11. května 2017

Vilnius (1) - Republika Užupis a Frank Zappa

Litevská metropole Vilnius je trochu ve stínu Rigy a Tallinnu, hlavních měst Lotyšska a Estonska, na rozdíl od nich neleží na mořském břehu, ale ve vnitrozemí nedaleko hranic s Běloruskem. Množstvím památek je však překonává. I když historická centra všech tří měst jsou na seznamu UNESCO, koncentrace výstavních kostelů ve Vilniusu je jedinečná a jsou zde i moderní stavby, např. v Pobaltí nejvyšší televizní věž (326 m) a mrakodrap Europa Tower (149 m), který je zde nejvyšší obytnou stavbou.

Jenže i ta nejkrásnější města mají čtvrti, kterými se nechlubí nebo kam se turisté dokonce ani neodvažují vstoupit, např. Bronx v New Yorku či ghetta jihoamerických megapolí, ve Vilniusu však z jedné části, kde převažovaly zdevastované domy, zdržovali se zde squatteři a další lidé z okraje společnosti, dokázali udělat turistickou atrakci.

Skupina recesistů z uměleckých kruhů 1. dubna 1997 (tj. "na apríla") pošmournou městskou část za říčkou Vilnia prohlásila za Republiku Užupis (užupis = za řekou), vymyslela pro ni vlajku, zvolila prezidenta, jmenovala ministry a sestavila armádu o síle 12 mužů.




Na vlajce je znázorněna dlaň ruky na bílém pozadí a její barva v závislosti na roční době střídá modrou, zelenou, žlutou a červenou.

Republika Užupis má také ústavu, která obsahuje 38 článků s vymezením práv osob, zvířat a věcí a 3 hesla. Ve více než 20 jazycích jsou natištěna na zrcadlech a při fotografování je tak snadné vytvořit selfie.



Namátkou několik článků:
1. Každý má právo žít u řeky Vilnia, zatímco řeka Vilnia má právo téci kolem.
2. Každý má právo ohřívat vodu, v zimě topit a zastřešit si obydlí.
3. Každý má právo zemřít, ale není to povinnost.
12. Pes má právo být psem.
14. Každý má právo občas nevědět o svých povinnostech.
15. Každý má právo pochybovat, ale není to povinnost.
16. Každý má právo být šťastný.
24. Každý má právo ničemu nerozumět.
29. Nikdo nemůže sdílet to, co mu nepatří.
30. Každý má právo mít bratry, sestry a rodiče.
32. Každý je odpovědný za svou svobodu.




Republika se od vyhlášení zdárně rozvíjí, uličky se zaplnily skupinami japonských turistů, život kypí i v kavárnách a restauracích, vidět levné auto je už nemožné a k pětiletému výročí byla na hlavním náměstí odhalena socha troubícího anděla.




Předtím na vrcholu sloupu v hnízdě trůnilo kamenné vejce, bylo však předmětem mnoha vtipů a obyvatelé jej raději v aukci prodali a nahradili andělem. Dnes se vejce nachází mimo Užupis na ulici Pylimo.


Sochař Romas Vilčiauskas pro Užupis kromě anděla vytvořil i sochu mořské panny. Je umístěna v břehu řeky u mostu oddělujícího staré město od Užupisu a jak už je dnes rozšířené, obsypaného zámky s vyrytými jmény zamilovaných párů.



K životním radostem patří také láhev dobrého pití.




Přítomnost umělců je patrná i na zdech domů a jejich okolí.







V Užupisu vedle nových vil nechybí ani budova opery, galerie, gymnázium a zřejmě zbývá už jen založit univerzitu.




Zakladatelé Republiky Užupis patří do klubu fanoušků hudebníka Franka Zappy (1940-1993) a přes výhrady představitelů Vilniusu, protože Zappa v Litvě nikdy nebyl, docílili toho, že na ulici Kalinausko r. 1995 (tj. ještě před založením republiky a mimo její území) jako první na světě umělci odhalili bronzovou sochu, která zde nahradila strženou sochu Lenina. Na slavnostní akci byl pozván prezident Václav Havel, který také patřil mezi Zappovy obdivovatele.




Sochu doplňují psychedelické malby a vedle nich i veselejší obrázky s radou Eskymáků dětem: "Nejezte žlutý sníh."




I ta má vztah k Zappovi, Don't Eat the Yellow Snow je úvodní skladbou alba Apostrophe (') z r. 1974, která vyšla i na singlu.
A na jeho B-straně je Cosmik Debris z téhož alba s pěkným kytarovým sólem v druhé polovině. Text a překlad je zde.

22 komentářů:

  1. Skvělý tah! A výborný nápad i pro jiná města a země jak oživit stará chátrající místa .....

    OdpovědětVymazat
  2. Ohromně zajímavý článek. Fr. Zappu jsem měla taky ráda a tak mne zaujalo, že má památník v Užupisu.

    OdpovědětVymazat
  3. Ty malby, to je úžasný nápad, rozhodně zajímavé země!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jo, tady se člověk dozví věcí. Ty umělecká díla vypadají o hodně lépe, než reklamní poutače a billboardy.   

    OdpovědětVymazat
  5. Někde pěstujou půvaby a jinde korupci! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to jsem nikdy neslyšela. Nějak to tam mají hodně emočně nabito - eroticky i jinak smyslově.

    OdpovědětVymazat
  7. To se mi líbí- využití místa nepěkného dříve - hlavně však ty "zákony". Jak pravdivé a žádoucí.

    OdpovědětVymazat
  8. Nejvíc mě zaujala trochu anorektická socha mořské pany. Asi došly v poslední době ryby...

    OdpovědětVymazat
  9. Mořská panna je efektivnější verzí vodoměru než pražský Bradáč, protože se podle míry zatopení těla dá usuzovat, jaký je právě vyhlášen stupeň povodňového nebezpečí .

    OdpovědětVymazat
  10. [7]: Dobrý postřeh!
    A jakou mají ti recesisté úctu k ženě: Druhé torzo má na hlavě stylizovaného ptáka (doufám, že to z ní nemá učinit slepici, ale spíš Papagenu). Vedle je o zeď opřené kolo. Ještě, že to kolo neopřeli o ni...
    https://www.youtube.com/watch?v=OL7YF0Djruk

    OdpovědětVymazat
  11. [1]:Myslím, že v tomto se to povedlo Ostravě, když ze zkrachovalého průmyslového provozu dokázala udělat místo pro významný hudební festival Colours.[2]: V jednoduchosti je krása :).[3]: Zappu mám spojeného se skupinou Mothers of Invention, ale přiznám se, že ho znám jen povrchně.
    Jeho pomník není přímo v Užupisu, ale na opačné straně od starého centra, jen jeho postavení mají na svědomí užupiští občané :).[4]: Někdy opravdu žasnu i u nás, jak pěkné malby na zdech jsou, vlastně jde moderní analogii gotických, renesančních a barokních fresek.
    Nevýhodu ale je, že nějakého dalšího "modernistu" může napadnout výtvor přestříkat svým nápadem, který bude jen nesmyslnými klikyháky.[5]: Je to jak galerie pod otevřenou oblohou.

    OdpovědětVymazat
  12. [6]: Vymýcení korupce nám slibují před každými novými volbami, už tomu ale nikdo nevěří.
    Půvab do každé rodiny jako volební heslo ještě nikoho nenapadl .[7]: Umělci a erotika je nerozlučné spojení, já být malířem/sochařem, nebyl bych jiný :).[8]:Řada "zákonů" je ve dvojím vydání - pozitivním a negativním, např. 16. Každý má právo být šťastný, 17. Každý má právo být nešťastný. Míra svobod je maximální :).[9]: Mořská panna jako predátor?
    U něžné pohádkové bytosti mně vůbec nepřišlo na mysl, že by se také musela něčím živit. A když ano, nejspíš bych si přestavil bylinky, ovoce ze stromů u řeky, ale maso? To snad jen hrozný drak [10]: Rozsah "stupnice" je větší než jen vous, jak voda postoupí ke klínu, znamená to 1. stupeň povodňového ohrožení, k ňadrům druhý, ...[11]: Ti muži jsou hrozní, ženy chápou jen sexisticky - jako kořist a zdroj rozkoše.
    Ale co když ta zvednutá brada u druhého torza znamená symbol pýchy a nadřazenosti nad muži? (a jsme v tom nevinně)
    Díky za odkaz, ke Kouzelné flétně jsem našel odkaz s popisem obsahu libreta https://cs.wikipedia.org/wiki/Kouzeln%C3%A1_fl%C3%A9tna, ale je to tak složité, až nezapamatovatelné. Ale u opery asi vždy jde hlavně o hudbu.

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: ... představil bylinky ...

    OdpovědětVymazat
  14. Skvělé, zajímavé a poučné psaní a obrázkování, díky!
    Ani nevím, co mě oslovilo nejvíc, mořská panna nemá chybu stejně jako ústava nebo hláška "Nejezte žlutý sníh" .

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Já teď taky koukám, že se mi z mořské panny vypařilo jedno n.

    OdpovědětVymazat
  16. Zajímavé město, po všech stránkách, nejsem příznivcem grafitů, ale takto citlivě a malebně pomalované zdi mají své kouzlo, v tom městě se musí dobře žít...

    OdpovědětVymazat
  17. Zajímavá reportáž, zajímavé fotky, Miloši, tady u tebe je vždy skutečně co obdivovat!

    OdpovědětVymazat
  18. Hezké počtení a tolik zajímavých fotografií.

    OdpovědětVymazat
  19. No vida, stačí mít nápad a podnikavého ducha a může vzniknout něco, co přitahuje turisty a vrátí život do míst kam lidé už raději nechodili.   

    OdpovědětVymazat
  20. Hned bych taky někam jela. Mořská panna je krásná, ty zámky na mostech už mi připadají fakt debilní...
    Za vejce bych se nestyděla. Kdo to má...?!

    OdpovědětVymazat
  21. Republika Užupis mě zaujala a líbí se mi její ústava.
    Stasis Brundza, litevský závodník, který nás do Litvy zval, pobýval kdysi nějaký čas v našem domě, odkud se svou ženou vyrážel na obhlídky "matičky Prahy". Bohužel se naše cesta nikdy neuskutečnila.
    Ale mám jednu humornou vzpomínku. Mému synovi nešla ve škole ruština a já se rozhodla ho doučovat. Moc se nedařilo. V té době jsme měli v domě paralelní telefon s manželovým bratrem. Volala jsem domů a telefon zvedl v dolním bytě Stasis. A já se ho, samozřejmě rusky, zeptala, zda je "málčik" ještě doma. Šel se podívat nahoru, aby mi pak oznámil, že nahoře už nikdo není. Kolegyně, sedící se mnou v kanceláři, se na mně nechápavě dívala a pronesla: "Teda ty jsi fakt magor, ty s tím klukem rusky i telefonuješ."
    Tvůj báječný a zajímavý článek ve mně vyvolal tuto dávnou vzpomínku.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)