to si na ně vzpomínáme z Mexika, měli jsme tam all inclusive (naše dosud jediné) a Rusové (a vlastně ještě víc Rusky) se tam opíjeli každý den.

    OdpovědětVymazat
  34. [33]: Pokud jedou 4 lidi a koupí si jízdenku v předprodeji tak Brno - Bar a zpět vyjde na 1 osobu asi na 2 500, Kč. Pokud jeden z nich má in-kartu, tak je to ještě méně.Tak to platilo vloni, protože my jsme už naši slevu utratili jinak, tak jsme museli do Č.Hory mít normální jízdenku. Cena je závislá na kurzu Eura. Slevy se také mění, ale vždy nějaké jsou.

    OdpovědětVymazat
  35. [33]: Ty ceny na Sv. St. jsou děsné.... v Sutomore se dá sehnat nocleh už tak od 12 Euro - žádný přepych, ale "postel, sprcha"-víc nepotřebuji.

    OdpovědětVymazat
  36. [34]: To je dobrá cena za lístek, když se pak navíc podaří najít ubytování, jak píšeš v [34]:.
    České dráhy nabízí i nějaké jízdenky na 2-3 týdny, na které se dá cestovat po celé Evropě. Pro mladé lidi s buňkami kočovníků to musí být přímo ideální, v noci se někam přesunou a v rámci možností prospí a další den vyrazí do ulic nového města.[35]: A to jsem ještě jednu nulu zapomněl, ne 750 až 300, ale 750 až 3000 EUR.
    Myslím si také, že skromnější ubytování postačí, v létě se stejně téměř celý den zdržujeme mimo.

    OdpovědětVymazat
  37. Ach, tak si ma potešil! Bosna - moja najväčšia srdcová záležitosť z krajín Európy. Bosna - miesto mojej prvej lásky. Mám ju prejdenú autom pri ceste do Čiernej Hory - prechádzali sme cez Sarajevo a Foču, to bol teda adrenalín Vždy som sa do Mostaru chcela pozrieť, snáď sa mi to raz podarí. Sarajevo je magické mesto a Bosna je magická krajina.

    OdpovědětVymazat
  38. Tam to vypadá ale pěkně :)
    S tou první větou souhlsím, vždy mě to tam děsilo a přítom existují části kde to je klidné a míru milovné :)
    Ten most je vážně obdivuhodný :)

    OdpovědětVymazat
  39. Líbí se mi ty terasovité domy, pěkně zapadají do krajiny, mi připadá.
    Horší je to se současnou hrozbou. V těchto lokalitách je zřejmě ještě bezpečno (i když v Tunisu na pláži bylo taky bezpečno, než tam začel někdo ostřelovat), z článku i poznámek v komentářích vidím, že pro místní lidi je soužití s ostatními národnostmi hodně bolavé místo. A vlastně se ani nedivím, jeden každý z nich zřejmě v těch bojích ztratil dítě, bratra, sestru, matku nebo otce...A co mě děsí, že jednou tyhle hořké zkušenosti a nenávist bude možná převládat i u nás. Jestli věci budou postupovat tímto směrem, jak postupují... Na blogu Yekty Uzunoglu jsem jednou četla jeho výpověď o smrti jeho matky, kterou zavraždili před očima celé rodiny na ulici a rodina si nesměla vzít ani její tělo, protože po nich okamžitě stříleli, když se snažili k ní dostat. Myslím že ta situace trvala několik dní, nedovedu si představit, jak to pro něj (v té době malý kluk) i jeho rodinu muselo být hrozné. A to si dovedu představit ledaccos.
    Ale to jsem odbočila, zpátky k článku...
    Opět poutavé vyprávění prošpikováno detaily, a krásné fotky. Vážně lepší než Cestománie.

    OdpovědětVymazat
  40. [20]: Přesně tak, předpokládám, že tam spíše bude velmi horké ovzduší, naprosto nevhodné pro trávení dovolené...

    OdpovědětVymazat
  41. Ááááááááááááááááááááááá, konečně můžu napsat, že jsem tam byla     
    Ano v Mostatru jsem nebyla, ale zatím jsem to nestihla dát na blog
    Bylo tam nádherně  a ty jsi o tom krásně napsal

    OdpovědětVymazat
  42. [41]: V Mostaru jsem byla, se mi to tam nějak připletlo to ne

    OdpovědětVymazat
  43. Vypadá to všechno krásně a most je přímo úžasný.

    OdpovědětVymazat
  44. Nemůžu se pochlubit, že jsem byla v Neumu nebo Mostaru a přiznám se, že moc podrobně nečtu, co píšeš, Miloši, prohlížím hlavně fotky.
    Nádherná krajina a nádherné stavby.
    S tebou se moc hezky cestuje.   

    OdpovědětVymazat
  45. Všechny diskuze se automaticky kontrolují každých 120 vteřin. Oblačno až zataženo, místy, zejména v jižních Čechách, na Moravě a ve Slezsku, přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. V Čechách odpoledne a večer od severozápadu ubývání oblačnosti a srážek. <a href=https://rybydynamit.com/>rybydynamit.com/</a>  Losování bude použito i v případě, že se nepodaří chytit žádnou bodovanou rybu či nebude během závodu ze stejného důvodu řádně rozhodnuto o pořadí zaručujícím umístění a věcné ceny. Během závodu budou pořizovány fotografie. Všichni účastnící dávají souhlas k pořizování uvedených záznamů svého osobního vyobrazení pro komerční užití bez nároku na odměnu, což potvrdí svým podpisem při registraci.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)