19. května 2017

Oblíbené písně mých nemilovaných

V určité společnosti by se člověk znemožnil, kdyby přiznal, že viděl a dokonce ho i pobavily filmy Zdeňka Trošky, doposlechl do konce nějakou písničku Michala Davida, rád se díval na Dietlovy seriály a příběhy majora Zemana, líbí se mu obrázky Františka Ringa Čecha apod.

Vedle snobství do toho tito lidé často promítají i zášť z politického přesvědčení, kdo byl populární už za socialismu, je automaticky špatný, návštěvníkům koncertu Alexandrovců připravíme uličku hanby, volič levice či Miloše Zemana musí být "milovník starých pořádků" a/nebo nevzdělanec a buran. A zajímavé je, že tato "intelektuální a kulturní elita", která má plná ústa svobody, je naprosto netolerantní k jinému vkusu a názorům, hlásá "jedinou pravdu" a kdyby to šlo, nejraději by "přízemní hlupáky" zbavila volebního práva.

Přestože řadu umělců také zrovna nemiluji a jejich zaměření (např. pop music) je mně vzdálené, neznamená to, že se mně nemůže od nich něco líbit. Z úvodního odstavce všechno přiznám a ani nebudu předstírat, že slavné filmy Ingmara Bergmana byly pro mě nezapomenutelným kulturním zážitkem, v dalším ale zůstanu u příkladů z hudby.

1. Michal David - Největší z nálezů a ztrát
Tuto skladbu jsem už uvedl v článku Zpěv u klavíru, David se však uplatnil i jako skladatel hudby pro další interprety, má úspěch s muzikály a Helena Vondráčková mu vděčí za hit Dlouhá noc.

2. Dalibor Janda - Ostrovy
Dalibor Janda byl na sklonku 80. let populárnější než Michal David, dokonce se stal i Zlatým slavíkem, v novém režimu se ale moc nechytil. Nikdy mě nebral jeho srdceryvný Hurikán a to jak "hráli jsme kličkovanou a já jsem vyhrával", za nejlepší považuji Ostrovy z jeho počátků.

3. Petr Kotvald a Stanislav Hložek - Bílá královna
Kdo někdy slyšel Holky z naší školky a nebylo mu 4 až 10 let, asi při zaslechnutí jejich jmen hned přelaďoval stanici, Bílá královna je ale příjemný pop a na konci je pěkné kytarové sólo, živý záznam, kde zvlášť vyniklo, jsem bohužel nenašel a v této nahrávce je zkráceno.

4. Hana Zagorová - Maluj zase obrázky
Slova písně "krásné auto v garáži, přepychový byt, dovolené na pláži" v době vzniku byla mimo realitu, kdo si to mohl dovolit?, a vzhledem k tomu jak žije zpěvačka teď a nepokrytě dává najevo, že se svým manželem, operním zpěvákem Štefanem Margitou, může být dnes v Paříži, zítra v New Yorku a kde si co koupila, lkaní nad prázdnotou takového života by bylo karikaturou, ale když si ji odmyslíme, do dneška by se hodila.

5. Helena Vondráčková - Dvě malá křídla tu nejsou
Helena Vondráčková příslušníky "pražské kavárny" vůbec není oblíbená, třeba hudební kritik Jan Rejžek na ní nenechá nit suchou, mohla zpívat, zatímco Marta Kubišová byla na indexu zakázaných, dost jí také ublížily soudní spory, které vedl její manžel. Ale zpívat umí, jako svůj vzor ji uvedla Bára Basiková a co se moc neví, je, že vedle toho a pohybového talentu také výborně hraje na klavír. Dvě malá křídla tu nejsou jsou coververzí písně Killing Me Softly (poprvé nazpívané Robertou Flack - díky za informaci Miloši Skalkovi v komentáři [45]) a známou interpretaci Fugees podle mě ve všech směrech převyšují, citlivou otázku potratů textař Zdeněk Borovec krásně vyjádřil i bez brutálního slova zabít.

6. Karel Gott - Oči barvy holubí
Karel Gott byl kritikem Rejžkem také ocejchován jako zombie z minulého režimu, ale nezaujatě řečeno každý musí uznat, že je ve svém oboru dokonalým profesionálem, dokázal se prosadit v Německu a s německy zpívanými skladbami, zpíval i anglicky a rusky, nazpíval muzikálové melodie i operní árie, lidovky i skladby soulové, …, a také umí malovat a dnes by se možná uživil i jako malíř. Zvolená ukázka (převzatá skladba Sealed with a Kiss od The Four Voices) jeho koníček alespoň trochu naznačuje.

7. Lucie Bílá - Zimní královna
Myslím, že pro Lucii Bílou je nejlepší, když nemluví a jen zpívá, od dob její naivní politické angažovanosti mám k ní antipatii. I když se profiluje jako typická zpěvačka středního proudu, v začátcích kariéry vystupovala s rockovou kapelou Arakain a občas si to připomene i dnes.

8. Daniel Landa - Morituri te salutant
K okázalým aktivitám a názorům Daniela Landy (např. Žito 44) mě napadají jen nelichotivá slova, motivaci těch posledních ironicky vystihl Tonda Blaník ve fiktivním rozhovoru s Landou: "Posluchači vám utekli k Ortelovi?," když Landa jel za vojáky do Afgánistánu a doma pak důležitě vyhlašoval, že je pro teroristy cíl č. 1. Jeho vlastní hudbu také nesleduji, mnohem zajímavější je pro mě období, kdy se vzhlédl v písních Karla Kryla. V nových aranžích lépe vyniknou než jen ve folkovém podání s kytarou.
Morituri te salutant si nevybral sám, do repertoáru píseň zařadila i skupina Törr a oblékla ji do hard rockového kabátu. Karel Kryl by se asi divil.

9. Wanastowi vjeci - Sex, lži & prachy
Nikdy jsem nepochopil oblibu zpěváka a kytaristy Roberta Kodyma. Myslím, že ani v jednom nevyniká a pokud se mně někdy něco líbilo ze skladeb skupiny Lucie, byly to ty, které zpíval a složil David Koller. Z paralelní Kodymovy skupiny Wanastowi vjeci si nevyberu vůbec, výjimkou je skladba v odkazu.

10. Kabát - Malá dáma
Pravověrní rockeři nad Kabátem ohrnují nos, že to není žádný rock, ale pop. Se skladbou Malá dáma se skupina zúčastnila soutěže Eurovision Song Contest v r. 2007, avšak bez úspěchu. Je otázkou, zda s českým textem vůbec bylo možné zaujmout. Doma však příznivce má a také si ji občas poslechnu.

53 komentářů:

  1. Každá z těchto písniček má své kouzlo a opravdu se není zač stydět...

    OdpovědětVymazat
  2. *Aktuální články
    Kdo může za problém s ekonomickými přistěhovalci?    Před 21 minutami
    Vím jistě to, že tvoje prázdná hlava nic neví    Dnes v 12:10
    Jak vznikla Islámská sekta    Dnes v 12:00
    Jak najít někoho kdo má zdravý mozek?    Dnes v 11:00
    Kdy zde zvítězí láska a pravda, nad lží a nenávistí?    Dnes v 10:00
    Doba papírová končí a přichází doba virtuální    Dnes v 9:27
    Proč svědkové Alláha mě už nezazvoní nikdy u bytu?    Dnes v 9:00
    GVKB očistec očistí od hříchů všechny zatvrzelé hříšníky    Dnes v 8:00
    Proč nejvíce toho zde zkurví vysokoškoláci?    Dnes v 7:00
    Kdo to je Miloš Zeman?    Dnes v 6:00
    Nejlepší drogou je sebenenávist    Dnes v 5:00
    Hospodin to je OMSD    Dnes v 4:00
    Nedostatek jistoty dělá z lidí idioty    Dnes v 3:00
    Proč smrt kašle na zákony a morálku?    Dnes v 2:00
    Ano, bývalým státním zaměstnancům bude lépe    Dnes v 1:00
    Proč od nás mladí vysokoškoláci utíkají do ciziny?    Dnes v 0:00
    Václav Havel Václav Klaus Miloš Zeman Vit Kouba    Včera v 23:00
    Chyby jsou příčinou každé deprese    Včera v 22:22
    Jak probudit ekonomiku a politiku ze zimního spánku?    Včera v 22:00
    Teď je to dokonalé    Včera v 21:24

    OdpovědětVymazat
  3. Céčka, sbírám céčka.
    a kolu, pijeme kolu.

    OdpovědětVymazat
  4. Píšete blbosti, pane. Nalistujte si v mé knize dávných recenzí do Melodie ve jmenném rejstříku Helenu Vondráčkovou a budete překvapen, kdy jsem o ní co napal. Jaká suchá nit? Přežvykujete drby z pavlače.

    OdpovědětVymazat
  5. A to já se klidně přiznám, že výše jmenovaná díla i autoři se mi líbí. Mám j nim jisté vzpomínky. Zrovna včera jsem byla na koncertě Olympicu, slaví 55 let!

    OdpovědětVymazat
  6. Celkem jsme v shodě, od Davida mám nejraději Nonstop, je to písnička mého mládí. Jen si myslím, že Landa z Kryla udělal uřvané pochodové marše.

    OdpovědětVymazat
  7. Největší z nálezů a ztrát, je nádherná písnička i ta od Dalibora Jandy je krásná a nemůžu vynechat Goťáka, ale stejně u mě vedou Kabáti a největší špica pro mé uši byla Lucka Bílá s Arakainem, to je prostě třída!   

    OdpovědětVymazat
  8. [3]: Né, Nonstop je nejlepší...!

    OdpovědětVymazat
  9. u mě bude vždy vítězit Roxette a Michael Jackson a nakonec hudba z filmů

    OdpovědětVymazat
  10. Tak od zhora dolů. David - nesnáším od chvíle kdy ´vůbec s těmi svými odrhovačkami začal. Janda - neurazí, nenadchne, nicméně při poslechu mi nezvracím horkou krev jak u Davida, Kotvald a Hložek. Asi platí to samé co o Jandovi,Zagorová - to už je jiná věc, tu jsem měla ráda vždycky a moc se mi líbí její poslední písničky na hranici popu a šansonu, nesmrtelná teta Helena - ach kde jsou doby Golden Kids, písniček jako Přejdi Jordán apod. Dnes už je to jen zkostnatělé rádobykůzle zcela ve vleku svého manžela. Karel Gott - nejsem a nebyla jeho fanynka, na živém koncertě jsem byla jen jednou ještě na základce protože mi spolužačka nabídla lístek a nikdo s ní nechtěl jako s třídní šprtkou jít a ještě k tomu na Gotta! Ale musím říct že u nás je to jediná hvězda hodná toho jména. Lucie Bílá - něco se mi líbí, ale je toho podstatně míň než toho co se mi nelíbí. Mám ráda její šansonovou podobu dyž zpívá písničky H+H. A tím se dostávám i k Danielu Landovi, i tady v téhle poloze se mi líbí jeho písničky jinak mi jeho hudba nic moc neříká,Wanastovki už byly jen taková stínová Lucie. Velmi vybledlý stín. Spíš chápu že Robert Kodym a PBCH se fanynkám líbili jako chlapi, ostatně i mému oku lahodili :),Kabát - je zvláštní, že jsem ho začala brát na vědomí když už pomalu slavili 20 let na scéně. Některé písničky mám opravdu ráda a ráda si na ně zaskáču když se mi poštěstí být na nějaké zábavě, Malá dáma k těm několika málo samozřejmě patří.

    OdpovědětVymazat
  11. [4]: Docela jste mne překvapil, že se pohybujete i v blogových vodách. Obzvlášť na takové platformě která patří komerční televizi

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Tipla bych si, že na existenci tohoto článku byl J.R. upozorněn. Osobou, jejímž základním povahovým rysem je obliba ve vyvolávání konfliktů. Ostatně - to mají společné.Zákonité je, že tak stalo právě u článku, který je projevem tolerance.
    Pan Horníček říkával "Tolerance se získává tak jako humor, teprve zráním a věkem". Obávám se, že někteří lidé zestárnou, aniž by lidsky dozráli.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]:Právě proto jsem se podivila. Vím že pan Rejžek je dost komplikovaná (eufemismus pro neoblíbená) osobnost. ostatně který kritik není, že?    A je fakt že pár osob, které rády vyvolávají konflikty mezi blogery se tu pár najde. I já jsem se s takovým blogerem setkala. Dokonce osobně. No a pak nastalo tóčo. Myslím že Miloš psal vše ve svém standardu slušnosti a právě tolerance.

    OdpovědětVymazat
  14. Je potřeba hledat pravdu v myšlence a nikoliv v tlejících knihách. Proto má každý právo na vlastní názor i na to, co se komu líbí a co ne.

    OdpovědětVymazat
  15. mam štigro, že okrem gotta a spol. sú
    skoro všetci pre mňa cudzinci, ktorých nepoznám.výborný článok.

    OdpovědětVymazat
  16. [1]: Ano, myslím, že paušální odsuzování je krátkozrakost. Já třeba nesnáším mánii Zdeňka Svěráka stále podepisovat nějaké debilní petice, ale miluju Cimrmanovo divadlo.[2]: To jsou titulky článků? Některé jsou zajímavé, zkusím Google :)[3]: Céčka, Poupata, Discopříběh jsem nesnášel, ale uvedená skladba a také Nonstop se mně líbí.[4]: No, to jsou nám hosti :).
    Vaši knihu neznám a asi se po ní ani nebudu pídit, spíš uvažuji, že si koupím soubornou knihu textů Jiřího Černého (mám už od něj dvě starší knihy o zpěvácích a skupinách), ale Vaše antagonistické vztahy k Heleně Vondráčkové jsou všeobecně známé a dobře si vzpomínám jeden rozhovor, kde jste se to snažil zlehčit tím, že jste se o ní jednou (!) dokonce pochvalně vyjádřil a coververzi skladby The Winner Takes It All od skupiny ABBA jste v Melodii dal 4 hvězdičky z 5 možných. Takže žádné drby, ale vaše vlastní slova, výrok sice není přesnou citací, ale smysl sedí.[5]: Nonstop se mně také líbí, nejvíc refrén písně, ten však nesložil David, ale jeden z členů skupiny.

    OdpovědětVymazat
  17. [6]: Olympic jsem viděl asi 3-krát, dokonce tu mám i jeden článek mu věnovaný. Vždy mě pobaví, jak Petr Janda jakoby ukončí činnost a pak mu to nedá a zase vyjede na turné. U něj obdivuji, že i ve vyšším věku je stále autorsky aktivní. Málokdo se mu v tom mže rovnat, řada skupin, a to i zahraničních, co k nám teď tak rády jezdí, jen obehrává starý repertoár.[7]: S Arakainem to Lucii Bílé sluší. A teď možná dokonce víc než zamlada, kdy byla oplácáná holka.[8]: Mezi Davidovými písničkami nejsem dalek' souhlasit :)[9]: Od Roxette se mně líbí Listen to Your Heart a moc víc toho neznám, ale co jsem někde četl, zpěvačka kvůli vážné nemoci přestala vystupovat.[10]: Golden Kids se mně také líbili a hlavně kytarista a skladatel Ota Petřina, bohužel nedávno zemřel.

    OdpovědětVymazat
  18. [17]:Petr Janda má nyní 75 let, ale takhle aktivní, to je neuvěřitelné. Dvě hodiny bez přestávky zpíval, stál, tancoval, moderoval a na konci i skákal. Tolik energie nemám ani já a to jsem 20 let mladší.

    OdpovědětVymazat
  19. [11]: Také mě to překvapilo, možná často "googluje", kde všude na internetu se objeví jeho jméno :).[12]: Já ty válečníky, co neustále bojují minulé bitvy, také moc nemusím.
    Horníčkův citát je opravdu moudrý, sám na sobě vidím, že s věkem se stávám tolerantnější, možná si nakonec oblíbím dechovku [13]: Tu historii se pamatuji, jak se někomu sáhne na ješitnost, může z toho být nenávist na život a na smrt .[14]: Naprostý souhlas.[15]: Gottova sláva hladiny alpských jezer se dotýká

    OdpovědětVymazat
  20. já mám kabáty ráda zhruba od 6-ti let

    OdpovědětVymazat
  21. Tak to tedy vezmu pěkně popořadě:
    1 až 3: To mi nic neříká.
    4, 8 až 10: Velmi výběrově
    5: Domnívám se, že kdysi dávno mohla být Helena Vondráčková muzikálovou hvězdou mezinárodního formátu. Poslední roky ale považuji za smutné.
    6. Karel Gott má můj obdiv za dost věcí asi tak do poloviny 70.let.
    7. Půl napůl, čím blíž k tvrdší variantě, tím pro mne lépe .Návštěvu pana Rejžka a jeho rychlou reakci - byť s nesouhlasným názorem - ti trochu závidím. To já čekám, kdy někdo zareaguje na to, co jsem o něm napsal v Nedělních miniglosách, a pořád nic! .

    OdpovědětVymazat
  22. Ani jednoho z interpretů neposlouchám, i když výjimky se u jednotlivců (Gott, Vondráčková) najdou.Kdo je Rejžek? Jo, už vím, to je ten, co tenkrát napsal mladé ženě, která se netají láskou k Zemanovi a ruské politice „Proruská ku.da ještě nezhebla?"

    OdpovědětVymazat
  23. Nu což, každý občas spáchá nějaký ten hřích, já třeba už asi 3 roky sleduji seriál Ulice, ano stydím se za to a v určitých kruzích se o tom zmiňovat nemohu, ale nejsem kurva světec, ne?                                                 

    OdpovědětVymazat
  24. [17]: ano ano, to byl ten nešťastný nádor v hlavě

    OdpovědětVymazat
  25. Ty už asi máš v hlavě svůj věk.

    OdpovědětVymazat
  26. Moc pěkné počteníčko a super komentáře. Překvapení z odezvy pana Rejžka. Projevil se zcela věrně. Jak taky jinak? Je kritik.
    To, co jsem měla ráda, už nějak s věkem nemusím. Opsala jsem si citát Mirka Horníčka o toleranci. Jinak dávám přednost Romanovi D. a kdysi Karlu Krylovi. Oba jsem znala osobně. Často vzpomínám na Hanu Hegerovou.

    OdpovědětVymazat
  27. Miloši, skvělý článek! :) I já bych si vybrala z výčtu, který jsi uvedl. Většinou se mi daří nezanevřít na píseň kvůli zpěvákovi, kterého zrovna nemusím. V takovou chvíli totiž poslouchám hudbu, text a zpěv a nic jiného neřeším ;). A mám moc ráda Troškovy pohádky :).

    OdpovědětVymazat
  28. [27]: Napsala jsi to krásně. Mně se prostě líbí písnička a interprety neřeším, ani to, jestli "z minula" nebo ne. Jejich osobní život přece  se zpěvem nesouvisí.

    OdpovědětVymazat
  29. Dobře jste to napsal,Miloši, tolerance je třeba. Prostě ne vše bylo špatné co bylo v minulosti.

    OdpovědětVymazat
  30. Ubozí anonymové typu tzv. Axiny, VendyW, Janiny, potažmo Miloše (Skalky??), co poštěkáváte ze závětří. Řeknete mi Váš názor do očí? Miloš je navíc lhář. Čtyři hvězdičky jsem dal kdysi Vondráčkové za jinou píseň. Hlavně, když se takhle blábolí,že.

    OdpovědětVymazat
  31. Miloši, je to slušný výběr písniček. Morituri te salutant mám ráda v podání Karla Kryla. Slyšela a viděla jsem jí naživo v podání autora, který přišel v roce 1968 podpořit studentskou stávku. Malý muž s oprýskanou černou kytarou.

    OdpovědětVymazat
  32. [30]: Jene Rejžku, vy jste hulvát. Je to o vás známo. Povolání kritika vás neopravňuje k osočování lidí. Urážíte živé (Jelena Vičanová, Soňa Červená, Jarek Nohavica), pomlouváte mrtvé (Petr Hapka), chováte se servilně k chlebodárcům (Babiš). Lidí, s nimiž jste vstoupil do konfrontace, je mnohem, mnohem víc. Není podstatné, o jakou píseň Heleny Vondráčkové se v článku jednalo. Cílem bylo přiblížit čtenářům vaše přezíravé jednání vůči lidem. Osočovat ze lži Miloše, majitele tohoto blogu, kterému nesaháte ani po kotníky, je drzost. Vy si nezasloužíte znát naši identitu. Vy si zasloužíte jen pohrdání. Škoda času, ve kterém jsem se zabývala vaší osobou. Nestojíte za to.

    OdpovědětVymazat
  33. Drzá anonymná krávo, O mé práci nevíš nic. Znovu nabízím, odvážná školačko, zopakuj mi všechny ty bláboly a lži do očí osobně! Půjdem na kávu, zbabělá chudinko? O jaké Vičanové je řeč? V životě jsem o ní nepsal.Atd. Na štěkání ubohých pavlačových drben jsem zvyklý Co víš o mém dlouholetém vztahu s Petrem Hapkou? Co víš o tom, kolik přátel udal estébákům Nohavica? Anonymní zrůdo, pozvracej se před zrcadlem a neobtěžuj.

    OdpovědětVymazat
  34. [30]:[32]: "Ubozí anonymové", "Drzá anonymná krávo", "Anonymní zrůdo, pozvracej se před zrcadlem"Pane Rejžku, žasnu, jak pokleslým způsobem jste schopen "diskutovat".Miloš Skalka nejsem, váš dohad je pro mě ale lichotivý, chtěl bych toho o hudbě tolik vědět.Jsem "lhář", byla to jiná píseň? Mohl jsem se také splést, je škoda, že jste neuvedl tu správnou, abych nežil v bludech."Ubozí anonymové" - my se psaním na blog neživíme, pro mě je to zápisník poznámek toho, co mě zajímá, mám povolání (a docela vážené), které s nimi vůbec nesouvisí. Naše jména nejsou důležitá, když vidíte někoho okopávat zahrádku, jak si tam pěstuje kytky, ..., také nemá napsáno na čele, jak se jmenuje.Nohavica? Udal Kryla, další neznám, pro vás asi už proto jako umělec neexistuje, mně se ale řada jeho písní líbí víc než Hutkův Udavač z Těšína. U hudby mě zajímá hudba. Sám jsem nebyl v KSČ ani SSM, s StB jsem nikdy nic neměl, nevzdychám po starých časech, jen zde NEZAUJATĚ vyjadřuji, aniž bych hájil mimohudební postoje umělců, co se mně líbí.

    OdpovědětVymazat
  35. Mně se líbí všechny, co jsi tu vypsal a rozhodně se za to nestydím

    OdpovědětVymazat
  36. Až na ty tři poslední znám a mám ráda si zazpívat všechny. Vlastně VŠECHNY PĚKNÝ písničky i filmy mé doby. To jsem ještě chodila občas do kina, teď jsou často v televizi a pro mě je to relax a kvalita pro mě. Oceňuji, že jsou v článku odkazy a můžu si je poslechnout. Skoro všichni jmenovaní a mnozí další kolem písniček jsou moji oblíbení a hojně využívaní. Až na to, že si je zazpívám u rozhlasu nebo jen tak z radosti, nestahuju si je ani nekoukám na hudební kanály v televizích. Písnička je pro mě radost, musí mít srozumitelná slova, optimismus nebo cit, a hlavně mít melodii. Písničky "o jedné větě" neberu. Ale je fakt, že někdy tu "jedinou větu s pěknou melodií" si fňákám celý den a je mi dobře...

    OdpovědětVymazat
  37. Skvělý výběr, každá má něco do sebe.

    OdpovědětVymazat
  38. "Oblíbené písně mých nemilovaných". Hm..., zajímavý nadpis. Už jsi někdy poslouchal ty oblíbené písně od tvých milovaných? Určitě je nenazpíval jen tvůj nemilovaný zpěvák?
    Například Dvě malá křídla a Oči barvy holubí, na ty v originále nedám dopustit zase já, kam se to hrabe na ty naše dvě hnvězdy. Můj názor, který nikomu nenutím.

    OdpovědětVymazat
  39. [38]: Ještě jsem si vzpomněla Miloši, že jsem nádherné Oči barvy holubí obdivovala z poslechu v radiu na svém blogu před 3 roky: http://sugarless.blog.cz/1406/je-libo-original
    pamatuješ?   

    OdpovědětVymazat
  40. [18]: Rockerům je asi souzeno zemřít na jevišti.[20]: Od 6 let takovou tvrdší muziku? Čekal bych, že sis v tu dobu hrála s panenkou Barbie :).[21]: Mně se také víc líbí starší věci a tvrdší styl.
    Kritik Rejžek se sem nejspíš dostal z odkazu http://pravednes.cz/search.page?q="RejĹľek".
    Právě dnes je server, který sdružuje informace ze všeho možného a několikrát tam byl i odkaz na některý můj článek. A na tento vede z hesla Rejžek. A protože se tato stránka stále aktualizuje a je vidět jen několik nejnovějších odkazů, náš milovaný kritik zřejmě velmi rád prohlíží, co nového se o něm kde šustlo [22]: Je to rodilý gentleman, Ladislav Špaček by ho mohl zařadit do svých kurzů společenského chování jako vzor [23]: Tak máš zajištěnou svou denní dávku emocí [31]: Krylovu první desku Bratříčku, zavírej vrátka jsem sice znal, daleko víc mě však zajímal bigbít. Zásluhou jedné známosti jsem se v r. 1983 nechal přesvědčit na koncert Nohavici, tehdy jsem sotva znal jeho jméno, on také neměl repertoár na celý večer, první polovinu koncertu sestavil z převzatých písní Vladimíra Vysockého, ale publikum si uměl získat jako nikdo jiný. Pak jsem se o folk začal zajímat trochu víc.[24]: Příčinu smrti Oty Petřiny jsem neznal.[25]: Lepší už to nebude

    OdpovědětVymazat
  41. [26]: Dost žlučovitý kritik s vytříbeným jazykem .
    Přesně tak, Roman Dragoun je nejlepší.[27]:[28]: Taky nechápu tu předpojatost. Troškovy pohádky neznám, stejně jako oslavovaného Anděla Páně, už jsem z pohádek nějak vyrostl :). Ale vím, že mají úspěch.[29]: Pan Rejžek by se možná dobře uplatnil jako kádrovák :).[35]: Tak to jsem dva :).[36]: Písničky o jedné věty taky neberu, na druhé straně snad ještě víc nesnáším rappery, kteří namluví tisíc vět a debilně se u toho kroutí, asi to bude tím, že o hudbě se tam nedá moc mluvit.[37]: Myslím si to také.[38]: Nemilovaným nemyslím nenáviděný, ale takový, který nepatří přímo mezi oblíbené.
    "na ty v originále nedám dopustit zase já, kam se to hrabe na ty naše dvě hnvězdy." Z toho nerozumín, zda se ti líbí víc originál, anebo v podání našich zpěváků.[39]: Teď jsem si otevřel tvůj článek a vidím, že jsem v něm také psal komentář. Na webu jsem ale našel, že Brian Hyland nebyl první, kdo Sealed with a Kiss nazpíval, před ním byli The Four Voices, na něž uvádím odkaz.
    Ale abych pravdu řekl, z anglických verzí se mně nejvíc líbí podání Cliffa Richarda https://www.youtube.com/watch?v=7UcE3O-565Q.

    OdpovědětVymazat
  42. [32]: Je vidět, že kritik Rejžek svým kádrováním "my a o ni" se asi inspiruje totalitními režimy :).
    Dovedu si představit, že Nohavicova schopnost naplnit sportovní haly ho musí děsně žrát a pak se přestává kontrolovat [40]: K tomu odkazu patří i středník, který se modře nevyznačil.

    OdpovědětVymazat
  43. Tohle je článek, ve kterém se dokážu aspoň trochu orientovat a napsat i komentář.
    Mám to teď s muzikou podobně jako ty.
    Jako mladá jsem většinu z vyjmenovaných interpretů a jejich písní měla ráda, ale jinak už spoustu let poslouchám hlavně rockovou muziku převážně z CD nebo MP3.
    Rádio Beat už není, co bývalo. Tvoje předchozí články jsem většinou jen prolítla bez komentářů, Miloši, všechny jsou velice obsáhlé a zajímavé, jenže moje inteligence není na takové úrovni, abych se mohla pustit do diskuze.
    Čím jsem starší, tím hůř se vyjadřuji,  prostě děs a hrůza!   

    OdpovědětVymazat
  44. tedy David a spol je naprostá tragédie a odpad, Vondráčková je tuctová zpěvačka. tam jsem cenil jen její Jordán, páč byl zakázaný a dobrý, a písničky ze Šíleně smutné princezny od J.Hammera mladšího. Zagorová má skvělé balady, pop music ji samozřejmě živilo. ale jak říkám, balady z konce 80. a z 90. let nemají chybu. on i klip k prastaré Bludičce Julii je výborný. Bílá nezpívá, ale řve jako kráva. ano, jedině s Arakainem za něco stála, jinak ne...no a náckové jdou zcela mimo mě

    OdpovědětVymazat
  45. Ach bože, ta nevinná nevědomost mládí! Asi jsme ale nebyli jiní... Cover-verze písně Killing me softly (With his song) v podání Fugees v době českých Malých křídel ještě neexistovala, zato originál robustní Roberty Flack ano (zkraje roku 1973 první místo amerického singlového žebříčku Billboardu, trio Fugees se svou verzí až dlouho poté, na jaře 1996, ve stejném žebříčku druzí). Baladický evergreen Sealed with a kiss samoozřejmě nejčastěji - ne s The Four Voices - rezonuje se jmény Brian Hyland, Gary Lewis a Bobby Vinton, u nás doma pak s dvojzpěvem Pavla Bobka a Pavla Švába ze semaforśkého pásma Ondráš podotýká. Je to starý, ale hezký

    OdpovědětVymazat
  46. Teprve teď jsem si zpětně přečetl zase další Rejžkovy inventivy. Jsem už na ně zvyklý, protože hodně náplav má velký
    problém

    OdpovědětVymazat
  47. [45]: Díky za upozornění na chybu.
    U Killing Me Softly jsem si originál neověřoval a protože je píseň s Fugees spojovaná, podlehl jsem dojmu, že je jejich vlastní skladbou. V článku to opravím.
    Sealed with a Kiss jsem ale hledal a na stránce https://en.wikipedia.org/wiki/Sealed_with_a_Kiss píší:
    "'Sealed with a Kiss' is a song written by Peter Udell and Gary Geld. It was first recorded by The Four Voices in 1960"
    a dále
    "In 1962, Brian Hyland, who often performed Udell and Geld's material, covered the song. Hyland's single began its run on June 6, 1962 and became a hit"
    Vyšel jsem z této informace (jsem si vědom, že Wikipedie není zárukou přesnosti), a proto jsem zmínil The Four Voices jako původní interprety.

    OdpovědětVymazat
  48. [45]: Ještě k tomu "rezonování" u Sealed with a Kiss.
    Já mám nejradši podání Cliffa Ricarda https://www.youtube.com/watch?v=7UcE3O-565Q.
    Nepřidá mně tak unylé jako mnohé jiné (třeba i Hylandovo), jsou tam slyšet kytary (zřejmě ho doprovází The Shadows) a ve slovech "for the summer" má na "for" pěknou "ozdůbku", něco jako nátryl.

    OdpovědětVymazat
  49. Ano, v nahrávce Sealed with a kiss doprovázejí Cliffa Richarda The Shadows, vůbec si myslím, že své nejlepší nahrávky pořídil Cliff právě s nimi.Když slavil 60. narozeniny v londýnské The Royal Albert Hall, měl tam Shadows jako speciální hosty, samozřejmě si s nimi zazpíval a byla to hodně velká paráda. Jsem rád, že jsem tam mohl být...A co se týče těch The Four Voices: byli sice první, kdo píseň Udella & Gelda nazpívali, ale v jejich podání se neprosadila (ostatně v americkém singlovém žebříčku Billboardu měli jen 2 hity - Lovely One (1956, č. 20) a Dancing with my Shadow (1958 - č. 50.Další verze pak už ale píseň přivedly do hitparád... Jinak, Miloši, díky za Vaši záslužnou práci a ať se daří!

    OdpovědětVymazat
  50. [50]: Miloši, díky za komentáře a přání, opravdu mě potěšily, protože blog je jen příležitostnou amatérskou aktivitou.
    Velmi si vážím Vašich znalostí a kultivovaného vyjadřování (jaký rozdíl proti Janu Rejžkovi!).
    Protože toho dost pamatuji, znám Vás z rádia a hudebních časopisů, jako perličku uvedu, že kdysi jsem četl Vaše poznámky (snad v Melodii) k mnoha nepřesnostem v textech o Cliffu Richardovi a Elvisi Presleymu.
    Přiznám se, že Presley se mně nikdy nelíbil, když jsem hudbu začal poslouchat, už dávno frčely beatové skupiny a Presley vyšel z "módy", Cliff Richard mně byl bližší, a to hlavně kvůli Shadows, jejich instrumentálky jsem si podle sluchu brnkal.

    OdpovědětVymazat
  51. [50]: A přítomnost na koncertu v Royal Albert Hall závidím. Tu červenou budovu (stejně jako Carnegie Hall v NY) znám jen zvenčí.

    OdpovědětVymazat
  52. Díky za Vaše slova, Miloši, a hlavně za to, co děláte coby amatérskou aktivitu. Kloobouk dolů! Co se Elvise týče, jeho nahrávky a vůbec celá americká rokenrolová vlna mě jako dvanáctiletzého kluka zasáhly naplno. Včera jsem vysílal hodinový pořad ke 40. výročí Elvisova úmrtí a znovu jsem si uvcědomil, jak byl v mnoha ohledech naprosto výjimečný. Apropos, kdyby nebylo Elvise, Cliff Richard by se zřejmě ubíral (hlavně v začátcích) trochu jinou cestou, než na jakou se vydal se Shadows. Samozřejmě, že mu vadilo, když ho ostrovní tisk označoval za britskou odpověď na tvorbu Elvise, stejně jako se Donovan čertil, když ho nazývali skotským Bobem Dylanem.  Ale když jsem s ním před pár lety mluvil, po těch letech uznal, že na tom něco bylo. Ať se vám daří, Miloši, a přeju další hezké letní dny.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)